- 30
- 60
- 120
De Pilot Chronograph 103
De Pilot Chronograph 103 van Sinn Spezialuhren is al jaren een succesmodel. Het horloge is erg robuust en voldoet aan de strenge DIN-norm voor pilotenhorloges. Het functionele design past zowel bij een casual T-shirt als bij een zakelijk overhemd.
5 redenen om een Sinn 103 te kopen
- Robuust pilotenhorloge met zeer goede afleesbaarheid
- IFR-modellen volgens DIN 8330-norm als pilotenhorloge gecertificeerd
- Gezekerde, tweezijdig draaibare pilotenlunette
- Schokbestendig, antimagnetisch en tot 200 m waterdicht
- Functioneert bij temperaturen tussen de -45 en de +80°C
Pilotenhorloge met DIN-certificaat
De Pilot Chronograph 103 van de Frankfurtse horlogefabrikant Sinn Spezialuhren behoort tot de bekendste en meest verkochte horloges van het merk. De 103 werd in de jaren 60 geïntroduceerd en maakt tot op heden onderdeel uit van het Sinn-portfolio. In al die jaren heeft het horloge alleen kleine veranderingen ondergaan. Het model verenigt alles wat Sinn zo gewaardeerd maakt: functionaliteit, perfecte afleesbaarheid en robuustheid.
De huidige modellen zijn bestand tegen onderdruk, schokbestendig, antimagnetisch en tot 200 m (20 bar) waterdicht. Grote temperatuurschommelingen brengen het horloge ook niet van slag, want het functioneert bij temperaturen van -45 tot +80°C . Een aantal uitvoeringen heeft daarnaast ook de Sinn Ar-technologie tegen vocht en de smeermiddelvrije Diapal-ankergang. Het model 103 Ti IFR is zelfs een van de eerste horloges ter wereld die volgens de DIN-richtlijn 8330 officieel als pilotenhorloge zijn gecertificeerd.
De Sinn 103 is een klassieke chronograaf met drie hulpwijzerplaten voor de gemeten uren, minuten en de kleine seconde. Binnen tikt het betrouwbare automatische kaliber Valjoux 7750, waardoor het horloge ook een datumaanduiding heeft. De witte uurmarkeringen, cijfers en wijzers steken goed af bij de donkere wijzerplaat. Dankzij fluorescerende stof zijn ze ook goed afleesbaar bij slechte lichtinval. Een andere professionele functie van dit horloge is de tweezijdig draaibare lunette. Die is voorzien van een nauwkeurig minutenraster en een hoofdmarkering met fluorescerende stof. De lunette is met de kast verzegeld en daardoor onmogelijk te verliezen.
U heeft de keuze tussen een kast van gepolijst edelstaal of geparelstraald puur titanium. Het laatste materiaal heeft als voordeel dat het iets lichter is en ook geschikt is voor mensen met een allergie. Banden van leer, staal of titanium houden het horloge om de pols.
Wat kost een Sinn 103?
Model | Prijs (ca.) | Materiaal | Bijzonderheden |
103 Ti Diapal | 3.100 euro | Titanium | Diapal-ankergang, tweede tijdzone, datum |
103 St Diapal | 2.960 euro | Edelstaal | Diapal-ankergang, tweede tijdzone, datum |
103 Ti IFR | 2.365 euro | Titanium | Gecertificeerd volgens DIN 8330, datum |
103 St Sa | 1.960 euro | Edelstaal | Saffierglas, datum, weekdag |
103 St | 1.590 euro | Edelstaal | Acrylglas, datum, weekdag |
Gedetailleerde prijzen van de huidige modellen
Het model 103 St vormt qua prijs de instap in deze reeks. In ongedragen staat kunt u dit horloge vanaf ongeveer 1.590 euro kopen. Tweedehands exemplaren koopt u vanaf ca. 1.090 euro. Voor dat bedrag heeft u een 41 mm groot edelstalen horloge dat, net zoals het origineel uit de jaren 60, over een geschroefde edelstalen bodem en stootbestendig, gewelfd acrylglas beschikt. De matzwarte wijzerplaat heeft een indeling die typerend is voor horloges met een Valjoux-kaliber: de 12-urenteller bevindt zich op 6 uur, de kleine seconde zit op 9 uur en de 30-minutenteller vindt u op 12 uur. Daarnaast zit er een weekdagen- en datumaanduiding op 3 uur. De zwarte, draaibare lunette van aluminium completeert de look van dit horloge.
Als u de voorkeur geeft aan een saffieren horlogeglas is de 103 St Sa wat u zoekt. Qua uiterlijk is dit horloge nauwelijks van het andere model te onderscheiden. Zowel de vormgeving van de wijzerplaat als de wijzers, die op injectiespuiten lijken, zijn identiek. Desondanks kunt u ze toch eenvoudig uit elkaar houden, want de 103 St Sa heeft een saffierglazen zichtbodem en een geschroefde drukknop voor de chronograaffunctie. Plan voor een dergelijk horloge een bedrag van ongeveer 1.960 euro in. Voor een tweedehands model betaalt u ca. 1.690 euro.
Voortdurende nauwkeurigheid dankzij Diapal-ankergang
Sinn blijft het design ook trouw bij de 103 St Diapal en 103 Ti Diapal, maar rust deze modellen wel met een aantal extra functies uit. Het opvallendst is de aanduiding van de tweede tijdzone met een extra uurwijzer. Die is niet van fluorescerende stof voorzien en licht dus niet op in het donker. Daardoor is een verwisseling van lokale tijd en de andere tijdzone uitgesloten.
