- 30
- 60
- 120
Hublot – markant design en moderne materialen
Als jonge onderneming gaat de Zwitserse horlogefabrikant Hublot volledig voor modern. De horloges zijn een mix van de hoogste horlogemakerskunst, nog nooit eerder gebruikte materialen en een uitzonderlijk design met een eigen look.
5 redenen om een horloge van Hublot te kopen
- Herkenbaar design
- Innovatieve materialen zoals Magic Gold, een legering van goud en keramiek
- Manufactuurkalibers zoals de HUB6016 met tourbillon
- Veel limited editions, die mogelijk in waarde stijgen
- MP-05: in samenwerking met Ferrari, 50 dagen gangreserve
Futuristische vormgeving en exclusieve mix van materialen
Hublot vervaardigt luxe horloges met manufactuurkalibers in een eigenzinnige, typische stijl. De jonge onderneming uit Zwitserland bestaat pas sinds 1980. Het design van de horloges gaat van modern tot futuristisch. De merknaam Hublot is Frans voor patrijspoort. Dit scheepsvenster dient sinds het ontstaan van het merk als inspiratie voor de vormgeving van de horloges. De Royal Oak van Audemars Piguet baarde reeds in 1972 opzien met een vergelijkbaar design.
Er zijn ook Hublot-horloges met een kast van edelstaal, maar het merk onderscheidt zich van andere merken door het gebruik van bijzondere materialen voor de behuizingen. Hublot biedt bijvoorbeeld horloges van Magic Gold aan, een legering van geelgoud en keramiek. Daarnaast gebruikt de fabrikant carbon, saffierglas, linnen en zelfs een soort beton voor zijn horloges.
Vooral het model Big Bang heeft in korte tijd een cultstatus verworven. De modelreeks Classic Fusion is voor Hublot-begrippen sober, terwijl de MP-collectie ook rechtstreeks uit een sciencefictionfilm zou kunnen komen. De reeks Spirit of Big Bang onderscheidt zich van de rest van het portfolio door een tonneauvormige kast. Ongeacht voor welk model u kiest, met een Hublot heeft u een horloge dat buiten de gebaande paden treedt.
Wat kost een horloge van Hublot?
Model | Prijs (ca.) | Kaliber | Gangreserve |
Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia™ | 5.000 euro | - | 24 uur |
Big Bang 44 mm | 21.000 euro | HUB4100 | 42 uur |
Big Bang Unico 45 mm | 26.000 euro | HUB1242 | 72 uur |
Big Bang Tourbillon Power Reserve 5 Days | 61.000 euro | HUB6016 | 115 uur |
Classic Fusion Tourbillon Cathedral Minute Repeater | 169.000 euro | HUB8001 | 80 uur |
MP-05 LaFerrari Sapphire | 429.000 euro | HUB9005 | 1200 uur |
Prijzen en modellen in detail
De Big Bang-collectie – Hublots belangrijkste reeks – omvat alleen al meer dan vijftig verschillende modellen. De horloges zijn fors en meestal ook behoorlijk zwaar. Bij de meeste exemplaren is het mogelijk het kunstzinnige kaliber aan de voor- en achterkant door saffierglas te bewonderen. De modelreeks Big Bang Unico biedt een uitgebreide keuze aan horloges met een diameter van 45 mm en sinds begin 2018 ook met een doorsnede van 42 mm.
De naam Unico is afgeleid van het gebruikte manufactuurkaliber HUB1240 Unico. Het bestaat uit 330 onderdelen, die met de hand in elkaar worden gezet. Vier jaar besteedde Hublot aan het ontwikkelen van dit kaliber. Het is zo gebouwd dat het kan worden uitgebreid met verschillende complicaties. Door deze modulaire bouwwijze hebben sommige Unico-varianten een flyback-chronograaf, een GMT-functie of een eeuwigdurende kalender. Maar het kan nog gekker: met de Big Bang Unico Golf kunt u het aantal slagen en holes tijdens het golfen tellen. Afhankelijk van de complicaties en het materiaal kost een Big Bang Unico minimaal 10.000 en maximaal 100.000 euro.
