IWC Da Vinci
'IWC Da Vinci: elegantie in ronde en hoekige vorm
De Da Vinci-collectie werd tien jaar lang in tonneauvorm geproduceerd, maar is sinds 2017 weer beschikbaar met een ronde behuizing. De vintage-modellen die worden aangeboden zijn vanzelfsprekend hoekig. De huidige horloges zijn van staal of van goud.
Hoogtepunten van de IWC Da Vinci
- Conservatief design
- Behuizingen van edelstaal, goud en platina
- Complicaties zoals een flyback-chronograaf en een eeuwigdurende kalender
- Manufactuurkaliber met tourbillon
- Vintage-horloge met ronde en hoekige behuizingen
Vernoemd naar een genie
In het portfolio van IWC spreekt de Da Vinci aan door het conservatief-elegante design. De Zwitserse manufactuur is vooral bekend van pilotenhorloges, maar maakt ook naam met de dress watches Portugieser en Portofino.
Het horloge is vernoemd naar de homo universalis Leonardo da Vinci (1452-1519). De Italiaanse kunstenaar en wetenschapper interesseerde zich tijdens zijn leven voor tijdmeting en de uurwerken van zijn tijdperk. Zijn uitvindingen op het gebied van mechanica hebben later ook de bouw van horloges beïnvloed.
IWC stelde de eerste Da Vinci aan het eind van de jaren 60 voor. Bijzonder aan de eerste Da Vinci-horloges was het quartzuurwerk Beta 21, dat IWC samen met andere gerenommeerde Zwitserse fabrikanten ontwikkelde. Deze samenwerking begon in 1962. De Zwitsers waren op technisch vlak dus goed bij de tijd. De lage prijs van horloges uit het Verre Oosten stortte Europa in de jaren 70 en 80 in de quartzcrisis. Desondanks ging IWC door met het produceren van mechanische horloges. In 1985 lanceerde IWC in het kader van de Da Vinci-serie een buitengewone chronograaf. Met een mechanisch geprogrammeerde eeuwigdurende kalender, die een viercijferige jaartalweergave had, maakte dit horloge grote indruk. Vooral het vervaardigen van de eeuwschijf van deze weergave was een uitdaging voor de fabrikant. Deze draait slechts een keer per eeuwwisseling. Het balanswiel heeft in deze 100 jaar dan al een weg afgelegd die gelijk staat aan een afstand van 40 keer om de aarde. De dag van de week, de datum van de dag, de maand, het jaar, het decennium, de eeuw, het millennium en de maanfase lopen synchroon en worden ingesteld met de kroon. Daardoor is dit model uit Da Vinci-collectie een van de grootste prestaties in de haute horlogerie.
Vanaf 2007 vervaardigde IWC de modelreeks tien jaar lang met een hoekige horlogekast. Aan het begin van 2017 maakte de ronde Da Vinci een comeback. IWC produceert het horloge met een behuizing met een diameter van 36, 40, 42, 43 of 44 mm. De modellen Da Vinci Automatic 36 en Da Vinci Automatic Moon Phase 36 zijn gericht op dames, de Da Vinci Automatic met een doorsnede van 40 mm is geïntroduceerd als unisex-horloge.
Het model met een doorsnede van 42 heet de Da Vinci Chronograph Edition "Laureus Sport For Good Foundation". Deze limited edition is er alleen in edelstaal en met een blauwe wijzerplaat. De oplage is tot 1500 exemplaren gelimiteerd.
De Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph met een diameter van 43 mm heeft een stopwatchfunctie, een eeuwigdurende kalender en een maanfaseweergave. De chronograaf onderscheidt zich door een flyback-functie. Die maakt het mogelijk om met een druk op de knop de secondewijzer terug te zetten en een nieuwe tijdmeting te starten. De minuten en uren worden weergegeven op een hulpwijzerplaat op 12 uur. De andere drie hulpwijzerplaten geven de datum, de dagen van de week en de maand aan. Daarnaast zit de kleine seconde op 6 uur. Het manufactuurkaliber windt automatisch op en heeft een gangreserve van 68 uur.
