- 30
- 60
- 120
Rolex Explorer II: het functionele horloge
De Rolex Explorer II is een betrouwbaar en robuust horloge. De extra 24-uurswijzer kunt u gebruiken voor de aanduiding van een tweede tijdzone of als dag- en nachtaanduiding. Het design maakt het mogelijk de tijd in een oogopslag af te lezen.
5 redenen om een Rolex Explorer II te kopen
- Extra 24-uursaanduiding
- Weergave van tweede tijdzone
- Datumaanduiding met cycloop-lens
- Tot 100 m (10 bar) waterdichte Oyster-kast van edelstaal
- Praktische Oysterlock-sluiting met Easylink-verlengsysteem
De Explorer II – tijdmeter met extra 24-uursweergave
De Explorer II maakt deel uit van de Oyster Perpetual-reeks van Rolex. De fabrikant ontwierp het model voor een specifieke groep avonturiers en natuurwetenschappers. Toen de Explorer II in 1971 in het assortiment verscheen, was deze vooral gericht op speleologen. Wie zich lange tijd onder de grond bevindt, verliest al snel het gevoel voor dag en nacht. Normale polshorloges, met een uurwijzer die in 12 uur volledig ronddraait, zijn onder zulke omstandigheden niet echt bruikbaar. Ook in het poolgebied kunt u door de poolnacht in de winter alle besef van tijd verliezen.
Daarom ontwikkelde Rolex een tijdmeter die dit probleem te slim af is. De Explorer II is uitgerust met een extra uurwijzer, die met halve snelheid beweegt en dus een etmaal nodig heeft voor een volledige rotatie. Deze wordt gecombineerd met een vaste lunette met een 24-uursschaal. Daarin zit het verschil met de GMT-Master II, die ook een extra uurwijzer, maar geen vaste lunette heeft. Door de draaibare lunette is de GMT-Master II geschikter voor reizigers die verschillende tijdzones doorkruisen. Aangezien de tweede uurwijzer bij beide modellen apart kan worden versteld, kan de Explorer II ook een tweede tijdzone weergeven.
Wat kost een Rolex Explorer II?
Model | Prijs (ca.) | Diameter | Kaliber |
Ref. 1655 | 35 500 euro | 40 mm | 1570/1575 |
Ref. 16550 | 18 000 euro | 40 mm | 3085 |
Ref. 16570 | 6000 euro | 40 mm | 3185/3186 |
Ref. 2165700 | 6400 euro | 42 mm | 3187 met Parachrom-balansveer |
Gedetailleerde prijsinformatie
De vintage-modellen van de Explorer II met het referentienummer 1655 zijn bijzonder gewild. Deze reeks staat onder horlogeliefhebbers ook bekend als 'Steve McQueen' of 'Freccione' en werd tussen 1971 en 1985 door Rolex aangeboden. Dit horloge onderscheidt zich vooral van latere modellen door het design van de wijzerplaat en de lunette. Zo bestaan de indexmarkeringen uit streepjes die op de wijzerplaat zijn aangebracht. De cijfers op de lunette zijn zeer smal en worden door streepjes van elkaar gescheiden in plaats van driehoekjes. Bovendien heeft dit horloge nog niet de typerende Mercedes-wijzers en de lichtgevende oranje 24-uurswijzer met een pijl aan het uiteinde. Afhankelijk van het bouwjaar tikt binnenin het horloge het kaliber 1570 of 1575. Ongedragen kost dit horloge rond de 35 500 euro, een tweedehands exemplaar kost over het algemeen 16 500 euro.
De opvolger met het referentienummer 16650 is ook zeer populair. Bij dit horloge introduceerde Rolex de bekende, ronde uurmarkeringen, die op de wijzerplaat liggen. Ze bestaan uit witgoud en zijn voorzien van een fluorescerende stof. De indexen op 6, 9 en 12 uur bestaan uit balkjes of driehoekjes. Het verschil met de voorganger is dat dit horloge saffierglas, Mercedes-wijzers en een rode 24-uurswijzer met een pijl aan het uiteinde heeft. Binnenin de 16650 tikt het kaliber 3085, dat zich ook in de GMT-Master uit dezelfde periode bevindt. Dit horloge was ook de eerste Explorer II die verkrijgbaar was met een zwarte en een witte wijzerplaat . Door een fout bij de kleursamenstelling is de witte wijzerplaat van veel modellen in de loop der jaren verkleurd. Horloges met deze ivoorkleurige 'cream dial' zijn enorm gewild bij verzamelaars en kosten ongedragen ca. 18 000 euro. Een gedragen model met een zwarte wijzerplaat koopt u daarentegen voor minder dan de helft, ongeveer 7700 euro.
