Icoon en statussymbool
De Reverso is het bekendste en succesvolste polshorloge van de Zwitserse manufactuur Jaeger-LeCoultre. De klassieker met een rechthoekige draaibare behuizing is er ook met een eeuwigdurende kalender, een sterrentijdweergave en een tourbillon.
This page contains information about:
- Bijzonderheden
- De Reverso: het succesmodel van Jaeger-LeCoultre
- Wat kost een Reverso van Jaeger-LeCoultre?
- Prijsoverzicht van de Reverso-modellen
- Een ode aan het origineel – Grande Reverso Ultra Thin 1931
- Reverso Grande Complication à Triptyque – het meesterwerk
- Gecompliceerde Reverso-modellen met gyrotourbillon
- Reverso Duoface met dubbele weergave en tijdzones
- Het begin van een succesverhaal
Bijzonderheden
- Rechthoekig vintage-sporthorloge, oorspronkelijk ontworpen voor polospelers
- Innovatieve draaibare horlogekast
- Hoogwaardige manufactuurkalibers met excellente afwerking
- Topmodellen van goud of platina met Gyrotourbillon
- Retro-model Grande Reverso Ultra Thin 1931 met een behuizing van 7 mm dik
De Reverso: het succesmodel van Jaeger-LeCoultre
Als u aan Jaeger-LeCoultre denkt, gaan uw gedachten waarschijnlijk direct uit naar de Reverso. Het rechthoekige polshorloge is het belangrijkste model van de manufactuur uit het Zwitserse Le Sentier en werd in de jaren 30 op verzoek van polospelers ontwikkeld. Het kwam vaak voor dat horlogeglazen sneuvelden tijdens polowedstrijden. Jaeger-LeCoultre ontwierp een draaibare behuizing, waardoor de tijdweergave tijdens de wedstrijd werd beschermd. In de loop der tijd ontwikkelde de tijdmeter zich tot een icoon en statussymbool. Koningen en acteurs behoren tot de aanbidders van dit Jaeger-LeCoultre-horloge. De Reverso is ook in de film The Dark Knight Rises te bewonderen. Daar siert hij de pols van Bruce Wayne alias Batman.
Inmiddels is het ooit volledig sobere horloge er ook met complicaties als een tourbillon of een minutenrepetitie. Een hoogtepunt van de haute horlogerie is de Grande Complication à Triptyque, die over een eeuwigdurende kalender, een tourbillon en een sterrentijdweergave beschikt. Dit horloge van witgoud kost ca. 340 000 euro.
Wat kost een Reverso van Jaeger-LeCoultre?
De Reverso is er in talrijke uitvoeringen voor dames en heren. Tot de collectie behoren onder andere de sobere Classic-modellen met twee of drie wijzers, de Duoface- of Duetto-versies met weergaven aan de voor- en achterkant en de gecompliceerde modellen met een tourbillon of een minutenrepetitie. U kunt ook kiezen voor een iets voordeligere variant met een uiterst precies quartzuurwerk. De horlogekast is er in veel verschillende materialen. U kunt kiezen uit edelstaal, rood- en witgoud of platina. De horlogeband is beschikbaar in struisvogel-, kalfs-, en alligatorleer.
Prijsoverzicht van de Reverso-modellen
Model | Prijs (ca.) | Materiaal | Referentienummer |
Reverso Classic Small | 3800 euro | Edelstaal | 2618130 |
Grande Reverso Ultra Thin 1931 | 6000 euro | Edelstaal | 2788570 |
Reverso Classic Medium Duetto | 7200 euro | Edelstaal | 2578420 |
Reverso Large Duoface | 16 000 euro | Roodgoud | 3832420 |
Reverso Gyrotourbillon 2 | 245 000 euro | Roodgoud | 2332420 |
Reverso Grande Complication à Triptyque | 340 000 euro | Witgoud | 2323425 |
Een ode aan het origineel – Grande Reverso Ultra Thin 1931
Jaeger-LeCoultre presenteerde het retro-horloge Grande Reverso Ultra Thin 1931 in 2011 ter ere van het 80-jarige jubileum van de tijdmeter. Hij lijkt daarom sterk op het eerste model uit de jaren 30. Hoewel de Reverso oorspronkelijk is ontwikkeld voor de polosport, is hij met een dikte van 7 mm de perfecte dress watch. Het horloge is onder andere zo plat door het manufactuurkaliber 822 zonder secondewijzer en met handmatige opwinding. Door de slanke indexen en het ontbreken van de secondewijzer is de wijzerplaat zeer overzichtelijk. Het model uit 2011 is er in edelstaal en 18-karaats roodgoud. Een ander kenmerk zijn de drie horizontale ribbels aan beide uiteinden van de draaibare behuizing. Ze geven het horloge een elegante flair en benadrukken de art-decostijl van het horloge. Inmiddels is de Grande Reverso Ultra Thin 1931 er ook met een kleine seconde op 6 uur.
