- 30
- 60
- 120
Rolex Datejust – ter ere van het 40-jarige bestaan
Al tientallen jaren maakt de Rolex Datejust indruk door discrete elegantie. Door een loep in het horlogeglas is de datum altijd duidelijk af te lezen. Een ander kenmerk is de metalen horlogeband, die speciaal voor dit horloge werd ontworpen.
This page contains information about:
- Bijzonderheden van de Rolex Datejust
- De datumaanduiding als kenmerk van de Rolex Datejust
- Wat kost een Rolex Datejust?
- Gedetailleerde prijsinformatie
- Rolex Datejust – perfect voor dagelijks gebruik
- Sinds 1945 op de markt
- Presidentieel horloge
- De verscheidenheid qua design van de Rolex Datejust
- Datejust II met grotere diameter van 41 mm
- De manufactuurkalibers van de Datejust
- Rolex Datejust – de belichaming van veelzijdigheid
Bijzonderheden van de Rolex Datejust
- Karakteristiek kenmerk: datumweergave met cycloop-lens
- Eerste waterdichte chronometer met automatisch kaliber en datumweergave
- Vintage modellen zijn uiterst geliefd onder verzamelaars
- Jubilee-band exclusief bij Datejust-modellen
- Modellen voor dames en heren
De datumaanduiding als kenmerk van de Rolex Datejust
In 1945 vierde de Zwitserse horlogemanufactuur Rolex zijn 40-jarige bestaan. Ter ere van deze gelegenheid stelde de onderneming uit Genève de Datejust voor. Het was de eerste polschronometer met een automatisch kaliber en een datumweergave. De positie van het datumvenster is tot op de dag van vandaag ongewijzigd. Exact om middernacht verspringt de op 3 uur gepositioneerde datum. Een van de bekendste dragers van de Rolex Datejust was de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower, die zijn exemplaar van de Geneefse manufactuur cadeau kreeg.
Rolex introduceerde de gouden Jubilee-band ook in 1945. Deze werd speciaal ontworpen voor de Datejust. De metalen horlogeband met vijf rijen schakels is tweekleurig en bestaat uit edelstaal en wit-, geel- of roségoud. Dit laatste materiaal wordt door Rolex Everose-goud genoemd. De fabrikant heeft een eigen gieterij en maakt het goud voor de horloges daar eigenhandig. Inmiddels zijn talrijke modellen ook verkrijgbaar met de Oyster-band met drie rijen schakels of met een leren horlogeband. De Datejust is er in verschillende diameters, tussen de 28 en de 41 mm en is daardoor geschikt voor vrijwel elke pols. Sinds 1957 biedt Rolex de Lady-Datejust-collectie aan, die uit kleinere modellen speciaal voor vrouwen bestaat. Er is bijna geen ander horloge van Rolex dat verkrijgbaar is in zoveel verschillende uitvoeringen en designs.
Wat kost een Rolex Datejust?
Referentienummer | Prijs (ca.) | Materiaal | Diameter |
279166 | 30 800 euro | Platina | 28 mm |
116238 | 21 200 euro | Geelgoud | 36 mm |
126333 | 9100 euro | Edelstaal, goud | 41 mm |
126300 | 5900 euro | Edelstaal | 41 mm |
279160 | 5200 euro | Edelstaal | 28 mm |
Gedetailleerde prijsinformatie
Een nieuwe Rolex Datejust van edelstaal met een diameter van 41 mm koopt u voor ongeveer 5900 euro. Voor een tweedehands exemplaar betaalt u een paar honderd euro minder. Het bicolor-model van edelstaal en goud heeft een retro-touch en kost ongedragen ongeveer 9100 euro, gedragen minder dan 9000 euro. Terwijl het model van edelstaal en geelgoud sterk aan de jaren 80 doet denken, is de uitvoering van edelstaal en Everose-goud het meer vrouwelijke horloge van de collectie.
De klassiekste Datejust-variant heeft een doorsnede van 36 mm en bestaat uit 18-karaats geelgoud. In de 20e eeuw was 36 mm een gangbare diameter voor een herenhorloge. Tegenwoordig is dit een unisex-afmeting. Een nieuwe Datejust 36 van 18-karaats geelgoud koopt u voor ongeveer 21 200 euro. Kiest u voor een tweedehands exemplaar, dan betaalt u rond de 16 300 euro. De prijzen van gedragen exemplaren van de eerste generatie liggen tussen de 9000 en de 21 000 euro. Voor een goed onderhouden horloge met het referentienummer 4467 betaalt u ca. 14 900 euro.
De sierlijke Lady-Datejust met een diameter van 28 mm is verkrijgbaar in goud, edelstaal en verschillende bicolor-versies. Een hoogtepunt van deze dameshorloge-collectie is de uitvoering van platina, die ook met diamanten op de lunette, diamanten als indexen en een parelmoeren wijzerplaat te krijgen is. Als u geïnteresseerd bent in de Lady Datejust van platina met het referentienummer 279166, dient u 30 800 euro opzij te leggen. De Lady Datejust van edelstaal is een stuk voordeliger. Ongedragen kost dit horloge rond de 5200 euro.
