Moritz Grossmann – de rijzende ster
Moritz Grossmann is een van de rijzende sterren van de Duitse horloge-industrie. Luxe horloges van de manufactuur behoren tot de kostbaarste van Duitsland. De topmodellen zijn uiterst zeldzaam en hebben een drie-minuten-tourbillon.
This page contains information about:
- 5 redenen om een horloge van Moritz Grossmann te kopen
- Haute horlogerie 'Made in Germany'
- Wat kosten horloges van Moritz Grossmann?
- Prijzen van de Moritz Grossmann Benu
- Was kosten de Benu 37 en de Benu Enamel?
- Wat kost een Atum van Moritz Grossmann?
- Prijzen van de Atum Pure
- Wat zijn de prijzen van de Tefnut?
- Het begin van een succesverhaal – de Moritz Grossmann Benu
- Tijdloze elegantie – de Atum van Moritz Grossmann
- Moritz Grossmann Tefnut – sobere heren- en dameshorloges
- Manufactuurkaliber 100.0 – met handmatige opwinding
- Geschiedenis van Moritz Grossmann
5 redenen om een horloge van Moritz Grossmann te kopen
- Chique luxe horloges 'Made in Germany'
- Productiegraad van minimaal 85%, inhouse productie van de wijzers
- Streng gelimiteerde topmodellen met tourbillon
- Minutieus versierde uurwerken, saffieren als lagerstenen
- Dameshorloges van de Tefnut Lady-reeks zijn met diamanten versierd
Haute horlogerie 'Made in Germany'
Eigen uurwerken, de hoogste kwaliteit, pure luxe – dat kenmerkt Moritz Grossmann. De manufactuur uit Glashütte is de rijzende ster van de Duitse horloge-industrie en bestaat pas sinds 2008. Desondanks zijn er al talrijke modellen en limited editions op de markt verschenen. De drie belangrijkste collecties zijn de Benu, Atum en Tefnut.
De onderneming heeft zelfs een eigen tourbillon-horloge uitgebracht. Deze behoort tot de Benu-reeks en heeft een gepatenteerde secondestop, gemaakt van een mensenhaar. Dat is nog niet alles; de drie-minuten-tourbillon van het luxe horloge draait in 180 seconden om de eigen as. Normaal gesproken duurt dit 60 seconden, oftewel een minuut. Alle uitvoeringen van de Benu Tourbillon hebben niet alleen een streng gelimiteerde oplage, er zijn ook strikte leveringsvoorwaarden. De Skylife met blauwe horlogeband en wijzerplaat wordt bijvoorbeeld alleen geleverd aan bezitters van een luchtvaartuig. Van de variant van witgoud met een antraciete wijzerplaat zijn er maar tien exemplaren op de hele wereld.
Een ander hoogtepunt is de Benu Anniversary Lost in Space, die Moritz Grossmann in 2018 voorstelde ter ere van het 10-jarige jubileum. Dit uitzonderlijke horloge heeft een oplage van 26 exemplaren als verwijzing naar 1826, het geboortejaar van Moritz Großmann. Het belangrijkste kenmerk is het verschil in grootte van de kast en het uurwerk. De doorsnede van het kaliber 102.0 bedraagt slechts 26 mm, terwijl de kast een forse diameter van 44,5 mm heeft. Hierdoor ontstaat er ruimte naast het uurwerk, waardoor u door het horloge kunt kijken. Een bevestigingsring en vier gebogen spaken houden het uurwerk op zijn plaats.
De wijzerplaat bestaat uit drie onderdelen: de kleine seconde, de wijzerplaat voor de uren en minuten met 'grand feu' email en de grote, grijze schijf met een handmatig gegraveerd reliëf. De schijf verbeeldt de maan. Door het reliëf en de kromming van het oppervlak is dit zeer realistisch. De met de hand gegraveerde wijzers hebben een ruitvorm, typerend voor Moritz Grossmann. De officiële prijs van het luxe horloge van roségoud bedraagt 45.600 euro.
