InloggenInloggen
658 horloges voor "

Rolex Milgauss

"
Chrono24's Rolex Expert
Filipucci Juweliers
  4,9 (Beoordelingen: 39)
Merk
Model
Prijs
Diameter
Jaar
Locatie
Meer
Uw selectie

Uw selectie

Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Algemene informatie
Soort horloge
Referentie
Meer...
Nieuw/tweedehands
Beschikbaarheid
Geslacht
Staat
Meer...
Inbegrepen bij de levering
Eigenschappen & functies
Opwinden
Materiaal horlogekast
Wijzerplaat
Meer...
Glas
Functies
Meer...
Hoogte
Materiaal lunette
Uurmarkeringen
Waterdicht
Meer...
Overig
Meer...
Horlogeband
Materiaal horlogeband
Breedte bandaanzet
Kleur horlogeband
Meer...
Materiaal sluiting
Annuleren

Sorteren op

Horloge met aantrekkingskracht: de Milgauss

Om weerstand te bieden aan sterke magneetvelden ontwikkelde Rolex de Milgauss. Ondanks het bescheiden design met een oranje secondewijzer in de vorm van een bliksem spreekt het functionele horloge niet enkel kernfysici en elektrotechniekers aan.

Hoogtepunten van de Rolex Milgauss

  • Beschermd tegen magneetvelden
  • Markante secondewijzer in de vorm van een bliksem
  • Roestvrijstalen kast van 40 mm
  • Automatisch firmakaliber met COSC-certificaat
  • Waterdicht tot 100 meter (10 bar)

Sinds 1956 bestand tegen magnetisme

Het bijzondere aan de Milgauss is de mate waarin hij beschermd is tegen magnetisme. Hieraan dragen een speciale balansveer en een metalen ommanteling rond het uurwerk bij. Onder het referentienummer 6541 deed het horloge in 1956 zijn intrede. Deze modellen zijn extreem zeldzaam en er worden dan ook hoge bedragen voor neergeteld. In de beginjaren bestond zijn fanclub vooral uit wetenschappers en andere vaklui, die door hun beroep blootgesteld worden aan sterke magneetvelden. Rolex moest niet ver zoeken: in 1957 gingen de onderzoekers van het Europese Laboratorium voor Kernonderzoek (CERN) aan de slag in Genève. Ook Rolex had zijn zetel in deze stad en de arbeidsomstandigheden in het laboratorium waren geknipt. De eenheid voor het meten van de sterkte van magneetvelden – om precies te zijn voor de magnetische fluxdichtheid – is genoemd naar de wiskundige Carl Friedrich Gauß. De eerste Milgauss van Rolex was ontworpen voor een sterkte tot 1000 gauss en dankt zijn naam ook aan deze eigenschap. Van 1988 tot 2007 werd de productie van dit model tijdelijk aan banden gelegd.

Een Rolex Milgauss kopen

U bent op zoek naar een Rolex met dat beetje meer? De Milgauss is een sportief, sober horloge uit roestvrij staal dat niet iedereen heeft. De binnenkant zou vooral fans van techniek kunnen interesseren, vermits zijn zacht ijzeren mantel die bescherming biedt tegen magneetvelden hem tot een ongewone tijdmeter maakt. Met een eenvoudig, tijdloos design, een middelmatige grootte van 40 mm en de kwaliteit van een Rolex, kan de Milgauss u beslist bekoren.
Bij de wijzerplaten heeft u de keuze tussen wit, zwart en blauw. Alle nieuwere modellen hebben de karakteriserende oranje secondewijzer in de vorm van een bliksem.
Voor een ongedragen Milgauss telt u ongeveer 6500 euro neer. Gedragen exemplaren zijn niet per se goedkoper, in tegendeel zelfs. Voor een goed onderhouden model met referentienummer 1019 uit de jaren 60 wordt circa 20 000 euro gevraagd. Deze prijsontwikkeling toont ook dat de aankoop van een nieuwere Milgauss een goede investering kan zijn.

Aankooptips

  • Gedragen modellen met referentienummer 116400GV voor +/- 6500 euro
  • Tienduizenden euro's voor zeldzame vintage horloges met referentienummer 1019 & 6541
  • Vintage exemplaren met rechte secondewijzer
  • Waarde nieuwere modellen stijgt potentieel aanzienlijk

Polshorloges: afwijkingen door magnetisme

Magneetvelden vormen een aanzienlijke bedreiging voor de nauwkeurigheid van polshorloges: vooral de balansveer is gevoelig voor afwijkingen. Dit gevaar geldt niet enkel in een bepaalde werkomgeving, maar ook in het dagelijkse leven. De Duitse horlogemaker Sinn onderzocht ongeveer 1000 van zijn horloges en stelde vast dat bijna 60% gemagnetiseerd was. De helft daarvan vertoonde op zijn beurt sterke magneetvelden. In luidsprekers en deursluiters zitten sterke magneten en kunnen dus als oorzaak in vraag komen. Hetzelfde geldt voor elektromotoren, waardoor het probleem ook bij locomotieven en trams kan optreden.

