- 30
- 60
- 120
Rolex GMT-Master II: horloge-icoon met drie tijdzones
De Rolex GMT-Master II is een van de bekendste en populairste luxe horloges met een GMT-functie. Het model 'Batman' met een blauw-zwarte lunette van keramiek is zeer gewild en een goede investering. Bij de versies van goud bespaart u aanzienlijk met een online-aankoop.
5 redenen om een Rolex GMT-Master II te kopen
- Uiterst waardevast
- Gewilde modellen, zoals de Rolex Batman met uitstekende waardeontwikkeling
- Aanduiding van maximaal drie tijdzones
- Sinds 2007 met Cerachrom-lunette van krasbestendig keramiek
- Uiterst nauwkeurig manufactuurkaliber met chronometercertificaat
Horloge-klassieker met hightech functies
De GMT-Master II van Rolex is een van de bekendste horlogemodellen met een tweede tijdzone. Met dit automatische polshorloge zet de Zwitserse manfactuur de geschiedenis van de GMT-Master voort. Bijna 20 jaar lang stonden beide modellen naast elkaar in het portfolio. Bij het aanbreken van het millennium zette Rolex de productie van de GMT-Master stop. Tegenwoordig is de GMT-Master, net zoals de Submariner en de Daytona, een zeer gewild verzamelaarshorloge. Kenmerken van de GMT-Master II zijn de bidirectionele lunette met een 24-uursschaal en een extra wijzer die elk etmaal volledig om de eigen as draait. Deze wijzer met een driehoekige punt correspondeert met de draairing en geeft de tijd in de tweede tijdzone aan. Bij modellen met een tweekleurige draairing weet u in een oogopslag of het thuis dag of nacht is wanneer u op een verre reis bent. De lichte helft (rood of blauw) symboliseert de dag en de donkere (zwart of blauw) de nacht.
Inmiddels zijn er verschillende uitvoeringen van het automatische horloge op de markt. Bij het model met een keramische lunette hebt u de keuze tussen een zwarte, blauw-zwarte of rood-blauwe versie. De laatste lijkt op de kleuren van de Amerikaanse frisdrankproducent Pepsi en wordt daarom ook 'Pepsi Watch' genoemd. Deze kleurcombinatie is niet nieuw en was al verkrijgbaar toen de Geneefse manufactuur de eerste generatie van de GMT-Master voorstelde in 1955. Net zo bekend als het 'Pepsi-horloge' is de 'Rolex Coke'met een zwart-rode lunette.
Hoeveel kost een Rolex GMT-Master II?
Referentienummer | Prijs (ca.) | Lunette |
116719BLRO | 26 400 euro | Rood-blauw keramiek |
116710BLNR | 8900 euro | Blauw-zwart keramiek |
16760 | 8000 euro | Rood-zwart aluminium |
116710LN | 7500 euro | Zwart keramiek |
16710 | 7300 euro | Rood-zwart aluminium |
Gedetailleerde prijsinformatie
Een actuele GMT-Master van edelstaal met een zwarte keramische lunette en het referentienummer 116710LN koopt u nieuw voor ongeveer 7500 euro. Een gedragen exemplaar kost rond de 6800 euro. U betaalt een vergelijkbaar bedrag voor gedragen horloges met het referentienummer 16710, die aan het eind van de jaren 80 op de markt kwamen en tot 2007 werden geproduceerd. Dergelijke GMT-Master II-modellen kosten ongeveer 7300 euro.
Voor liefhebbers van vintage-horloges is de Rolex GMT-Master met het referentienummer 16760 een interessante optie. Het als 'Fat Lady' bekende polshorloge was de eerste GMT-Master II en werd tussen 1983 en 1988 geproduceerd. Daarom zijn er van dit model significant minder exemplaren dan van de ref. 16710. Een gedragen 'Fat Lady' kost rond de 8000 euro. De bijnaam kreeg dit GMT-horloge vanwege de kast, die door het kaliber 3085 iets dikker is dan de standaardversie van de GMT-Master.
