Junkers-horloges: Duitse Gründlichkeit
Het Duitse Junkers staat bekend om klassieke en scherp geprijsde pilotenhorloges. Topmodellen hebben een chronograaffunctie en een certificaat van het officiële Duitse testinstituut voor chronometers te Glashütte. Junkers biedt ook sobere Bauhaus-horloges aan.
5 redenen om een horloge van Junkers te kopen
- Betaalbare horloges uit Duitsland
- Betrouwbare en robuuste kalibers
- Topmodellen met Duits chronometer-certificaat
- Functionele designs met uitstekende afleesbaarheid
- Junkers Bauhaus met tijdloze look is ideaal voor op kantoor
Geïnspireerd door luchtvaartpioniers
Perfect afleesbaar, betrouwbaar, voordelig – dat zijn de horloges van Junkers. Dit horlogemerk van de Duitse onderneming Point Tec Electronic GmbH is vooral bekend van pilotenhorloges. Matzwarte wijzerplaten en fel oplichtende wijzers, indexen en cijfers kenmerken de modellen. Maar dat is niet alles: er zijn ook tijdloze, elegante horloges van Junkers met een Bauhaus-design verkrijgbaar.
De tophorloges van Junkers hebben een chronometer-certificaat, dat door het Duitse testinstituut voor chronometers in Glashütte wordt uitgevaardigd. Binnenin de horloges tikken zeer nauwkeurige Zwitserse automatische kalibers, soms ook met een chronograaffunctie. In de meeste andere mechanische Junkers-horloges plaatst de fabrikant voordeligere Japanse uurwerken van Miyota. Die staan bekend als uiterst betrouwbaar en hebben een prima prijs-kwaliteitverhouding. De quartzkalibers van Junkers zijn zeer nauwkeurig. Deze uurwerken met een batterijtje bestelt de fabrikant ook in Zwitserland of Japan.
De merknaam Junkers roept herinneringen op aan het beroemde vracht- en passagiersvliegtuig Junkers Ju 52 uit de jaren 30, ook wel bekend onder de koosnaam Tante Ju. De horlogefabrikant heeft meerdere collecties aan dit historische vliegtuig gewijd: de Cockpit Ju 52, Tante Ju en Iron Annie Ju 52. Een belangrijk kenmerk van deze driemotorige vliegtuigen is dat ze bekleed zijn met golfplaten. De Ju 52 is een van de bekendste historische vliegtuigen uit Duitsland.
Wat kosten horloges van Junkers?
Model | Prijs (ca.) | Uurwerk | Functies |
Iron Annie Ju 52 Chronometer Glashütte, ref. 6620-1 | 2.300 euro | ETA Valjoux 7753 | Chronograaf, datum |
Iron Annie Ju 52 Chronometer Glashütte, ref. 6662-2 | 1.800 euro | ETA Valgranges A07.161 | Gangreserve, datum |
Junkers Bauhaus, ref. 6030-5 | 800 euro | ETA 7001 | Kleine seconde |
Hugo Junkers, ref. 6650M-2 | 780 euro | ETA 2826-2 | Datum |
G38, ref. 6960-4 | 480 euro | Miyota 9100 | Gangreserve, kalender |
Cockpit Ju 52, ref. 6180-5 | 240 euro | Ronda 5030.D | Chronograaf, datum |
Iron Annie Ju 52e, ref. 6640M-2 | 220 euro | Ronda 6203.B | Dual Time, datum |
Prijzen van de chronometers van Junkers
De als chronometer gecertificeerde horloges zijn de topmodellen van Junkers. Het design is klassiek-elegant, wat het perfecte dress watches maakt. Binnenin tikt een 2826-2, Valgranges A07.161 of een Valjoux 7753. Alle drie deze kalibers komen van ETA. De Valjoux heeft een chronograaffunctie voor het opnemen van tijdspannes van maximaal 12 uur en een datumaanduiding tussen 4 en 5 uur. De catalogusprijs van deze chronograaf met chronometer-certificaat ligt rond de 2.299 euro. De variant met drie wijzers heeft het kaliber 2826-2 en koopt u voor ongeveer 1.000 euro minder. Het model met binnenin de Valgranges A07.161 heeft een gangreserveweergave en kost bijna 1.800 euro.