De modellen van de Ferrari Unico-reeks zijn bijzonder populair. Hublot werkt sinds 2011 samen met de Italiaanse fabrikant van sportwagens. Dit ziet u terug in het design van de horloges. Qua materiaal heeft u de keuze tussen carbon, titanium, keramiek of een van de goudlegeringen uit eigen manufactuur: Magic Gold en King Gold. De prijzen lopen ver uiteen. U betaalt tussen de 11.000 en de 35.000 euro voor een Ferrari Unico.
Big Bang met handmatige opwinding
De Big Bang Meca-10 en de Big Bang Tourbillon Power Reserve 5 Days hebben geen automatisch uurwerk, maar een opwindkaliber. Het kaliber HUB1201 van de Meca-10 heeft een gangreserve van 10 dagen. De naam van de Tourbillon Power Reserve 5 Days geeft al aan dat het kaliber HUB6016 een gangreserve van 5 dagen heeft. In beide gevallen geeft een gangreserveaanduiding aan wanneer het tijd is om het horloge op te winden. De Meca-10 is verkrijgbaar in keramiek, titanium, King Gold en Magic Gold. De prijzen lopen uiteen van 13.000 tot 30.000 euro. De Tourbillon Power Reserve 5 Days biedt Hublot sinds begin 2018 ook aan met een kast van saffierglas met diamantzetting. Houd bij dit model rekening met een prijs tussen de 50.000 en de 80.000 euro.
Andere interessante modellen van de Big Bang-collectie zijn de Sang Bleu en de MP-11. De eerste is ontworpen door de Zwitserse designer en tatoeëerder Maxime Büchi, die bekendstaat om zijn geometrische designs. Zo wordt bij de Big Bang Sang Bleu de tijd niet met normale wijzers aangeduid, maar door drie boven elkaar liggende veelhoekige schijven. Deze speciale tijdmeter heeft een diameter van 39 of 45 mm. De kleinere variant is met diamanten of saffieren versierd. Dit horloge kost tussen de 16.000 en de 32.000 euro. Binnenin de Big Bang MP-11 tikt het met de hand opwindbare manufactuurkaliber HUB9011, dat op basis van zeven in serie geschakelde veertrommels een gangreserve van 14 dagen heeft. Voor ongeveer 60.000 euro heeft u een MP-11 in uw bezit.
De standaardmodellen van de Big Bang-collectie hebben een diameter van 38, 39, 41 of 44 mm. Ze zien er iets bescheidener uit dan de andere horloges, omdat Hublot ze voorziet van een traditionele wijzerplaat zonder skelettering. De reeks bestaat uit varianten met drie wijzers, chronografen, horloges met diamantzetting en uitvoeringen met een quartzkaliber. Deze Big Bang-modellen zijn verkrijgbaar in vele verschillende materialen, van edelstaal tot keramiek en verschillende soorten goud. Daardoor liggen de prijzen ver uit elkaar, tussen de 6.000 en de 65.000 euro.
LaFerrari: de MP-collectie met een gigantische gangreserve
Het design van de Big Bang-modellen is al excentriek, maar de MP-collectie doet daar nog een schepje bovenop. Vooral de MP-05 lijkt op een geheim project uit een technologisch laboratorium. De kast is peervormig, heeft een diameter van 46 mm en bestaat uit titanium of saffierglas. De MP-05 heeft geen wijzers, maar meerdere cilinders met daarop cijfers om de tijd aan te duiden. Aan de rechterkant van de kast bevindt zich de gangreserveaanduiding. Onderaan draait de secondeweergave. In het midden van het horloge ziet u het automatische manufactuurkaliber met een verticale tourbillon. De blikvangers zijn echter de elf in serie geschakelde veertrommels – normale horloges hebben er maar een of twee. Dit aantal heeft een enorme invloed op de gangreserve: de MP-05 staat pas na 50 dagen stil. Een sensationele waarde voor een polshorloge. Deze tijdmeter kost rond de 400.000 euro.
