- 30
- 60
- 120
Rolex Day-Date: Het horloge voor presidenten
De Rolex Day-Date is het horloge voor presidenten. Het is het eerste horloge dat de datum en de volledige weekdag toont en het bestaat uit goud of platina. Amerikaanse presidenten, zoals Lyndon B. Johnson, vertrouwden op de diensten van de 'President Watch'.
Bijzonderheden van de Rolex Day-Date
- Eerste automatische polshorloge met aanduiding van datum en volledige dag
- Uitsluitend 18-karaats goud of platina
- Het horloge van machthebbers als John F. Kennedy
- President-band exclusief bij de Day-Date
- 'Superlative Chronometer': manufactuurkaliber 3255
Het polshorloge voor managers en staatshoofden
De Rolex Day-Date werd voorgesteld in 1956 en was het eerste polshorloge dat de datum en de volledig uitgeschreven weekdag weergaf op de wijzerplaat. Met deze ontwikkeling was Rolex opnieuw een pionier in de horlogemakerij. De term luxe horloge is hier zeker niet overdreven: dit polshorloge is alleen verkrijgbaar in 18-karaats goud of platina. De President-band is een geschakelde horlogeband met drie rijen halfronde elementen, die speciaal werd ontwikkeld voor de Day-Date. De meeste andere modellen – waaronder de Daytona, de Oyster Perpetual en de Submariner– hebben de Oyster-band, die bestaat uit drie rijen van platte, brede schakels.
Dit polshorloge, dat ook bekend is onder de naam 'Rolex President', is niet alleen geliefd onder staatslieden. Ook CEO's, acteurs en andere prominenten dossen zich graag uit met deze tijdmeter. Cuba's voormalig president Fidel Castro droeg een Rolex Day-Date, maar ook de acteur James Gandolfini, die Tony Soprano in de tv-serie The Sopranos speelde. De investeerder Warren Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, heeft er ook een om zijn pols. Bij een ander exemplaar hoort een bijzonder verhaal. Blijkbaar zou Marilyn Monroe haar minnaar John F. Kennedy een Day-Date hebben geschonken met de gravure 'Jack / With love as always / Marilyn / May 29th 1962'. Waarop Kennedy dit horloge aan een van zijn bediendes zou hebben gegeven om het te laten verdwijnen. In ieder geval dook deze Rolex President weer op bij een veiling in 2005. Het horloge werd door een anonieme bieder voor 120 000 Amerikaanse dollar gekocht.
Hoeveel kost een Rolex Day-Date?
Referentienummer | Prijs (ca.) | Diameter | Materiaal |
228206 | 46 600 euro | 40 mm | Platina |
218206 | 41 000 euro | 41 mm | Platina |
118206 | 39 000 euro | 36 mm | Platina |
218238 | 29 600 euro | 41 mm | Goud |
228238 | 23 700 euro | 40 mm | Goud |
118238 | 22 500 euro | 36 mm | Goud |
Gedetailleerde prijsinformatie
Een klassieke Rolex Day-Date 36 van 18-karaats geelgoud kost ongeveer 22 500 euro. Een gedragen exemplaar koopt u voor rond de 15 000 euro. Deze variant met een diameter van 36 mm heeft een President-band en een geribbelde lunette. De geelgouden Day-Date 36 is ook verkrijgbaar met een Oyster-band of een President-band met diamantzetting. Qua lunettes heeft u ook meerdere opties. Naast de geribbelde versie biedt Rolex ook een gebombeerde of een met diamanten versierde lunette aan. De keuze aan wijzerplaten is net zo uitgebreid. Een eyecatcher is de platina variant met een ijsblauwe of kersrode wijzerplaat. Als u in plaats van een horlogeband van goud of platina de voorkeur geeft aan een alligatorleren versie, dient u een kijkje te nemen bij de Day-Date-variant met een kast van Everose-goud.