Wat kosten horloges van Moritz Grossmann?
Model | Prijs (ca.) | Materiaal van de kast | Bijzonderheden |
Benu Tourbillon, ref. MG-000779 | 175.000 euro | Witgoud | Drie-minuten-tourbillon, tot 10 exemplaren gelimiteerd |
Benu Power Reserve, ref. MG-000628 | 44.300 euro | Platina | Balkenvormige gangreserveaanduiding |
Benu Power Reserve, ref. MG-000460 | 34.900 euro | Roségoud | Balkenvormige gangreserveaanduiding |
Atum, ref. MG-000464 | 30.000 euro | Witgoud | Minimalistisch design |
Atum Date, ref. MG-000857 | 36.900 euro | Witgoud | Wijzerdatum |
Tefnut Twist Classic, ref. MG-000951 | 31.200 euro | Roségoud | Opwinding via de bandaanzet |
Tefnut Lady, ref. MG-000349 | 31.000 euro | Roségoud | 80 briljantgeslepen diamanten op de lunette |
Atum Pure High Art, ref. MG-000822 | 21.200 euro | Edelstaal | Tot 15 exemplaren gelimiteerd |
Atum Pure, ref. MG-000496 | 12.500 euro | Edelstaal | Tot 150 exemplaren gelimiteerd |
Prijzen van de Moritz Grossmann Benu
De Benu-collectie is een van de uithangborden van Moritz Grossmann. Een van de hoogtepunten van deze serie is de Benu Tourbillon, die er in het wit- en roségoud is. De laatste versie met een oplage van slechts 25 exemplaren heeft een catalogusprijs van 175.000 euro. De witgouden variant met een zwarte wijzerplaat kost evenveel, maar heeft een nog beperktere oplage van 10 stuks. Van het witgouden model met een zilverkleurige tijdsaanduiding zijn er 50 exemplaren. Met een catalogusprijs van 168.000 euro is dit horloge is het voordeligst van de drie.
Als u de voorkeur geeft aan een sober model zonder tourbillon, kunt u naast wit- en roségoud ook kiezen voor platina. Deze versie heeft een gelimiteerde oplage van 25 exemplaren. De witgouden uitvoering heeft een oplage van 50 horloges. Van de variant van roségoud zijn er slechts 100 exemplaren. Alle drie de versies zijn moeilijk te verkrijgen.
De Moritz Grossmann Benu Gangreserve is een stuk eenvoudiger te vinden. De kasten bestaan uit platina, rood- of witgoud. U herkent dit model aan de balkenvormige gangreserveweergave onder het merklogo op 12 uur. De roségouden uitvoering heeft een catalogusprijs van 34.900 euro. Een tweedehands exemplaar in zeer goede staat kunt u voor ongeveer 24.000 euro kopen. U betaalt ongeveer hetzelfde voor het witgouden horloge met een grijze of zilverkleurige wijzerplaat. Het platina horloge met een grijze wijzerplaat en een zilveren kleine seconde kost ongeveer 44.300 euro. Aan de versie met een blauwe wijzerplaat hangt een prijskaartje van 44.300 euro.
Was kosten de Benu 37 en de Benu Enamel?
Als u de Benu Gangreserve met een diameter van 41 mm te fors vindt, kunt u ook kiezen voor de 37 mm grote Benu 37. Met een catalogusprijs van 27.400 is dit horloge, dat verkrijgbaar is in wit- en roségoud, een paar duizend euro voordeliger dan de Benu Gangreserve. Bovendien is dit model door de kleinere kast zowel geschikt voor dames als heren. Tweedehands exemplaren van de Benu 37 zijn nog moeilijk te vinden, omdat het model pas sinds 2018 op de markt is.
Inmiddels zijn er ook een paar edelstalen modellen in deze collectie, zoals de Benu Enamel . Van dit edelstalen horloge met een emaillen wijzerplaat produceert Moritz Grossmann er maar 18 per jaar. De Benu Enamel koopt u voor ongeveer 27.100 euro.