Antimagnetische balansveer en afschermende metalen mantel

Eén van de belangrijkste maatregelen die Rolex bij de moderne varianten van de Milgauss nam, is de balansveer uit Parachrom. De blauwe veer is gemaakt uit een legering van niobium en zirkoon, waardoor ze niet beïnvloed wordt door magneetvelden. Na een ontwikkelingstijd van vijf jaar stelde de firma ze in 2005 voor. Een bijkomende maatregel is de metalen mantel die het uurwerk zo goed als mogelijk omsluit en afschermt, volgens het principe van de Kooi van Faraday. Deze mantel wordt gemaakt uit een legering waarvan Rolex de samenstelling geheim houdt. Andere fabrikanten gebruiken hiervoor zacht ijzer. De antimagnetische binnenbehuizing van de Milgauss bestaat uit een boven- en onderkant die de horlogemaker vastschroeft nadat het uurwerk erin gelegd is. Enkel voor de wijzerassen en de kroon zijn openingen voorzien.
De DIN 8309 van het Duitse Instituut voor Normalisatie schrijft voor dat een antimagnetisch horloge, na blootstelling aan een magneetveld van 60 gauss, maar 30 seconden per dag voor- of achterlopen mag. Met zijn 1000 gauss overtreft het gespecialiseerde horloge van Rolex deze norm veruit. Ook de nauwkeurigheid ligt duidelijk hoger dan de DIN 8309 verlangt: het horloge wijkt per dag namelijk maar twee seconden af. Omwille van deze minimale afwijking kreeg de Milgauss dan ook een COSC-certificaat.

Automatisch firmakaliber

Voor een gelijkmatige aandrijving van de wijzers is het firmakaliber 3131 verantwoordelijk. Het automatische kaliber heeft een gangreserve van 48 uur en tikt met 28 800 halve omwentelingen per uur (4 Hz). Het verscheen in 2007, toen ook de productie van de Milgauss weer op gang gebracht werd. De centrale secondewijzer kan gestopt worden, wat toelaat de tijd exact in te stellen. Nauw verbonden met het kaliber 3131 is het kaliber 3135 met datumweergave, dat ingebouwd wordt in het duikhorloge Sea-Dweller. Bij de Milgauss wordt een datumvenster bewust vermeden, gezien deze extra functie een opening in de mantel rond het uurwerk zou betekenen en bijgevolg de bescherming zou beschadigen.

Waterdicht tot 100 meter

De Milgauss heeft een diameter van 40 millimeter. Dankzij deze middelmatige grootte kan het zowel aan smalle als iets bredere polsen gedragen worden. De behuizing bestaat uit gepolijst edelstaal van het type 904L. Als bijzondere voordelen van dit materiaal noemt Rolex de stevigheid en bestandheid tegen corrosie. Ook omwille van andere redenen moet de Milgauss niet waterschuw zijn. Het horloge is namelijk bestand tegen een druk van 10 bar (100 meter) en beschikt over een Twinlock-kroon met dubbele pakking. U kan uw Milgauss dus rustig aanhouden tijdens het zwemmen, snorkelen of duiken.
Het groenachtige saffierglas wordt omringd door een gepolijste lunette. De onderliggende wijzerplaat is beschikbaar in het zwart, wit of blauw. Bij de witte versie zijn de indexen feloranje. Ook op de zwarte wijzerplaat hebben de indexmarkeringen bij drie, zes en negen uur deze felle kleur, de andere zijn wit. Bij de blauwe variant treffen we enkel witte markeringen aan. Het opvallendste kenmerk van de Milgauss – en bij elke versie oranje uitgevoerd – is de dubbel getande secondewijzer. Hij eindigt in een pijlvormige punt en herinnert aan een bliksem. Het is de blikvanger van dit bescheiden en neutrale horloge.
De armband met drie rijen is net zoals de behuizing vervaardigd uit edelstaal van het type 904L. We hebben hier te maken met de zogenaamde Oyster-band, genoemd naar het gelijknamige model Oyster Perpetual. Sinds het einde van de jaren 30 voorziet Rolex verschillende collecties met deze armband. De middelste rij schakels is gepolijst, de twee buitenste rijen zijn mat geborsteld. Dankzij een verlengschakel van 5 mm aan de vouwsluiting – door Rolex Easylink gedoopt – kan de horlogeband eenvoudig aangepast worden.

Andere horloges met speciale bescherming tegen magneetvelden

Ook andere merken houden zich bezig met het thema antimagnetisme. Vooral Omega zette al zijn beste beentje voor op dit gebied, met de Aqua Terra >15 000 gauss uit de collectie Seamaster bijvoorbeeld. Samen met het Zwitserse instituut voor metrologie (METAS) riep Omega in 2014 zelfs een nieuw keurmerk in het leven. Elk horloge dat als een van meerdere testcriteria bestand is tegen magneetvelden van 15 000 gauss, wordt door het METAS "Officially Certified". Wie bij IWC naar antimagnetische horloges zoekt, vindt zijn zin bij het model Ingenieur Automatic, dat dankzij een mantel uit zacht ijzer ook ongeveer 1000 gauss verdraagt. Bij Sinn is de modelreeks 756 beschermt tot deze waarde. De trend gaat meer en meer in de richting minder magnetische materialen te gebruiken.

Van gespecialiseerde tijdmeter naar alledaags horloge

Oorspronkelijk werd de Rolex Milgauss in de jaren 50 ontworpen voor een kleine groep van specifieke gebruikers. Vandaag spreken we van gewilde vintage horloges, die door hun beperkte aantal zeldzaam en overeenkomstig duur zijn. Voor een goed onderhouden exemplaar moet u toch rekenen op een paar 10 000 euro. Voor een nieuwere Milgauss telt u ongeveer 7500 euro neer. Ondertussen is gebleken dat het niet uitzonderlijk is dat horloges afwijkingen vertonen als gevolg van magneetvelden. Met zijn antimagnetische Parachrom-balansveer en een binnenbehuizing die het uurwerk afschermt, bestrijdt de Milgauss dit probleem doeltreffend. Zijn roestvrijstalen kast, deftige look en getande secondewijzer maken dit horloge geschikt voor diegenen die een onopvallende, maar desalniettemin buitengewone Rolex zoeken.