- 30
- 60
- 120
IWC Portugieser – chique Zwitserse luxe horloges
De Portugieser is een van de populairste en succesvolste horloges van IWC. Het bekendst zijn de elegante chronografen van de reeks. Een hoogtepunt is de Grande Complication met een eeuwigdurende kalender, stopwatchfunctie en minutenrepetitie.
This page contains information about:
- 5 redenen om een IWC Portugieser te kopen
- Van chronograaf tot Grande Complication
- Prijsoverzicht IWC Portugieser
- Wat kost een IWC Portugieser Chronograph?
- Portugieser Chronograph Classic met manufactuurkaliber 89361
- Portugieser Yacht Club Chronograph: tot 60 m waterdicht
- Portugieser Automatic met 7 dagen gangreserve
- Wat kost een Portugieser Hand-Wound?
- Prijzen van de Portugieser-modellen met eeuwigdurende kalender
- Hoeveel kost een Portugieser Annual Calendar?
- Portugieser Grande Complication met 20 functies
- Portugieser Sidérale Scafusia – het meesterwerk van IWC
- De constante kracht tourbillon van de Sidérale Scafusia
- Polshorloge met sterrenkaart en eeuwigdurende kalender
- Uiterste nauwkeurigheid sinds de jaren 30
5 redenen om een IWC Portugieser te kopen
- Herkenbaar vormgegeven als klassieke scheepschronometer
- Complicaties: chronograaf, jaarkalender, eeuwigdurende kalender
- Portugieser Chronograph Classic met flyback-functie
- Portugieser Automatic met manufactuurkaliber met 7 dagen gangreserve
- Sidérale Scafusia met constante kracht tourbillon, eeuwigdurende kalender en sterrenkaart
Van chronograaf tot Grande Complication
Het is een van de beroemdste en populairste horloges van IWC Schaffhausen – de Portugieser. Zijn naam dankt het horloge aan twee Portugese kooplieden die in de jaren 30 polshorloges met de nauwkeurigheid van scheepschronometers bestelden. Tegenwoordig loopt de collectie uiteen van klassiek-elegante chronografen tot automatische horloges met een gangreserve van 168 uur en uitermate gecompliceerde horloges met een eeuwigdurende kalender, een minutenrepetitie en een stopwatchfunctie.
De Portugieser Sidérale Scafusia is het meesterwerk van IWC. Het tourbillon-horloge bestaat uit platina, heeft een eeuwigdurende kalender en geeft zowel de sterrentijd als de sterrenhemel weer. Daarnaast bezit het gecompliceerde polshorloge een constante kracht mechanisme dat voor zeer nauwkeurige gangwaarden zorgt. IWC produceert maar een paar exemplaren per jaar van dit unieke luxe horloge.
De Portugieser Chronograph is een stuk makkelijker te verkrijgen dan de Sidérale Scafusia. Deze klassieke chronograaf behoort tot de bekendste en voordeligste modellen van de reeks. Binnenin de nieuwere horloges tikt het kaliber 79350, gebaseerd op de ETA Valjoux 7750. De horlogemakers van IWC bewerken dit basiskaliber uitvoerig, zodat het aan de hoge eisen van de manufactuur voldoet. De chronograaf heeft een edelstalen of gouden kast met een diameter van 41 mm.
Prijsoverzicht IWC Portugieser
Model/referentienummer | Prijs (ca.) | Materiaal/diameter |
Grande Complication, IW377601 | 183.300 euro | Platina, 45 mm |
Perpetual Calendar, IW503406 | 41.000 euro | Platina, 44,2 mm |
Annual Calendar, IW503504 | 22.700 euro | Roodgoud, 44,2 mm |
Chronograph Classic, IW390402 | 16.800 euro | Roodgoud, 42 mm |
Yacht Club Chronograph, IW390211 | 10.000 euro | Edelstaal, 43,5 mm |
Automatic, IW500109 | 8.700 euro | Edelstaal, 42,3 mm |
Chronograph, IW371445 | 5.600 euro | Edelstaal, 40,9 mm |
Wat kost een IWC Portugieser Chronograph?