Wat kost een Atum van Moritz Grossmann?
De Atum-collectie houdt talrijke modellen voor u gereed: van minimalistische horloges met drie wijzers en uitvoeringen met een datumaanduiding tot geskeletteerde horloges. Het hoogtepunt van de reeks is het unicaat Atum 'Schaffo', dat in samenwerking met de horlogemaker en designer Christophe Schaffo uit Zwitserland is ontworpen. Moritz Grossmann presenteerde het geskeletteerde en prachtig afgewerkte polshorloge ter ere van het 10-jarige bedrijfsjubileum.
De andere modellen van de Atum-reeks zijn een stuk eenvoudiger te bemachtigen. Het drie-wijzer-horloge met een kleine seconde en ranke indexen als uurmarkeringen is het meest minimalistische model en verkrijgbaar in wit- en roségoud. De laatste uitvoering beschikt over een zilverkleurige wijzerplaat en kost ongedragen bijna 30.000 euro. De versie van witgoud bevindt zich in hetzelfde prijssegment. De varianten met champagnekleurige, ijsblauwe of bourgondisch rode wijzerplaten zijn de opvallendste horloges van de reeks.
Voor liefhebbers van iets kleinere horloges is de Moritz Grossmann Atum 37 het juiste model. De Atum 37 heeft Romeinse cijfers als uurmarkeringen. De kast bestaat naar keuze uit rosé- of witgoud. Beide varianten kosten nieuw 27.400 euro.
De Atum Enamel heeft een emaillen wijzerplaat. De uurmarkeringen bestaan uit Romeinse cijfers. Door de blauwe horlogeband van alligatorleer en de eveneens blauwe Romeinse 12 lijkt de Atum Enamel op een klassieke scheepschronometer. De spoorrails-minuterie onderstreept deze look. Dit 41 mm grote horloge is er in rosé- en witgoud en kost 36.200 euro.
De Atum is er inmiddels ook met een datumaanduiding. De Atum Date heeft geen klassiek datumvenster, maar een wijzerdatum aan de rand van de wijzerplaat. Zo blijft de harmonie van de ingetogen wijzerplaat behouden. Voor een nieuwe Atum Date van wit- of roségoud dient u 36.900 euro tot uw beschikking te hebben.
Prijzen van de Atum Pure
Moritz Grossmann gebruikt de benaming Pure voor een reeks edelstalen horloges. Ze volgen de bedrijfsfilosofie en zijn beperkt tot de essentie. De Atum Pure ademt puur minimalisme. De geborstelde witte, blauwe of grijze wijzerplaten hebben een metallic glans. Dit geeft het horloge een sportieve touch. Het subtiel afgewerkte kaliber onderstreept de rechtlijnige vormgeving. Alle drie de versies zijn zeldzaam en hebben een gemiliteerde oplage van 150 exemplaren. De nieuwprijs van de Atum Pure bedraagt 12.500 euro. De uitvoering met een gedeeltelijk transparante wijzerplaat, waardoor u het uurwerk kunt bewonderen, is een paar honderd euro duurder.
De Moritz Grossmann Atum Pure High Art is een van de hoogtepunten van de serie. Dit horloge heeft een uurwerk met een uitvoerige finissage, waaronder slijpsels en gravures. Zo heeft de typerende tweederde platine Glashütte strepen. Op de veertrommel ziet u een drievoudig gelaagd sunburst-patroon. Ook de balanskloof is minutieus met de hand gegraveerd. De lagerstenen – bij Moritz Grossmann zijn dit witte saffieren – zitten in gouden chatons. Elke uitvoering van de Atum Pure High Art heeft een gelimiteerde oplage van 15 exemplaren. De catalogusprijs bedraagt in alle gevallen 21.200 euro.
Wat zijn de prijzen van de Tefnut?
