De allrounder – Rolex Air-King
De Air-King is een sobere Rolex met een lange traditie. Zonder af te wijken van de stijl van het horloge, biedt de Zwitserse fabrikant verschillende varianten aan. Het design is neutraal en elegant. Daardoor past de Air-King bij vrijwel elke gelegenheid.
4 redenen om een Rolex Air-King te kopen
- Betaalbare introductie in de wereld van Rolex
- Nieuwere modellen gecertificeerd als 'Superlative Chronometer'
- Betrouwbare en precieze automatische manufactuurkalibers
- Interessant voor verzamelaars: zeldzame limited editions zoals de horloges met Pan Am-logo
Klassiek pilotenhorloge van Rolex
Net zoals de Oyster Perpetual is de Air-King een introductie in de wereld van Rolex. Oprichter Hans Wilsdorf ontwierp de Air-King als eerbetoon aan de piloten van de Britse Royal Air Force. Al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog droegen deze jachtvliegers de horloges van de Zwitserse manufactuur. Met een diameter van 34 mm waren ze groter en betrouwbaarder dan de standaardmodellen van de Air Force. Eind jaren 30 ontwierp Wilsdorf een reeks polshorloges met de namen 'Air-Lion', 'Air-Tiger', 'Air-Giant' en 'Air-King'. Alleen de laatste variant werd na de oorlog nog geproduceerd. Vanaf dat moment niet meer exclusief voor de luchtmacht, maar ook voor de commerciële markt.
Kenmerkend voor het edelstalen pilotenhorloge is de beperking tot de essentie: drie centrale wijzers voor uren, minuten en seconden geven samen met indexen of cijfers de tijd aan. Rolex voegt geen extra functies toe, waardoor het horloge uiterst overzichtelijk is. Het automatische horloge is te herkennen aan het opschrift 'Air-King' op de bovenste helft van de wijzerplaat. Als u liever een horloge met complicaties hebt, kunt u kiezen voor de chronograaf Daytona of de GMT-Master II. De laatste heeft een vierde wijzer, die per dag een keer om zijn as draait. In combinatie met een bi-directionele lunette met 24-uursaanduiding toont de wijzer hoe laat het is in een tweede tijdzone. De Daytona is geschikt voor het opnemen van de tijd en met de tachymeterschaal is het berekenen van snelheden kinderspel.
Is de Rolex Air-King het juiste horloge voor mij?
Als u er al langer over nadenkt een Rolex te kopen, zou de Air-King het juiste model voor u kunnen zijn. Zowel de vintage modellen als de actuele uitvoering zijn relatief voordelig en belichamen met hun design de typerende ingetogenheid en sportiviteit van een Rolex. Met een doorsnede van 34 mm zijn de oudere modellen zowel geschikt voor heren met smalle polsen als voor dames. De actuele Air-King ref. 116900 voldoet met een diameter van 40 mm aan de eisen van deze tijd. Het sportief-elegante design maakt dit het ideale horloge voor dagelijks gebruik.
Met een prijs van ca. 4400 euro is de Oyster Perpetual 39 nog een paar honderd euro goedkoper dan de Air-King. De Explorer bevindt zich in een vergelijkbaar prijssegment als het pilotenhorloge van Rolex, maar is iets sportiever en heeft net als de Oyster Perpetual een doorsnede van 39 mm. De grote Arabische cijfers, de groene secondewijzer en het groene opschrift zijn opvallende kenmerken van de Air-King en onderstrepen het sportieve karakter van dit horloge. Door de vergelijkbare prijzen is de keuze tussen deze modellen voornamelijk een kwestie van smaak.
Verschillende wijzerplaten en lunettes
Gedurende de laatste 70 jaar werd de Air-King van verschillende wijzerplaten en lunettes voorzien. Van streepindexen tot Arabische en Romeinse cijfers en met gerodineerde oppervlakken en oranje contrasten: de Air-King-modellen bieden voor elk wat wils. Dit geldt ook voor de verschillende wijzerplaatkleuren, zoals rosé, blauw, rood en groen.