Wie aan de Portugieser denkt, denkt meestal aan de Portugieser Chronograph. Kenmerken van dit model zijn een ronde kast, Arabische cijfers, ranke feuille-wijzers, een kleine seconde op 6 uur en een minutenteller op 12 uur. IWC laat bij deze chronograaf de urenteller en datumaanduiding weg, wat de overzichtelijkheid ten goede komt. Het automatische kaliber 79350 is gebaseerd op de ETA Valjoux 7750 en biedt een gangreserve van 44 uur. De kast van de Portugieser Chronograph bestaat uit edelstaal, rood-, wit- of geelgoud en heeft een doorsnede van 40,9 mm. Met een dikte van 12 mm is dit polshorloge relatief plat voor een chronograaf.
Als u kiest voor een variant van edelstaal, betaalt u ongeveer 5.600 euro voor een ongedragen exemplaar. Tweedehands horloges van dit type koopt u over het algemeen voor minder dan 5.000 euro. Bij de kleur van de wijzerplaat heeft u de keuze tussen zilver, blauw en zwart. Het roodgouden model is er met een zilveren of leisteenkleurige wijzerplaat. De laatste kleur noemt IWC ardoise. Een Portugieser Chronograph van roodgoud koopt u ongedragen voor ca. 11.600 euro en tweedehands voor ongeveer 10.000 euro.
De IWC Portugieser Chronograph Rattrapante is een van de bijzonderste Portugieser-chronografen. Dankzij de dubbelchronograaf uit eigen manufactuur kunt u tussentijden stoppen met dit horloge. Dit doet u met de derde drukknop aan de linkerkant van de kast, op 10 uur. IWC bracht de eerste Portugieser Chronograph Rattrapante in 1995 op de markt en presenteert regelmatig horloges met een streng gelimiteerde oplage, zoals de Edition „Boutique Munich“ waarvan er slechts 250 stuks zijn geproduceerd. Dit edelstalen horloge met het referentienummer 371217 heeft een blauwe wijzerplaat en een bijpassende horlogeband van alligatorleer. Op de achterkant van de kast ziet u een gravure van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in München, een van de belangrijkste symbolen van de Beierse hoofdstad. Binnenin tikt een gemodificeerde Valjoux 7760. Dit opwindkaliber heeft een gangreserve van 44 uur. U koopt een ongedragen exemplaar voor iets meer dan 9.000 euro.
Kenmerken van de IWC Portugieser Chronograph
- Elegante dress watches met stopwatchfunctie
- Overzichtelijke wijzerplaat met kleine seconde en minutenteller
- Kaliber 79350 op basis van de Valjoux 7750
- Topmodellen met rattrapante
Portugieser Chronograph Classic met manufactuurkaliber 89361
Bent u op zoek naar een Portugieser Chronograph met een manufactuurkaliber? Neem dan een kijkje bij de Classic. Binnenin dit polshorloge tikt het kaliber 89361 met een flyback-functie en een gangreserve van 68 uur. Dit uurwerk met een prachtige finissage kunt u bewonderen door de zichtbodem van saffierglas. Als u dit doet, zal vooral de geskeletteerde rotor met Geneva stripes opvallen.
De Portugieser Chronograph Classic heeft een 12-uren- en een 60-minutenteller op 12 uur. Op de 3-uurpositie vindt u de datumaanduiding. Door de spoorrails-minuterie lijkt het horloge iets klassieker. Bij de wijzerplaat heeft u de keuze tussen zilver en blauw. De 42 mm grote kast bestaat uit edelstaal of roodgoud. Beide varianten hebben een dikte van 14,2 mm en zijn tot 30 m (3 bar) waterdicht. Zwarte of bruine horlogebanden van alligatorleer ronden het geheel af en benadrukken de elegante verschijning van dit luxe horloge.
De edelstalen variant van de IWC Portugieser Chronograph Classic kost ongedragen ongeveer 8.800 euro, tweedehands rond de 7.400 euro. Voor een ongedragen exemplaar van roodgoud betaalt u bijna 15.300 euro. Tweedehands kost dit horloge ongeveer 14.600 euro.