De Pepsi en de Batman
Als het klassieke design u aanspreekt, maar u geen vintage horloge wilt kopen, is de ref. 116710BLNR wat voor u. Net zoals de voorganger uit het verleden heeft dit model een rood-blauwe lunette. De inlay van de draairing bestaat tegenwoordig uit krasbestendig keramiek en niet meer uit aluminium. De kast en de horlogeband zijn gemaakt van witgoud. Dit merkt u aan de prijs van deze GMT-Master, die rond de 26 400 euro ligt. Iets voordeliger is de versie van geelgoud met een zwarte keramische lunette. Dit gouden horloge vindt u onder referentienummer 116718LN en kost ca. 22 700 euro. De prijzen van de beide modellen liggen op Chrono24 duidelijk onder de catalogusprijs.
Sinds 2018 is de Pepsi ook weer verkrijgbaar in edelstaal. Het GMT-horloge met het referentienummer 126710BLRO heeft een Jubilee-horlogeband met vijf rijen schakels en binnenin tikt het manufactuurkaliber 3285. Dit uurwerk beschikt over een bijzonder nauwkeurige Chronergy-ankergang en heeft een gangreserve van ca. 70 uur. De catalogusprijs van dit model bedraagt 8400 euro.
Bijzonder populair is de Rolex Batman, een GMT-Master II van edelstaal met een blauw-zwarte lunette. Vanwege de grote vraag zijn wachttijden van meerdere maanden in de reguliere handel geen uitzondering. Online gaat het een stuk sneller, maar betaalt u ook meer. Een Rolex Batman ref. 116710BLNR kost ongedragen rond de 8900 euro en tweedehands ca. 8300 euro.
Volledig van goud of in bicolor-uitvoering
De GMT-Master was in de beginjaren al verkrijgbaar in een volledig gouden en in een bicolor-uitvoering. Bij de GMT-Master II is dat niet anders: het polshorloge is beschikbaar in edelstaal, in geel- wit, of Everose-goud en in een combinatie van edelstaal en geelgoud of Everose-goud. Deze bicolor-modellen, die de fabrikant al sinds de vroege jaren 30 in het portfolio heeft, worden door Rolex 'Rolesor' genoemd. Op Baselworld 2018 presenteerde de onderneming twee nieuwe uitvoeringen, een van Everose-goud en edelstaal en een van 18-karaats Everose-goud. Beide varianten hebben een bruin-zwarte lunette van Cerachrom en binnenin tikt het kaliber 3285 met een gangreserve van 70 uur. De geelgouden modellen zijn verkrijgbaar met een zwarte of groene wijzerplaat, waarbij de keramische lunette in beide gevallen zwart is. De witgouden versie heeft een rood-blauwe lunette en is sinds 2018 een blauwe wijzerplaat. Bij oudere uitvoeringen is deze zwart.
Met de technologie van de 21e eeuw
Gedurende de laatste 60 jaar veranderde het design van alle Rolex-horloges nauwelijks. Deze consistentie en continuïteit bepalen mede het succes van het merk. Veranderingen zitten overwegend in de details. Zo ook bij de GMT-Master II, die in 2007 werd uitgerust met een lunette van hightech-keramiek. Deze verving de aluminium draairing. De voordelen van keramiek zijn legio: het is erg hard, krasbestendig en bovendien heel licht. Cijfers en markeringen worden in het materiaal gefreesd en bedekt met een gepatenteerd laagje platina of goudpoeder.
Aanvankelijk was er alleen een zwarte variant van de keramische ring, omdat tweekleurige varianten technisch niet realiseerbaar leken. In 2013 kwam daar verandering in, toen Rolex de zwart-blauwe versie voorstelde. Met een zelfstandig ontwikkeld proces slaagde de manufactuur uit Genève er toch in. Alvorens de lunette in de oven te bakken, brengen de technici op een helft metaalzout aan, waardoor later de blauwe kleur ontstaat. Een jaar later vonden ze een manier om ook de rood-blauwe keramische lunette te maken. Aangezien het hightech-materiaal bestand is tegen uv-straling behoort het verbleken van de kleuren tot het verleden.
Uitgerust met het manufactuurkaliber 3186
Binnenin de huidige GMT-Master II-modellen tikt het automatische kaliber 3186, waarbij de rotor de veer dubbelzijdig opwindt. Het manufactuurkaliber zit, zoals bij alle sportmodellen van Rolex, achter een geschroefd deksel. Het tikt met 28 800 halve omwentelingen per uur en bevat de meest geavanceerde techniek van Rolex.