In de Tefnut-serie van Moritz Grossmann vindt u horloges voor dames en heren. De damesmodellen dragen de naam Tefnut Lady en hebben een parelmoeren wijzerplaat. Op 6 uur bevindt zich een briljantje in een gouden chaton. Een paar varianten van de reeks hebben zelfs een lunette die met 80 briljanten is bezet. Deze juweeltjes hebben een officiële prijs van 31.000 euro. U bent een stuk voordeliger uit als u kiest voor een uitvoering zonder diamanten. In dat geval betaalt u 25.600 euro.
De Tefnut Twist is een bijzonder horloge, want het heeft een onconventioneel opwindmechanisme. In plaats van met de kroon, windt u de Tefnut Twist op met de bandaanzet op 6 uur. U hoeft dus alleen maar een paar keer aan de horlogeband te draaien om dit horloge van energie te voorzien. De markante bruggetjes van de bandaanzetten behoren tot de opvallendste kenmerken van dit horloge. De catalogusprijs van de Classic-uitvoering bedraagt 31.200 euro. Het Gent-model voor heren heeft een nieuwprijs van 31.200 euro, de Fancy-variant kost rond de 34.400 euro. De hogere prijs van de Fancy komt door de briljantzetting op de lunette en de parelmoeren wijzerplaten.
Het herenhorloge van de Tefnut is 39 mm groot en bestaat uit wit- of roségoud. De wijzerplaat heeft op 6 en 12 uur Arabische cijfers als markeringen. Op alle andere posities plaatst Moritz Grossmann indexen. De wijzerplaat is bij de roségouden variant zilverkleurig en bij het witgouden horloge antraciet. Beide uitvoeringen worden nieuw voor ongeveer 25.200 euro aangeboden.
Het begin van een succesverhaal – de Moritz Grossmann Benu
De Benu was het eerste horloge dat Moritz Grossmann op de markt bracht. De manufactuur presenteerde dit polshorloge in 2010. In de Egyptische mythologie werd Benu vereerd als goddelijke vogel. In zijn verschijningsvorm als purperreiger en kraanvogel is hij een symbool voor een nieuw begin, net zoals het horloge Benu het begin was voor de manufactuur.
Met zijn klassieke design en technische finesse verbindt het polshorloge de erfenis van Carl Moritz Großmann met het heden. De kast bestaat uit platina, edelstaal, wit- of roségoud . De wijzerplaat is wit en heeft een kleine seconde op 6 uur. Arabische cijfers dienen als uurmarkeringen. De handgemaakte wijzers zijn zeer rank en bruin-violet van kleur.
Het model Benu Gangreserve blijft de look van de reeks trouw. Een highlight van het herenhorloge is de gangreserveaanduiding in de vorm van een balkje. Die bevindt zich onder de merknaam op 12 uur. Een tweekleurig segment laat u zien wanneer u het horloge moet opwinden. Dit model is er in platina en wit- of roségoud. Er zijn lichte, maar ook grijze wijzerplaten. Bij de laatste uitvoeringen zijn de wijzers van gepolijst edelstaal.
Het topmodel van de Benu-lijn is de Benu Tourbillon. De meesterhorlogemaker Abraham Louis Breguet vond de tourbillon uit in 1795. Het mechanisme dient ervoor om gangafwijkingen, die ontstaan door de zwaartekracht, te minimaliseren. Hiervoor zette de horlogemaker de balans en de ankergang in een draaiende kooi. Deze draait normaal gesproken eenmaal per minuut 360 graden. Bij de Benu Tourbillon duurt dit drie minuten. De constructie van deze kooi is een uitvinding van de horlogemaker Alfred Helwig uit Glashütte. Hij vond in 1920 de vliegende tourbillon uit; een verder ontwikkeld model van de variant van Breguet. Bij de vliegende uitvoering laten horlogemakers de bovenste brug achterwege en steunt het mechanisme uitsluitend op een brug aan de onderkant. Doordat de wijzerplaat opengewerkt is, kunt u het roterende mechanisme aan het werk zien. De gepatenteerde balansstop van de Benu Tourbillon maakt het mogelijk om het horloge tot de seconde nauwkeurig in te stellen.
