- 30
- 60
- 120
Junghans – traditie ontmoet innovatie
De Duitse onderneming Junghans verbindt klassieke horlogerie met de nieuwste technologie. Het aanbod aan luxe horloges loopt uiteen van automatische horloges met een Bauhaus-design tot uiterst precieze, radiografische quartzhorloges op zonne-energie.
5 redenen om een horloge van Junghans te kopen
- Hoogwaardige mechanische horloges, uurwerken met een chronometer-certificaat
- Quartzhorloges op zonne-energie, met radiosignaal voor de hoogste nauwkeurigheid
- Max Bill-collectie met tijdloos Bauhaus-design
- Retro-horloges in de collecties Meister Pilot en Meister Driver
- Horloges voor dames en heren
Van mechanische kalibers tot hightech horloges op zonne-energie
Junghans behoort tot de bekendste en meest traditierijke horlogefabrikanten in Duitsland en was ooit de grootste horlogefabrikant ter wereld. Het bedrijf uit Schramberg, in het zuidwesten van Duitsland, werd voornamelijk beroemd door zijn pioniersrol bij de ontwikkeling van horloges op zonne-energie met een radiosignaal. Nog altijd vormen deze hightech-modellen een belangrijke pijler van het Junghans-portfolio. U herkent deze horloges aan de naamstoevoeging Mega.
Junghans biedt daarnaast ook een volledige reeks hoogwaardige mechanische polshorloges aan. De bekendste collectie is de Max Bill, die naar haar schepper – de Bauhaus-designer Max Bill – is vernoemd. Deze serie wordt gekenmerkt door de ingetogen, functionele elegantie waar Bauhaus om bekendstaat. In de collecties Form en Meister wordt deze ingetogen lijn met een iets sportievere touch voortgezet.
De horloges van de Pilot- en de Driver-collectie hebben daarentegen een meer retro uitstraling. Terwijl de eerste qua design het meest lijkt op een klassieke pilotenchronograaf, is de Driver geïnspireerd op de cockpit van een raceauto uit vervlogen tijden.
Wat kosten horloges van Junghans?
Model | Prijs (ca.) | Kaliber | Bijzonderheden |
Meister Pilot | 1.890 euro | Automatisch | Chronograaf |
Meister Agenda | 1.620 euro | Automatisch | Gangreserve, datum, dag van de week, kalenderweek |
Meister Driver Handaufzug | 985 euro | Handmatige opwinding | Kleine seconde |
Max Bill Automatic | 775 euro | Automatisch | Datum |
Max Bill MEGA | 660 euro | Radiosignaal | Datum |
Form C | 390 euro | Quartz | Chronograaf, datum |
De Max Bill – al 50 jaar een Bauhaus-klassieker
Sober, elegant en perfect afleesbaar – dat is de Max Bill-collectie in een notendop. Het design komt uit de koker van de graficus, beeldhouwer, architect en Bauhaus-leerling Max Bill. Hij kreeg in 1956 de opdracht een keukenklok te ontwerpen. Bijna vijf jaar later verscheen het eerste polshorloge met een vergelijkbare vormgeving. Het design is tot op heden nauwelijks veranderd: dunne streepjes als indexen en op het eerste gezicht eenvoudige Arabische cijfers. Als u een beetje beter kijkt, valt op hoe gedetailleerd ze zijn, vooral de 4. Er is ook een variant van 38 mm, die helemaal geen cijfers heeft. Dit maakt het edelstalen horloge nog ingetogener. Met een automatisch kaliber kost de Max Bill tussen de 700 en de 790 euro. Modellen met een quartzuurwerk zijn over het algemeen 300 euro voordeliger.
Dit horloge is ook verkrijgbaar met Junghans' eigen radiografische technologie. Deze Max Bill MEGA is alleen te onderscheiden van de mechanische horloges door het MEGA-opschrift op de wijzerplaat. Binnenin bevindt zich echter een uiterst nauwkeurig radiografisch uurwerk met multifrequentie. Daardoor weet u zeker dat u - waar ook ter wereld - altijd de exacte tijd bij de hand hebt. De prijs van dit hightech-horloge in een klassiek jasje ligt rond de 660 euro.