Daarbij horen onder andere om de rood geanodiseerde wisselraderen, de balansbrug en de blauwe Parachrom-balansveer in de vorm van een Breguet-spiraal. Dit houdt in dat de veer een dubbele, knievormige buiging aan het uiteinde heeft. Daardoor kan hij beter 'ademen', wat de nauwkeurigheid van het uurwerk positief beïnvloedt. Bovendien bestaat Parachrom uit niobium en zirkoon, een legering die ongevoelig is voor magneetvelden. In combinatie met het balanswiel ontstaat een zelfcorrigerend systeem: ook bij temperatuurschommelingen blijft de frequentie constant. Verantwoordelijk voor de fijnregulering zijn de Microstella-moeren aan de binnenkant van het balanswiel. Met een speciale tool kan het uurwerk worden afgesteld, zonder dat het uit elkaar moet worden gehaald. Zoals elk kaliber van Rolex heeft ook de 3186 een COSC-certificaat van het officiële testinstituut voor chronometers.
Technische hoogtepunten
- Manufactuurkaliber 3186 met COSC-certificaat
- Paramagnetische Breguet-spiraal van Parachrom
- Fijnregulering via Microstella-moeren
- Cerachrom-lunette, bestand tegen krassen en uv-straling
Rolex GMT-Master ref. 6542 – ontwikkeld voor piloten
In 1955 stelde Rolex de eerste generatie van de GMT-Master voor. Aanvankelijk werd de tijdmeter met het referentienummer 6542 voor de piloten van Pan American World Airways (Pan Am) vervaardigd. Begin jaren 50 had de luchtvaartmaatschappij horloges nodig die twee verschillende tijdzones overzichtelijk weergaven. Rolex won de aanbesteding en de GMT-Master werd het officiële diensthorloge van de luchtvaartmaatschappij. Pan Am bestelde twee versies: een met een zwarte wijzerplaat voor de piloten en een met een witte voor het bodempersoneel. De exemplaren met het referentienummer 6542 zijn erg gewild onder verzamelaars en worden aangeboden voor prijzen met vier nullen.
Binnen een aantal jaren was de GMT-Master enorm populair, ook ver buiten de pilotenwereld. Acteur Daniel Craig, die als James Bond met een Omega Seamaster te zien is, draagt in zijn vrije tijd een GMT-Master. Ook Tom Selleck, bekend uit de televisieserie Magnum P.I., heeft een Rolex met een tweede tijdzone. Voormalig Cubaans president Fidel Castro stond bekend als Rolexfan; naast een Submariner en een Day-Date had hij meerdere GMT-Master-modellen.
Begin jaren 80 stelde de onderneming uit Genève de eerste GMT-Master II voor. Vanwege de iets grotere kast is het horloge met het referentienummer 16760 ook bekend onder de naam 'Fat Lady'. De tijdmeter was alleen verkrijgbaar met een zwarte of zwart-rode aluminium lunette. Dankzij het automatische kaliber 3085 kon de uurwijzer onafhankelijk van de andere wijzers worden versteld als de kroon half was uitgetrokken. In deze stand kon ook de datum gecorrigeerd worden. Bovendien vervingen de constructeurs plexiglas door krasbestendig saffierglas. Aangezien Rolex de 'Fat Lady' maar tot 1988 produceerde, is het horloge zeldzaam en een begeerd verzamelobject. De 'Fat Lady' werd opgevolgd door het horloge met het referentienummer 16710.
GMT-Master II zet het succes voort
Met de GMT-Master II zet Rolex het succesverhaal van het eerste horloge met een tweede tijdzone voort. Oorspronkelijk ontworpen voor de piloten van Pan Am, ontpopte de GMT-Master zich binnen enkele jaren tot een icoon. Acteurs, staatslieden en managers weten de functionaliteit, betrouwbaarheid en robuustheid op waarde te schatten. Met een sportief en elegant design, dat in de loop der jaren nauwelijks veranderde, werd de GMT-Master een klassieker en een geliefd verzamelobject. Materialen zoals geel- en witgoud zorgen ervoor dat enkele modellen extra veel waard zijn. Aangezien Rolex-horloges waardevast zijn en zeldzame exemplaren hun oorspronkelijke verkoopprijs overstijgen, zijn ze erg interessant als belegging.