De Omega Seamaster: geen zee te diep
De Seamaster van Omega is al decennialang een van de bekendste duikhorloges ter wereld. De collectie bevat talrijke modellen met een retro-design, maar ook ultramoderne tool watches. Bovendien is er een ruime keuze aan vintage-horloges.
5 redenen om een Seamaster te kopen
- Collector's items stijgen in waarde
- Grote keuze aan duikhorloges, van retro tot modern
- De Ploprof 1200M is tot 1200 meter (120 bar) waterdicht
- Kasten van edelstaal, goud, titanium, platina en keramiek
- Uitgebreid aanbod vintage-horloges
Duikhorloge in talrijke varianten
De Seamaster kwam in 1948 op de markt en wordt nog steeds geproduceerd. Het is daarmee de oudste collectie van het Zwitserse merk Omega. Honderd jaar eerder begon de oprichter Louis Brandt met het produceren en exporteren van horloges. In 1932 stelde de fabrikant zijn eerste duikhorloge voor: de vierhoekige Marine. Dit exemplaar was een voorloper van de Seamaster-reeks.
Omega heeft de modelreeks door de jaren heen steeds uitgebreid. Naast de Seamaster 300 zijn er ondertussen ook de Planet Ocean 600M, de Aqua Terra 150M, de Diver 300M, de Bullhead en de Ploprof 1200M. Achter deze namen gaan zeer uiteenlopende productlijnen uit de Seamaster-collectie schuil.
Tijdens het zeilen, surfen, snorkelen of kajakken hoeft u zich geen zorgen te maken over uw horloge uit de Seamaster-collectie. Alle modellen zijn opgewassen tegen een druk van minstens 15 bar.
De meeste Seamaster-horloges kunnen echter grotere dieptes aan. Voor hobby- of beroepsduikers zijn er de stevige en functionele varianten, die waterdicht zijn tot 200 m of meer. Als vuistregel geldt: de Aqua Terra- en Bullhead-modellen zijn bestand tegen 15 bar (150 m). Met de andere, nieuwere uitvoeringen van de Seamaster kunt u nog dieper duiken.
Coaxiaal kaliber en quartzuurwerken
In de Seamaster plaatst Omega voornamelijk mechanische kalibers, die uitgerust zijn met de exclusieve coaxiale ankergang. Het voordeel van deze techniek met twee ankerraderen op een as is dat er door de geringere wrijving minder smeermiddel nodig is. Bovendien is dit mechanisme beter bestand tegen schokken dan een traditionele ankergang. Aanvankelijk gebruikte en perfectioneerde Omega betrouwbare kalibers van ETA, de grootste producent van uurwerken ter wereld. Volgens de horlogespecialist Robert-Jan Broer van Fratello Watches kan ondertussen gesproken worden van 'inhouse' kalibers. Daarnaast biedt het merk ook enkele Seamasters met quartzkalibers aan, zoals het dameshorloge Diver 300M met een diameter van 28 mm. In de Aqua Terra 150-reeks vindt u quartzhorloges voor mannen en vrouwen.
De geschiedenis van de Seamaster
De Omega Marine staat bekend als het eerste in serie geproduceerde horloge, dat speciaal voor onder water was bedoeld. De Rolex Oyster ging weliswaar al in 1926 in productie, maar was niet ontworpen als puur onderwaterhorloge. In mei 1937 bevestigde het Zwitserse Laboratorium voor Horlogerie dat de Marine een druk van 13,5 atm uithield. Dat komt ongeveer overeen met een diepte van 135 m. Deze gebeurtenis op zich was eveneens een novum; het was de eerste keer dat laboratoriumexperten zo'n certificaat toekenden aan een polshorloge.
In de beginjaren was de Seamaster enkel en alleen ontworpen als sober polshorloge voor dagelijks gebruik – zij het met een betere waterbestendigheid. Daar kwam rond 1955 verandering in, toen de Seamaster zijn veelbelovende naam eer aandeed. Om de pols van de duiker Gordon McLean daalde een prototype van het horloge maar liefst 62,5 meter af in Australische wateren. De pakking van rubber, die de voorgaande dichting van lood en schellak verving, was destijds een innovatie.
In 1956 bevestigde Omega een Seamaster aan de buitenkant van een Douglas DC 6, die via de poolroute over de noordelijke Atlantische Oceaan vloog. Een jaar later stelde de Zwitserse fabrikant uit Biel een variant voor die nog steeds wordt geproduceerd: de Professional. De Seamaster 300 uit deze reeks verwierf snel een goede reputatie onder de kenners. Talrijke civiele en militaire beroepsduikers lieten hun oog vallen op dit horloge, zo ook de elite-eenheid Special Boat Service van de Royal Navy. In 1963 schakelde de oceanograaf Jacques-Yves Cousteau een Seamaster in bij zijn experimenten met het onderwaterstation Précontinent II in de Rode Zee, vlak voor de kust van Soedan. Sindsdien wedijveren de Zwitserse merken Omega, Blancpain en Rolex over wie het beste duikhorloge bouwt: is het de Seamaster, de Fifty Fathoms of toch de Submariner? Een strijd die nooit beslecht zal worden, omdat veel afhangt van persoonlijke voorkeur.
In het jaar 1970 breidde Omega de modelreeks uit met de Seamaster 600. Tijdens laboratoriumtests kon dit horloge bij een gesimuleerde waterdiepte van 1370 m in principe nog functioneren. Het horloge bleef echter stilstaan, omdat de waterdruk het glas van 4 mm zo ver naar binnen deed buigen, dat de secondewijzer stopte. Op een dergelijke diepte wordt er op elke vierkante centimeter een druk van ongeveer 140 kilogram uitgeoefend. In de praktijk bereikte de grotere uitvoering van de 600 – de Seamaster 1000 – een diepte van 1000 meter aan de robotarm van de onderzeeër Beaver Mark IV. De Seamaster was ook goed vertegenwoordigd bij het verbreken van meerdere records in de discipline 'free-diving' in de jaren 80 en 90.
Horloges van James Bond
De bekendste drager van een Omega Seamaster is de Britse geheim agent James Bond. In de film GoldenEye uit 1995 droeg Pierce Brosnan een Diver 300M met een blauwe wijzerplaat. Zowel voor de acteur als voor de Seamaster was GoldenEye een James Bond-debuut. Ook Daniel Craig, Brosnans opvolger, bleef het model trouw. In Spectre uit het jaar 2015 verscheen de agent met twee verschillende Seamasters. Een daarvan – de 300 – bracht de fabrikant tegelijkertijd met de film uit in een limited edition met een oplage van 7007 exemplaren. Dit horloge is te herkennen aan de grijs-zwart gestreepte NATO-horlogeband, die de edelstalen kast van 41 mm om de pols houdt. Een ander kenmerk is de draaibare zwarte lunette van keramiek. Daarnaast draagt 007 in de film Spectre een Aqua Terra 150M. Beide horloges hebben een coaxiaal kaliber.