De MP-05, MP-07 en de MP-09 zijn minstens zo futuristisch. Bij de MP-07 kiest Hublot opnieuw voor de automotor-look: negen in serie geschakelde veertrommels bepalen het design van dit horloge met een gangreserve van 40 dagen. U koopt een MP-07 vanaf 200.000 euro. Vergeleken met de andere modellen maakt de MP-09 een bijna klassieke indruk. Schijn bedriegt, want qua techniek doet het horloge niet onder voor de andere MP-modellen. Vooral de bi-axiale tourbillon, die zowel om de horizontale als verticale as draait, trekt de aandacht. De kast bestaat uit carbon of titanium en is naar keuze versierd met edelstenen. De MP-09 koopt u voor ca. 115.000 euro.
De Techframe maakt ook onderdeel uit van de MP-collectie en is ontworpen door Flavio Manzoni, een vooraanstaand designer van Ferrari. Deze chronograaf met een tourbillon en slechts één drukknop heeft niet alleen een geskeletteerde wijzerplaat, maar ook een opengewerkte kast. Behalve in titanium of carbon is dit horloge ook verkrijgbaar in witgoud of roodachtig glanzend King Gold. Afhankelijk van het materiaal dat u kiest, betaalt u tussen de 89.000 en de 109.000 euro.
De ingetogen Classic Fusion
Het design van de Classic Fusion is iets conventioneler dan dat van de MP-reeks. De versies met een doorsnede van 33, 38, 42 en 45 mm hebben drie wijzers, een centrale seconde en een datumweergave. Voor Hublot is deze variant van de Classic Fusion zeer sober. Het kenmerk van deze tijdmeter is de lunette die door zes sierschroeven op de plaats wordt gehouden. Andere uitvoeringen beschikken over een chronograafkaliber, een maanfaseweergave of een gangreserveaanduiding. Bij de Ultra-Thin-versie is de kast van de Classic Fusion extreem plat.
De Classic Fusion met een minutenrepetitie en een tourbillon is een van de gecompliceerdere horloges van de reeks. Daarnaast biedt de collectie een grote keuze aan interessante materialen, zoals wijzerplaten en horlogebanden van tweed bij de Italia Indepedent-modellen of leer bij de Classic Fusion Berluti. De prijsspanne van deze collectie reikt van 2.900 euro voor eenvoudige modellen met een quartzkaliber tot veel meer dan 200.000 euro voor uitvoeringen met diamantzetting.
De alternatieven: King Power en Spirit of Big Bang
De Spirit of Big Bang kan worden gezien als de tonneauvormige Big Bang. Deze chronograaf heeft een diameter van 42 of 45 mm en is uitgerust met het kaliber HUB4700, een gemodificeerde El Primero van Zenith.
Het uurwerk is zichtbaar door de geskeletteerde wijzerplaat en heeft een gangreserve van 50 uur . Binnenin de 42 mm grote Spirit Moonphase tikt een ander kaliber, de 1770 met een maanfase en een grote datum. Een Spirit of Big Bang kost rond de 16.000 euro.
De King Power-modellen verschillen ook niet veel van de Big Bang-collectie, ze zijn alleen iets hoekiger. Behalve titanium worden ook keramiek en King Gold gebruikt voor de kasten van de King Power-reeks, die zich niet meer in het actuele portfolio van Hublot bevindt.
De keuze aan uurwerken en complicaties is vrijwel net zo uitgebreid. Voor een King Power betaalt u tussen de 10.000 en de 25.000 euro.