De Max Bill is ook verkrijgbaar met een chronograaffunctie, de Junghans Chronoscope. De kast is iets groter dan bij de variant met drie wijzers en heeft een diameter van 40 mm. Binnenin tikt het automatische kaliber J880.2, gebaseerd op de ETA Valjoux 7750. Het horloge heeft een 30-minutenteller op 12 uur en een 12 urenteller op de 6-uurpositie. De datumfunctie vindt u op 3 uur. U betaalt tussen de 1.290 en de 1.390 euro voor deze chique stopwatch.
Van ingetogen tot sportief - de Form en de Meister
De Form-collectie bestaat uit vier basisvarianten: de automatische Form A met drie wijzers, de chronograaf Form C met een quartzuurwerk, het dameshorloge Form Damen en het quartzhorloge Form Quarz. Ook bij deze horloges wordt de filosofie van Bauhaus niet verloochend. De Form-collectie is door de geperforeerde minuterie wel iets sportiever. U bent het voordeligst uit als u kiest voor een van de quartzhorloges. Zowel de Form Quarz als de Form Damen koopt u voor rond de 350 euro. De Form C is met een prijs tussen de 370 en de 400 euro maar ietsje duurder. U moet iets dieper in de buidel tasten als u kiest voor het automatische model Form A. In dat geval betaalt u tussen de 690 en de 800 euro.
De Meister-reeks wordt sinds decennia in de manufactuur van Junghans geproduceerd. Al in de jaren 30 bood de fabrikant horloges met zeer hoogwaardige uurwerken onder deze naam aan. De actuele serie is een hommage aan die tijd. Het grootste gedeelte van de horloges heeft mechanische kalibers, die op de ETA Valjoux of een kaliber van Soprod zijn gebaseerd. Er zijn modellen met complicaties als een maanfase, chronograaf, dag- en datumaanduiding en een gangreserveweergave. Daarnaast zijn er ook zeer nauwkeurige varianten met een chronometer-certificaat verkrijgbaar. De prijzen lopen uiteen van ca. 1.000 euro voor een eenvoudig drie-wijzer-horloge en bijna 1.350 euro voor de chronometers tot 1.900 euro voor de special edition Meister Chronoscope Terrassenbau.
De Meister MEGA vormt een uitzondering binnen de Meister-serie. Binnenin dit horloge bevindt zich het uiterst moderne, radiografische uurwerk J101.65. Dit kaliber kan het radiosignaal van vijf verschillende zenders ter wereld oppikken. Op het moment dat het horloge een dergelijk signaal ontvangt, bedraagt de maximale gangafwijking slechts 0,02 seconden per jaar. Zelfs als de ontvangst van het signaal verstoord wordt, wijkt de Meister MEGA maximaal maar 8 seconden van de juiste tijd af. U koopt dit uiterst nauwkeurige model voor een bedrag tussen de 750 en de 975 euro.
Pilot en Driver – mechanische retro-horloges
Retro is wat de klok slaat bij de collecties Meister Pilot en Meister Driver. De ca. 1.900 euro kostende Meister Pilot is een automatische pilotenchronograaf, die sterk op een model lijkt dat in 1955 aan het Duitse leger werd geleverd. Net zoals destijds is het design op het instrumentarium in de cockpit van een vliegtuig geïnspireerd. Goede afleesbaarheid door een duidelijke indeling en oplichtende cijfers en wijzers kenmerken nog altijd de wijzerplaat. De geribbelde, draaibare lunette met de karakteristieke twaalf hoeken is een kenmerk dat aan het origineel uit de jaren 50 is ontleend.
Kilometer- en toerentellers van oldtimers stonden model voor het design van de Meister Driver . Dat geldt niet alleen voor de vormgeving van de wijzerplaten, maar ook voor de leren horlogebanden. Die zijn verkrijgbaar in het beige, lichtbruin, grijs en turquoise en lijken op de bekleding van de oude bolides. Geheel bijpassend tikken uitsluitend mechanische kalibers binnenin de horloges. Daarbij heeft u de keuze tussen automatische en opwindkalibers, chronografen en uurwerken met een dag- en datumfunctie. Afhankelijk van het model en de uitrusting kost een Meister Driver tussen de 820 en de 1.500 euro.
