- 30
- 60
- 120
Patek Philippe Nautilus – edelstalen luxe
De Patek Philippe Nautilus is een van de beroemdste en populairste luxe horloges ter wereld. De waarde van dit model is in de laatste jaren verveelvoudigd. Vooral zeldzame vintage-horloges worden aangeboden voor astronomische bedragen.
5 redenen om een Nautilus te kopen
- Een van de gewildste sporthorloges ter wereld
- Wereldberoemd patrijspoortdesign van Gérald Genta
- Topbelegging: enorme waardeontwikkeling in de laatste jaren
- Met chronograaffunctie en tweede tijdzone of eeuwigdurende kalender
- Vintage-horloges zijn enorm gewild onder verzamelaars en fans van het merk
Patek Philippe Nautilus – succes door continuïteit
Toen Patek Philippe de Nautilus in 1976 presenteerde, brak de fabrikant met de geldende conventies. Een horloge van edelstaal met een sportief design was iets volkomen nieuws voor de manufactuur. Hoewel de Nautilus in het begin geen succes was, ontwikkelde de tijdmeter zich in de loop der jaren tot een van de meest begeerde horloges ter wereld. Het design is grotendeels hetzelfde gebleven. Het opvallendste kenmerk is nog steeds de achthoekige lunette met afgeronde hoeken . Daarnaast bestaat de edelstalen horlogeband uit gesatineerde en gepolijste schakels.
De doorsnede van de kast van 42 mm ontketende een revolutie in de horlogewereld van de jaren 70. Tot die tijd waren behuizingen met een gemiddelde doorsnede van 36 mm de norm. De constructie van de kast was ook nieuw, hij bestond uit twee delen: de monocoque en de lunette. Normaal gesproken maken fabrikanten een kast van een bodem, een middengedeelte en een lunette. De monocoque van de Nautilus had slechts een boorgaatje voor de opwindas. De lunette werd op de monocoque geperst. Daartussen werd een pakking geplaatst. Deze constructie zorgde voor een waterdichtheid van 120 m (12 bar).
Patek Philippe voorzag de wijzerplaat van de Nautilus van een horizontaal reliëf met een maritieme touch, die een sportievere indruk maakt dan een klassieke guilloche. De oplichtende staafindexen en minuten- en uurwijzer dragen bij aan de sportieve look van het horloge.
Patek Philippe plaatste het kaliber 28-255 C, gebaseerd op de Jaeger-LeCoultre JLC 920, in de eerste Nautilus. Het uurwerk, met een datumweergave op 3 uur, behoorde met een hoogte van 3,15 mm tot de dunste automatische kalibers van dat moment
Rijkdom aan varianten
Sinds het begin van de jaren 80 zijn er diverse uitvoeringen van de Patek Philippe Nautilus gepresenteerd. Onder andere het model met het referentienummer 3800: een middelgroot polshorloge met een doorsnede van 37,5 mm. Dit model is er in massief goud, platina en een bicolor-uitvoering van goud en edelstaal. Nadat Patek de 'grote' Nautilus aan het begin van de jaren 90 tijdelijk uit productie nam, was de 3800 het enige sporthorloge van de fabrikant.
Midden jaren 90 bracht Patek Philippe het horloge met het referentienummer 5060 uit. Dit polshorloge bestond uit goud en het was de eerste Nautilus met een leren horlogeband. De bandaanzetten, die het horloge een elegante touch gaven, waren ook nieuw. Dit horloge diende als voorbeeld voor het tweede sporthorloge van de manufactuur, de Aquanaut.
In 1998 maakte de 'grote' Nautilus een comeback. Het horloge met het referentienummer 3710/1A had een gangreserveaanduiding op 12 uur en Romeinse cijfers als uurmarkeringen. Rond 2005 was dit model ook verkrijgbaar in 18-karaats witgoud en met een achterkant van saffierglas. Er werd ook een gecompliceerde Nautilus gepresenteerd met een datumweergave met wijzers, een gangreserveaanduiding en een maanfase. Binnenin dit model tikt het kaliber 240 PS IRM C LU. Vandaag de dag zijn deze exemplaren gewilde verzamelhorloges. Ze hebben het referentienummer 3712/1A.
