- 30
- 60
- 120
Patek Philippe: prestige bij uitstek
Patek Philippe staat als geen ander merk voor haute horlogerie. De horloges van de fabrikant uit Genève verenigen luxe, traditie en het hoogste vakmanschap. Ze behoren tot de exclusiefste horloges ter wereld en zijn statussymbool en belegging ineen.
5 redenen om een Patek Philippe te kopen
- Eerste keuze onder prominenten uit de politiek, sport en showbusiness
- Dress watch Calatrava en sporthorloge Nautilus zijn topbelegging
- Goud en platina als dominerend materiaal
- Moderne, uiterst nauwkeurige manufactuurkalibers
- Uitvinder van belangrijke complicaties zoals de eeuwigdurende kalender en de rattrapante
Onafhankelijk en gerespecteerd
Patek Philippe is de laatste onafhankelijke Geneefse horlogefabrikant die nog steeds in familiebezit is. Daarom geniet het bedrijf een speciale reputatie en veel waardering - niet alleen in vakkringen. Patek Philippe vervaardigt bijna alle onderdelen van de kenmerkende horloges zelf. Een Patek Philippe is de bekroning van een horlogeverzameling. Door het aanzien en de waardevastheid zijn de horloges bovendien een uitstekende investering.
In het assortiment van Patek Philippe bevinden zich meer dan 200 verschillende modellen. De stijl van de meeste horloges is overwegend conservatief. U vindt de nodige edelstalen modellen bij Patek Philippe, maar wit-, geel-, roségoud en platina worden vaker gebruikt voor de kasten dan bij andere fabrikanten.
Tot de bekendste collecties van de traditierijke manufactuur behoren de Calatrava en de Nautilus. De eerste bevindt zich al sinds 1932 in het portfolio van Patek en heeft een design dat geïnspireerd is op de rechtlijnige stijl van Bauhaus. De naam is afgeleid van het Calatrava-kruis, dat de fabrikant ook als logo gebruikt en op alle kronen van de horloges wordt afgedrukt.
De Nautilus maakt daarentegen indruk met een sportief-dynamisch design. Het horloge is ontworpen door de beroemde horlogedesigner Gérald Genta, die ook al opzien baarde met de Audemars Piguet Royal Oak.
Patek Philippe toont zijn vakmanschap in de collecties gecompliceerde horloges en Grandes Complications. Hier vindt u horloges met een tourbillon, slagwerk, eeuwigdurende kalender, maanfaseweergave of wereldtijdfunctie.
Wat kosten horloges van Patek Philippe?
Model | Prijs (ca.) | Bijzonderheden |
Grand Complications 5304R | 500.000 euro | Minutenrepetitie, eeuwigdurende kalender, maanfase, roségoud |
World Time 5131/1P | 151.000 euro | Wereldtijdhorloge, dag- en nachtaanduiding, platina |
Gondolo 7099R | 80.000 euro | Tonneauvormig, diamantzetting, roségoud |
Nautilus 5990/1A | 60.000 euro | Chronograaf, tweede tijdzone, dag- en nachtaanduiding, edelstaal |
Nautilus 5711/1A | 45.000 euro | Datum, edelstaal |
Aquanaut 5167/1A | 25.000 euro | Datum, edelstaal |
Calatrava 5227R | 24.500 euro | Datum, roségoud |
Calatrava 5119G | 13.800 euro | Kleine seconde, witgoud, opwindkaliber |
Ellipse d'Or 4226R | 4.500 euro | Roségoud, opwindkaliber |
Calatrava – een tijdloze klassieker
De Calatrava-collectie behoort al meer dan 80 jaar tot het portfolio van Patek Philippe. Dankzij de ingetogen elegantie is het de perfecte dress watch voor bij een maatpak. De collectie biedt talrijke keuzemogelijkheden. De uitvoering met een kleine seconde op 6 uur is bijzonder elegant. Binnenin tikt een met de hand opwindbaar kaliber, waardoor het horloge uitzonderlijk plat is. U koopt deze tijdmeter met een kast van geelgoud in zeer goede staat voor ca. 8.400 euro. Ongedragen exemplaren kosten tussen de 13.800 en de 19.500 euro.
