- 30
- 60
- 120
Rolex Oyster Perpetual Date: klassieker met datum
De Oyster Perpetual Date is met een diameter van 34 mm ideaal voor dunne polsen. Het horloge met datum en cycloop-lens verbindt een sportief-elegant design met verfijnd handwerk en is het perfecte cadeau voor jongvolwassenen.
This page contains information about:
- 5 redenen om een Rolex Perpetual Date te kopen
- Oyster Perpetual met datumaanduiding en cycloop-lens
- Prijzen van de Rolex Oyster Perpetual Date en andere modellen
- Gedetailleerde prijsinformatie
- Alternatieven met en zonder datum
- Waterdicht tot 100 meter
- Diamanten als uurindexen
- Manufactuurkaliber 3135 met chronometercertificaat
- Geschiedenis van de Rolex Oyster Perpetual
5 redenen om een Rolex Perpetual Date te kopen
- Praktische datumweergave op 3 uur
- Datum met cycloop-lens, die 2,5 keer vergroot
- Uiterst nauwkeurige 'Superlative Chronometer'
- 48 uur gangreserve
- Universele doorsnede
Oyster Perpetual met datumaanduiding en cycloop-lens
De Rolex Oyster Perpetual Date is niets meer en niets minder dan de Rolex Oyster Perpetual met een praktische datumaanduiding op 3 uur. Een vergrootglaasje in het saffierglas zorgt ervoor dat de datum makkelijker is af te lezen. Deze zogenaamde cycloop-lens is een trademark van Rolex, dat u ook terugvindt bij modellen als de Submariner Date en de Datejust. De Oyster Perpetual Date is met een doorsnede van 34 mm wel een stuk kleiner dan de andere twee horloges. Vanwege deze bescheiden diameter is de Date voornamelijk geschikt voor jongvolwassenen. Het is bijvoorbeeld een perfect afstudeercadeau. Het design van het luxe horloge is zowel ingetogen als sportief-elegant. Daarom is de Perpetual Date geschikt voor vrijwel elke gelegenheid.
De klassieke Datejust is met een diameter van 36 mm nauwelijks groter dan de Date. Als u de voorkeur geeft aan een forser horloge, dient u een kijkje te nemen bij de Datejust II of de Datejust 41. Beide modellen hebben een doorsnede van 41 mm en ook drie wijzers en een datumaanduiding met een loep. Dankzij het kaliber 3235 heeft de Datejust 41 een gangreserve van ca. 70 uur. Dat is ruim 22 uur meer dan die van de andere modellen. Als u geen behoefte heeft aan een datumweergave, kunt u kiezen voor de Rolex Oyster Perpetual 39. De wijzerplaat van dit horloge met een doorsnede van 39 mm maakt een nog overzichtelijkere indruk en is perfect afleesbaar.
Prijzen van de Rolex Oyster Perpetual Date en andere modellen
Model | Prijs (ca.) | Diameter in mm |
Datejust II, ref. 116300 | 6300 euro | 41 mm |
Datejust 41, ref. 126300 | 5900 euro | 41 mm |
Datejust 36, ref. 116200 | 5100 euro | 36 |
Oyster Perpetual Date, ref. 115234 | 6200 euro | 34 |
Oyster Perpetual Date, ref. 115200 | 4800 euro | 34 |
Oyster Perpetual 39, Ref. 114300 | 4400 euro | 39 |
Gedetailleerde prijsinformatie
Een Rolex Oyster Perpetual Date van edelstaal met het referentienummer 115200 kost nieuw ongeveer 4800 euro en gedragen rond de 3900 euro. Dat maakt het tot een van de voordeligste polshorloges van Rolex. De gepolijste lunette geeft het edelstalen horloge een elegante touch, die door de gepolijste schakels van de middelste rij van de Oyster-band wordt benadrukt. De variant met een geribbelde lunette bestaat uit Rolesor, oftewel edelstaal en goud. Het huidige model heeft het referentienummer 115234 en kost ongedragen rond de 6200 euro, tweedehands ca. 4900 euro.
Van de Oyster Perpetual Date zijn er talrijke vintage-horloges op de markt. De ref. 1500 koopt u in gedragen staat al voor 2700 euro. Het model met het referentienummer 15200 koopt u tweedehands voor ongeveer 3200 euro. Horloges uit de jaren 50 met het referentienummer 6534 zijn zeer zeldzaam en een stuk duurder, ongeveer 5000 euro. In vergelijking met andere horloges uit hetzelfde decennium is dit echter relatief voordelig. Een jaren 50 Rolex Explorer kost afhankelijk van de staat tussen de 6000 en de 30 000 euro.
Alternatieven met en zonder datum
Tegenwoordig vinden veel heren de kast van de Rolex Oyster Perpetual Date te klein. Ook de Datejust 36 is qua grootte niet echt meer van deze tijd. Het voordeel is dat er daardoor minder vraag is naar dit horloge, wat de prijs drukt. Een nieuwe Datejust 36 van edelstaal met het referentienummer 116200 kost bijvoorbeeld 5100 euro. Een tweedehands exemplaar koopt u voor ongeveer 4500 euro.
