- 30
- 60
- 120
Rolex GMT-Master – culthorloge met tweede tijdzone
De GMT-Master van Rolex is een icoon in de horlogewereld. Al meer dan 60 jaar laat dit horloge twee tijdzones zien aan piloten en globetrotters. Het horloge is felbegeerd onder verzamelaars en fans. Onder andere daarom is het een goede investering.
5 redenen om een Rolex GMT-Master te kopen
- Topkwaliteit luxe horloge met tweede tijdzone
- Gewilde modellen met potentiële waardestijging
- Tweezijdig draaibare lunette met 24-uursschaal
- Nauwkeurig manufactuurkaliber met chronometercertificaat
- Edelstaal, massief goud of edelstaal en goud (bicolor)
Twee tijdzones voor piloten, managers en staatslieden
De GMT-Master van Rolex werd oorspronkelijk ontwikkeld voor piloten en geproduceerd tot 1999. Het horloge groeide in de loop der jaren uit tot een icoon. Net zoals de Submariner en de Daytona is deze tijdmeter met GMT-functie (Greenwich Mean Time) een uiterst begeerd verzamelhorloge. Kenmerken zijn een tweede uurwijzer, die per dag eenmaal om zijn eigen as draait, en een bidirectionele lunette met 24-uursschaal. Samen geven ze een tweede tijdzone weer. Daarom is dit horloge vooral geschikt voor zakenmensen, staatslieden en piloten die lange afstanden afleggen – bijvoorbeeld tijdens transcontinentale vluchten.
Het eerste grote optreden van de GMT-Master op het witte doek was in de James Bond-film Goldfinger uit 1964. De pilote Pussy Galore, een rol van Honor Blackman, draagt de GMT-Master in meerdere scènes: in de cockpit en terwijl ze kust met de geheim agent. Ook acteur Tom Selleck, bekend geworden met zijn rol in de televisieserie Magnum, P.I., draagt een GMT-Master. Dankzij de rood-blauwe lunette – ook 'Pepsi' genoemd – is Sellecks horloge eenvoudig te herkennen. Jazzlegende Dizzy Gillespie droeg deze versie van het horloge ook.
Van voormalig Cubaans president Fidel Castro is eveneens bekend dat hij fan was van de horlogemanufactuur uit Genève. Tijdens de machtsovername in 1959 droeg hij een Submariner en later combineerde hij deze met een Day-Date om zijn andere pols. Castro had meerdere GMT-Master-modellen in zijn bezit. Onder andere een horloge met het referentienummer 6542 zonder kroonbescherming en een zwart-rode lunette ('Coke') en een exemplaar met het referentienummer 1675 met kroonbescherming en een zwarte draairing. Een goede klant dus voor Rolex, dat in 1905 werd opgericht door Hans Wilsdorf en uitgroeide tot een van de bekendste en succesvolste horlogemerken uit Zwitserland.
Wat kost een Rolex GMT-Master?
Referentienummer | Prijs (ca.) | Tijdperk |
6542 | 43 100 euro | 1955-1959 |
1675 | 12 200 euro | 1959-1980 |
16750 | 9000 euro | 1980-1988 |
16700 | 7000 euro | 1988-1999 |
Gedetailleerde prijsinformatie
Een gedragen GMT-Master koopt u voor rond de 6000 euro. Exemplaren uit de jaren 50 met het referentienummer 6542 zijn uiterst zeldzaam en daarom zowel gewild als duur. Afhankelijk van de staat en de geschiedenis van het horloge variëren de prijzen sterk en liggen ze tussen de 25 000 en de 100 000 euro. De opvolger met het referentienummer 1675 werd ongeveer 20 jaar lang geproduceerd en is daarom een stuk eenvoudiger te bemachtigen. Voor een Rolex GMT-Master met dit referentienummer betaalt u rond de 12 200 euro. De afgelopen vijf jaar is de prijs van de ref. 1675 significant gestegen. Het voordeligst zijn de exemplaren uit de jaren 80 en 90. Zo koopt u een Rolex GMT-Master van edelstaal met het referentienummer 16700 voor ongeveer 7000 euro. De voorganger (ref. 16750) kost bijna 9000 euro, omdat dit horloge alleen in de jaren 80 is geproduceerd en daardoor zeldzamer is.