Hoeveel kosten de Hugo Junkers-pilotenhorloges?
De pilotenhorloges van de Hugo Junkers-reeks hebben een typerend en modern pilotenhorloge-design. De wijzers, cijfers en indexen lijken op die van de Pilot's Watches van de International Watch Company (IWC). De horlogebanden zijn gemaakt van leer of edelstaal. Binnenin tikken quartzkalibers of mechanische uurwerken van de Japanse fabrikant Miyota of de Zwitserse ebauche-fabrikant ETA.
De quartzhorloges met een GMT-functie zijn het voordeligst en al verkrijgbaar voor ongeveer 200 euro. Drie-wijzer-horloges met een automatisch uurwerk van Miyota, een datumaanduiding en een edelstalen horlogeband koopt u ongedragen voor ca. 250 euro. De chronografen met een Zwitsers quartzkaliber van Ronda kosten ongeveer 30 euro meer. Voor de topmodellen van de collectie betaalt u ongedragen rond de 750 euro. Binnenin deze horloges tikken kalibers van het model ETA 2826-2.
Prijzen van de Cockpit Ju 52 en de Iron Annie Ju 52
De pilotenhorloges van de reeksen Cockpit Ju 52 en Iron Annie Ju 52 hebben een iets klassiekere vormgeving dan de modellen van de Hugo Junkers-serie. Bij de Cockpit Ju 52 is de grote kroon - die ook met handschoenen te bedienen is - een verwijzing naar pilotenhorloges uit het verleden. De leren horlogebanden onderstrepen de typische look van het pilotenhorloge. U heeft keuze tussen uitvoeringen met een quartz- of een automatisch kaliber. Ongedragen quartzhorloges met een datumaanduiding of een GMT-functie kosten meestal minder dan 200 euro. Chronografen met een quartzuurwerk koopt u voor ca. 240 euro. Voor de automatische varianten met het kaliber 821A van Miyota betaalt u ongeveer 200 euro.
De hoofdkenmerken van de Iron Annie Ju 52 zijn grote, afgeronde Arabische cijfers en een wijzerplaat met een golfplaten-patroon, dat doet denken aan de beplanking van het vliegtuig Ju 52. De quartzhorloges van de Iron Annie Ju 52-reeks kosten minder dan 200 euro. De prijzen van de quartzchronografen liggen rond de 250 euro en de voordelige automatische varianten koopt u voor ca. 280 euro. Als u de voorkeur geeft aan een ETA-uurwerk, dient u rekening te houden met een bedrag van ca. 750 euro. Het duurst is de chronograaf met de automatische Valjoux 7753: ongedragen kost dit model bijna 1.500 euro.
Prijzen van Junkers Bauhaus-horloges
De horloges van de collectie Junkers Bauhaus zijn minimalistisch en tijdloos qua design. De focus ligt op functionaliteit, geheel volgens het credo Form follows function van Bauhaus. Kenmerken van deze Bauhaus-horloges zijn ranke wijzers, lange uurindexen en verfijnde stipjes voor de minuten. Een aantal modellen hebben ook Arabische cijfers en indexen als uurmarkeringen, de wijzerplaten zijn verkrijgbaar in de kleuren beige, zwart, antraciet of zilver.
Het merklogo van Junkers heet de 'vliegende mens'. Bij de meeste modellen is dit beeldmerk goed zichtbaar op 6 uur gepositioneerd. Bij de chronografen bevindt zich op die positie een 12-urenteller. De horloges met een gangreserveaanduiding hebben een 24-uursaanduiding op de 6-uurpositie. Hoeveel energie het horloge nog heeft, leest u af op 12 uur. Binnenin de automatische horloges met een gangreserveweergave tikt het kaliber 9132 van Miyota. De nieuwprijs van deze varianten bedraagt ongeveer 450 euro. Als u de voorkeur geeft aan een nog ingetogener design, kunt u kiezen voor een drie-wijzer-variant met een datumaanduiding van ca. 400 euro.
