- 30
- 60
- 120
Blancpain: Sinds 1735 aan de top van de horlogemakerkunst
Blancpain blikt terug op een traditie van 280 jaar. Daarmee geldt de Zwitserse firma als één van de oudste horlogemakers ter wereld. Doorheen de jaren kwam Blancpain steeds weer met baanbrekende horloges uit de hoek.
Het belangrijkste horloge in de Blancpaincollectie is de Fifty Fathoms. Die geldt als het prototype duikhorloge en staat al meer dan 60 jaar garant voor onderwaterkwaliteit. De elegante klassieker in het assortiment is de Villeret, genoemd naar de hoofdzetel van het merk. Hij bestaat in verschillende uitvoeringen die gaan van uiterst sober tot rijkelijk versierd. De Léman maakt indruk door verfijnde complicaties en een sportieve toets. Bij deze modelreeks werden voor het eerst een tourbillon en een flyback-chronograaf gecombineerd in één behuizing.
Blancpain is naar eigen zeggen de oudste horlogemaker ter wereld. Jehan-Jacques Blancpain richtte zijn atelier op in 1735, een tijd waarin de meeste mensen de tijd aflazen op de klokkentoren of aan de stand van de zon. In de 19de eeuw breidde zijn achterkleinzoon, Frédéric-Louis Blancpain, de werkplaats in Villeret uit. In 1926 bracht Blancpain het eerste automatische polshorloge op de markt. Het jaar 1932 was een keerpunt: de familie trok zich terug uit het bestuur en gaf de fakkel door aan twee trouwe medewerkers.
In de jaren '50 maakte de firma met de Fifty Fathoms en het toenmalige wereldwijde kleinste automatische kaliber in het dameshorloge Ladybird opnieuw furore. Het succes van de quartzhorloges uit het Verre Oosten beantwoordde Blancpain met een heroriëntering naar oud vakmanschap. Daaraan veranderde ook niets toen de fabrikant verhuisde naar Le Brassus en de Swatch Group de firma in 1992 overnam. Tot op heden is Marc A. Hayek, kleinzoon van Swatch-oprichter Nicolas Hayek, de leidende kracht achter de onderneming.
This page contains information about:
Verfijnde kalibers en complicaties bij Blancpain
Onder het dak van Swatch geniet Blancpain een grote mate aan onafhankelijkheid. Sinds de firma Frédéric Piguet in 2010 opging in Blancpain behoort de ontwikkeling van eigen uurwerken ook tot deze autonomie. Alleen al tussen 2011 en 2014 stelde Blancpain 21 nieuwe kalibers voor. Door het grote aantal uurwerken heeft de firma een grote vrijheid op vlak van design. Zo biedt de modelreeks Villeret bijvoorbeeld een assortiment van meer dan 100 unieke modellen aan. Highlights zijn complicaties zoals maanfase, jaarkalender, schrikkeljaaraanduiding of een eeuwige kalender. Tourbillon en slagwerk maken ook deel uit van het repertoire van de Blancpainkalibers. De hoge standaard weerspiegelt zich ook in de details, die de gebruikswaarde doen stijgen: sommige Blancpain-horloges hebben een uiterst lange gangreserve van 8 dagen.
Een deel van de kalibers overtreffen de eigenlijke functie als aandrijvingsmechanisme. Een goed voorbeeld is het geskeletonneerde, met de hand gedecoreerde en gegraveerde kaliber 1333 SQ – een sieraad én technisch pareltje. Bij het model Squelette 8 Jours is de wijzerplaat weggelaten om dit kunstwerkje langs de voorkant te kunnen bewonderen. In andere kalibers gebruikt de Zwitserse firma een tourbillon én carrousel naast elkaar. Beide compenseren de invloed die de zwaartekracht uitoefent op het uurwerk. Ze vullen elkaar aan en verhogen daardoor de nauwkeurigheid. Voor de liefhebbers van luxueuze horlogemechanica is de combinatie van tourbillon en carrousel in één en hetzelfde kaliber een highlight in het gamma van Blancpain.
In de Fifty Fathoms loopt sinds 2007 het automatische kaliber 1315. Het is ontworpen als uurwerk voor sporthorloges en kan dus behoorlijk wat verdragen. Dankzij de drie in serie geschakelde veertonnen heeft het kaliber een gangreserve van vijf dagen. Eigenaars van dit horloge zijn laaiend enthousiast over de nauwkeurigheid van het kaliber 1315. Doordat de spiraalveer geen fijnregelaar en zwanenhals heeft, vervult het zijn functie uiterst precies zonder beïnvloed te worden door externe factoren. Ook tegen magnetisme is het uurwerk beschermd door een mantel uit zacht ijzer. Het kaliber kan dus tegen een stootje!
Van sober over functioneel tot luxueus
De horloges uit Le Brassus zijn heel divers. Voor de behuizing wordt onder andere gevarieerd tussen roestvrij staal, goud en platina. De horlogebanden worden gemaakt uit metaal, leder, zeildoek of rubber. De vraag naar sobere horloges vervult Blancpain met horloges zoals de slechts 8,7 mm hoge Villeret Ultraplate, die zich beperkt tot 3 wijzers en een datumvenster. Bepaalde uiterst sprekende modellen hebben een met diamanten bezette lunette.
Het ontwerp van de meeste varianten van de Fifty Fathoms staat daarentegen volledig in het teken van functionaliteit. Kenmerken zoals een naar links draaibare lunette en lichtgevende wijzers en indexen zijn onontbeerlijk voor professionele duikhorloges. De Fifty Fathoms sluit hier dan ook geen compromissen. Het Blancpainassortiment bevat zeer technische items zoals een flyback-chronograaf, maar ook modellen met wijzerplaten waarin taferelen uit het Verre Oosten gegraveerd zijn. Enkele van de nieuwe modellen heeft de gerenommeerde horlogemaker Vincent Calabrese ontworpen. Deze is afkomstig uit Napels en bekend voor zijn creativiteit en stoutmoedige ontwerpen.
De bekendste onder de modelreeksen is de Fifty Fathoms. Sinds 1953 definieert zij het begrip duikhorloge. Het enige horloge dat op gelijke voet staat is de Rolex Submariner die in hetzelfde jaar uitkwam. Vijftig vademen, ongeveer 91 meter, konden de gevechtszwemmers van de Franse marine met de eerste exemplaren van de Fifty Fathoms duiken. In de documentairefilm Le Monde du silence van de oceanograaf Jacques-Yves Cousteau uit het jaar 1956 is het horloge ook in burger te zien. Niet veel later droegen ook de duikers van de speciale eenheid US Navy SEALs een Blancpain om de pols. De huidige uitgaven van dit legendarische horloge zijn bestand tegen een waterdruk van 30 bar (300 m).
Blancpain – Horloges voor kenners
Ook imposant en robuust maar avant-gardistischer is de modelreeks L-Evolution. Zijn tegenhangers zijn de edele collecties Villeret en Le Brassus. De Léman slaat de brug tussen sportiviteit en elegantie. Dankzij dit assortiment behoort Blancpain tot de wereldwijde top van horlogemakers. De onderneming richt zich vooral op de horlogeliefhebber wiens hart door technische details sneller gaat slaan. Wie met zorg uitgedachte en perfect omgezette complicaties zoekt, kan zijn hart beslist ophalen bij Blancpain. Binnen de Swatch Group spreekt het merk een verheven klantenkring aan.