Over het algemeen is het design van het horloge onveranderd gebleven. Duidelijk herkenbaar is de typische Oyster-vorm van de edelstalen kast. Alle Rolex-horloges hebben min of meer dezelfde vormgeving, het verschil zit in de details. De oppervlakken van de behuizing en de horlogeband zijn gesatineerd, de zijkanten gepolijst. De kast heeft bij alle modellen een diameter van 34 mm, wat voor de huidige norm vrij klein is – een Luminor van Panerai heeft bijvoorbeeld een doorsnede van 47 mm. In de jaren 50 rustte Rolex de Air-King uit met de kast van de Explorer. Daardoor nam de diameter een millimeter toe. Dankzij de geschroefde Twinlock-kroon is de tijdmeter bestand tegen een druk van 10 bar, wat overeenkomt met een waterdiepte van 100 meter.
Het horloge is er met drie verschillende lunettes: gepolijst, gekarteld en licht geribbeld met uurmarkeringen die op de lunette liggen. Het horloge met het referentienummer 114234 heeft een witgouden sierring. Bij nieuwere modellen wordt de wijzerplaat beschermd door krasbestendig saffierglas.
Air-King-kalibers
Ongeveer 37 jaar lang produceerde Rolex de modellen met het referentienummer 5500. Sinds 1957 werden verschillende uurwerken in de horloges geplaatst, waaronder het kaliber 1520 en 1530. Vanwege importrestricties heeft de Amerikaanse versie van de 1520 slechts 17 robijnen, terwijl de Europese er 26 heeft. Bij de 1530 varieert het aantal tussen 17, 25 en 26 robijnen. Het opschrift 'Precision' (kaliber 1520) of 'Super Precision' (kaliber 1530) geeft aan welk uurwerk in het horloge tikt.
In de jaren 90 nam het automatische kaliber 3000 de plaats in van de tot dusver gebruikte uurwerken. Het tikt met een frequentie van 28 800 halve omwentelingen per uur, heeft een rotor die zich tweezijdig opwindt en een Breguet-balansveer met twee knikjes aan het uiteinde voor de nauwkeurigheid. Vanaf 2000 plaatste de Geneefse manufactuur het kaliber 3130, dat ook in enkele Submariners zonder datumweergave tikt, in dit instapmodel. Deze Air-King-modellen zijn te herkennen aan de letter 'M' voor modificatie aan het einde van het referentienummer. Vanaf 2007 leverde Rolex de Air-King-horloges met een chronometercertificaat van het officiële Zwitserse instituut voor chronometers (COSC). De voor Rolex typerende Microstella-moeren, die zich op het balanswiel bevinden, zijn verantwoordelijk voor de fijnregulering.
Grondige facelift – vernieuwd design in 2007
In 2007 onderging de Air-King een uitgebreide facelift. Ovale, met rodium gecoate wijzerplaten en kleurrijke Arabische cijfers kenmerken enkele designs. De kast werd breder gemaakt bij de bandaanzetten en werd met een dikte van 11,5 mm ook hoger. Bovendien werd het horloge uitgerust met de nieuwe 70190 edelstalen Oyster-band met verbeterde vouwsluiting en bandaanzetten van 19 mm. 'En profil' lijkt deze Air-King op de koepel van een domtoren. Verantwoordelijk hiervoor zijn het sterk gewelfde saffierglas en de grote lunette. Het glas rijst, zoals typerend voor Rolex, boven de kast uit. Hierdoor lijkt het horloge volumineuzer. Kenners spreken van een 'Bubble-Back'-kast, omdat de corpulente vorm herinneringen oproept aan de eerste Oyster Perpetual-horloges uit 1931. Destijds waren de behuizingen eveneens afgerond en leken ze op een luchtbel. Verantwoordelijk voor deze vorm was de door Rolex gepatenteerde rotor.