Als u een doorsnede van 36 mm te klein vindt, kunt u kiezen voor de Day-Date 40. De Oyster-kast van dit polshorloge is met een diameter van 40 mm net zo groot als die van veel andere Rolex-modellen. Als u een ongedragen exemplaar van 18-karaats goud wilt kopen, dient u ca. 23 700 euro te reserveren. De Day-Date II wordt niet meer geproduceerd en is met een doorsnede van 41 mm een millimeter groter. Een gedragen exemplaar van geelgoud koopt u voor bijna 26 000 euro, ongedragen kost dit horloge bijna 30 000 euro.
Hoogtepunten van de Day-Date-collectie zijn de uitvoeringen van 950-platina. Dit edelmetaal is nog zeldzamer en kostbaarder dan goud. De variant met een ijsblauwe wijzerplaat met diamanten en het referentienummer 228206 is uiterst chic. Daarnaast maakt de versie met een witte wijzerplaat een harmonieuze en ingetogen indruk. Een nieuwe Rolex Day-Date 40 van platina kost ongeveer 46 600 euro, voor een tweedehands exemplaar betaalt u rond de 39 600 euro. De Day-Date II van platina is met een prijs van ca. 41 000 in ongedragen en 36 000 euro in gedragen staat een paar duizend euro goedkoper. De versie van 36 mm koopt u nieuw voor ongeveer 39 000 euro. Daarmee is het de voordeligste platina uitvoering van de Day-Date. Tweedehands kost dit horloge ca. 23 700 euro.
Vergelijkbare modellen van andere merken
- Omega Globemaster, vanaf ca. 4500 euro
- Patek Philippe Calatrava, vanaf ca. 4000 euro
- Tudor Classic, vanaf ca. 2000 euro
Pure luxe qua design en materiaal
Voor de kast en de President-band gebruiken de Geneefse ontwerpers uitsluitend geel-, wit-, roségoud (Rolex noemt dit Everose-goud) of platina. Zelfs de indexmarkeringen bestaan uit 18-karaats goud en krijgen daardoor in de loop der jaren geen aanslag. De horlogemakers ontwerpen de wijzerplaten met verschillende kleuren niet alleen zelf, ze maken ze ook bijna volledig met de hand.
Beschikbare kleuren voor de wijzerplaten zijn onder andere blauw, groen, zilver, ijsblauw, oranje, zwart en bruin. Opvallende blikvangers zijn de extravagante varianten van parelmoer. Sommige modellen hebben diamanten als uurmarkeringen. Bij de lunette zijn er twee versies: een geribbelde en sinds 2000 ook een gladde, die bij de platina horloges het saffierglas omlijst. De eerste lunette werd in 1956 samen met het presidenten-horloge geïntroduceerd. De kast is verkrijgbaar met een diameter van 36 of 40 mm. De Day-Date II is er alleen met een doorsnede van 41 mm.
De modellen met het referentienummer 18038 horen bij de door verzamelaars begeerde vintage horloges en kosten gedragen ongeveer 9700 euro. Deze Day-Date-horloges uit de jaren 70 en 80 hebben de zogenoemde 'Stella-wijzerplaten', die gekenmerkt worden door felle kleuren. Het kleurenpalet omvat wit, geel, blauw, groen, roze, oranje, turquoise, bruin, zalmroze en zwart. De bonte aanblik ontstaat door een soort lak. De oorsprong van de benaming Stella is niet eenduidig te verklaren. Er zijn twee mogelijke theorieën. Volgens de eerste hebben de wijzerplaten hun naam te danken aan de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella en zijn kleurrijke kunstwerken. De tweede theorie luidt dat 'stella', het Latijnse begrip voor ster, als inspiratie diende en dat de naam verwijst naar de lichtkracht van het hemellichaam.