Meer dan 40 jaar Patek Philippe Nautilus
Sinds meer dan 40 jaar behoort de Nautilus tot het portfolio van de Zwitserse horlogemanufactuur Patek Philippe. Sinds zijn invoering in 1976 is het design nagenoeg hetzelfde gebleven. De achthoekige lunette met de afgeronde zijkanten is een van de kenmerken van het polshorloge. De patrijspoorten van de gelijknamige onderzeeboot uit Jules Vernes roman Twintigduizend mijlen onder zee dienden als inspiratiebron voor het design. De wijzerplaat met reliëf geeft het horloge zijn sportieve elegantie. Een ander kenmerk is de geïntegreerde edelstalen horlogeband.
Gérald Genta was verantwoordelijk voor het design. De voormalige Omega-designer ontwierp ook de Royal Oak van Audemars Piguet, die in 1972 op de markt kwam. Genta presenteerde in 1974 zijn ideeën voor een sporthorloge van edelstaal aan Patek Philippe. Het duurde twee jaar voor ze het eens werden over het design van de eerste Nautilus met het referentienummer 3700. Tot 1976 had Patek alleen klassieke horloges van edelmetaal in het aanbod. Genta ontwierp behalve de Nautilus en de Royal Oak ook de IWC Ingenieur met het referentienummer 1832 uit de late jaren 70.
Vernieuwd design in 2006
In 2006 vierde de Patek Philippe Nautilus zijn 30e verjaardag. De chique manufactuur gebruikte deze gebeurtenis als aanleiding om de Nautilus lichtelijk aan te passen. De zijkanten werden licht gewelfd en de diameter van het horloge met het referentienummer 5711/1A nam enigszins toe tot 43 mm. Het nieuwe topmodel met het referentienummer 5990 had een flyback-chronograaf.
In 2014 kwam de Nautilus Travel Time met het referentienummer 5990 op de markt. Dat model beschikte over een chronograaffunctie, een datumaanduiding met wijzers en een twee-tijdzones-mechanisme voor de lokale tijd en de tijd thuis. Patek Philippe ontwierp een nieuwe kast voor het kaliber CH 28-520 C FUS. Het scharnier aan de rechterkant van de horlogekast diende als kroonbescherming. Patek verving het scharnier aan de linkerkant door twee drukknoppen voor de tijdzones, zonder het oorspronkelijke design te veranderen. Daarnaast had het horloge twee drukknoppen nodig voor de chronograaf. Die zaten tussen 1 en 2 respectievelijk 4 en 5 uur.
De huidige standaarduitvoering van edelstaal heeft het referentienummer 5711. Het horloge met drie wijzers heeft net zoals de 'Jumbo' een datumaanduiding op 3 uur. U heeft de keuze tussen een zwartblauwe en een zilverwitte wijzerplaat. Het kaliber 324 S C heeft een automatische opwinding. Het horloge is met een hoogte van 3,3 mm zeer plat en dit maakt een slank design mogelijk. De 5711 bestaat uit 213 onderdelen. De frequentie van de balans bedraagt 28.800 halve omwentelingen per minuut.
Patek Philippe en de belangrijkste modellen
Patek Philippe heeft een bedrijfsgeschiedenis van meer dan 175 jaar. Antoni Norbert Patek richtte samen met Franciszek Czapek in 1839 de manufactuur Patek, Czapek & Cie. op. Patek Philippe is de laatste horlogefabrikant uit Genève die nog in familiebezit is. Het bedrijf is een van de exclusiefste en beroemdste horlogefabrikanten ter wereld .
Naast de Nautilus behoort de Calatrava, een klassieke dress watch, tot de meest geliefde modellen van de manufactuur. De exclusieve exemplaren uit de Grand Complications-collectie baren regelmatig opzien. Complicaties zoals een eeuwigdurende kalender, een rattrapante, een tourbillon en een minutenrepetitie behoren tot het repertoire van de horlogemakers van de manufactuur.