Sinds 2016 met diameter van 40 mm
In 2014 staakte de Geneefse manufactuur de productie van de Air-King. Slechts twee jaar later presenteerde Rolex een nieuw model met een doorsnede van 40 mm, grote Arabische cijfers en een zwarte wijzerplaat. De vormgeving van de cijfers onderstreept samen met de opvallende minutenschaal de pilotenhorloge-look van de Air-King. De cijfers op 3, 6 en 9 uur zijn duidelijk groter dan de rest. Dit design is ontleend aan de Rolex Explorer. De Mercedes-wijzer voor de aanduiding van de uren is typerend voor Rolex-sporthorloges en geeft net zoals de minuten- en secondewijzer licht in het donker dankzij de fluorescerende stof Chromalight. Dit geldt ook voor de indexen en de grote driehoek op 12 uur. Zo houdt u de tijd altijd in het oog in het donker.
Opvallende kenmerken van de Rolex Air-King ref. 116900 zijn de groene secondewijzer en het eveneens groene opschrift op 12 uur. Het gebogen geschreven 'Air-King' op 6 uur is een weerspiegeling van het opschrift van de eerste exemplaren van het polshorloge. De gesatineerde Oyster-band heeft een Oysterclasp-sluiting en het Easylink-verlengsysteem. Daarmee kunt u de horlogeband ongeveer 5 mm langer maken. De gepolijste lunette van edelstaal geeft de Air-King een elegante touch.
Rolex Oyster Perpetual 39 als alternatief
De Oyster Perpetual 39 nam in 2014 met een iets lagere prijs van ongeveer 4400 euro de rol als instapmodel van de Rolex Air-King over. Dit edelstalen horloge is beschikbaar in vijf verschillende groottes: 26, 31, 34, 36 en 39 mm. Aan een vrouwenpols komen de twee kleinste varianten het best tot hun recht. Roze indexen, wijnrode en azuurblauwe wijzerplaten met zonneslijpsel benadrukken de vrouwelijke look. Ook de grootste variant is verkrijgbaar met een wijnrode wijzerplaat en rode vierkantjes boven de indexen. Alternatieven zijn de blauwe of antracietgrijze uitvoeringen, eveneens met zonneslijpsel.
De Oyster Perpetual komt sportief en elegant over en imponeert door zijn sobere eenvoud. Of u nu op het werk bent of een weekendje aan zee: met een Oyster Perpetual komt u altijd goed voor de dag. Dankzij de geschroefde Twinlock-kroon is het horloge bovendien waterdicht tot een diepte van 100 m (10 bar).
Binnenin de kast van 39 mm tikt het manufactuurkaliber 3132 met een gangreserve van 48 uur. In tegenstelling tot de 3130 heeft dit uurwerk een Parachrom-balansveer, die gemaakt is van een legering van niobium en zirkoon. Deze veer is ongevoelig voor magneetvelden en beter bestand tegen temperatuurschommelingen en stoten dan een gebruikelijke balansveer. Deze Breguet-spiraal zorgt er ook voor dat het uurwerk de nauwkeurigheid van een chronometer heeft. Daarom heeft het Rolex-horloge een COSC-certificaat. Bovendien plaatst de fabrikant een Paraflex-schokbescherming uit eigen manufactuur in het horloge. Opvallend zijn de rood geanodiseerde wisselraderen van de automatische opwinding.
Rolex Air-King – geschikt voor elke gelegenheid
Al sinds de introductie is de Air-King het model waarmee u uw intrede in de wereld van Rolex doet. Dankzij het onveranderlijke en consistente design ontpopte het horloge zich tot de klassieker van de manufactuur. De veranderingen zaten altijd in de details en door de jaren heen kenmerkten vele verschillende wijzerplaten en lunettes de vormgeving. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am schonk haar piloten een Air-King als ze met pensioen gingen. De modellen met Pan Am-logo zijn onder verzamelaars zeer gewild. De automatische horloges uit deze modelreeks verbinden de voor Rolex typische kenmerken als betrouwbaarheid, robuustheid en precisie met een esthetisch design. Daarom komen ze zowel tot hun recht als dress watch bij een pak of smoking als in de rol van sporthorloge in het zwembad of op een surfplank.