- 30
- 60
- 120
Cartier Tank: de rechthoekige dress watch
De Tank is een van werelds bekendste en elegantste polshorloges. Het design van de luxe horloges uit 1917 is geïnspireerd op tanks uit de Eerste Wereldoorlog. Fans van vintage-horloges kunnen zich verheugen op een ruim aanbod aan tweedehands modellen.
5 redenen om een Cartier Tank te kopen
- Rechthoekige kast en onmiskenbaar design
- Al decennia een beroemde dress watch
- Mechanische manufactuurkalibers en quartzuurwerken
- Kasten van edelstaal, palladium, geel-, rosé- en witgoud
- Ruim aanbod aan gedragen horloges in het vintage-segment
Militaire tank als inspiratie
De Tank ziet er niet uit als een militair horloge. Dit model past beter bij een verfijnd maatpak dan bij een gevechtstenue en is gemaakt voor civiel gebruik. Daarin onderscheidt het horloge zich van veel duik- en pilotenhorloges, die speciaal voor de marine of voor gevechtspiloten zijn ontwikkeld.
Zijn typische vorm dankt de Tank wel aan de gepantserde rupsvoertuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Er wordt gezegd dat de Renault FT-17 als voorbeeld zou hebben gediend. Andere bronnen noemen de Britse Mark IV als inspiratiebron. Beide tanks vallen op door hun ver vooruitstekende rupsbanden, vooral van bovenaf gezien. Bij de Cartier Tank is dit design in de vorm van de vier rechte en relatief grote bandaanzetten overgenomen.
Een bijzonder kenmerk van de Tank is een blauwe saffier bovenop de kroon. Het eerste model van de Tank had al de afgeschuinde Romeinse cijfers, die u ook bij de meeste huidige modellen aantreft. Een minutenschaal en twee blauwe wijzers - er is geen secondewijzer - zijn andere kenmerken van het eerste model die zijn gebleven.
De Tank heeft in de loop der jaren meerdere veranderingen ondergaan. Sinds de introductie zijn er meer dan 250 verschillende versies op de markt gekomen. Cartier heeft het materiaal van de kast, het design van de wijzerplaat, de kalibers en de horlogebanden voortdurend aangepast, maar het karakter en de basiskenmerken van het horloge zijn altijd behouden. Daarnaast hebben ook de, destijds ongebruikelijke, rechthoekige vorm en het stemmige design ertoe bijgedragen dat de Tank binnen no time een groot succes was. De Tank is verkrijgbaar in edelstaal en goud en de uurwerken lopen uiteen van quartz- tot manufactuurkalibers.
Hoeveel kost een Tank-horloge?
Model | Prijs | Uurwerk | Materiaal van de kast |
Tank MC | 50.000 euro | Handmatig | Palladium |
Tank Anglaise | 40.000 euro | Automatisch | Witgoud |
Tank Louis Cartier | 9.000 euro | Quartz | Geelgoud |
Tank Solo | 7.000 euro | Automatisch | Roségoud |
Tank Américaine | 3.500 euro | Quartz | Edelstaal |
Tank Française | 2.500 euro | Quartz | Bicolor (geelgoud/edelstaal) |
Gedetailleerde prijsinformatie
Met zijn toonaangevende design behoort de Cartier Tank tot de iconen van de luxe horloges. Wie dit horloge in de juiste omgeving en bij de passende kleding draagt toont elegantie, stijl en goede smaak, zonder daarbij opschepperig over te komen. Door de talrijke uitvoeringen uit verschillende decennia dekt de Tank een breed prijsspectrum af.
Voor iets meer dan 2.500 euro schaft u een ongedragen Tank met een mechanisch uurwerk en een edelstalen kast aan. De duurste exemplaren bevinden zich in een compleet andere prijsklasse. Bedragen van meer dan 50.000 euro voor een Tank van geel-, wit- of roségoud met diamantzetting vormen geen uitzondering. De instap begint bij de horloges met een quartzkaliber. Ze zijn in een goede tot zeer goede staat al voor ongeveer 1.000 euro verkrijgbaar. De quartzhorloges domineren het aanbod tot 2.500 euro. Er zijn er echter ook veel voor prijzen van 4.000 euro of meer te vinden.