Is de Rolex GMT-Master II duurder dan de GMT-Master?
De Rolex GMT-Master II biedt allereerst een praktisch voordeel ten opzichte van de GMT-Master: de uurwijzer kan onafhankelijk van de andere wijzers worden versteld, wat het instellen van de lokale tijd eenvoudiger maakt. Ook kan het horloge drie tijdzones tegelijkertijd weergeven. Desondanks hoeft een GMT-Master II niet duurder te zijn. De zogenaamde 'Fat Lady' (ref. 16760), oftewel de eerste generatie uit de jaren 80, koopt u voor ongeveer 8000 euro. De opvolger met het referentienummer 16710 is met een prijs van 7300 euro nog voordeliger. De actuele GMT-Master II met een zwarte keramische lunette heeft het referentienummer 116710LN. Dit model koopt u gedragen voor de relatief voordelige prijs van 6800 euro. Nieuw kost dit horloge bijna 7500 euro. De waardeontwikkeling van dit model is stabiel.
Tot de zeer gewilde modellen van de GMT-Master behoort de Rolex Batman met een blauw-zwarte lunette en het referentienummer 116710BLNR . Een ongedragen exemplaar kost bijna 9000 euro en is daarmee duurder dan de catalogusprijs. Dit edelstalen horloge is zo populair, dat u in de reguliere handel te maken hebt met lange wachttijden. Hoogtepunten van de huidige collectie zijn de Pepsi-versies van witgoud (116719BLRO) en edelstaal (126710BLRO) . Het laatste model werd op Baselworld 2018 voorgesteld. Dit horloge heeft een Jubilee-band en binnenin tikt het kaliber 3285. De catalogusprijs van deze edelstalen Pepsi met een gangreserve van 70 uur bedraagt 8400 euro. Voor de witgouden variant betaalt u rond de 26 400 euro. Een tweedehands exemplaar kost ongeveer 2000 euro minder. Als u er rekening mee houdt dat de catalogusprijs van deze Rolex Pepsi bijna 35 000 euro is, is de prijs op Chrono24 zeer scherp: u bespaart bijna 25% ten opzichte van de officiële prijs. De variant van 18-karaats geelgoud met een zwarte lunette met gouden markeringen kost 22 700 euro. De catalogusprijs van dit model ligt boven de 30 000 euro.
De bicolor-uitvoeringen van edelstaal en 18-karaats goud zijn echte koopjes, waarbij u veel horloge voor relatief weinig geld krijgt. Een Rolex GMT-Master II ref. 116713LN koopt u in ongedragen staat voor 9800 euro en tweedehands voor ongeveer 8700 euro. Daarmee is het bicolor-horloge nauwelijks duurder dan het model van edelstaal. Als u een fan bent van de stijl van de jaren 80, is dit horloge van staal en goud precies wat u zoekt.
Welke Rolex GMT-Master kan ik kopen?
Oorspronkelijk was de GMT-Master van Rolex gericht op piloten en frequent flyers, die tijdens het reizen meerdere tijdzones in het oog wilden houden. Inmiddels speelt het beroep van de eigenaar of de functie van het horloge niet meer zo'n grote rol. Iedereen die het horloge mooi vindt, kan het dragen. Met een Rolex-horloge toont u smaak, prestige en succes. Doordat een Rolex snel te herkennen is en het merk zeer beroemd is, weet iedereen wat voor fantastisch horloge u om uw pols draagt. Aangezien de GMT-Master niet meer wordt geproduceerd, is het horloge ook interessant voor liefhebbers van vintage-horloges van Rolex.