Tijdloze elegantie – de Atum van Moritz Grossmann
In de Egyptische mythologie was Atum de oer- en scheppingsgod die uit het niets ontstond. Hij symboliseert de oorsprong van alles. Net zoals de godheid gaat de Moritz Grossmann Atum terug naar de oorsprong: het horloge heeft een sober, tijdloos en elegant design. In plaats van Romeinse of Arabische cijfers worden streepindexen gebruikt voor de uurmarkeringen. De Atum heeft net zoals de Benu een decentrale seconde op 6 uur.
De kast bestaat naar keuze uit edelstaal, rosé- of witgoud. De wijzerplaat is er in het wit, grijs, blauw en zwart. De wijzers maakt Moritz Grossmann zelf in de eigen manufactuur. Ze bestaan uit edelstaal en zijn gepolijst of bruin dan wel bruin-violet. Het horloge is verkrijgbaar met een bruine of zwarte horlogeband van alligatorleer .
De Atum is er ook met een gangreserveaanduiding. Net zoals bij de Benu bevindt het balkje met de aanduiding zich onder het Moritz Grossmann-logo. De kast van de Atum-uitvoering bestaat uit wit- of roségoud. De wijzerplaten zijn zilverkleurig en de edelstalen wijzers zijn gepolijst of met hitte gebruind.
De datumweergave behoort tot de gewildste extra functies. Bij de Atum Date gebruikt Moritz Grossmann hiervoor een wijzerdatum. U herkent dit model aan de volledige datumschaal aan de rand van de wijzerplaat, onder de kroon op 10 uur.
Moritz Grossmann Tefnut – sobere heren- en dameshorloges
De oud-Egyptische godin Tefnut was de dochter van de schepper Atum. Ook de modellen van de Moritz Grossmann Tefnut-collectie zijn zeer nauw verwant aan de Atum-lijn. Ze hebben slanke kasten van edelstaal, rosé- of witgoud. De wijzerplaten zijn antraciet of zilver van kleur. De bijzondere, filigraine wijzers ontwierp Moritz Grossmann speciaal voor deze serie. Ze zijn handgemaakt en bestaan uit gepolijst of gebruind edelstaal. De indexen zijn gewelfd. In tegenstelling tot de Atum heeft de Tefnut Arabische cijfers op 12 en 6 uur.
Het dameshorloge Tefnut Lady is er in het wit- of roségoud. In tegenstelling tot het herenmodel heeft dit horloge Arabische cijfers als uurmarkeringen op alle twaalf posities. De grootte van de cijfers neemt zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de wijzerplaat af. De 12 is bijvoorbeeld groter dan de 3 en de 9. De 5 en de 7 zijn nog iets kleiner. Op 6 uur bevindt zich een briljant in een gouden chaton. De parelmoeren wijzerplaat heeft in het midden een straalvormige guilloche. Naar keuze versieren 80 briljanten de lunette van het gouden horloge.
Manufactuurkaliber 100.0 – met handmatige opwinding
Toen Moritz Grossmann in 2010 met de Benu zijn eerste polshorloge presenteerde, stelde het bedrijf ook het eerste manufactuurkaliber voor. Het handmatige opwindmechanisme 100.0 dient inmiddels als basis voor de andere uurwerken met gangreserveaanduiding. De 100.0 heeft zeer fijne handgravures. Opvallend is de grote twee derde platine. Kleine pijlers houden de platine op afstand van de grondplatine. De constructie is zeer onderhoudsvriendelijk: zo maakt de apart uitneembare opwinding het onderhoud makkelijk voor de horlogemaker. De grond- en de twee derde platine bestaan uit alpaca oftewel nieuwzilver, dat ook door A. Lange & Söhne gebruikt wordt. De uitsparing van de twee derde platine in de vorm van een halve cirkel is typerend voor Moritz Grossmann. De uitsparing gunt u een blik op de balans. Karl Moritz Großmann gebruikte deze constructie al voor zijn platines en andere onderdelen. De halve cirkel maakt ook onderdeel uit van het huidige logo van het merk.
