22 advertenties met upgrades
Sorteren op
Askania
TAI-671
 499
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania
TAI-5671
 899
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania
TEM-6212
 999
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania Tegel
TEG 9704
 449
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania Tegel
TEG-9802
 1.300
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania
ALE-2720
 899
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania
BRE-622-L
 699
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania
TEM-6230
 999
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania Taifun
Certified
Goliath Chronograph Großdatum Armband Leder 47mm Ref.TAI-647 Bj.2014 Box&Pap. Full Set wie Neu Vintage
 1.398
+ € 100 verzendkosten
Askania
Certified
Cougar
 2.400
+ € 49 verzendkosten
Chrono24 Direct
Askania
Ku'damm Chrono limited edition
 2.530
+ € 72 verzendkosten
Askania Taifun
TAI-5005
 2.354
Gratis verzending
Askania
TEM-6101
 1.199
Excl. verzendkosten
Particuliere verkoper
Askania Elly Beinhorn
Stahl Perlmutt Automatik Milanaiseband 35mm Box& Pap. Full Set Neu
 1.253
+ € 100 verzendkosten
Askania Alexanderplatz
Lady Stahl Quarz Armband Leder 32mm Ref.ALE-2041 Box&Pap. Full Set Neu
 696
+ € 100 verzendkosten
Askania Elly Beinhorn
Stahl Perlmutt Automatik Armband Leder 35mm Ref.BEI-7750 Box&Pap. Full Set Neu
 1.183
+ € 100 verzendkosten
Askania Bremen
Stahl Automatik Armband Leder 43mm Ref.BRE-4401 Box&Pap. Full Set Neu
 2.712
+ € 100 verzendkosten
Askania Tempelhof
Stahl Automatik Armband Leder 48mm Ref.TEM-6005 Box&Pap. Full Set Neu
 2.026
+ € 100 verzendkosten
Askania Tempelhof
Ref.TEM-6215 Full Set Neu
 2.712
+ € 100 verzendkosten
Askania Elly Beinhorn
Stahl Perlmutt Automatik Armband Leder 34mm Ref.BEI-7851 Box&Pap. Full Set Neu
 1.432
+ € 100 verzendkosten
Askania Avus
Stahl Handaufzug Armband Leder 42mm Ref.AVU-3641 Box&Pap. Full Set Neu
 1.992
+ € 100 verzendkosten
Askania Avus
Stahl Handaufzug Armband Leder 42mm Ref.AVU-3642 Box&Pap. Full Set Neu
 1.992
+ € 100 verzendkosten

Askania – de Berlijnse legende

De stad Berlijn en de lucht- en scheepvaart kenmerken de horloges van het Berlijnse horlogemerk Askania. Zo is de Tegel gewijd aan het gelijknamige vliegveld in de Duitse hoofdstad en biedt de fabrikant een model aan ter ere van de recordpilote Elly Beinhorn.


5 redenen om een horloge van Askania te kopen

  • Professionele pilotenhorloges uit Berlijn
  • Elke model heeft een eigen verhaal
  • Chronografen met de ETA Valjoux 7750
  • Dames- en herenhorloges
  • Special edition Quadriga met gelimiteerde oplage

Professionele fijnmechanica sinds 1871

Askania AG werd in 2004 opgericht in Berlijn, maar de roots van de onderneming gaan terug tot 1871. De collecties vormen een herinnering aan de facetrijke geschiedenis van het merk en verwijzen naar luchthavens, beroemdheden en Berlijn. Het gaat om pilotenhorloges,chronografen en klassieke modellen met een stads design. Ook voor officiële gelegenheden heeft Askania iets te bieden: de C. Bamberg met een hoekige kast in art-decostijl vormt een hommage aan de oprichter van de onderneming en past perfect bij elegante avondkleding.

Askania gebruikt onder andere kalibers van Miyota en ETA als basis en past deze aan in de eigen manufactuur in Berlijn, zowel met de hand als machinaal. Daarbij wordt bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van de gang fijngereguleerd. Voor de kasten maakt Askania hoofdzakelijk gebruik van edelstaal 316L, dat ook in de luchtvaart wordt gebruikt. De meeste Askania-horloges hebben leren horlogebanden, af en toe vindt u ook modellen met horlogebanden van edelstaal. De horlogeglazen bestaan uit saffierglas, dat een hardheid van 9 op de schaal van Mohs heeft. Ter vergelijking: diamant, het hardste natuurlijke materiaal dat er is, heeft een hardheid van 10.


Wat kosten de horloges van Askania?