Portugieser Yacht Club Chronograph: tot 60 m waterdicht
De Portugieser Yacht Club Chronograph is het sportmodel van de Portugieser-collectie. Kenmerken zijn een edelstalen of roodgouden kast met een diameter van 43,5 mm, horlogebanden van rubber en een waterdichtheid tot maximaal 60 m (6 bar). De kroonbescherming en de rode secondewijzer van de stopwatchfunctie onderstrepen het sportieve karakter van dit model. De spoorrails-minuterie aan de rand van de wijzerplaat en de vormgeving van de kleine seconde en de tellers zorgen daarentegen voor de klassieke noot.
Het manufactuurkaliber 89361 met flyback-functie en een gangreserve van 68 uur zorgt – net zoals bij de Portugieser Chronograph Classic – voor een nauwkeurige tijdsaanduiding- en meting. Het prachtig afgewerkte uurwerk is door de saffierglazen zichtbodem te zien.
Als u geïnteresseerd bent in een ongedragen edelstalen exemplaar, dient u rekening te houden met een bedrag van ca. 10.000 euro. Tweedehands horloges zijn een paar duizend euro voordeliger en kosten ongeveer 7.000 euro. Voor de variant van roodgoud betaalt u in ongedragen staat bijna 16.700 euro en tweedehands rond de 13.700 euro.
Kenmerken van de Portugieser Yacht Club Chronograph
- Sporthorloges van de Portugieser-collectie
- Manufactuurkaliber met flyback-functie en 68 uur gangreserve
- Rubberen horlogeband
- 60 m (6 bar) waterdicht
Portugieser Automatic met 7 dagen gangreserve
De Portugieser Automatic is het ideale horloge als u geen behoefte heeft aan een stopwatchfunctie. Het design van de luxe horloge lijkt op dat van een scheepschronometer, een overduidelijk kenmerk van de Portugieser-collectie. Door de kleine seconde op 9 uur en de gangreserveweergave op 3 uur lijkt de Portugieser Automatic zoveel op een chronograaf dat ze vaak door elkaar worden gehaald. Maar als u goed kijkt, ziet u meteen dat er geen drukknoppen aan de zijkanten van de kast zitten en dat de wijzerplaat geen minuten- en urenteller heeft. In plaats daarvan heeft het automatische horloge wel een datum op 6 uur.
Dankzij het manufactuurkaliber 52010, dat u door de zichtbodem van saffierglas kunt zien, heeft de Portugieser Automatic een gangreserve van maar liefst 168 uur. U kunt dit horloge dus gerust een paar dagen opbergen in uw horlogekoffer en een van uw andere horloges dragen.
De kast van de Portugieser Automatic heeft een diameter van 42,3 mm, is 14,2 mm dik, tot 30 m (3 bar) waterdicht en bestaat uit edelstaal of roodgoud. De wijzerplaat is verkrijgbaar in het zilver, blauw, zwart en ardoise.
Een ongedragen edelstalen exemplaar van de automatische Portugieser kost bijna 8.700 euro. Tweedehands kost dit horloge ongeveer 6.500 euro. Voor een ongedragen exemplaar van roodgoud betaalt u rond de 15.600 euro, voor een tweedehands horloge ongeveer 12.000 euro.
Wat kost een Portugieser Hand-Wound?
De IWC Portugieser Hand-Wound heeft een lange traditie. In de jaren 30 kwamen de eerste modellen op de markt met een opwindkaliber. Het ging om een uurwerk van een zakhorloge. De horloges van de - destijds - nieuwe oplage uit 1993 ter ere van het 125-jarig jubileum hebben ook een handmatig opwindbaar uurwerk, het kaliber 9828. Het design van het jubileumhorloge is zeer sober en lijkt op dat van de modellen uit de jaren 30. De uitvoering uit 1993 vindt u onder het referentienummer 5441 en is verkrijgbaar in edelstaal, roodgoud en platina. Van de edelstalen versie zijn er 1.000 exemplaren, van de variant van roodgoud 500 en van het platina horloge slechts 250.
De prijzen van de versies van edelstaal liggen – afhankelijk van de staat – tussen de 8.000 en de 12.000 euro. Het model van goud kost ongeveer 15.000 euro en de uitvoering van platina ca. 25.000 euro. U kunt ook alle drie de horloges als setje kopen voor ongeveer 40.000 euro.