De Rolex Datejust II met een diameter van 41 mm en het referentienummer 116300 koopt u in ongedragen uitvoering van edelstaal voor ca. 6300 euro. Tweedehands kost dit horloge ongeveer 5600 euro. De Datejust II wordt niet meer geproduceerd en is vervangen door de Datejust 41. Daarom zullen nieuwe exemplaren steeds moeilijker te vinden zijn en zal de prijs aanzienlijk stijgen. De Datejust 41 heeft een duidelijk hogere gangreserve van 70 uur en een plattere kast. De edelstalen versie heeft het referentienummer 126300 en kost nieuw rond de 5900 euro, tweedehands ca. 5800 euro. De ref. 126300 is pas sinds 2017 op de markt. Daarom vindt u niet veel gedragen exemplaren.
Een alternatief zonder datumaanduiding is de Rolex Oyster Perpetual 39 ref. 114300, die er vrijwel hetzelfde uitziet als de Date, maar een diameter van 39 mm heeft. Deze grootte is trendy en geschikt voor heren en dames, want grotere dameshorloges zijn in de mode. De prijs van een ongedragen Oyster Perpetual 39 ligt rond de 4400 euro. Voor een gedragen exemplaar betaalt u ca. 4200 euro.
Waterdicht tot 100 meter
Voor de nieuwere modellen gebruikt Rolex voornamelijk edelstaal. Het gaat hier om het type 904L, dat bekendstaat als uiterst kras- en corrosiebestendig. Bij enkele uitvoeringen combineert Rolex edelstaal met 18-karaats witgoud. De combinatie van deze twee materialen noemt de fabrikant Rolesor.
Het deksel en de Twinlock-kroon met dubbele pakking zijn in de behuizing geschroefd. De wijzerplaat wordt afgedekt door krasbestendig saffierglas. Boven het datumvenster op 3 uur is het glas gewelfd, waardoor de datum twee en een halve keer wordt vergroot en duidelijk beter afleesbaar is. Het horloge is bestand tegen een druk van 10 bar (100 m). Daardoor kunt u het horloge omhouden tijdens het zwemmen of het snorkelen.
Diamanten als uurindexen
Witgoud en diamanten zorgen ervoor dat bepaalde uitvoeringen van de Oyster Perpetual Date extra veel waard zijn. Op de wijzerplaat van enkele horloges met het referentienummer 115234 schitteren vijf edelstenen op de positie van de oneven uurindexen.
De wijzerplaat is het kenmerkende designelement van de Oyster Perpetual Date en is verkrijgbaar in het roze, zilver, donkerblauw en zwart. De meeste modellen hebben streepjes als uurindexen. Deze zijn gemaakt van witgoud om te voorkomen dat ze verkleuren. Bij de varianten met diamanten als indexen voor de oneven uren worden afwisselend edelstenen en Arabische cijfers gebruikt voor de even uren. Een tikkeltje extravagant is de Oyster Perpetual Date met een geribbelde lunette, die een alternatief biedt voor de gladde versie.
Manufactuurkaliber 3135 met chronometercertificaat
Vanwege de datumweergave tikken er in de Oyster Perpetual Date andere uurwerken dan in de versies zonder datum. In de nieuwste modellen wordt het kaliber 3135 ingebouwd, dat zijn kwaliteiten ook toont in de grotere duikhorloges Submariner, Sea Dweller 4000 en Sea Dweller Deepsea. Door armbewegingen windt de rotor het uurwerk automatisch op, de gangreserve bedraagt ongeveer 48 uur. Met een maximale afwijking van 2 seconden per dag voldoet het kaliber moeiteloos aan de eisen van het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC). Het uurwerk tikt met 28 800 halve omwentelingen per uur.
Geschiedenis van de Rolex Oyster Perpetual
Als onderdeel van de Oyster Perpetual-reeks staat het model met datumweergave in een traditie die teruggaat tot de jaren 20. Destijds ontwikkelde Rolex de Oyster-kast, die het mogelijk maakte het eerste waterdichte polshorloge te produceren. Om reclame te maken voor de Oyster plaatste Rolex kleine aquaria in de etalages van juweliers. Hierin zwommen goudvissen, die de horloges met net zoveel ongeloof bewonderden als de voorbijgangers. In 1927 droeg de zwemster Mercedes Gleitze een Oyster Perpetual tijdens haar poging het Kanaal over te zwemmen. Na acht uur in het koude water moest ze helaas opgeven, maar het horloge slaagde met glans.
In 1931 werd de Perpetual-rotor voorgesteld, die vandaag de dag nog altijd automatische kalibers aandrijft, niet alleen van Rolex. De beweeglijk gepositioneerde rotor bestaat uit een metalen gewicht, dat bij armbewegingen heen en weer beweegt. Zo windt de rotor het horloge telkens een beetje op. Een schuifkoppeling verhindert dat de veer te strak wordt gespannen en beschadigd raakt.