- 30
- 60
- 120
Omega: traditie en innovatie
Omega staat voor betrouwbaarheid en precisie – de astronauten van de Apollo-missies wisten dit op waarde te schatten en droegen de horloges tijdens hun maanlandingen. Een innovatie als de coaxiale ankergang onderstreept Omega's betrouwbare imago.
This page contains information about:
- 5 redenen om een Omega te kopen
- Precisie voor de diepe zee en het heelal
- Hoeveel kosten horloges van Omega?
- Prijzen van de Speedmaster Professional-modellen
- De Seamaster - dit kost de klassieker onder de duikhorloges
- Bullhead, Railmaster en Aqua Terra
- Constellation en De Ville – klassieke elegantie met tourbillon en diamanten
- De geschiedenis van Omega
- Technische innovaties, Olympische Spelen en beroemdheden
5 redenen om een Omega te kopen
- Speedmaster Professional: de beroemde 'Moonwatch'
- Duikhorloge Seamaster Ploprof 1200M: tot 1200 meter (120 bar) waterdicht
- Coaxiale ankergang: gereduceerde wrijving en bestand tegen schokken
- Seamaster Aqua Terra: bestand tegen magneetvelden van maximaal 15.000 gauss
- Limited editions: de Speedmaster Professional 'Snoopy' en 'Spectre'
Precisie voor de diepe zee en het heelal
Omega werd midden 19e eeuw opgericht en heeft in de loop der jaren de reputatie opgebouwd betrouwbare en nauwkeurige horloges met veel functies te produceren. Qua horlogetechniek onderscheidt Omega zich door de coaxiale ankergang en de uiterst effectieve bescherming tegen magnetisme. Deze innovaties zorgen ervoor dat Omega-horloges bestand zijn tegen stoten en niet beïnvloed worden door magneetvelden van maximaal 15.000 gauss.
In het portfolio van Omega vindt u een aantal van de beroemdste polshorloges ter wereld. Een voorbeeld is de Speedmaster Professional. Nadat de NASA het horloge aan een strenge selectieprocedure onderwierp, vergezelde de Speedmaster Professional in 1969 de eerste astronauten op de maan . Al zestig jaar lang is de Seamaster erg populair bij beroeps- en sportduikers. Bovendien draagt de Britse geheim agent James Bond dit model in verschillende films.
Naast technisch georiënteerde horloges vervaardigt Omega ook klassieke, elegante exemplaren, waaronder de De Ville, Constellation en Globemaster. Materialen zoals rood- en geelgoud benadrukken hun luxueuze karakter.
Hoeveel kosten horloges van Omega?
Model | Prijs (ca.) | Bijzonderheden |
De Ville Tourbillon | 218.000 euro | Platina kast, tourbillon, geskeletteerd uurwerk |
Constellation | 38.000 euro | Gouden kast, diamantzetting |
Speedmaster Moonwatch Snoopy | 17.900 euro | Chronograaf, edelstaal, gelimiteerde oplage van 1970 exemplaren |
Aqua Terra GMT | 5.000 euro | Tweede tijdzone, edelstaal |
Seamaster Bullhead | 6.000 euro | Chronograaf |
Seamaster 300 | 3.900 euro | Tot 300 meter (30 bar) waterdicht, edelstalen kast |
Prijzen van de Speedmaster Professional-modellen
Een van de paradepaardjes van Omega is zonder twijfel de Speedmaster Professional Moonwatch . De in 1957 gepresenteerde chronograaf doet zijn naam eer aan, want dit horloge behoort sinds midden jaren 60 tot de uitrusting van de astronauten van de NASA. Dankzij de Apollo 11-missie was dit het eerste horloge ooit op de maan. Sindsdien heeft Omega het horloge in talrijke varianten op de markt gebracht. De Speedmaster Professional met opwindkaliber, plexiglas en edelstalen bodem lijkt het meest op de originele 'Moonwatch'. U koopt dit model vanaf ca. 3.100 euro. Als u de voorkeur geeft aan de variant met een horlogeglas en een bodem van saffierglas, dan betaalt u 600 euro meer. De prijzen van vintage-modellen uit de jaren 60 liggen tussen de 6.500 en de 9.200 euro.
Bij verzamelaars zijn modellen als de Speedy Tuesday, de stalen variant van de Apollo 17 45th Anniversary, de Dark Side of the Moon en de Co-Axial Master Chronometer Moonphase populair. Deze horloges bevinden zich in hetzelfde prijssegment. U moet een stuk dieper in de buidel tasten voor bijzonder gewilde modellen als de 'Snoopy' en de 'Moonwatches' met kasten van goud. Prijzen tussen de 11.000 en de 17.900 euro vormen geen uitzondering.
Behalve de Moonwatch-modellen bevat de collectie ook nog een volledige reeks van andere interessante Speedmaster-varianten. Met de Speedmaster '57 eert Omega de eerste Speedmaster uit 1957. De Racing II en de Mark II zijn ook sterk geïnspireerd op horloges uit de jaren 50 en 60. Bij deze modellen kunt u uw slag slaan voor een bedrag tussen de 3.900 en de 5.500 euro.