In 2008 bracht IWC wederom een jubileumhorloge uit, de Portugieser Hand-Wound Eight Days Edition „150 Years“ . Van dit model zijn er 1.000 van edelstaal en 250 van roodgoud. Ook het design van dit horloge verwijst naar de jaren 30 met een kleine seconde op 6 uur en spoorrails-minuterie. Binnenin tikt echter een modern manufactuurkaliber 59215 met een gangreserve van acht dagen. IWC heeft de gangreserveweergave naar de achterkant verplaatst om de harmonie van de aanduidingen niet te verstoren. U kunt weergave van de gangreserve samen met het minutieus afgewerkte uurwerk door de saffierglazen bodem zien.
De edelstalen variant kost ongedragen ongeveer 8.700 euro, tweedehands rond de 7.400 euro. De roodgouden uitvoering is een stuk duurder. Ongedragen kost dit horloge bijna 33.000 euro en tweedehands bijna 23.400 euro.
Prijzen van de Portugieser-modellen met eeuwigdurende kalender
Als u op zoek bent naar een polshorloge met kalender, vindt u ook iets van uw gading in de IWC Portugieser-collectie. Een eeuwigdurende kalender behoort tot de ingewikkeldste complicaties en is een toonbeeld van haute horlogerie – vooral wanneer die in de eigen manufactuur wordt ontwikkeld. Binnenin de IWC Portugieser Perpetual Calendar tikken sinds 2015 manufactuurkalibers met deze complicatie. Het gaat om de 52610 en de 52615. Het verschil tussen de uurwerken is dat de 52615 over een dubbele maanfaseweergave voor het noordelijk en zuidelijk halfrond beschikt, terwijl de 52610 een standaard maanfaseaanduiding heeft. Voor welke maanfase u ook kiest: de afwijking van de daadwerkelijke maancyclus bedraagt slechts een dag per 577,5 jaar. Daarnaast geven de luxe horloges ook de datum, de weekdagen, de maand, het jaar en de gangreserve aan. Dankzij twee veertrommels bedraagt die zeven dagen.
De kast van de Portugieser Perpetual Calendar heeft een diameter van 44 mm en bestaat uit platina of 18-karaats rood- of witgoud. De wijzerplaat is er in de voor Portugieser typerende kleuren zilver, ardoise en blauw. Horlogebanden van het meest exquisiete alligatorleer van het Italiaanse luxemerk Santoni houden de gecompliceerde automatische horloges om de pols.
De platina variant met een zilveren wijzerplaat koopt u ongedragen voor ca. 41.000 euro. Met een prijs van bijna 29.000 euro is de witgouden versie met een blauwe wijzerplaat een stuk voordeliger. Tweedehands kost dit gouden horloge rond de 25.500 euro. Een roodgouden Portugieser Perpetual Calendar met een dubbele maanfase kost in ongedragen staat bijna 27.200 euro, tweedehands rond de 24.500 euro. De roodgouden uitvoering met een enkele maanfase koopt u ongedragen voor ca. 25.800 euro en tweedehands voor ongeveer 24.200 euro. Een nieuwe variant van witgoud is met een prijs van 29.000 euro iets duurder. Tweedehands ligt de prijs rond de 24.000 euro.
Hoeveel kost een Portugieser Annual Calendar?
Horloges met een jaarkalender hebben een minder gecompliceerd uurwerk dan die met een eeuwigdurende kalender. Daardoor zijn ze ook een stuk voordeliger. U moet de Portugieser Annual Calendar wel een keer per jaar, aan het eind van februari, met de hand corrigeren. Bij de eeuwigdurende kalender hoeft u dit pas in 2100 te doen.
De vormgeving van de IWC Portugieser Annual Calendar lijkt op die van de nieuwere automatische varianten van de collectie. De gangreserveweergave op 3 uur en de kleine seconde op 9 uur onderstrepen die verwantschap. Het verschil met de automatische horloges is dat de Annual Calendar een jaarkalender heeft, die behalve de datum ook de weekdag en de maand aangeeft. De drie aanduidingen bevinden zich in een halve cirkel op 12 uur. De kast van de Portugieser Annual Calendar heeft een diameter van 44 mm, is bijna 15 mm dik en bestaat uit edelstaal of roodgoud. Binnenin tikt het manufactuurkaliber 52850 met een gangreserve van 168 uur, automatische opwinding en een secondestop.