De Calatrava is ook verkrijgbaar met een automatisch uurwerk. Dit model beschikt over een centrale seconde en een datum, die zich op de 3-uurpositie bevindt. Voor een tweedehands horloge in goede staat betaalt u tussen de 16.500 en de 21.600 euro. Een ongedragen horloge kost tussen de 19.500 en de 24.700 euro. De zeer chique variant van de Calatrava heeft een uitvoerig gegraveerde wijzerplaat en een kast van platina. Dit merkt u aan de prijs, die boven de 100.000 euro ligt.
Sportief-modern: Nautilus en Aquanaut
De Nautilus vertegenwoordigt de sportieve kant van Patek Philippe. Puristen met oog voor traditie kiezen voor edelstaal. Het origineel uit 1976 met het kenmerkende patrijspoortdesign en het referentienummer 3700/1 werd ook van dit materiaal gemaakt. Een dergelijk vintage-horloge kost tegenwoordig rond de 70.000 euro. U bent voordeliger uit als u voor het actuele model met het referentienummer 5711/1 kiest. Een tweedehands horloge koopt u voor ca. 43.000 euro, een nieuw model kost ongeveer 2.500 euro meer.
Patek Philippe biedt de Nautilus niet alleen aan als horloge met drie wijzers, maar ook met complicaties als een jaarkalender, maanfase, chronograaffunctie en een tweede tijdzone. Afhankelijk van de complicatie ligt de prijs tussen de 39.000 en de 89.000 euro. Het duurste Nautilus-horloge is het 33 mm grote damesmodel van witgoud, dat met ca. 1.700 diamanten is versierd. Ongedragen kost dit juweeltje rond de 187.000 euro.
Met de Aquanaut introduceerde Patek in 1997 een horloge dat duidelijk op de Nautilus is geïnspireerd. Het design is echter iets moderner en minder hoekig. De 'Tropical'-horlogeband bestaat uit een speciaal materiaal dat waterdicht, slijtvast en bestand tegen UV-straling is. Deze horlogeband onderstreept het sportieve karakter van het horloge. Houd bij de drie-wijzer-variant rekening met een prijs van rond de 25.000 euro. Uitvoeringen van wit- of roségoud zijn iets duurder en kosten rond de 30.000 euro.
Dames kunnen in de Aquanaut-collectie kiezen tussen modellen met een automatisch of een quartzuurwerk. Het horloge heeft in beide gevallen een diameter van 35,6 mm en een met diamanten versierde lunette. De prijzen liggen tussen de 12.500 euro voor de edelstalen versie met een quartzkaliber en de 30.000 euro voor de roségouden variant met een automatisch uurwerk.
Haute horlogerie: Grandes Complications en gecompliceerde horloges
Patek Philippe laat de hoogste horlogemakerskunst zien in de Complications- en de Grandes Complications-collecties. Horlogeliefhebbers komen hier volledig aan hun trekken zolang ze bereid zijn een behoorlijk bedrag op tafel te leggen. De modellen met een jaarkalender en maanfase zijn relatief voordelig. U koopt ze voor bedragen tussen de 30.000 en 40.000 euro. Bij de wereldtijdhorloges, de varianten met een tourbillon of de modellen met uitvoerig geskeletteerde en versierde uurwerken liggen de prijzen rond de 80.000 euro. U dient echt diep in de buidel te tasten als u kiest voor een van de topmodellen met een minutenrepetitie, eeuwigdurende kalender en gedetailleerde versieringen. Zulke meesterwerken kosten tussen de 150.000 en de 500.000 euro.
Alles, behalve rond: Ellipse d'Or, Gondolo en de Twenty~4
Behalve de klassiek ronde vorm van de Calatrava en het patrijspoortdesign van de Nautilus biedt Patek Philippe een reeks van horloges aan met andere interessante vormen. De Ellipse d'Or heeft een elliptische kast, die volgens de regels van de gulden snede is vormgegeven. Dit horloge werd in 1968 gepresenteerd en straalt een klassieke schoonheid uit. Voor actuele exemplaren van platina of roségoud betaalt u ca. 36.000 euro. Oudere modellen uit de jaren 70 en 80 kunt u ook al voor een prijs tussen de 4.500 en 6.000 euro op de kop tikken.