Getrouw aan het origineel: Tank Solo en Tank Louis Cartier
Cartier heeft de Tank in verschillende collecties opgedeeld. De Tank Louis Cartier blijft het dichtst bij het origineel uit 1917. Het horloge is vernoemd naar de ontwerper, die het horloge zelf ook droeg. De fabrikant biedt dit model aan in geel- wit- en roodgoud en met een leren horlogeband. Voor ongeveer 9.000 euro heeft u een exemplaar van 18-karaats geelgoud van 33,7 x 25,5 mm met binnenin een quartzuurwerk. De gouden versie van de Louis Cartier met diamantzetting op de lunette en een manufactuurkaliber, dat u met de hand moet opwinden, kost ongeveer 30.000 euro.
Het instapmodel is de Tank Solo. Ongedragen exemplaren van edelstaal met een quartzuurwerk kunt voor iets minder dan 2.000 euro bemachtigen. Voorzien van een automatisch uurwerk kost de Solo ongeveer 2600 euro. Een nieuwe variant van roségoud met een quartzuurwerk overschrijdt de grens van 4.000 euro. Dezelfde variant, maar dan met een automatisch uurwerk kost ca. 7.000 euro. Dit is de duurste uitvoering van de Tank Solo.
Een alternatief voor de Tank is de Reverso van Jaeger-LeCoultre. Deze concurrent levert ook kalibers aan Cartier, waardoor in een aantal Tank- en Jaeger-LeCoultre-horloges hetzelfde type uurwerk tikt.
De veelzijdige Tank: Anglaise, Française en Américaine
Het opvallendste kenmerk van de Tank Anglaise is de in de kast geïntegreerde kroon. Een kleine brug beschermt de bovenkant tegen direct contact. De veelvuldigheid van de Anglaise loopt uiteen van de edelstalen-uitvoering voor rond de 4.000 euro tot bicolor-varianten voor ongeveer 6.000 euro en een gouden versie voor een bedrag van ca. 40.000 euro.
De Tank Française , die sinds 1996 op de markt is, past door zijn gewelfde kast perfect om de pols. Als edelstalen horloge met een quartzuurwerk kost de Tank Française rond de 1.500 euro, in bicolor (geelgoud en edelstaal) ongeveer 2.500 euro.
De Tank Américaine is langwerpiger dan de andere modellen van de collectie. De gewelfde kast van de Américaine bestaat uit rood-, geel of witgoud. Er zijn daarnaast ook modellen van edelstaal. De prijzen van de Américaine beginnen bij ongeveer 3.500 euro voor een uitvoering met een quartzuurwerk. Met een gouden kast, edelstenen en binnenin een automatisch uurwerk kost dit horloge rond de 40.000 euro.
Tank MC voor heren
De Cartier Tank MC is het best te omschrijven als vierkant. Verder heeft dit horloge een iets grotere kast en wordt daarom als uitgesproken herenhorloge gepositioneerd. De instap begint bij ongeveer 5.000 euro voor een ongedragen MC met een edelstalen kast en een kleine seconde. De uitvoering met stopwatch kost rond de 7.000 euro. Als u deze chronograaf met een roségouden kast wilt combineren, moet u rekening houden met een prijs van ongeveer 18.000 euro. Bijzonder exclusief is de geskeletteerde MC met een kast van palladium voor ca. 50.000 euro. Het handmatig opwindbare uurwerk is bij de geskeletteerde MC zichtbaar door de saffierglazen achterkant.
Inspiratie voor de Tank-collectie
De naam van dit horloge verwijst overduidelijk naar de inspiratie voor de vorm. Generaal John Pershing (1860-1948) kreeg in 1918 als commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa een van de eerste Tank-horloges cadeau. Volgens de overlevering overhandigde Louis Cartier, een nazaat van de oprichter van het bedrijf, persoonlijk een exemplaar aan Pershing. Cartier ontwierp het horloge in 1917, nadat hij de eerste tank aan het front had gezien. In de jaren 20 droeg het spectaculaire nieuwe polshorloge in grote mate bij aan het einde van het tijdperk van de zakhorloges.
In 1847 werd Cartier opgericht door Louis-François Cartier. Hij vervaardigde voornamelijk juwelen en leverde al snel aan hooggeplaatste personen, met name aan keizerin Eugenie van Frankrijk. In de jaren 70 van de 19e eeuw begon Cartiers zoon het assortiment van de onderneming uit te breiden met horloges. De Santos uit 1904 was zowel het eerste pilotenhorloge als het eerste polshorloge met een leren horlogeband.