Een edelstalen exemplaar kunt u ongedragen voor bijna 15.300 euro kopen. Een tweedehands horloge kost ongeveer 12.800 euro. Als u voor de roodgouden versie kiest, betaalt u ca. 22.700 euro voor een ongedragen en rond de 19.000 euro voor een tweedehands horloge.
Portugieser Grande Complication met 20 functies
De Portugieser Grande Complication is een van de gecompliceerdste horloges van IWC Schaffhausen. Tot de 20 functies behoren onder andere een eeuwigdurende kalender, een chronograaf, een maanfaseweergave en een minutenrepetitie. De laatste geeft de tijd naar wens akoestisch weer. Alleen de allerbeste horlogemanufacturen zijn in staat om deze complicatie te vervaardigen.
De Portugieser Grande Complication is met een diameter van 45 mm en een dikte van 16 mm behoorlijk fors. De kast bestaat uit roodgoud of platina en is daardoor een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een edelstalen kast. De twee varianten hebben een gelimiteerde oplage van 250 exemplaren en zijn te herkennen aan de verschillende gravures in de achterkant. In beide gevallen heeft deze een windkruis, een verwijzing naar de herkomst van de Portugieser. De horlogeband van alligatorleer met stiksels van roodgoud of platina wordt geleverd door Santoni.
De IWC Portugieser Grande Complication van platina kost ongedragen meer dan 180.000 euro. De uitvoering van 18-karaats roodgoud heeft een nieuwprijs van bijna 157.000 euro. Tweedehands exemplaren van beide varianten koopt u vanaf ca. 100.000 euro.
Overzicht van de belangrijkste functies
- Eeuwigdurende kalender
- Minutenrepetitie
- Chronograaf
- Maanfase
- Automatisch uurwerk
- Secondestop
Portugieser Sidérale Scafusia – het meesterwerk van IWC
De Portugieser Sidérale Scafusia is het gecompliceerdste polshorloge dat IWC ooit heeft geproduceerd. De ontwikkeling van dit horloge nam 10 jaar in beslag. Het opvallendst aan dit model zijn de constante kracht tourbillon, de gangreserve van vier dagen (96 uur) en een aanduiding van de sterrentijd. Die wijkt ongeveer vier minuten per dag af van de normale zonnetijd. Astronomen gebruiken de sterrentijd bijvoorbeeld om een bepaalde ster elke nacht weer op dezelfde positie terug te kunnen vinden.
De sterrentijd berust op de schijnbare beweging van de sterren, die wordt veroorzaakt door het om de eigen as draaien van de aarde. Een sterrendag, ook wel siderische dag genoemd, geeft de tijd weer die de sterrenhemel voor een volledige omwenteling rond de aarde nodig heeft. Anders gezegd is een sterrendag een volledige omwenteling van de aarde om haar eigen as.
De Portugieser Sidérale Scafusia geef de sterrentijd weer op een hulpwijzerplaat op 12 uur. Het horloge geeft de 'normale' tijd aan met de centrale wijzers voor uren en minuten en een decentrale secondewijzer. De kleine secondewijzer is aan de kooi van de tourbillon bevestigd. Omdat de tourbillon in een minuut 360 graden draait, maakt de secondewijzer ook elke minuut een volledige omwenteling. Tussen 4 en 5 uur bevindt zich de gangreserveaanduiding. Die laat met behulp van een kleine wijzer zien wanneer het handmatig opwindbare kaliber 94900 van nieuwe energie moet worden voorzien.
De constante kracht tourbillon van de Sidérale Scafusia
De constante kracht tourbillon van de IWC Portugieser Sidérale Scafusia is een bijzonderheid. Het is IWC gelukt om het verlies van amplitude te compenseren. De amplitude is de slingeruitslag van de balans. Bij mechanische uurwerken varieert de kracht die de opwindveer aan de ankergang overbrengt voortdurend. Bij volledige opwinding is de spanning van de veer het hoogst. Een toenemende gangduur vermindert de spanning en laat de amplitude afnemen. Het verlies van amplitude leidt tot gangafwijkingen.