Een gouden Speedmaster 38 met een diameter van 38 mm en diamantzetting kunt u voor ca. 6.100 euro kopen. Als u iets moderners zoekt, zijn modellen als de Skywalker X-33 en de Spacemaster Z-33 wellicht interessant. Deze multifunctionele horloges met een quartzuurwerk hebben naast een analoge en een digitale tijdsaanduiding talrijke functies, zoals een tweede tijdzone, chronograaf, eeuwigdurende kalender en een wekker. Houd rekening met prijzen tussen de 3.600 en de 4.100 euro.
De Seamaster - dit kost de klassieker onder de duikhorloges
Een andere hoeksteen van het Omega-portfolio is de Seamaster-collectie. Ook in deze reeks biedt de fabrikant tal van verschillende modellen aan, die allemaal worden gekenmerkt door een hoge waterdichtheid. Een van de bekendste modellen is de tot 300 m (30 bar) waterdichte Seamaster 300. De prijsspanne loopt uiteen van ca. 3.900 euro voor een edelstalen horloge tot 20.000 euro voor de variant van Sedna-goud, Omega's eigen roségoud-legering. Goed onderhouden vintage-modellen uit de jaren 60 kost rond de 7.600 euro.
Voor professionals zijn er de modelreeksen Diver 300M, Planet Ocean 600M en Ploprof 1200M. De horloges van deze collecties zijn respectievelijk tot 300, 600 en 1.200 m waterdicht en beschikken over professionele functies als een heliumventiel of een veiligheidsknop voor de lunette.
Voor de Ploprof 1200M betaalt u afhankelijk van het materiaal tussen de 6.000 en de 11.200 euro. Omega biedt de Planet Ocean 600 aan met diameters tussen de 37,5 en de 45,5 mm. U heeft daarnaast de keuze uit een kast van edelstaal of goud. De edelstalen varianten met drie wijzers zijn met een prijs van ca. 4.200 euro het voordeligst. Voor horloges met een gouden kast betaalt u tussen de 13.900 en de 16.500 euro. Een edelstalen Planet Ocean 600M met een chronograaffunctie kost ca. 5.400 euro. Als u kiest voor goud, bent u ongeveer 19.500 euro kwijt.
De Diver 300M is er als model met drie wijzers of als chronograaf. Beide versies zijn verkrijgbaar in groottes voor dames en heren. De edelstalen horloges met een diameter tussen de 28 en de 44 mm koopt u voor een bedrag tussen de 1.400 en de 3.600 euro. De limited edition Diver 300 ETNZ van titanium, die aan de zeilers van het Emirates Team New Zealand is gewijd, kost ongeveer 4.600 euro.
Bullhead, Railmaster en Aqua Terra
In de Seamaster-serie vindt u drie andere interessante modellen: de Bullhead, de Railmaster en de Aqua Terra 150. Vooral de Bullhead, die op de kop van een stier lijkt, is erg populair onder verzamelaars en liefhebbers van ongebruikelijke horloges. Modellen uit de actuele collectie kosten ca. 6.000 euro. U betaalt ongeveer 4.000 euro meer voor goed onderhouden vintage-modellen van deze chronograaf uit 1969.
De Railmaster behoort sinds 1957 tot het portfolio van Omega en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor degenen die regelmatig te maken hadden met elektromagnetische velden. De actuele horloges zijn bestand tegen maximaal 15.000 gauss. Houd rekening met een prijs van ca. 3.400 euro voor een model uit de actuele collectie. Exemplaren uit de jaren 50 of 60 zijn een stuk duurder, de prijs kan oplopen tot ongeveer 13.500 euro.
In de Aqua Terra-reeks verbindt Omega het rechte lijnenspel van een functioneel horloge met de elegantie van een dress watch. Zo zijn er gouden uitvoeringen met een parelmoeren wijzerplaat, diamantzetting en een horlogeband van krokodillenleer. Eenvoudige varianten van edelstaal koopt u vanaf ongeveer 3.400 euro. Met een GMT- of een chronograaffunctie kost dit horloge ca. 5.000 euro. Als u gaat voor chic en kiest voor goud en diamanten, dan ligt de prijs tussen de 11.300 en de 35.000 euro.
Constellation en De Ville – klassieke elegantie met tourbillon en diamanten
Met de modelreeks Constellation volgt Omega een iets minder technische weg dan bij de Speedmaster en de Seamaster. Deze serie kwam in 1952 op de markt en modellen uit de beginjaren zijn meestal ingetogen horloges met drie wijzers. In de loop van de decennia heeft de Constellation een aantal veranderingen ondergaan. Sinds de jaren 80 bepaalt een vaste lunette met Romeinse cijfers de vormgeving van veel modellen. Op 3 en 9 uur bevinden zich kleine verhogingen, ook wel klauwen genoemd. Met de modernisering van de vormgeving deden ook hoogwaardige quartzuurwerken hun intrede. Sinds 1967 biedt Omega deze reeks ook aan voor dames. Diamanten en goud zorgen ervoor dat deze modellen extra veel waard zijn.