Een gedragen exemplaar in zeer goede staat koopt u vanaf ongeveer 6000 euro. Een nieuw horloge van wit- of roodgoud kost met een kleine seconde ca. 11 000 euro. U betaalt iets minder voor een Reverso Classic, die in verschillende afmetingen en met een quartz-, handopwind-, of automatisch kaliber te verkrijgen is. Het design van deze varianten is zeer sober en getrouw aan het origineel. Een nieuwe uitvoering met een quartzuurwerk is er vanaf ca. 3400 euro, zijn mechanische tegenhanger kost ongeveer 4500 euro.
Reverso Grande Complication à Triptyque – het meesterwerk
De Grande Complication à Triptyque is het gecompliceerdste model van de Reverso-collectie. Triptyque is de Franse benaming voor triptiek of drieluik, een schilderij dat uit drie delen bestaat. De Jaeger-LeCoultreGrande Complication à Triptyque heeft drie hoofdfuncties: hij beschikt over een aanduiding van zowel de normale tijd, oftewel de zonnetijd, als de sterrentijd en over een eeuwigdurende kalender. De sterrentijd is gebaseerd op de vermeende beweging van de sterren en wijkt per dag ongeveer vier minuten af van de zonnetijd. Aan de voorkant van de draaibare horlogekast ziet u de lokale tijd, maar ook een 24-uursweergave, een tourbillon en een gangreserveaanduiding voor de kalender. Aan de achterkant van de witgouden behuizing bevinden zich onder andere de eeuwigdurende kalender, een sterrenkaart, een dierenriemkalender, de sterrentijd, een maanfaseweergave en de aanduiding van de zonsopkomst en -ondergang. Voor dit gecompliceerde horloge betaalt u rond de 340 000 euro .
Gecompliceerde Reverso-modellen met gyrotourbillon
Sinds het begin van de jaren 90 voorziet Jaeger-LeCoultre de Reverso van complicaties als een chronograaffunctie, een eeuwigdurende kalender, een minutenrepetitie en een tourbillon. De manufactuur is vooral gespecialiseerd in tourbillons. In 2004 zorgde Jaeger-LeCoultre voor opschudding in de horlogebranche door de introductie van de gyrotourbillon.
Bij een traditionele tourbillon bevinden het balanswiel, de balansveer en de ankergang zich in een kooi, die in een minuut 360 graden draait. Toen Abraham Louis Breguet het mechanisme aan het begin van de 19e eeuw uitvond, diende de tourbillon gangafwijkingen, veroorzaakt door de zwaartekracht, te compenseren. Die ontstonden doordat de meeste heren hun tijdmeter kaarsrecht in hun vestzak droegen.
De gyrotourbillon van Jaeger-LeCoultre is een evolutie van de tourbillon. Een tweede kooi draait rondom de eerste en de volledige constructie draait driedimensionaal. Dit complexe mechanisme verhoogt gangnauwkeurigheid nog verder, door ook gangafwijkingen die door dynamische positionele veranderingen ontstaan te compenseren. Inmiddels wordt de derde generatie van dit unieke mechanisme in de horloges van Jaeger-LeCoultre ingebouwd.
Reverso-modellen met een gyrotourbillon zijn toonbeelden van haute horlogerie. De behuizingen worden uitsluitend gemaakt van goud of platina. Een nieuwe Reverso van roodgoud met een tourbillon van de tweede generatie kost bijna 250 000 euro. In dit prijssegment bevindt zich ook het platina-model met een tourbillon van de eerste generatie.
Reverso Duoface met dubbele weergave en tijdzones
De Reverso Duoface, die Jaeger-LeCoultre in 1994 introduceerde, is vooral interessant voor zakenmensen en globetrotters. Aan de voorkant van de tijdmeter ziet u de lokale tijd. Als u de behuizing omdraait, ziet u de tijd in een andere tijdzone. De horlogekast bestaat uit edelstaal, geel-, wit-, of roodgoud. De wijzerplaat heeft Arabische cijfers als uurmarkeringen. De Tribute Duoface lijkt door de staafindexen op de eerste modellen uit de jaren 30. Binnenin tikt het mechanische manufactuurkaliber met handmatige opwinding . Een gedragen Duoface van edelstaal kost rond de 5700 euro. Een nieuw exemplaar koopt u voor ongeveer 6500 euro. Gedragen gouden horloges wisselen voor ca. 7500 euro van eigenaar. Voor een ongedragen exemplaar van goud betaalt u minimaal 15 500 euro.
Het begin van een succesverhaal
De geschiedenis van de Reverso begint in 1930. Destijds kwamen Britse koloniale officieren met een verzoek bij de Zwitserse zakenman César de Trey. Ze wilden een polshorloge dat een partijtje polo zonder ernstige schade kon doorstaan. De officieren klaagden er voortdurend over dat de slagen en stoten tijdens het spel ervoor zorgden dat de horlogeglazen van hun horloges beschadigd raakten of zelfs kapotgingen. De Trey zocht naar een oplossing en klopte aan bij Jaeger-LeCoultre. In 1931 was het zover. De horlogefabrikant presenteerde een horlogekast die 180 graden gedraaid kon worden. Daardoor werd de voorkant van het horloge optimaal beschermd tijdens de wedstrijd. In hetzelfde jaar kwam de Reverso op de markt. Het horloge werd een groot succes. De naam van de tijdmeter komt uit het Latijn en betekent vrij vertaald 'omgedraaid'.