- 30
- 60
- 120
Het duikhorloge Rolex Submariner Date
De Rolex Submariner Date is het duikhorloge bij uitstek. Een belangrijk kenmerk is de datumweergave met cycloop-lens, waardoor u de datum eenvoudig afleest. U kunt kiezen uit een kast van edelstaal, goud of bicolor en een zwarte, blauwe of groene wijzerplaat.
5 redenen om een Submariner Date te kopen
- Oyster-kast is tot 300 m (30 bar) waterbestendig
- Datumweergave met cycloop-lens
- Manufactuurkalibers met chronometer-certificaat
- Varianten van edelstaal, bicolor, wit- en geelgoud
- Verschillende kleuropties voor de lunette en de wijzerplaat
Het duikhorloge pur sang
Voor de meeste Rolex-fans is de datumaanduiding een onmisbaar kenmerk van de Submariner. Zelfs de minder geliefde cycloop-lens is in de ogen van velen een onderdeel dat niet mag ontbreken. Desondanks introduceerde Rolex de datumweergave pas midden jaren 60 bij het model met het referentienummer 1680. Tegenwoordig is de Submariner Date een van de populairste horloges van de Zwitserse manufactuur van luxe horloges. De Oyster-kast met een doorsnede van 40 mm heeft een geschroefde bodem en Triplock-kroon. Daardoor is het horloge tot 300 m (30 bar) waterdicht. De grote indexen en de wijzers geven licht in het donker en de lunette is eenzijdig draaibaar.
In tegenstelling tot de datumloze tegenhanger, de Submariner No Date, is de variant met datum verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Rolex biedt de kast en de horlogeband van de Submariner Date aan in edelstaal, goud, witgoud en Rolesor, een bicolor-variant van edelstaal en 18-karaats geelgoud. Ook qua kleur van de wijzerplaat heeft de Submariner meer te bieden dan alleen zwart. U kunt ook kiezen voor blauw of groen.
Wat kost een Submariner Date?
Behalve het bouwjaar en de staat van het horloge heeft bij de Submariner Date ook het gebruikte materiaal invloed op de prijs. De edelstalen modellen zijn uiteraard voordeliger dan de gouden varianten. Voor een actueel, ongedragen exemplaar met een edelstalen kast, een zwarte wijzerplaat en een zwarte keramische lunette (ref. 116610LN) betaalt u ca. 8200 euro. Een tweedehands exemplaar koopt u vanaf ca 6600 euro. Als u liever een vintage-horloge uit de beginperiode hebt, zoals de Submariner Date ref. 1680, moet u iets dieper in de buidel tasten. Afhankelijk van de staat ligt de prijs van die exemplaren tussen 8900 en de 13 600 euro.
De jubileumeditie van de Submariner Date uit 2003 heeft een groene lunette en een zwarte wijzerplaat. Dit horloge met het referentienummer 16610LV is een gewild collector's item en wordt door fans 'Kermit' genoemd. De ref. 16610LV kost ongedragen ongeveer 13 300 euro, gedragen en in goede staat rond de 9600 euro. De ref. 116610LV is een andere special edition, die de bijnaam 'Hulk' heeft vanwege de groene lunette en wijzerplaat. Dit model kost ongedragen ongeveer 9300 euro en tweedehands rond de 8500 euro.
De Submariner Date in het goud
De eerste Submariner met een kast en horlogeband van geelgoud heeft het referentienummer 16618. Bij dit horloge zijn de wijzerplaat en de lunette beide zwart of blauw. Onafhankelijk van de kleur betaalt u tussen de 16 500 en de 23 400 euro. Het nieuwe model, dat eveneens verkrijgbaar is in een zwarte en een blauwe versie, bevindt zich in een vergelijkbaar prijssegment. Voor een ongedragen exemplaar betaalt u ca. 23 300 euro en voor een tweedehands horloge ca. 21 500 euro.
De bicolor-variant van edelstaal en geelgoud biedt Rolex aan onder de noemer Rolesor. De nieuwste uitvoeringen hebben het referentienummer 116613LB of LN. Daarbij staat LB voor 'lunette bleu' (blauwe lunette) en LN voor 'lunette noir' (zwarte lunette) . De wijzerplaat heeft dezelfde kleur als de draairing. Gedragen koopt u dit horloge voor ca. 9500 euro. Voor een ongedragen model betaalt u ongeveer 1000 euro meer. Vintage-exemplaren kosten tussen de 7100 en de 7900 euro.
Als u uw zinnen hebt gezet op een Submariner Date van witgoud, dient u te zoeken op ref. 116619LB. Zoals de letters LB in het referentienummer aanduiden, heeft dit horloge een blauwe lunette en wijzerplaat. Deze witgouden uitvoering kost nieuw rond de 24 700 euro en in zeer goede, gedragen staat ongeveer 21 400 euro.
Oyster-kast is tot 300 m waterdicht
Door de zorgvuldige constructie is de Submariner Date sinds de introductie van het referentienummer 16800 tot 300 m (30 bar) waterdicht. Oudere modellen hebben een maximale waterdichtheid van 200 m (20 bar). De Oyster-kast van de 16800 bestaat uit een stuk, ook wel Monobloc genoemd, de bodem is geschroefd. Aan de bovenkant wordt de ref. 16800 beschermd door krasbestendig saffierglas . Voor een duikhorloge is bescherming tegen indringend water van levensbelang. Een mogelijke zwakke plek is de opwindas van de kroon, omdat daarvoor een opening in de kast noodzakelijk is. Bij de Submariner Date gebruikt Rolex maar liefst vier pakkingen voor de kroon, die tezamen het binnendringen van water en vuil tegengaan. Daarnaast is de kroon in de normale toestand in de kast geschroefd. U schroeft de kroon alleen los als u het horloge met de hand wilt opwinden.
Tot de verplichte uitrusting van een duikhorloge behoort een lunette, die alleen tegen de klok in draaibaar is en waarmee u de tijd onder water in het oog kunt houden. U kunt deze ring niet met de klok mee draaien, omdat de duiktijd hierdoor per ongeluk kan worden verlengd. Een goede afleesbaarheid in het donker mag absoluut niet ontbreken. Daarom is de Submariner voorzien van lichtgevende wijzers en indexen. Bij de ref. 116610 maakt Rolex gebruikt van de fluorescerende stof Chromalight uit eigen manufactuur. Deze stof licht langdurig blauw op in het donker. Chromalight onderscheidt zich daarmee van het voorheen gebruikte Superluminova, dat groen oplicht.
Alternatieven voor de Submariner Date
- Sea-Dweller, 1220 m, ca. 11 900 euro (staal, ongedragen)
- Blancpain Fifty Fathoms, 300 m, ca. 10 000 euro (staal, ongedragen)
- IWC Aquatimer Automatic, 300 m, ca. 4500 euro (staal, ongedragen)
- Breitling Superocean II 42, 500 m, ca. 3000 euro (staal, ongedragen)