Breitling B-1: functioneel horloge met digitale en analoge aanduiding
Er is een goede reden waarom de B-1 tot de Professional-reeks van Breitling behoort. Talrijke functies, zoals een tweede tijdzone, een countdown-timer en een digitale en analoge tijdsaanduiding maken de chronograaf het perfecte horloge voor professionals.
5 redenen om een Breitling B-1 te kopen
- Chronograaf stopt tot een honderdste van een seconde nauwkeurig
- Lichtgevende wijzerplaat met digitale en analoge weergave
- Vele functies, zoals een wekker, eeuwigdurende kalender en tweede tijdzone
- Tweezijdig draaibare lunette met rekenliniaal en minutenschaal
- Nieuwere modellen met chronometer-certificaat
De Breitling-chronograaf met een nauwkeurig quartzuurwerk
Breitling lanceerde de B-1 in 1990 en produceerde de reeks tot 2007. In dit tijdsbestek plaatste de fabrikant verschillende quartzuurwerken in de horloges. Binnenin de oudere modellen zit het Breitling quartzkaliber 68. In de jongere modellen van na 2000 bevindt zich het SuperQuartz kaliber 78, dat door het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC) is gecertificeerd. U herkent een horloge met dit kaliber aan het opschrift CHRONOMETRE B-1 of aan het referentienummer, dat met A78 begint. Als het nummer met A68 begint, gaat het om een model van de eerste generatie. Beide kalibers zijn gebaseerd op een uurwerk van ebauche-fabrikant ETA, die ook kalibers aan IWC en TAG Heuer levert. De batterij heeft afhankelijk van de gebruiksintensiteit een levensduur van 2 à 3 jaar. De B-1 geeft met de melding EOL (end of life) aan dat een batterijwissel binnen afzienbare tijd noodzakelijk is. U ziet dit op de digitale weergave op 12 uur.
De Breitling B-1 is een goed doordacht horloge, dat veel verschillende omstandigheden aankan. Met deze 43 mm grote chronograaf stopt u de tijd tot een honderdste van een seconde nauwkeurig. Daarnaast heeft het horloge een countdown-timer met een alarmfunctie, die vanaf maximaal 99 dagen kan terugtellen. Het alarm kunt u uiteraard ook als wekker gebruiken. U kunt het luxe horloge instellen op de gecoördineerde wereldtijd (UTC), beter bekend als GMT, en het is mogelijk een tweede tijdzone weer te geven. Met behulp van de kroon en de drukknoppen op 2 en 4 uur stelt u alle functies in. Als u op de kroon drukt, gaat de achtergrondverlichting aan. Daardoor is dit model ook perfect afleesbaar in het donker. De tweezijdig draaibare lunette met rekenliniaal en extra minutenschaal geeft de B-1 een pilotenhorloge-look en kan bovendien voor de navigatie worden gebruikt.
Hoeveel kost een B-1?
Prijs | Staat | Kaliber |
1600 euro | Goed | 68 |
1.900 euro | Zeer goed | 68 |
2.000 euro | Goed | 78 |
2.400 euro | Zeer goed | 78 |
De prijzen van de B-1
Bij de aankoop van een Breitling B-1 heeft u de keuze tussen een blauwe, zwarte en grijze wijzerplaat. Op 3, 6, 9 en 12 uur bevinden zich grote Arabische cijfers. De twee digitale displays zitten op 6 en 12 uur. Breitling biedt de chronograaf aan met een edelstalen, leren en rubberen horlogeband. De meeste modellen hebben een kast van edelstaal. De fabrikant heeft in het verleden wel modellen van wit- en geelgoud op de markt gebracht, maar het is zeer moeilijk om hier een tweedehands exemplaar van te vinden.
Voor de prijs van de edelstalen variant is in de eerste plaats de staat doorslaggevend en niet zozeer het design van het bewuste model. Ook de volledigheid van de papieren en de originele box spelen een grote rol bij de prijs van de horloges van deze fabrikant. Breitling-chronografen uit de late jaren 90 en het begin van deze eeuw met het kaliber 68 kosten in goede staat rond de 1.600 euro. Voor exemplaren in zeer goede staat betaalt u ongeveer 300 euro meer. De B-1-horloges met een SuperQuartz-kaliber met een chronometer-certificaat kunt u in goede staat voor ca. 2.000 euro op de kop tikken. Modellen in zeer goede staat kosten ongeveer 2.400 euro.
Breitling Airwolf: de opvolger van de B-1 met kompas
Aan het referentienummer herkent u niet alleen het uurwerk, maar ook de verwantschap van de B-1 met de Airwolf. Die werd kort na het stopzetten van de productie van de B-1 geïntroduceerd in 2007. De Airwolf heeft een iets ander design dan de B-1. De lunette met rekenliniaal heeft een gradenschaal en fungeert als kompas. De wijzerplaat heeft alleen op 3 en 9 uur Arabische cijfers als uurmarkeringen. Daarnaast is de Airwolf 0,3 mm groter dan de B-1. De handige functies van de voorganger zijn allemaal overgenomen en Breitling plaatst het SuperQuartz-kaliber 78 ook in dit horloge.
Het Breitling SuperQuartz-kaliber 78
Quartzuurwerken van Breitling met de benaming SuperQuartz hebben een warmteregulering en zijn daardoor onafhankelijk van de omstandigheden uiterst precies. De fabrikant laat deze nauwkeurigheid door het COSC certificeren. De testcriteria voor een quartzkaliber zijn strenger dan die voor een automatische tegenhanger. Een als chronometer gecertificeerd quartzuurwerk mag slechts 0,07 seconden afwijken per dag. Een automatisch kaliber mag per dag maximaal 4 seconden voor- en 6 seconden achterlopen.