Special editions ter ere van beroemdheden
De special editions met een gelimiteerde oplage zijn echte collector's items. Hublot maakt deze horloges in samenwerking met verschillende beroemdheden. De lijst van merkambassadeurs is indrukwekkend en bevat namen als Usain Bolt, Pelé, Dwyane Wade, Floyd Mayweather, Bar Refaeli, Lang Lang en de band Depeche Mode. Elk horloge is in nauwe samenwerking met deze sterren ontstaan. Als u het Depeche Mode-horloge koopt, steunt u een goed doel. Met de winst wordt het project charity: water ondersteund, dat al meer dan 30.000 mensen in Nepal en Ethiopië van schoon drinkwater heeft voorzien. Als u een van deze unieke special editions wilt kopen, dient u rekening te houden met een prijs tussen de 10.000 en de 25.000 euro.
Dat de fabrikant van luxe horloges nauw verbonden is met de sportwereld blijkt uit de volgende anekdote. De voormalige Formule 1-eigenaar Bernie Ecclestone is een fervent Hublot-drager. Hij werd in London op gewelddadige wijze beroofd van zijn exemplaar: vier mannen overvielen hem, sloegen hem in elkaar en gingen er met zijn polshorloge vandoor. Hublot en Ecclestone zetten kort daarna een eigenaardige reclamecampagne op. Daarin wordt het gehavende gezicht van Ecclestone getoond in combinatie met de slogan 'See what people will do for a Hublot'.
Hublot en voetbal
Hublot is ook actief in volkssport nummer 1, voetbal. De fabrikant is sinds jaar en dag sponsor en officiële tijdwaarnemer van de UEFA Champions League, de Europa League, het EK voetbal en het FIFA WK voetbal. Ter gelegenheid van het WK voetbal van 2018 in Rusland bracht Hublot de smartwatch Big Bang Referee op de markt. Hublot beperkt zich niet tot de sponsoring van de grote toernooien. Ook topteams als Juventus, FC Bayern München, Chelsea FC en Benfica Lissabon behoren tot de partners van de horlogefabrikant. De samenwerking met deze clubs heeft geleid tot meerdere limited editions. Als u een horloge van uw favoriete voetbalclub wilt kopen, dient u rekening te houden met een prijs tussen de 11.000 en de 20.000 euro.
Hublot en goud
Hublot experimenteert al jaren met verschillende materialen voor de kast. Hublot heeft ook zijn eigen goudsoorten ontwikkeld, onder andere King Gold. Dit is 18-karaats roodgoud met een verhoogd kopergehalte en een beetje platina. De legering oxideert niet en heeft een intense rode tint, die ook na vele jaren niet verbleekt.
Een andere, zeer bijzondere goudsoort van Hublot is Magic Gold. Voor dit materiaal mengt de fabrikant het goud niet met andere metalen, maar met keramiek. Het resultaat is de eerste krasbestendige 18-karaats goudlegering ter wereld. Dit materiaal is bovendien zo hard, dat het alleen kan worden bewerkt met een diamant. Hardheid wordt in de eenheid Vickers gemeten. 18-karaats massief goud is 400 Vickers, gehard staal 600. Magic Gold heeft een hardheid van bijna 1000 Vickers.
De geschiedenis van Hublot
Hublot produceert zijn horloges in Nyon bij Genève. Het bedrijf werd in 1980 opgericht door de Italiaan Carlo Crocco. In hetzelfde jaar stelde hij het eerste horloge met een horlogeband van natuurlijk rubber voor op de horlogebeurs van Basel. De voorloper van Hublot heette MDM Genève. Hublot was aanvankelijk alleen de naam van een van de horloges van MDM. In 2004 strikte Crocco Jean-Claude Biver van Omega als bedrijfsleider. Een jaar later sleepte Hublot met de Big Bang talrijke onderscheidingen in de wacht. In 2008 nam het luxeconcern LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton S.A. het merk Hublot van Crocco over. TAG Heuer maakt ook deel uit van LVMH.
Sinds 2012 wordt Hublot geleid door Ricardo Guadalupe, terwijl Biver als lid van de raad van bestuur op de achtergrond opereert. Beide heren werkten in het verleden al succesvol samen bij Blancpain.