InloggenInloggen
1.723 horloges voor "

Breitling Navitimer

"
Chrono24's Breitling Expert
Timepiece Bank
  4,8 (Beoordelingen: 24)
Merk
Model
Prijs
Diameter
Jaar
Locatie
Meer
Uw selectie

Uw selectie

Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Algemene informatie
Soort horloge
Referentie
Meer...
Nieuw/tweedehands
Beschikbaarheid
Geslacht
Staat
Meer...
Inbegrepen bij de levering
Eigenschappen & functies
Opwinden
Materiaal horlogekast
Meer...
Wijzerplaat
Meer...
Glas
Meer...
Functies
Meer...
Hoogte
Meer...
Materiaal lunette
Meer...
Uurmarkeringen
Waterdicht
Meer...
Overig
Meer...
Horlogeband
Materiaal horlogeband
Meer...
Breedte bandaanzet
Meer...
Kleur horlogeband
Meer...
Materiaal sluiting
Meer...
Annuleren

Sorteren op

Naar grote hoogtes met de Breitling Navitimer

De Navitimer behoort tot de legendarische pilotenhorloges. Breitling produceert de tijdmeter sinds de jaren 50 en het is nog steeds het meest gewilde model. Meerdere schalen en drie hulpwijzerplaten zorgen voor een onmiskenbaar uiterlijk.

Hoogtepunten van de Breitling Navitimer

  • Sinds decennia een toonaangevend pilotenhorloge
  • Vlaggenschip in de catalogus van Breitling
  • Chronograaf met rekenliniaal-schaal
  • Drie hulpwijzerplaten met tricompax-indeling
  • Manufactuurkaliber

Hét horloge voor piloten

De naam van deze tijdmeter is ontstaan door een samentrekking van de woorden 'navigatie' en 'timer'. Hij staat voor de functionaliteit van dit horloge. Want de Navitimer biedt veel meer dan alleen de gebruikelijke weergave van tijd en datum: hij laat zich als mechanische computer gebruiken en is speciaal op de behoeften van piloten afgestemd.
Het horlogemerk dat in 1884 door Léon Breitling werd opgericht, trad al tijdens de Eerste Wereldoorlog op als leverancier van boordklokken en pilotenhorloges. In 1915 presenteerde het bedrijf de eerste chronografen met een drukknop op 2 uur. Een chronograaf met twee drukknoppen verscheen in 1934 op de markt. De extra drukknop beneden de kroon nam het terugzetten van de stopwatchfunctie over. Deze manier van bedienen werd als snel door andere fabrikanten overgenomen en is tegenwoordig de standaard.
In 1952 bracht Breitling de Navitimer uit. De doelgroep was overduidelijk: voor de versiering van de wijzerplaat werd het embleem van de Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) gebruikt, de wereldwijd grootste vereniging voor piloten en vliegtuigbezitters. De cirkelvormige rekenliniaal maakte fundamentele pilotenwiskunde mogelijk. Als kaliber gebruikte de fabrikant over het algemeen de Venus 178, maar ook de Valjoux 72 werd een tijdlang in de Navitimer ingebouwd.
Tien jaar na zijn presentatie baarde de Navitimer opzien, omdat het de eerste chronograaf was die aan de pols van een astronaut op ruimtemissie ging. Scott Carpenter droeg hem in mei 1962 aan boord van de capsule Aurora 7. Extra handig was daarbij de 24-uursring: daarmee kon Carpenter tijdens zijn vlucht, waarbij hij in één dag driemaal rond de aarde draaide, altijd vaststellen of het beneden hem dag of nacht was. De naam 'Cosmonaute' lijkt in eerste instantie te verwijzen naar de ruimtevaarthelden van de voormalige Sovjet-Unie. Niets is minder waar: Breitling begon in 2012 weer met de productie van de Navitimer Cosmonaute ter herinnering aan de ruimtevlucht van de Amerikaan Carpenter.
Sinds de begindagen heeft Breitling niet aan het basisconcept van de Navitimer gemorreld. De roulerende schalen zijn ook bij de nieuwere versies een duidelijk kenmerk van het horloge. Het logo van de AOPA staat ook nog steeds op de wijzerplaat.
Wat is veranderd, is dat de Breitling Navitimer tegenwoordig in meerdere uitvoeringen en groottes aangeboden wordt. De klassieke variant 01 heeft een behuizing met een doorsnede van 43 mm. De 01 is echter ook met een diameter van 46 mm te verkrijgen, net zoals het model 1884. Met 48 mm is de 1461 nog groter. Dit horloge is heeft als bijkomende complicatie een eeuwige kalender die slechts om de vier jaar (1461 dagen) gecorrigeerd hoeft te worden. Ook de Navitimer QP en de GMT volgen de trend van grote horloges met een behuizing van 48 mm.
Behalve de eeuwige kalender bij de 1884, heeft de fabrikant ook andere modellen met speciale functies uitgerust. De Breitling Navitimer World en de GMT hebben een extra uurwijzer voor een tweede tijdzone. Bij de 1884 zorgt een wijzer voor de datumweergave. De hulpwijzerplaat op 9 uur heeft een wijzer die in 24 uur ronddraait voor de zogenaamde militaire tijd. De Breitling Navitimer 01 geeft de datum weer in een venster tussen 4 uur en 5 uur.