Het mechanisme van de constante kracht tourbillon van IWC houdt de slingerbreedte van de balans constant. Dat leidt tot uiterst nauwkeurige gangwaarden. Twee parallel geschakelde veertrommels leveren 48 uur lang voldoende constante kracht. Daarna loopt de tijdmeter nog 48 uur, maar zonder het geraffineerde mechanisme. U herkent dit aan de beweging van de secondewijzer en natuurlijk aan de gangreserveaanduiding. In de eerste 48 uur met constante overbrenging van kracht springt de wijzer, net zoals bij een quartzhorloge, eenmaal per seconde. Na 48 uur maakt de secondewijzer, door de lagere balansfrequentie van 18.000 a/h, vijf minieme sprongetjes per seconde. IWC plaatst de constante kracht tourbillon ook in het sporthorloge Ingenieur Constant-Force Tourbillon en sinds 2019 in de Big Pilot’s Watch Constant-Force „Le Petit Prince“.
Polshorloge met sterrenkaart en eeuwigdurende kalender
Op de achterkant van de Portugieser Sidérale Scafusia ziet u een sterrenkaart. Die geeft de sterrenhemel boven een vooraf vastgelegde locatie weer. Er zijn tussen de 500 en 1000 sterren op deze kaart te ontdekken. Sterrenbeelden maken de oriëntatie eenvoudiger. Door een polarisatiefilter is de kaart overdag blauw en 's nachts grijs. Twee 24-uursringen geven op de achterkant de tijd aan. De buitenste ring visualiseert de middelbare zonnetijd en de binnenste de sterrentijd. Daarnaast laat het horloge zien wanneer de zon opkomt en weer ondergaat. Het horloge heeft ook een eeuwigdurende kalender met een doorlopende telwijze. Dit betekent dat 1 januari dag 1 is, 31 januari dag 31 en 31 december dag 365. In een schrikkeljaar is 31 december uiteraard de 366e dag van het jaar. Deze telwijze is gangbaar onder astronomen. De afkorting 'LY' (leap year) staat voor schrikkeljaar en laat in een klein venster zien of het een schrikkeljaar is. Om de actuele datum te bepalen dient u het middelste getal van het grote getallenvenster op te tellen bij het getal van het kleine venster rechts ernaast.
Voor de kast van de Portugieser Sidérale Scafusia gebruikt IWC platina of 18-karaats wit- of roodgoud. De doorsnede is 46 mm. Daardoor is het polshorloge het meest geschikt voor brede polsen. De 520 onderdelen hebben ruimte nodig en daarom heeft het horloge een dikte van 17,5 mm. Het model met een kast van platina heeft een gewicht van 280 gram. De horlogeband bestaat uit prachtig alligatorleer en is vervaardigd door Santoni, een Italiaanse manufactuur voor exclusieve leren producten.
Uiterste nauwkeurigheid sinds de jaren 30
De geschiedenis van de IWC Portugieser gaat terug tot de eerste helft van de 20e eeuw. Tegen het eind van de jaren 30 gaven twee Portugese kooplieden IWC de opdracht polshorloges met de nauwkeurigheid van scheepschronometers te vervaardigen. Scheepschronometers zijn uiterst precieze horloges die zeevaarders vroeger voor de navigatie gebruikten. Een dergelijke precisie kon IWC tot dan toe alleen met uurwerken voor zakhorloges bereiken. De fabrikant plaatste daarom het savonette-kaliber 74 voor zakhorloges in de kast van een polshorloge. De kroon van dit uurwerk zit aan de rechterkant en daarom paste het perfect.
Door het grote, voor zakhorloges gemaakte kaliber 74 was het polshorloge aan de grote kant. De doorsnede bedroeg 41,5 mm. Destijds waren kleine of vierkante polshorloges in art-decostijl in de mode. De Portugieser was zijn tijd niet alleen ver vooruit qua afmeting. Ook op technisch vlak had dit model wat te bieden: door de grotere balans voor zakhorloges was de eerste Portugieser veel nauwkeuriger dan de kleine polshorloges uit die tijd.
Tot in de jaren 80 produceerde IWC slechts een paar honderd exemplaren van het 'zakhorloge voor de pols'. In 1993 bracht de manufactuur uit Schaffhausen het horloge opnieuw uit. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde het polshorloge zich tot een van de succesvolste modellen van de fabrikant.