Als u liever een actueel model heeft en niet te veel tijd in uw zoektocht wilt stoppen, kiest u voor de GMT-Master II. Dit polshorloge biedt uitstekende kwaliteit en functionaliteit in combinatie met een enorme nauwkeurigheid voor een goede prijs. De populaire Rolex Submariner kost als eenvoudig duikhorloge met drie wijzers en zonder datumaanduiding maar 1000 euro minder dan de huidige GMT-Master II van edelstaal met een zwarte lunette.
Gemaakt voor Pan Am-piloten
Al meer dan 60 jaar vliegt de GMT-Master de wereld rond om de pols van piloten en reizigers. Rolex stelde het horloge met vier wijzers voor in 1955. In opdracht van Pan American World Airways (Pan Am) ontwikkelde de manufactuur een polshorloge met een tweede tijdzone. Pan Am voerde de GMT-Master in als officieel diensthorloge. Boordpersoneel kreeg een model met een zwarte wijzerplaat en grondpersoneel kreeg er een met een witte.
Al midden jaren 40 ontwierp Rolex een polshorloge dat de tijd in 24 tijdzones weergeeft. Bij de eerste GMT-Master met het referentienummer 6542 beperkten de designers zich tot de twee tijdzones die Pan Am verlangde. Het resultaat was een overzichtelijk en onmiskenbaar horloge. Een extra uurwijzer draaide in 24 uur tijd eenmaal om de eigen as en correspondeerde met een draaibare 24-uurslunette. Deze draairing kon zo worden ingesteld dat de rode wijzer de actuele tijd thuis aanwees.
Verschillende lunettes en andere kenmerken
Aanvankelijk was de GMT-Master alleen verkrijgbaar met een blauw-rode lunette. Vanwege de overeenkomst met de kleuren van het logo van het Amerikaanse frisdrankmerk kreeg dit horloge de bijnaam 'Pepsi Watch'. Later kwamen ook een zwart-rode ('Coke') en een zwarte versie uit. De tweekleurige draairing symboliseerde de dag (rood) en de nacht (blauw of zwart). De drie centrale wijzers voor uren, minuten en seconden gaven de lokale tijd weer.
Bij de eerste GMT-modellen bestond de lunette nog uit kunststof met een inlay van bakeliet, een door Leo Hendrik Baekeland ontwikkelde kunststof. Rolex gebruikte dit materiaal om weerspiegelingen te voorkomen. Bakeliet verdroeg de druk en de temperaturen in de cockpit echter niet en werd daarom vervangen door aluminium. Modellen met een bakelieten lunette zijn uiterst zeldzaam en daarom erg gewild onder verzamelaars.
Net zoals bij de Submariner uit 1953 werd de eerste GMT-Master niet uitgerust met een kroonbescherming. Het vergrootglas voor de datum was optioneel en de waterdichtheid bedroeg 50 meter. In 1960 loste de tweede generatie met het referentienummer 1675 de eerste af. Modellen van de tweede generatie zijn te herkennen aan de kroonbescherming en de grotere lunette.
In 1981 verving het horloge met het referentienummer 16750 de 1675-reeks. Samen met dit nieuwe model voerde Rolex het manufactuurkaliber 3075 in. Het verving de uurwerken 1565 en 1575. Rolex produceerde de 16750 slechts tot 1988. Daarom is dit model erg zeldzaam en populair onder verzamelaars. Tegen het eind van de jaren 80 nam saffierglas de plaats in van het snel beschadigde plexiglas van het model met het referentienummer 16700. Binnenin tikte het kaliber 3175. Tegen het eind van de jaren 90 gebruikte Rolex Superluminova als lichtgevende stof in plaats van tritium. Enige tijd later kondigde de manufactuur het einde van de GMT-Master aan. Sindsdien wordt uitsluitend nog de GMT-Master II geproduceerd.