Naast de GMT-functie maakt Sinn ook gebruik van zelfontwikkelde technologieën. De Ar-techniek tegen vocht zorgt ervoor dat het horlogeglas niet beslaat of bepaalde functies het niet meer doen als er ooit vocht in het horloge binnendringt. Een andere technische innovatie is de Diapal-ankergang, die zonder smeerstof functioneert en een langdurige nauwkeurigheid garandeert.
Tot zover hebben beide horloges dezelfde uitrusting. Het verschil zit hem in het gebruikte materiaal. Terwijl de 103 St Diapal uit edelstaal bestaat, is de kast van de 103 Ti Diapal van titanium gemaakt. Qua prijs is het verschil nauwelijks merkbaar: de stalen variant kost ongedragen ca. 2.960 euro en de variant van titanium wordt voor bijna 3.100 euro aangeboden. Goed onderhouden tweedehands exemplaren van beide horloges koopt u vanaf ca. 2.100 euro.
Gecertificeerd volgens de DIN-richtlijn 8330
De 103 Ti IFR en de 103 Ti UTC IFR behoren tot de eerste horloges ter wereld die volgens de DIN-norm 8330 voor pilotenhorloges zijn gecertificeerd. Dit houdt in dat ze het dashboard van een cockpit volledig kunnen vervangen. Om aan alle criteria van de norm te voldoen, heeft Sinn het design van de horloges ingrijpend aangepast. De wijzers zijn bijvoorbeeld balkvormig en volledig met fluorescerende stof gevuld. De 12-urenteller op 6 uur ontbreekt ten gunste van de overzichtelijkheid. Het horloge heeft wel een datumaanduiding op 3 uur, een kleine seconde op 9 uur en een 30-minutenteller op de 12-uurpositie. De laatste is ruim voorzien van fluorescerende stof, net zoals de indexmarkeringen en het cijfer 6 van de grote minuterie.
Technisch gezien zijn beide horloges grotendeels gelijk aan de andere modellen van de 103-serie. Binnenin tikt de Valjoux 7750, de horloges zijn stootvast, bestand tegen onderdruk, tot 200 m (20 bar) waterdicht en beschikken over de Ar-technologie tegen vocht. De kasten bestaan uit puur titanium en hebben een gezekerde, tweezijdig draaibare pilotenlunette. Het model 103 Ti UTC IFR is in staat om ook een tweede tijdzone aan te geven.
Plan voor een ongedragen 103 Ti IFR een bedrag van 2.365 euro in. Een goed onderhouden tweedehands exemplaar kost ca. 1.850 euro. Een ongedragen 103 Ti UTC IFR met een tweede tijdzone kost daarentegen ongeveer 2.780 euro. Tweedehands exemplaren van dit horloge zijn nog moeilijk te verkrijgen.
Vintage modellen en limited editions van de Sinn 103
De vintage-exemplaren van de Sinn 103 zijn gewilde collector's items. Vooral de horloges uit de jaren 60 en 70 zijn populair. Deze modellen kunt u aan de indeling van de hulpwijzerplaten herkennen. Aangezien binnenin deze horloges nog een Valjoux 72 of 726 tikt, bevinden de hulpwijzerplaten zich op 3, 6 en 9 uur. Een ander verschil met de nieuwere modellen is dat ze geen datumaanduiding hebben. Afhankelijk van het bouwjaar en de staat kosten dergelijke verzamelobjecten tussen de 1.750 en de 6.500 euro.
Een ander geliefd model is de 103 B Sa HD Moonphase, die midden jaren 90 in het Sinn-portfolio zat. Binnenin dit horloge tikt ofwel het opwindkaliber Valjoux 7768 of de automatische Valjoux 7758. Beide kalibers voorzien het horloge van een chronograaffunctie met een centrale secondewijzer, een 30-minutenteller op 12 uur, een datumaanduiding op 3 uur en een kleine seconde op 9 uur. Op de 6-uurpositie heeft de 103 B Sa HD Moonphase een maanfaseweergave. Sinn heeft destijds een oplage van slechts een paar honderd exemplaren op de markt gebracht. Daarom is dit horloge zeer moeilijk te krijgen. De prijs ligt rond de 2.900 euro.
Als u van kleurrijk houdt, is de 103 Sa B E een goed alternatief. Dit horloge komt technisch gezien overeen met de 103 St, maar heeft een blauwe wijzerplaat met een sunburst-patroon, een blauwe lunette en saffierglas. Daarnaast is de fluorescerende stof van de indexen, cijfers en wijzers ivoorkleurig, wat voor een retro touch zorgt. Geheel afhankelijk van de staat kost deze chronograaf tussen de 2.700 en de 3.200 euro.
Sinn heeft de 103 de laatste jaren meerdere malen in gelimiteerde oplages op de markt gebracht. In 2018 werd het edelstalen horloge 103 St C voorgesteld. Het retro design met een zwarte wijzerplaat en twee verzilverde hulpwijzerplaten op 3 en 9 uur verwijst naar het populaire opwindhorloge Sinn 102 uit de jaren 70. Een verschil met het origineel is dat de 103 St C een automatisch kaliber heeft. Het gaat om het kaliber SW 510 BH b van Sellita. U koopt dit juweeltje voor ca. 1.989 euro.
U betaalt ongeveer 1.000 euro meer voor de limited edition 103 Ti Ar Die Zeit. Dit horloge met een titanium kast heeft dezelfde wijzerplaat als de standaardmodellen, maar heeft de wijzers van de IFR-uitvoeringen. Daardoor maakt dit horloge een zeer moderne indruk, wat door de rode seconde-, minuten- en uurwijzers van de stopwatchfunctie wordt versterkt.