De prijzen van deze pronkstukken liggen tussen de 25.000 en de 38.000 euro. Meer ingetogen, edelstalen horloges koopt u al voor een bedrag tussen de 1.800 en de 4.000 euro. Vintage-modellen uit de jaren 60 worden zelfs aangeboden voor prijzen onder de 1.000 euro.
De modelreeks De Ville, die in de jaren 60 verscheen, komt nog klassieker voor de dag dan de Constellation. Met enkele modellen van deze collectie spreekt Omega een publiek aan dat zich ook voor een Blancpain of een Breguet zou kunnen interesseren. De horloges hebben Romeinse cijfers, uurwerken met een tourbillon en kasten van wit-, rosé- of geelgoud, die perfect bij de behouden stijl van de De Ville passen. Bij een aantal van de dameshorloges van deze reeks gebruikt Omega diamanten om de lunette te versieren.
Ook hier kunt u vintage-horloges voor minder dan 1.000 euro vinden. Bij de huidige uitvoeringen liggen de prijzen, afhankelijk van het materiaal, tussen de 6.800 en de 21.500 euro. Voor een platina De Ville Tourbillon met een geskeletteerd uurwerk betaalt u maar liefst 218.000 euro.
De geschiedenis van Omega
De geschiedenis van Omega gaat terug tot de 19e eeuw. De Zwitser Louis Brandt begon in 1848 zakhorloges te vervaardigen in La Chaux-de-Fonds in het kanton Neuchâtel. Hij sloot contracten af met lokale leveranciers en verkocht zijn producten in Italië, Engeland en Scandinavië. Brandts zonen verhuisden het bedrijf naar de huidige locatie in Biel. In 1903, toen de derde generatie de leiding overnam, werd de merknaam Omega officieel geregistreerd. De naam was echter al in gebruik sinds 1894.
De naam moet uitdrukking geven aan de hoge kwaliteit van de horloges: Omega is de laatste letter van het Griekse alfabet en wordt vaak als metafoor voor perfectie gebruikt.
In 1930 fuseerde Omega met concurrent Tissot, maar beide merken bleven zelfstandig bestaan. Omega richtte zich op de luxemarkt en Tissot op het middensegment. Toen de Zwitserse horloge-industrie in moeilijkheden kwam door de quartzcrisis, sloten beide merken zich in 1983 aan bij de Swatch Group, waar Omega tot op heden deel van uitmaakt.
Technische innovaties, Olympische Spelen en beroemdheden
In de loop der jaren trok de fabrikant steeds weer de aandacht met technische innovaties. In 1906 stelde Omega het eerste polshorloge voor met een minutenrepetitie, een uiterst ingewikkeld slagwerk. Vanwege de nauwkeurigheid van de producten was de fabrikant in 1932 voor het eerst officiële tijdwaarnemer op de Olympische Spelen van Los Angeles. In 1952 voerde Omega de elektronische tijdwaarneming in op de Zomerspelen van Helsinki.
Met zijn quartzchronometers zorgde het merk in de jaren 70 voor een nieuwe standaard qua nauwkeurigheid. Een hoogtepunt werd bereikt met het kaliber 1525 voor de scheepschronometers van de Franse marine. Die werden speciaal voor de Franse strijdkrachten gemaakt en geleverd in chique houten kisten met messing beslag. Deze horloges hadden een afwijking van slechts 5 seconden per jaar.
Een van de nieuwste verworvenheden van de Zwitserse horlogemaker zijn horloges die zeer goed bestand zijn tegen magneetvelden. In oktober 2013 luidde een Seamaster Aqua Terra het begin in van een nieuw tijdperk met een kaliber dat zelfs niet beïnvloed wordt door een magneetsterkte van 15.000 gauss. Verantwoordelijk voor deze eigenschap is het antimagnetische semi-metaal silicium. In 2015 ontwikkelde Omega een eigen keurmerk voor antimagnetische horloges.
De voordelen van een Omega-horloge hebben vele staatshoofden, artiesten en filmkarakters overtuigd. Op de eerste plaats de geheim agent James Bond, die in 1995 een Seamaster droeg in de film GoldenEye. Ook de oceanograaf Jacques-Yves Cousteau vertrouwde bij veel van zijn duiken op deze modelreeks. Elvis Presley, the King of Rock 'n Roll, droeg in 1960 een Seamaster Calendar toen hij tot sergeant werd bevorderd tijdens zijn stationering als Amerikaans soldaat in Duitsland. De Amerikaanse president John F. Kennedy en de Chinese leider Mao Zedong lieten hun oog ook op een Omega vallen. Michail Gorbatsjov, president van de Sovjet-Unie, werd gespot met een gouden exemplaar uit de Constellation-reeks. Acteur Tom Hanks heeft ook een Omega Speedmaster Professional in zijn bezit – een herinnering aan zijn hoofdrol in het ruimtedrama Apollo 13.