Een Breitling Navitimer kopen

Bent u geïnteresseerd in een pilotenhorloge met historie? De Navitimer behoort tot de beroemdste tijdmeters aller tijden. Met de gekartelde draairing, de schalen, drie hulpwijzerplaten en twee drukknoppen heeft het horloge een typerend uiterlijk en de aantrekkingskracht van een technisch en functioneel horloge. Horlogeliefhebbers herkennen een Navitimer in een oogopslag.
Breitling heeft de collectie zeer divers vormgegeven. Inmiddels is het model 01 er in twee groottes. Daarnaast zijn er de 1884, GMT, World, 1461, QP, Cosmonaute en de AOPA.
Voor de behuizing heeft u de keuze tussen edelstaal en 18-karaats roodgoud. Toch zijn niet alle modellen in beide varianten beschikbaar. Zo zijn de GMT, 1884, World en de AOPA alleen met een edestalen en de QP alleen met een roodgouden behuizing verkrijgbaar.
Een ongedragen Navitimer 01 van edelstaal kunt u voor ongeveer 5000 euro kopen. U betaalt dezelfde prijs voor de versie van 46 mm. De roodgouden variant begint bij ongeveer 14 000 euro.
Het is opmerkelijk dat de oudere Navitimers met het referentienummer 806 uitermate voordelig te verkrijgen zijn. Een goed onderhouden vintage-exemplaar uit de jaren 60 kost rond de 4000 euro. In uitzonderingsgevallen kan de prijs voor een 806 tussen de 6000 of 7000 euro liggen. Voor andere culthorloges uit dit tijdperk, zoals de Omega Speedmaster Professional 'Moonwatch', worden vaak aanmerkelijk hogere bedragen gevraagd.
In de begintijd bracht Breitling de Navitimer alleen met handopwinding uit. De versie met de Valjoux 72 is zeldzaam en tegenwoordig bijzonder gewild. In 1969 verscheen de eerste serie met een automatisch kaliber. U kunt dit horloge vinden met behulp van het referentienummer 1806. De prijs varieert en ligt tussen 2500 en 4000 euro. Ook de Cosmonaute-modellen uit de jaren 60 zijn nog in omloop en hebben referentienummer 809. Voor 5000 à 7000 euro bent u in het bezit van dit model. De Navitimer is dus ook als vintage-horloge een goede investering.

Aankooptips voor de Navitimer

  • Ongedragen met behuizing van edelstaal voor ca. 5000 euro
  • Ongedragen met behuizing van roodgoud voor ca. 14 000 euro
  • Groot vintage aanbod met prijzen tussen de 2500 en 5000 euro
  • Referentienummer 806 voor exemplaren uit de jaren 50 en 60
  • Eerste automatische kalibers vanaf 1969; referentienummer 1806

Rekenkunst in ronde vorm

Vooral de rekenfunctie, met vele getallen en streepjes op de wijzerplaat, geeft de Navitimer zijn markante uiterlijk. De buitenste schaal kan met de draairing versteld worden, terwijl de binnenste schaal blijft staan. Het draaien van de buitenste schaal ten opzichte van de binnenste schaal verandert het horloge in een rekenliniaal. Zo kunt u een reeks wiskundige opgaven uitvoeren die nodig zijn voor de luchtvaart.
Met de Navitimer kunt u land- en zeemijlen in kilometers omrekenen en vice versa. Het berekenen van de snelheid per uur of de stijg- en daalratio is eveneens mogelijk. Zijn snelheid en tijd bekend, dan helpt de Navitimer bij het bepalen van de afgelegde afstand. U kunt ook het brandstofverbruik berekenen. Op de website van Breitling vindt u een gebruikershandleiding met voorbeelden van alle mogelijkheden die het horloge biedt.

Sinds 2009 met eigen 01-kaliber

Met trots wijst de fabrikant erop dat een manufactuurkaliber de klassieke Navitimer aandrijft. Het heeft precies dezelfde naam als het model, namelijk eenvoudig Breitling 01. Het in eigen huis gemaakte automatische uurwerk beleefde zijn première in 2009. Het kaliber tikt met 28 800 halve omwentelingen (a/h), bezit 47 lagerstenen en heeft een aanzienlijke gangreserve van minstens 70 uur. De 01 stopt tijden tot op een vierde van een seconde nauwkeurig.
De Cosmonaute, met een schaalverdeling van 24 uur, gebruikt de 02, in de GMT tikt de 04. In beide gevallen gaat het ook om manufactuurkalibers met 28 800 a/h en een gangreserve van 70 uur.
Vroeger werd de Navitimer meestal van uurwerken van ETA voorzien. Dat hoeft geen nadeel te zijn, want het gaat hier om betrouwbare Zwitserse kalibers waarvan elke professionele horlogemaker het onderhoud en de reparatie zou moeten beheersen. In een heel enkel geval vindt u zelfs nog een Navitimer met een quartzuurwerk en een extra digitale tijdweergave. Daarmee wilde Breitling op de uitdagingen uit het Verre Oosten reageren. Tegenwoordig is dit een curiositeit.
Welke alternatieven biedt de markt voor luxe horloges voor een Breitling Navitimer? Meerdere, want aan hoogwaardige pilotenhorloges is geen gebrek. Te denken valt aan de Fortis Flieger of de IWC Pilot Chronograph. Maar een concurrent die heel dicht in de buurt komt bij de Navitimer is de Sinn 903. Das is geen toeval, omdat de Duitse fabrikant tijdens de quartzcrisis de licentie van Breitling kocht en een vrijwel identiek horloge bouwde. De Sinn is weliswaar niet het origineel, maar heeft zo zijn voordelen. Het horloge is tot 100 m (10 bar) waterbestendig, de Breitling Navitimer tot 30 m (3 bar). Een ongedragen Sinn 903 kunt u bovendien al voor ongeveer 2500 euro kopen. Als uurwerk gebruikt de fabrikant de SW 500 van Sellita. Dit Zwitserse chronograafkaliber is een op zijn beurt vrijwel identiek aan de beroemde Valjoux 7750.