Met de Twenty~4-collectie richt Patek Philippe zich vooral op dames. De kast van dit horloge is rechthoekig en heeft een geïntegreerde horlogeband. De wijzerplaat heeft Romeinse cijfers. Deze designelementen zorgen ervoor dat dit model een beetje op de Cartier Tank lijkt. De Twenty~4 is verkrijgbaar in edelstaal of roségoud, in beide gevallen met een quartzuurwerk. De prijzen liggen tussen de 7.000 en 30.000 euro.
Art deco is wat de klok slaat bij de Gondolo-collectie, die vooral gericht is op liefhebbers van niet-ronde horloges. Of het nou kussenvorming, rechthoekig, tonneauvormig of een mix van deze drie is – u vindt het hier allemaal. Patek gebruikt uitsluitend goud voor de kasten en combineert het edelmetaal met diamanten en parels. Binnenin tikken meestal opwindkalibers, in sommige modellen bevinden zich quartzuurwerken. Voor een ingetogen uitvoering betaalt u ca. 14.500 euro. Een uitbundige variant met diamanten en parels kan al snel rond de 145.000 euro kosten.
Moderne kalibertechniek en een eigen kwaliteitszegel
Er zijn zelfs horloges van Patek Philippe met een quartzuurwerk. De fabrikant vond het eerste halfgeleider-quartzhorloge zonder beweeglijke delen uit en liet het in 1959 patenteren.
Eigenlijk wordt Patek Philippe vooral in verband gebracht met mechanische uurwerken uit eigen huis. Deze manufactuurkalibers hebben een aantal bijzonderheden. Onder de benaming Gyromax liet de onderneming in 1949 een balansrad patenteren, dat nu nog steeds gebruikt wordt. Bij een normale balans zitten er enkele schroefjes aan de buitenkant van het rad, deze versie heeft daarentegen meerdere kleine stelringen. Daardoor beschikt het balansrad over een groter traagheidsmoment. Deze fysische eigenschap zorgt voor meer precisie. Sinds 2005 gebruikt Patek Philippe het materiaal Silinvar voor de onderdelen van het echappement. Silinvar is gebaseerd op silicium en het is antimagnetisch en extreem hard. Deze hardheid resulteert in een wrijving die zo gering is dat smering niet meer nodig is. In 2006 produceerde de fabrikant de eerste balansveer van deze hightech-grondstof.
De externe toelevering van uurwerken en onderdelen is steeds verder teruggeschroefd door Patek Philippe. In 2005 presenteerde de fabrikant het eerste manufactuurkaliber met chronograaffunctie. Sinds 2012 produceert de fabrikant alle uurwerken van dit type zelf. Vroeger gebruikte Patek Philippe ook kalibers van andere fabrikanten. Zo tikte in de eerste Nautilus een uurwerk dat op de 920 van Jaeger-LeCoultre was gebaseerd. Audemars Piguet plaatste dit uurwerk in de eerste Royal Oak en Vacheron Constantin in de 222. Ook ebauche-fabrikanten Valjoux en Nouvelle Lemania leverden voorheen aan Patek Philippe.
In 2009 voerde Patek Philippe een eigen kwaliteitszegel in, dat volgens de fabrikant de hoogste eisen ter wereld aan mechanische uurwerken stelt. Patek Philippe maakte zich daarmee los van het Zegel van Genève, dat sinds 1886 de hoge standaard van horloges uit dit kanton garandeert. Een verschil tussen de kwaliteitszegels is dat de nieuwe testprocedure van Patek Philippe alleen geldt voor afgewerkte horloges. Volgens de voorschriften van het Zegel van Genève kunnen ook kalibers een certificaat krijgen.