Collectie Prijs (ca.) Kaliber Kenmerken
Quadriga 3.500 euro Handmatige opwinding Dubbel uurwerk
Taifun 3.000 euro Automatisch Chronograaf
Tempelhof 2.000 euro Automatisch Chronograaf
Bremen 2.000 euro Automatisch Chronograaf
Taifun 1.600 euro Automatisch Draairing met minutenschaal
Bremen 1.500 euro Automatisch Datumweergave en aanduiding van de dagen van de week
Alexanderplatz 1.500 euro Automatisch Geguillocheerde wijzerplaat
Taifun 1.000 euro Automatisch Horloge met drie wijzers
C. Bamberg 1.300 euro Automatisch Ronde kast
C. Bamberg 1.300 euro Automatisch Hoekige kast
Alexanderplatz 1.200 euro Automatisch Romeinse cijfers
Elly Beinhorn 1200 euro Automatisch Dameshorloge met tachymeterschaal
Elly Beinhorn 900 euro Quartz Dameshorloge met tachymeterschaal
Alexanderplatz 900 euro Automatisch Dameshorloge met edelstenen
Tegel 900 euro Automatisch Bauhausstijl
Tegel 700 euro Quartz Bauhausstijl

Prijzen van pilotenhorloges

De pilotenhorloges zijn duidelijk geïnspireerd op Askania's historische connectie met de luchtvaart. Het design lijkt daarom vaak op dat van modellen uit het verleden. De horloges met de naam Bremen zijn vernoemd naar het gelijknamige Junkers-vliegtuig van het type W33. De Bremen was het eerste vliegtuig dat de oversteek maakte over de Atlantische Oceaan. Er zijn varianten met drie wijzers en een datum- en weekdagenaanduiding, maar ook chronografen met een kleine seconde en een 30-minutenteller. Binnenin deze stopwatches tikt een ETA Valjoux 7750, die is uitgebreid met een datumaanduiding op 4 uur. De chronograaf kost ongeveer 2.000 euro, de horloges met drie wijzers koopt u voor ca. 1.500 euro.

In de Taifun-collectie vindt u eveneens drie-wijzer-horloges en chronografen. De lichtgevende wijzers en Arabische cijfers en de grote kroon maken het overduidelijke pilotenhorloges, die goed afleesbaar zijn in een donkere cockpit. De naam van de collectie heeft een diepere betekenis: het was de koosnaam van het vliegtuig van Elly Beinhorn, een Duitse pilote en vliegpionier. De Taifun was een Messerschmitt Bf 108.

Een ongedragen horloge met drie wijzers koopt u vanaf ongeveer 1.000 euro. Daarbij heeft u de keuze tussen een zwarte of een crèmekleurige wijzerplaat. Als u kiest voor de uitvoering met een draaibare lunette met minutenschaal, dan betaalt u 600 euro meer. Voor een chronograaf, ook met draailunette, betaalt u tussen de 3.000 en de 3.500 euro.


Stads en modern: de Berlijnse modellen

Askania heeft een bijzonder band met Berlijn. Daarom heeft de horlogemanufactuur een aantal modellen gewijd aan bekende plaatsen in de stad. De collectie Tegel is op de gelijknamige luchthaven geïnspireerd. De horloges hebben een ingetogen vormgeving in Bauhausstijl. Daarmee zijn ze net zo functioneel en onpretentieus als het vliegveld. De Arabische cijfers voor de uren en de minuten zijn bewust onopvallend en klein, de dunne staafwijzers zijn niet minder sober. Verder heeft het horloge een datumaanduiding op 3 uur. De meest harmonieuze indruk maakt het model met een zwarte wijzerplaat. Met een quartzuurwerk kost dit horloge rond de 700 euro, met een automatisch uurwerk ongeveer 900 euro.

De Tegel is niet het enige horloge dat aan een vliegveld is gewijd. Er is daarnaast ook de Tempelhof. Bij het ontwerp speelde de plattegrond van deze voormalige luchthaven een grote rol: de uurindexen lijken op de blokvormige indeling van de vertrekhal. Daarnaast hebben de automatische chronografen van de Tempelhof-reeks een tachymeterschaal waarmee u gemiddelde snelheden kunt berekenen. Dat Tempelhof tegenwoordig alleen nog de functie van groene stadsoase heeft, uit zich in de groene kleur van de tachymeterschaal en de horlogeband. Binnenin dit horloge tikt een ETA Valjoux 7750. Deze sportieve stopwatch koopt u voor ongeveer 2.000 euro.


Andere, elegante Berlijn-horloges

In de Alexanderplatz-collectie vindt u iets elegantere modellen. De drie-wijzer-modellen zijn er met een datumaanduiding of een kleine seconde. De ref. ALE-2721 heeft een wijzerplaat met rondom een ring met een sunburst-patroon en in het midden een trapezevormige guilloche. Dit design is geïnspireerd op de Fernsehturm, het icoon van de Berlijnse Alexanderplatz. De blauwe wijzerplaat verwijst naar de hemel die in deze televisietoren weerspiegelt. Voor ongeveer 1.500 euro heeft u een ongedragen Alexanderplatz-horloge. Voor de uitvoering met Romeinse cijfers betaalt u rond de 1.200 euro. Als u op zoek bent naar een dameshorloge, dan kiest u voor de Alexanderplatz met kleine seconde en edelstenen op de lunette.