Rolex Datejust – perfect voor dagelijks gebruik
Als u op zoek bent naar een horloge dat u bij vrijwel elke gelegenheid kunt dragen, bent u bij de Datejust aan het juiste adres. Deze tijdmeter met datum is het ideale horloge voor dagelijks gebruik . Dankzij de verschillende doorsnedes van de actuele Lady-Datejust (28 mm) en van het herenhorloge (41 mm) zijn deze horloges geschikt voor bijna elke pols.
Klassieke designkenmerken als Romeinse cijfers en geribbelde lunettes geven enkele uitvoeringen een conservatief uiterlijk. 18-karaats wit-, geel of Everose-goud maken het een kostbare collectie. Daarnaast zijn er ook verschillende bicolor-modellen van edelstaal en massief goud. Diamanten versieren de lunette en de wijzerplaat van de chicste uitvoeringen. De Jubilee-band met 5 rijen schakels vindt u alleen in deze modelreeks.
Vergelijkbare modellen van andere merken
- Omega Globemaster, vanaf ca. 4500 euro, retro-design met geribbelde lunette
- Omega Seamaster Aqua Terra, vanaf ca. 3600 euro, sportieve allrounder, tot 150 m waterdicht
- Tudor Classic, vanaf ca. 2100 euro, ook met day date-weergave
- Grand Seiko, vanaf ca. 3600 euro, sober edelstalen design
Sinds 1945 op de markt
De eerste Datejust met het referentienummer 4467 was uitsluitend verkrijgbaar in geelgoud. Het karakteriserende vergrootglas voor het datumvenster werd pas in de jaren 50 toegevoegd. Deze loep vergrootte de datum twee en een halve keer. Kenners noemen het ook wel een cycloop-lens, omdat het vergrootglas aan de eenogige wezens uit de Griekse mythologie doet denken.
De wijzerplaat van de eerste Rolex Datejust was crèmekleurig en had gouden indexen. De geribbelde lunette was eveneens van goud. Het datumvenster bevond zich toen al op 3 uur en gaf met rode cijfers de even en zwarte cijfers de oneven dagen aan. Op 12 uur stond het opschrift 'Rolex Oyster Perpetual' en op 6 uur 'Officially Certified Chronometer'. De naam 'Datejust' verscheen voor het eerst sporadisch op de wijzerplaat van de modellen met de referentienummers 5030 en 5031. Bij de referentienummers 6074 en 6075 stond de naam standaard op de wijzerplaat.
Presidentieel horloge
De Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower bezat een Datejust van 18-karaats goud. Op de cover van Life magazine van 21 juli 1952 was het horloge met het referentienummer 6305 goed te herkennen. Eisenhower was de eerste president van de Verenigde Staten die een Rolex droeg. Naar aanleiding van het bereiken van de mijlpaal van 150 000 geproduceerde chronometers schonk de fabrikant de president dit gouden horloge. Bij het bereiken van 100 000 polshorloges was het Winston Churchill, die een chronometer van Rolex kreeg aangeboden. Ook Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, kreeg een Datejust cadeau van oprichter Hans Wilsdorf. Eisenhowers model was gepersonaliseerd met op de achterkant een gravure van zijn initialen (DDE), de datum '12-19-1950' en vijf sterren. De sterren symboliseerden zijn militaire rang als vijfsterrengeneraal, die Eisenhower als 'General of the Army' had. Zijn initialen stonden ook op de vouwsluiting van de horlogeband.
De Day-Date was het horloge van vele andere presidenten. Rolex bracht het model met datumvenster en volledige dagaanduiding op 12 uur uit in 1956. Tot op heden wordt dit horloge uitsluitend in 18-karaats goud of platina vervaardigd. Staatslieden en kerkelijke leiders, zoals Lyndon B. Johnson, Fidel Castro en paus Johannes Paulus II droegen dit beroemde horloge. Net zoals de Datejust heeft ook de Day-Date een eigen horlogeband met de naam President-band. Deze bestaat uit drie rijen van halfronde elementen, die uitsluitend uit edelmetalen als goud of platina bestaan.
De verscheidenheid qua design van de Rolex Datejust
Anders dan bij bijvoorbeeld de Submariner, die in de versie zonder datum alleen verkrijgbaar is in edelstaal, biedt Rolex de Datejust aan in ontelbare varianten. Van edelstaal met Oyster-band, gepolijste lunette en zilveren wijzerplaat tot verschillende bicolor-modellen van edelstaal en geel-, wit- of roségoud en dameshorloges met diamanten op de lunette en een parelmoeren wijzerplaat. De laatste variant heeft een diameter van 36 mm en is gemaakt van 18-karaats Everose-goud. Een leren horlogeband houdt dit elegante horloge op zijn plek. De edelstenen op de wijzerplaat dienen als indexmarkeringen en hebben elk hun eigen gouden zetting. Iedere markering wordt daarom met de hand op de wijzerplaat aangebracht.