De uitvinder van de kroon
In 1839 begon de Poolse horlogemaker en banneling Antoni Patek (1811-1877) zakhorloges te maken in Genève. Zes jaar later ging hij samenwerken met de Fransman Adrien Philippe (1815-1894). Philippes vader was horlogemaker en had zijn kennis overgedragen aan zijn zoon. In 1845 verrijkte Adrien Philippe de horlogewereld met een uitvinding die vandaag de dag vanzelfsprekend lijkt: de kroon. Voordien werden uurwerken meestal opgewonden met een sleutel, zoals bij vele grote klokken nog steeds het geval is. Sinds 1851 draagt de onderneming de huidige naam.
De zakenpartners namen deel aan de eerste wereldtentoonstelling van 1851 in Londen en wonnen hier een zeer vooraanstaande klant voor zich. Queen Victoria kocht twee horloges van Antoni Patek en Adrien Philippe: een voor haar en een voor prins-gemaal Albert. Ook de koningshuizen van Italië en Denemarken behoorden al snel tot de clientèle. Een reis naar Amerika zorgde voor een levering van 130 horloges aan de New Yorkse juwelier Tiffany & Co. In 1902 kreeg Patek Philippe het patent voor de eerste dubbelchronograaf en in 1925 bracht de onderneming het eerste polshorloge met eeuwigdurende kalender op de markt. De familie Stern nam het bedrijf in 1932 over. Patek Philippe is nog steeds in handen van deze familie. Sinds 2010 zwaait Thierry Stern de scepter over de onderneming. Per jaar produceert Patek Philippe ongeveer 50.000 horloges.
Niet alleen Queen Victoria was gesteld op Patek Philippe. Ook twee prominente onderdanen van haar opvolgster hebben een zwak voor dit merk: Paul McCartney en Ringo Starr van de Beatles dragen een Aquanaut. Al was een Submariner van Rolex misschien passender geweest voor de vertolkers van de Yellow Submarine. De Amerikaanse president Kennedy schonk de Dalai Lama ooit een chronograaf van Patek Philippe en acteur Brad Pitt liet zijn oog vallen op een Nautilus.
De strijd tussen twee horlogeverzamelaars
Patek Philippe wist keer op keer het onmogelijke te presteren. Na een ontwikkelingsduur van drie jaar en een bouwtijd van vijf jaar kwam in 1933 de Henry Graves Supercomplication uit: een uniek exemplaar van 18-karaats goud. De bankier Henry Graves Jr. bestelde dit model om het gecompliceerde zakhorloge van de autofabrikant James Ward Packard te kunnen overtreffen. Over een periode van 25 jaar verzamelde Packard een dozijn horloges van Patek Philippe.
Graves en Packard waren de twee toonaangevende horlogeverzamelaars van hun tijd en voerden een strijd waaraan de Supercomplication een einde maakte. Dit horloge bestaat uit 920 onderdelen en heeft 24 functies – een hoeveelheid die tegenwoordig nog steeds indrukwekkend is. Het is onder andere uitgerust met een eeuwigdurende kalender, een Westminster-slagwerk, de tijd van de zonsopkomst en de zonsondergang en een afbeelding van de sterrenhemel boven New York, gezien vanuit Graves' woning aan de Fifth Avenue. Op een veiling in november 2014 werd een recordbedrag van 24 miljoen dollar geboden voor dit zakhorloge. Indertijd betaalde Graves 60.000 Zwitserse frank, wat nu ongeveer overeen zou komen met 200.000 Amerikaanse dollar. De Supercomplication is het ingewikkeldste horloge dat ooit gebouwd is zonder de hulp van een computer. In 1989 vierde Patek Philippe zijn 150-jarige bestaan en presenteerde het de Calibre 89, die met 1.728 onderdelen de Supercomplication ruim overtreft.
In november 2016 brak Patek Philippe een ander record: bij een veiling wisselde een horloge met het referentienummer 1518 voor 9,6 miljoen Zwitserse frank van eigenaar. Dit was de hoogste prijs die ooit voor een polshorloge is betaald. Dit kostbare stuk is een chronograaf van edelstaal met een eeuwigdurende kalender.