Askania heeft de Quadriga-collectie gewijd aan de Brandenburger Tor. De Quadriga is het vierspan dat zich bovenop dit beroemde Berlijnse monument bevindt. Elk jaar brengt de manufactuur een special edition uit in deze collectie, waarin u zowel ronde als hoekige modellen vindt. Een bijzondere uitvoering is de Quadriga met het referentienummer QUA-1151. Dit edelstalen horloge met opwindkaliber heeft een wijzerplaat die lijkt op die van de Lange 1 van A. Lange & Söhne. De oplage bedraagt slechts 139 stuks. Het bijzondere aan dit horloge is het dubbele uurwerk. Zo kunt u twee verschillende tijden op het horloge aflezen en die met twee verschillende kronen onafhankelijk van elkaar instellen. Met een beetje geluk koopt u deze zeldzame Quadriga voor 3.500 euro.


Elly Beinhorn: voor sportieve dames

De Elly Beinhorn-collectie is vernoemd naar een succesvolle pilote. Beinhorn maakte vooral indruk met langeafstandsvluchten, zoals haar solovlucht naar Afrika in 1931 en haar vlucht rond de aarde in 1932. Daarbij legde ze in totaal 31.000 kilometer per vliegtuig af. Ze verbrak ook het 24 uursrecord met een vlucht over twee continenten, waarbij ze op gedeelten van haar reis zelfs geblinddoekt was.

Elly Beinhorn was in de jaren 30 een van de weinige vrouwelijke piloten. Zij wist zich staande te houden in een door mannen gedomineerde vliegwereld en behaalde daarbij meerdere successen. De dameshorloges die naar haar zijn vernoemd, zijn daarom gericht op zelfbewuste en sportieve vrouwen. De modellen zijn 35 mm groot en binnenin tikken automatische of quartzuurwerken. De tachymeterschaal past qua kleur bij de rode of groene horlogeband. Samen met de Losangé-wijzers onderstreept dit de sportieve look van de Elly Beinhorn-horloges. Wijzerplaten van parelmoer geven de horloges een feminiene touch. Voor ongeveer 900 euro heeft u een Elly Beinhorn-horloge met een quartzuurwerk. Als voor een automatisch kaliber kiest, bent u ongeveer 1.200 euro kwijt.


Prijzen van dress watches in art-decostijl

Als u een liefhebber van art-deco bent, kun u het beste een kijkje nemen bij de C. Bamberg-collectie. Askania bracht deze reeks op de markt ter ere van de oprichter van het merk. Vooral de hoekige modellen doen denken aan polshorloges uit de jaren 20. De vormgeving lijkt op die van de Cartier Tank en de Reverso van Jaeger-LeCoultre. U heeft de keuze tussen Romeinse en Arabische cijfers. Een automatisch C. Bamberg-horloge koopt u in goede staat voor ongeveer 1.300 euro.

De ronde modellen van de C. Bamberg-reeks met een 42 mm grote kast bevinden zich in dezelfde prijsklasse als de hoekige varianten. Ze zijn geïnspireerd op de Askania-horloges uit 1900, die destijds door de Duitse Marine werden gedragen. De spoorrails-minuterie onderstreept de herkomst, want dit type minutenschaal is een officieel criterium voor marine horloges van de Duitse kustwacht. Dauphine-wijzers geven de modellen de nodige elegantie. Daardoor passen ze ook bij een chique smoking.


Geschiedenis van het merk

De geschiedenis van Askania gaat terug tot 1871. De fijnmechanicus Carl Bamberg richtte in dat jaar zijn onderneming voor precisie-instrumenten op in Berlijn. Al snel maakte Bamberg naam en kreeg hij opdrachten van de marine en sterrenwachten. De focus van de onderneming breidde zich in de loop der jaren uit en er werden onder andere kompassen, chronometers en boordklokken geproduceerd. Askania kende daarbij vooral grote successen op het gebied van de luchtvaart. De instrumenten werden in de jaren 20 in veel bekende vliegtuigen geplaatst, ook die van Lufthansa.

Askania heeft net zo'n nauwe band met de filmindustrie als met de scheep- en luchtvaart. Al in 1920 vervaardigde de fabrikant filmcamera's. In 1935 ontwikkelde Askania de eerste draagbare filmcamera. Ook filmprojectoren behoorden tot het repertoire van Askania. Om aan te haken bij dit tijdperk, riep de firma in 2008 een eigen award in het leven om successen van acteurs en sporters te belonen. De uitreiking van deze prijzen vindt elk jaar in de openingsweek van de Berlinale plaatst en trekt vele bekende gezichten.

Iedere winnaar krijgt als blijk van waardering een Askania-horloge. Een beroemde winnaar is bijvoorbeeld de voormalige schansspringer Jens Weissflog. Hij kreeg in 2019 de Askania Sport Award. Zijn prijs was een automatische Askania Tegel.