Iets soberder en tegelijkertijd elegant is de bicolor-versie van edelstaal en 18-karaats witgoud. Rolex noemt deze en ook de andere tweekleurige varianten van edelstaal en geel- of Everose-goud sinds midden jaren 30 'Rolesor'. Zwart gelakte wijzerplaten staan in duidelijk contrast met de zilverkleurige kast en de Jubilee-band. De behuizing van het horloge is volledig gepolijst, de horlogeband zowel gepolijst als gesatineerd. Bij de Oyster-band zijn de bovenkanten van de middelste schakels en de zijkanten van de buitenste schakels gepolijst. De bovenkanten van de buitenste schakels zijn gesatineerd. Het samenspel van deze beide technieken creëert een harmonisch contrast. Zowel de wijzers als de indexmarkeringen zijn voorzien van een fluorescerende stof, zodat de tijd ook in het donker afleesbaar is. De geribbelde lunette lijkt op die van de eerste Datejust uit 1945.
Daarnaast zijn er een chocoladebruine wijzerplaat en wijzerplaten met een bloemenprint in de kleuren rosé, grijs, goud en crème. Bijna net zo gevarieerd zijn de kleuren van de lunette: van geelgoud tot rosé en zilver. Zo goed als het hele kleurenpalet is verkrijgbaar.
Datejust II met grotere diameter van 41 mm
In 2009 breidde Rolex de Datejust-collectie uit met een model van 41 mm. Daarmee spreekt de manufactuur uit Genève ook liefhebbers van iets grotere horloges aan. Dit horloge is te herkennen aan de toevoeging 'II'. Net zoals bij de kleinere versie zijn er talrijke uitvoeringen van de Datejust II. Een vergelijkbare tijdmeter is de Globemaster van Omega, die een diameter van 39 mm, een datumvenster op 6 uur en een COSC-certificaat heeft. Het karakteristieke kenmerk van het horloge is de geribbelde lunette. Dit Omega-horloge is verkrijgbaar in edelstaal, geel-, roségoud en een bicolor-versie.
De manufactuurkalibers van de Datejust
In de Datejust-modellen tikken uitsluitend automatische manufactuurkalibers met een datumweergave. Dit was ook al het geval bij het eerste model met referentienummer 4467. In de huidige versies met een diameter van 36 mm plaatst Rolex het kaliber 3135. Binnenin de Datejust II met een doorsnede van 41 mm tikt het kaliber 3136. Dit uurwerk heeft in tegenstelling tot de 3135 een Paraflex-schokbescherming uit eigen manufactuur. Volgens Rolex absorbeert deze schokdemping stoten en schokken 50% beter dan andere varianten.
De blauwe Parachrom-balansveer van beide uurwerken bestaat uit een gepatenteerde legering van niobium en zirkoon en is ongevoelig voor magnetische velden en temperatuurschommelingen. Bovendien is de spiraal op het einde dubbel gebogen, waardoor de balansveer beter kan 'ademen' – kenners noemen dit een Breguet-spiraal. De eigenschappen van de balansveer zorgen ervoor dat het uurwerk uiterst nauwkeurig is. De fijnregulering geschiedt via Microstella-moeren uit Rolex' eigen manufactuur. Met een speciale tool kan het uurwerk ook gereguleerd worden als het al in het horloge is geplaatst. Net zoals alle andere polshorloges levert Rolex de Datejust ook met een COSC-certificaat. Sinds 2016 rust Rolex de Datejust 41 uit met het kaliber 3235 met een verbeterde gangreserve van 70 uur.
Technische hoogtepunten
- Chronometer met COSC-certificaat
- Kaliber 3235: gangreserve van 70 uur
- Paraflex-schokbescherming bij kalibers 3136 en 3235
- Antimagnetische Parachrom-balansveer
Rolex Datejust – de belichaming van veelzijdigheid
Met de Datejust heeft Rolex een polshorloge in het assortiment dat bij nagenoeg elke gelegenheid past. Dankzij een geschroefd deksel in combinatie met de Twinlock-kroon is de Datejust waterdicht tot 10 bar (100 meter). Een krasbestendig saffierglas zorgt ervoor dat het horloge extra robuust is. Daardoor kunt u uw Datejust ook tijdens het golfen, tennissen of zwemmen omhouden. Doordachte techniek zorgt voor de nauwkeurigste gangwaarden en betrouwbaarheid. Uurwerken van Rolex worden door horlogemakers beschouwd als de beste mechanische kalibers ter wereld. Bovendien belichamen de horloges van de Zwitserse manufactuur macht, prestige en invloed. Dat weten de machthebbers van deze wereld ook, velen van hen dragen dan ook een Rolex om hun pols.