Radiografische horloges op zonne-energie
Als u uw zinnen hebt gezet op een ultramodern horloge, vindt u beslist iets naar wens in de Radio Control & Solar-collectie. Hier vindt u horloges die de modernste radiografische en solartechniek combineren met materialen als keramiek en een sportief design. Wat alle horloges van deze serie gemeen hebben, is de digitale aanduiding van de datum en de analoge weergave van de tijd.
Het sportiefste model van de reeks is de bijna 42 mm grote Spektrum Mega Solar . Dit horloge bestaat uit edelstaal en keramiek en heeft een radiografisch uurwerk op zonne-energie van de nieuwste generatie. Dit horloge houdt het maar liefst 21 maanden uit zonder nieuwe zonne-energie. De prijs ligt rond de 820 euro. Binnenin de Milano Mega Solar en de Force Mega Solar zit hetzelfde uurwerk. De kast van de Milano bestaat uit edelstaal, terwijl de kast en de horlogeband van de Force volledig van zwart keramiek zijn gemaakt. Dit verschil merkt u aan de prijs. Voor een Milano betaalt u tussen de 280 en de 460 euro, een Force Mega Solar kost daarentegen bijna 1.100 euro.
Twee horloges die een beetje uit de toon vallen, zijn de 1972 Chronoscope Solar en de Quarz. De vormgeving van deze chronografen is op de Olympische Spelen van 1972 in München geïnspireerd. Beide horloges zijn ertoe in staat de tijd tot een vijfde van een seconde nauwkeurig te stoppen en hebben een eenzijdig draaibare lunette. De Solar-variant kost ca. 580 euro en beschikt over een wekkerfunctie. De Chronoscope Quarz koopt u voor ongeveer 450 euro. Dit horloge heeft geen wekkerfunctie, maar in plaats daarvan een 24-uursaanduiding.
De geschiedenis van Junghans
De geschiedenis van Junghans gaat terug tot 1861. Toen richtten de broers Erhard und Xaver Junghans de firma Gebrüder Junghans op in de Duitse stad Schramberg. In de eerste jaren produceerde de onderneming voornamelijk onderdelen voor horlogefabrikanten in het Zwarte Woud. Vanaf 1866 begon de fabrikant met de productie van eigen uurwerken. Het eerste grote succes beleefde de manufactuur met wekkers, die vanaf 1870 onderdeel uitmaakten van het Junghans-portfolio. Met zakhorloges had de onderneming vooralsnog weinig succes. Dat kwam pas na een fusie met de Thomas Haller AG in 1890.
Vanaf toen was de opkomst van Junghans niet meer te stoppen: in 1903 was het de grootste horlogefabrikant ter wereld . De onderneming had destijds meer dan 3.000 werknemers, die per jaar meer dan 3.000 horloges produceerden. Met de productie van polshorloges werd pas in 1928 begonnen. Junghans maakte daarbij gebruik van uurwerken van de eveneens Duitse fabrikant Ruhla. In 1930 presenteerde de manufactuur het eerste eigen kaliber.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde Junghans voornamelijk ontstekingsmechanismen en boordinstrumenten voor vliegtuigen. Na de oorlog werd er weer op horloges geconcentreerd. Midden jaren 50 was Junghans derde in grootte qua productie van chronometers. De onderneming moest alleen Rolex en Omega voor zich dulden. Bij een vijandige overname werd Junghans in 1956 opgeslokt door de firma Diehl uit Neurenberg. Dit had geen negatieve gevolgen voor het succes van de Junghans-horloges, integendeel: de Max Bill-serie en het eerste automatische chronometerkaliber J83 bleken belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de fabrikant.
Vanaf het begin van de jaren 60 begon Junghans zich ook op het vervaardigen van quartzklokken en -horloges te richten. In 1967 kwam de tafelklok Astro-Chron op de markt. Drie jaar later stelde de horlogefabrikant de Astro-Quarz voor, het eerste Duitse quartzhorloge . Sindsdien zorgde Junghans voor nog een aantal baanbrekende prestaties, waaronder het eerste radiografische horloge ter wereld, de MEGA 1, en de Mega Ceramic Solar, het eerste polshorloge ooit dat solar- en radiografische technologie verenigt.
Na de verkoop van de horlogetak aan de Egana Goldpfeil Holding in 2000 en het dreigende faillissement acht jaar later, is de horlogefabriek Junghans GmbH & Co. KG sinds 2009 in het bezit van de ondernemersfamilie Steim uit Schramberg.