Baanbrekende manufactuurkalibers
Binnenin de eerste Day-Date met het referentienummer 6511 tikt het automatische kaliber 1030. De schijf met weekdagen draait over de datumring en zorgt ervoor dat altijd de juiste dag van de week wordt weergegeven in het venstertje op 12 uur. De datum op 3 uur beschikt over het bekende, in het glas geslepen, vergrootglas. Inmiddels kunt u uit meer dan 25 talen kiezen voor de weergave van de dagen.
In het model met het referentienummer 6611 uit 1957 tikt het kaliber 1055. Rolex heeft het datummechanisme bij dit uurwerk verder geoptimaliseerd. Bij de allereerste versies van de Day-Date neemt de nauwkeurigheid af wanneer de datumwissel plaatsvindt. Met de introductie van een nieuwe generatie kalibers werd dit probleem opgelost.
In de jaren 70 volgden meerdere verbeteringen. Een daarvan is de secondestop, waar het kaliber 1556 sinds 1972 mee is uitgerust. Sindsdien kan de tijd tot de seconde nauwkeurig worden ingesteld. Eind jaren 70 voerde Rolex de snelle datumomschakeling in, waar vooral de Day-Date van profiteerde. De kroon kan tot de helft worden uitgetrokken, waardoor de datum en de dag sneller kunnen worden ingesteld.
Up-to-date met kaliber 3255
Sinds 2015 plaatst Rolex het manufactuurkaliber 3255 in de Day-Date. Dit uurwerk wordt beschermd door 14 patenten. De constructeurs hebben meer dan 90% van de onderdelen bewerkt en verbeterd. Zo is de veertrommel twee keer zo dun, waardoor er plaats ontstaat voor een veer met een grotere capaciteit. In combinatie met de door Rolex ontwikkelde Chronergy-ankergang bereikt het kaliber een gangreserve van een keurige 70 uur. Daardoor geeft het horloge na een weekend op het nachtkastje nog steeds de juiste tijd aan. De Chronergy-ankergang is een verbeterde Zwitserse ankergang en bestaat uit een legering van nikkel en fosfor. Door deze legering is de ankergang niet gevoelig voor magneetvelden. Rolex geeft aan dat het rendement met 15% stijgt dankzij dit systeem.
De aandrijving van dit kaliber – de balans – oscilleert met 28 800 halve omwentelingen per uur. Het belangrijkste onderdeel van dit uurwerk is de blauwe Parachrom-balansveer van een legering van niobium en zirkoon. Net zoals de ankergang is ook deze veer ongevoelig voor magneetvelden. Volgens de fabrikant werkt deze bij stoten tot tien keer preciezer dan gebruikelijke varianten. Ook kenmerkend is de dubbele buiging aan het uiteinde van deze zogenaamde Breguet-spiraal. Daardoor wordt de nauwkeurigheid van het horloge positief beïnvloed. De fijnregulering verloopt via Microstella-moeren aan de binnenkant van het balanswiel. Rolex laat al zijn kalibers testen door het Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC). Het kaliber 3255 wordt inhouse aan extra tests onderworpen, die sterk lijken op reële omstandigheden. De manufactuur geeft aan dat de eisen van deze procedure twee keer zo streng zijn als die van het COSC.
Technische hoogtepunten
- Nieuw manufactuurkaliber sinds 2015
- 70 uur gangreserve
- Verbeterde Chronergy-ankergang van een antimagnetische legering van nikkel en fosfor
- Breguet-spiraal van Parachrom voor nauwkeurige gangwaarden
De Rolex Day-Date – prestigieus luxe horloge
Er is geen ander horloge van Rolex dat de machthebbers op deze aarde zo zeer kan bekoren als de Day-Date. De 'President Watch' belichaamt pure luxe, prestige en macht. Wie een Day-Date draagt of bezit, onderstreept zijn invloedrijke positie in de economie, politiek of maatschappij. Door een constistente model- en merkenpolitiek is elk Rolex-horloge een stabiele investering. Daarom zijn de tijdmeters van de horlogefabrikant gewilde verzamelobjecten die niet alleen prominenten en staatshoofden in hun ban hebben.