Het grootste horloge van de modelreeks heeft een doorsnede van 44 mm. Hij draagt de veelzeggende naam Da Vinci Tourbillon Rétrograde Chronograph. Het horloge bezit een manufactuurkaliber met een tourbillon. Dat is een verfijnde, draaiende kooi waarin het regelorgaan van een horloge wordt gemonteerd. Een tourbillon draait eenmaal per minuut om de eigen as. Daarmee compenseert het de negatieve invloeden van de zwaartekracht op de gangnauwkeurigheid. Het is gecompliceerd om een tourbillon te vervaardigen en deze draaiende kooi is in maar weinig luxe horloges terug te vinden. De geïntegreerde stopwatch van de Da Vinci Tourbillon Rétrograde Chronograph beschikt over een flyback-functie. De gangreserve bedraagt 68 uur en heeft een gangreserveaanduiding op 9 uur. Het automatische kaliber is zichtbaar door de zichtbodem van saffierglas. De gegraveerde rotor van 18-karaats goud valt daarbij op. De behuizing is van hetzelfde edelmetaal gemaakt.
Koopadvies voor de IWC Da Vinci
Zoekt u een elegant horloge met een rechthoekige horlogekast van een Zwitsers topmerk? Dan komt de IWC Da Vinci in beeld.
De nieuwe modellen uit 2017, met een ronde behuizing, zijn nog maar kort op de markt. De Da Vinci-horloges met een tonneau-behuizing zullen daarom nog jarenlang een belangrijke rol spelen op de markt voor gedragen horloges. Het tonneau-model valt in dezelfde categorie als de Reverso van Jaeger-LeCoultre en de Cartier Tank. Ook de Gondolo van Patek Philippe behoort tot de horloges die een alternatief bieden voor de gangbare ronde vorm. Al deze tijdmeters zijn dress watches, oftewel horloges die u het best bij een elegant pak kunt dragen.
Een ongedragen Da Vinci Automatic van edelstaal (referentienummer 4523) kunt u voor iets minder dan 5000 euro in uw bezit hebben. U betaalt het dubbele als u dit model aanschaft met een behuizing van roségoud.
Een nieuwe, middelgrote Da Vinci met een tonneau-behuizing van edelstaal en een chronograaffunctie (referentienummer 3764) kost ongeveer 8000 euro. Voor hetzelfde model met een gouden behuizing betaalt u rond de 15 000 euro. De prijs van de gelimiteerde versie van platina ligt rond de 38 000 euro.
De grote en gecompliceerde versie van de hoekige Da Vinci (referentienummer 3761) kost ongedragen rond de 30 000 euro. In dat geval is de behuizing van roségoud. Voor een 3761 uit de limited edition van platina dient u rekening te houden met een bedrag van rond de 50 000 euro.
Er is ook een uitgebreid aanbod aan Da Vinci-modellen uit de afgelopen decennia in het vintage-segment. Daar vindt u ook horloges uit deze collectie met een quartzuurwerk en een ronde behuizing voor ongeveer 2000 à 3000 euro. Een bijzonder markant horloge uit de Da Vinci-reeks draagt het referentienummer IW546101. Dit automatische model valt op door een futuristische, hoekige horlogekast, een zwarte wijzerplaat en verfijnde streepindexen. Deze Da Vinci kost ongeveer 5000 euro.
International Watch Company sinds 1868
De geschiedenis van IWC gaat terug tot de 19e eeuw. In 1868 richtte de Amerikaanse horlogemaker Florentine Ariosto Jones (1841–1916) in Schaffhausen de International Watch Company op. Zijn voornemen om in Zwitserland geproduceerde horloges met winst in zijn moederland te verkopen, liep spaak door de invoerrechten. In 1880 nam de zakenman Johannes Rauschenbach de manufactuur over. IWC bleef tot 1978 in het bezit van de familie Rauschenbach/Homberger. Door de quartzcrisis wisselde het bedrijf tussen 1978 en 2000 meerdere malen van eigenaar. Sinds 2000 is IWC onderdeel van de Richemont-groep. De horlogefabrikanten A. Lange & Söhne, Cartier en Panerai behoren ook tot dit luxeconcern.