De Explorer II vanaf 1989
In 1989 werd de modelreeks ref. 16570 gepresenteerd, die qua design vrijwel identiek is aan de voorganger, maar toch een aantal kleine verschillen vertoont. Bij de modellen met een witte wijzerplaat zijn de wijzers zwart en de uurindexen zwart omrand. Binnenin de horloges van voor 2007 tikt het kaliber 3185, de modellen na 2007 hebben het kaliber 3186. U kunt de latere uitvoeringen herkennen aan de niet doorboorde bandaanzetten en de rehaut met een Rolex-gravure. Voor een tweedehands Explorer II ref. 16570 betaalt u ca. 4500 euro. Een ongedragen exemplaar kost ongeveer 1500 euro meer.
De grootste veranderingen heeft de Explorer II ondergaan met de invoering van de ref. 216570 in 2011. De edelstalen kast van dit horloge heeft een doorsnede van 42 mm en maakt een duidelijk forsere indruk. De wijzerplaat is een 'maxi dial' met oversized, lichtgevende indexen en de oranje 24-uurswijzer heeft de vorm van een pijl. Het kaliber 3187 voldoet aan alle eisen van deze tijd. Het heeft een blauwe Parachrom-spiraal, die bestand is tegen magneetvelden en een Paraflex-schokbescherming. U betaalt ca. 6400 euro voor dit horloge in ongedragen staat. Tweedehands kost deze Explorer II een paar honderd euro minder.
Kaliber 3187: Parachrom-balansveer en Paraflex-schokbescherming
In de modellen van de nieuwere generatie met het referentienummer 216570 plaatst Rolex het kaliber 3187. Het windt automatisch op, tikt met 28 800 halve omwentelingen per uur (4 Hz) een heeft een gangreserve van ongeveer 48 uur. Rolex geeft aan dat het horloge per dag slechts 2 seconden afwijkt. Het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers heeft dit bevestigd met het uitreiken van een COSC-certificaat. Het kaliber 3187 is gebaseerd op het uurwerk 3135, waarmee verschillende Rolexen zijn uitgerust, onder andere de Sea Dweller Deepsea.
De 3187 beschikt over een blauwe Parachrom-balansveer. Na een onderzoeksperiode van vijf jaar stelde Rolex dit belangrijke onderdeel in 2005 voor. De balansveer is gemaakt van een antimagnetische legering van niobium en zirkoon en wordt tienmaal minder beïnvloed door schokken dan een gebruikelijke spiraal. Bovendien is de Explorer II door de Paraflex-schokbescherming bestand tegen stoten en andere extreme situaties.
Zo werkt de 24-uursweergave van de Explorer II
Als u de Explorer II voor zijn oorspronkelijke doel gebruikt, werkt het horloge als volgt: om 6.00 uur 's morgens staat de extra wijzer op de 3-uurpositie, wat precies overeenkomt met de 6 op de lunette. 's Middags staat de wijzer loodrecht naar beneden, op de 12 van de buitenring. Bij het aanbreken van de avond is de wijzer een kwart verder gedraaid naar de 9-uurpositie. Hij wijst op dat moment naar de 18 op de vaste lunette. 6 uur later bereikt de wijzer de 12-uurpositie, die correspondeert met de 24 op de lunette: het is middernacht.
Waterdicht tot 100 m door Twinlock-kroon en Oyster-kast
De Explorer II heeft een kast en een horlogeband met drie rijen schakels van 904L-edelstaal. Deze staalsoort staat bekend als zeer corrosie- en krasbestendig. Sinds de introductie van de ref. 216570 heeft de horlogeband een praktische Oysterlock-vouwsluiting en het Easylink-verlengsysteem. Daarmee kunt u de schakelband eenvoudig 5 mm langer maken. Dat is bijvoorbeeld handig bij hoge temperaturen, omdat uw pols dan kan opzwellen.
De geschroefde Twinlock-kroon wordt door twee pakkingen beschermd tegen indringend water en vuil. In combinatie met de eveneens geschroefde bodem resulteert dit in een horloge dat waterdicht is tot een diepte van 100 m (10 bar). Over zwemmen en snorkelen met uw Explorer II hoeft u zich dus geen zorgen te maken.
Krasbestendig saffierglas en een zwarte of witte wijzerplaat
De wijzerplaat is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit. De uurindexen bestaan niet uit cijfers, maar uit symbolen. De acht cirkeltjes, twee strepen en de omgekeerde driehoek op 12 uur zijn, net als de wijzers, voorzien van Chromalight en lichten daardoor blauw op in het donker. Andere merken gebruiken hiervoor meestal het groenachtige Superluminova, dat Rolex vroeger ook gebruikte. Aan de bovenkant wordt de wijzerplaat afgeschermd door een krasbestendig saffierglas. Op de plek van de datum is het glas gewelfd om een vergrotend effect te realiseren. Deze zogenoemde cycloop-lens is ook een kenmerk van verschillende andere Rolexen, waaronder de Submariner.