GMT-Master II alias 'Fat Lady'
Begin jaren 80 deed de GMT-Master II zijn intrede in het assortiment van Rolex. Het horloge met het referentienummer 16760 werd uitgerust met saffierglas en een zwart-rode lunette. Vanwege de kleur van de draairing kreeg het horloge als snel de bijnaam Rolex Coke. Bijzonder aan de Coke was het nieuwe kaliber 3085. Dankzij dit uurwerk kon de uurwijzer onafhankelijk van de andere wijzers verzet worden als de kroon half was uitgetrokken. Dit vereenvoudigde het instellen van de lokale tijd. Daarvoor kon alleen de lunette in beide richtingen gedraaid worden om bijvoorbeeld de tijd thuis correct weer te geven. Vanwege de stevige kast kreeg de tijdmeter de bijnaam 'Fat Lady'. Als eerste GMT-Master II geniet het horloge veel aanzien onder verzamelaars.
In 2007 onderging het horloge een herziening, zonder dat werd afgeweken van het klassieke Rolex-design. Dit beleid vormt een van de factoren van het succes van de horlogemaker. Een van de opvallendste vernieuwingen was de zwarte keramische lunette. In vergelijking met de metalen draairing van de vorige modellen is deze veel beter bestand tegen krassen.
In 2013 kwamen er weer zwart-blauwe modellen op de markt. Nieuw waren de Triplock-kroon met driedubbele pakking en het manufactuurkaliber 3186. Net zoals alle automatische uurwerken van Rolex voldoet het aan de criteria van het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC). Het is uitgerust met een blauwe Parachrom-balansveer van een legering van niobium en zirkoon. Deze veer is ongevoelig voor magnetische velden en beter bestand tegen temperatuurschommelingen en schokken dan gebruikelijke spiralen. Door de dubbele buiging op het einde (Breguet-spiraal) kan de balansveer beter 'ademen', wat de nauwkeurigheid ten goede komt. De taak die een fijnregelaar normaal gezien voor zijn rekening neemt, wordt hier volbracht door Microstella-moeren op het balanswiel – een typerend kenmerk van Rolex-uurwerken.
Kenmerken van de GMT-Master II
- Introductie aan het begin van de jaren 80
- Kaliber 3186 met antimagnetische Parachrom-balansveer en Breguet-spiraal
- Referentienummer 16760 met kaliber 3085 en saffierglas ('Fat Lady')
- Sinds 2007 met krasvaste Cerachrom-lunette van keramiek en Triplock-kroon
'Eye of the Tiger', 'Nipple Dial' en 'Root Beer'
Naast de GMT-Master van edelstaal biedt Rolex ook versies van wit- of geelgoud en enkele bicolor-versies van goud en edelstaal aan. Het model met een goud-bruine lunette en een bruine wijzerplaat heeft de bijnaam 'Root Beer'. Dat is te danken aan de populaire frisdrank uit Noord-Amerika. In Italië wordt dit model ook wel 'Occhio di Tigre' ('Oog van de Tijger') genoemd. De horloges met een 'Nipple Dial' hebben gouden indexen met de fluorescerende stof tritium. De indexen liggen iets hoger op de wijzerplaat dan normaal.
Van diensthorloge tot icoon
Al meer dan 60 jaar is de GMT-Master een trouwe metgezel voor piloten. In de jaren 80 kwam er een nieuwe versie van dit model uit onder de naam GMT-Master II. Oorspronkelijk ontwikkelde Rolex deze tijdmeter met een tweede tijdzone voor de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am en haar personeel. De functionaliteit, precisie en betrouwbaarheid overtuigden ook talrijke NASA-astronauten. Tijdens de Apollo-missies namen enkele ruimtevaarders een GMT-Master mee aan boord, hoewel de Omega Speedmaster Professional het officiële meetinstrument van de ruimteorganisatie was. Door de jaren heen ontwikkelde de GMT-Master zich tot een begeerd verzamelobject. Over het algemeen zijn Rolex-horloges een stabiele belegging. Beroemdheden en staatshoofden droegen bij aan de roem en de cultstatus van de GMT-Master.