Bij de chronografen kiest Junkers voor voordelige Ronda-quartzuurwerken, waardoor de Bauhaus-horloges slechts 240 euro kosten. Nog minder betaalt u voor de modellen met drie wijzers, een quartzuurwerk en een datumaanduiding. Die kosten nog geen 200 euro. Aan het andere uiteinde van de prijsschaal vindt u de opwindhorloges met een kleine seconde. Binnenin deze horloges tikt het Zwitserse kaliber ETA 7001 . De prijs ligt rond de 800 euro.
Wat kosten de horloges van de G38-collectie?
In de modelreeks G38 biedt Junkers polshorloges aan die een hommage vormen aan een van de grootste vliegtuigen van zijn tijdperk – de gelijknamige Junkers G38. Dit viermotorige passagiersvliegtuig uit 1929 had 'dikke vleugels'. Daarin werden de motoren, brandstof en zelfs een aantal passagiers ondergebracht.
De polshorloges hebben een tijdloos retro-design, dat door Arabische cijfers als uurmarkeringen wordt gekenmerkt. Bij een aantal exemplaren onderstreept de spoorrails-minuterie de retro-look. Een aantal horloges maken dankzij de vergulde kast een zeer elegante en klassieke indruk. De wijzerplaten zijn zilver, zwart of beige van kleur. De wijzers geven dankzij fluorescerende stof licht in het donker en zorgen onder elke omstandigheid voor een perfecte afleesbaarheid.
GMT-horloges met een datumaanduiding en een quartzuurwerk koopt u al vanaf 200 euro. In dit prijssegment vindt u ook quartzhorloges met een dag- en datumaanduiding. Voor de quartzchronografen van de serie betaalt u ca. 280 euro. De automatische horloges met een dag- en datumaanduiding en een Miyota-kaliber zijn net zo duur. Met een gangreserveaanduiding en een kalender kost een automatische variant rond de 480 euro. De vergulde uitvoeringen zijn kosten maar een paar euro meer.
Prijzen van F13-horloge
De polshorloges van de F13-reeks zijn ook geïnspireerd op historische vliegtuigen. Zo is de reeks Eisvogel F13 een eerbetoon aan het gelijknamige vliegtuig waarmee de eerste vlucht van Spitsbergen naar de Noordpool werd gemaakt in 1923. Net zoals de horloges van de G38-serie hebben de F13-modellen een retro-design met Arabische cijfers, ranke wijzers en een verfijnde minutenmarkering. De wijzerplaten zijn zwart of zilver, de leren horlogebanden zwart of bruin. U kunt ook kiezen voor een Milanese horlogeband van edestaal en een vergulde kast.
De tophorloges van de Eisvogel F13 -collectie hebben binnenin het Sellita-kaliber SW 290 met kleine seconde en datumweergave. U betaalt ongeveer 800 euro voor deze modellen. Voor ongeveer 300 euro minder heeft u een horloge met drie wijzers, een centrale seconde en een datumaanduiding op 2 uur. Binnenin dit model tikt de SW 200 van Sellita. Het voordeligst zijn de quartzhorloges van de serie: die koopt u vanaf ca. 250 euro.
Ook de retro-horloges van de Spitzbergen F13-serie vormen een herinnering aan vluchten over de Noordpool. De vintage-look wordt benadrukt door de beigekleurige wijzerplaten en de spoorrails-minuterie rondom. Het kaliber Miyota 9132 zorgt voor nauwkeurige gangwaarden en voorziet het horloge van een gangreserveaanduiding en een 24-uursweergave. Op 3 uur geeft dit automatische horloge de datum aan. U betaalt ca. 480 euro voor deze Spitzbergen F13. De quartzhorloges zijn duidelijk een stuk voordeliger. Met drie wijzers en een datumweergave kosten ze minder dan 200 euro, met een chronograaffunctie ligt de prijs rond de 300 euro.
Junkers – een jong horlogemerk
De Zuid-Duitse horlogefabriek Pointtec werd in 1988 opgericht en bracht in 1998 voor het eerst horloges van het merk Junkers op de markt. De merkenZeppelin, Iron Annie en Maximilian behoren ook tot Pointtec. De fabrikant heeft zich gespecialiseerd in pilotenhorloges met hoogwaardige kalibers uit Japan of Zwitserland. De productie van de horloges vindt in Duitsland plaats, zodat de modellen wel het kwaliteitsstempel 'Made in Germany' dragen.