Een blikvanger is de met de hand gegraveerde balanskloof. Een minuscule, verzwaarde schroef zorgt voor de fijnregulering van de balans. Als de horlogemaker aan het schroefje draait, kan hij de lengte van de balansveer eenvoudig en zeer nauwkeurig veranderen. Op die manier kan hij de gang van het horloge beïnvloeden. Moritz Grossmann reguleert het kaliber 100.0 in vijf posities.
Het handmatige opwindmechanisme 100.0 bestaat uit 188 onderdelen, waarvan 17 lagerstenen. 3 van deze saffieren zijn in geschroefde gouden chatons geplaatst. De frequentie van de balans bedraagt 18.000 halve omwentelingen per uur (a/h). De balansveer heeft een Breguetspiraal van het type Gerstenberger. Gustav Gerstenberger was een Duitse horlogemaker die zich in fijnreguleringen specialiseerde en de Breguetspiraal doorontwikkelde. De gangreserve van het uurwerk is 42 uur. Met behulp van de balansstop kunt u de tijd tot de seconde nauwkeurig instellen.
Om zich te onderscheiden van andere manufacturen uit Glashütte, zoals bijvoorbeeld Nomos, gebruikt Moritz Grossmann kleurloos saffier als lagerstenen, in plaats van robijnen. Een ander verschil zijn de bruin-violet gekleurde schroeven. De meeste horlogefabrikanten uit Glashütte gebruiken geblauwde schroeven. Moritz Grossmann verhit de schroeven op zo'n manier dat ze een bruin-violette in plaats van een blauwe kleur krijgen.
Net zoals A. Lange & Söhne zet Moritz Grossmann elk uurwerk tweemaal in elkaar. Na de eerste keer controleert de horlogemaker alle functies. In deze stap van het proces perfectioneert de manufactuur het samenspel van de verschillende onderdelen. De finissage wordt pas bij de tweede montage uitgevoerd. Een van de finissages is het zonneslijpsel op de veertrommel.
Geschiedenis van Moritz Grossmann
De horlogemaakster Christine Hutter richtte Grossmann Uhren GmbH op in 2008. De hoofdvestiging bevindt zich in het Saksische Glashütte. Deze kleine stad is het centrum van de Duitse haute horlogerie. Wereldberoemde manufacturen zoals A. Lange & Söhne en Glashütte Original zijn ook in Glashütte gevestigd, waar al sinds 1845 horloges worden gemaakt.
De naam van de onderneming is een verwijzing naar de Duitse horlogemaker Carl Moritz Großmann. Hij vestigde zich in 1854 in Glashütte, om daar zakhorloges, pendelklokken en chronometers te vervaardigen. Großmann behoorde tot de toonaangevende vertegenwoordigers van het horlogegilde. Mede daardoor zijn historische tijdmeters van Großmann veelgevraagde verzamelstukken. Hij was ook een drijvende kracht achter de stichting van de horlogemakersschool van Glashütte in 1878. Tot zijn nalatenschap behoren belangrijke documenten over de constructie en de regulering van uurwerken.
In 2010, twee jaar na de oprichting van het bedrijf, presenteerde Moritz Grossmann zijn eerste polshorloge: de Benu, een roodgouden model met drie wijzers, bestaande uit een gelimiteerde oplage van 100 exemplaren. Inmiddels biedt de manufactuur van luxe horloges meerdere modelreeksen aan: van sobere varianten met drie wijzers tot gecompliceerde tourbillon-horloges en elegante dameshorloges. De onderneming vernoemt zijn collecties naar Egyptische goden. In tegenstelling tot vele andere fabrikanten produceert Moritz Grossmann meer dan 85% van de kalibers zelf. Om het opschrift 'Glashütte' op de wijzerplaat te mogen drukken, moet 50% van de productie in de Saksische stad plaatsvinden.