- 30
- 60
- 120
Stowa – kwaliteit uit het Zwarte Woud
Al meer dan 90 jaar staat Stowa voor kwalitatief hoogwaardige horloges uit Duitsland. De horlogefabrikant heeft vooral waardering geoogst met retro-pilotenhorloges, maar tot het portfolio behoren ook elegante horloges met een Bauhaus-design en moderne duikhorloges.
5 redenen om een horloge van Stowa te kopen
- Piloten- en marine horloges met jaren 30- en 40-design
- Zwitserse automatische of opwindkalibers van hoge kwaliteit
- Contemporary-reeks: moderne pilotenhorloges met een tweede tijdzone
- Prodiver tot maximaal 1000 m (100 bar) waterdicht
- De Antea met tijdloos Bauhaus-design
Van retro-pilotenhorloge tot ultramodern duikhorloge
Piloten- en marine horloges in de stijl van modellen uit de jaren 30 en 40 zijn de specialiteit van de Duitse horlogefabrikant Stowa. Vooral de pilotenhorloges met het design van de beroemde Baumuster A en B zijn dankzij de duidelijke indeling en de goede afleesbaarheid enorm geliefd bij horlogefans. Deze Stowa-horloges werden oorspronkelijk in 1939 geïntroduceerd. Sinds 1997 zijn ze opnieuw in het portfolio van de horlogemanufactuur te vinden.
Ook de in 2004 gepresenteerde Bauhaus-horloges van de Antea-reeks zijn gebaseerd op voorbeelden uit de Stowa-geschiedenis. In 1937 introduceerde de onderneming het eerste horloge met een Bauhaus-design. Daarmee was het een van de eerste horlogefabrikanten die gebruikmaakten van het tijdloze design van de kunstschool.
Het portfolio van Stowa bevat meer dan alleen retro-horloges. De pilotenhorloges van de Contemporary-reeks en de duikhorloge-collectie Seatime Prodiver bewijzen dat de onderneming uit het Zuidwest-Duitse Rheinfelden zeker ook met de tijd meegaat.
De huidige Stowa-horloges danken hun nauwkeurigheid aan kalibers van de Zwitserse ebauche-fabrikant ETA. U kunt kiezen tussen automatische en opwindkalibers, de meeste zijn van top- of chronometer-kwaliteit.
Wat kosten horloges van Stowa?
Model | Prijs (ca.) | Kaliber | Bijzonderheden |
Flieger Classic Chrono | 1.890 euro | Valjoux 7753 | Chronograaf |
Flieger GMT | 1.750 euro | ETA 07.171 | Tweede tijdzone, datum |
Marine Original arabic | 1.380 euro | Unitas 6498-1 | Kleine seconde |
Prodiver Rhodium | 1.320 euro | ETA 2824-2 | Tot 100 bar waterdicht, heliumventiel, datum |
Antea Classic 390 | 1.020 euro | ETA 2824-2 Top | Datum |
Flieger Classic 40 | 990 euro | ETA 2824-2 Top | Datum |
Antea Back to Bauhaus 355 | 950 euro | Peseux 7001 | Kleine seconde |
Prijzen van pilotenhorloges in detail
De horloges van de Flieger Classic-collectie behoren tot de bekendste horloges van Stowa. De vormgeving lijkt grotendeels op dat van de historische voorbeelden uit de jaren 40. U heeft de keuze tussen de Baumuster A met oplichtende indexmarkeringen, Arabische cijfers en driehoek op 12 uur en de Baumuster B, waarbij de uuraanduiding zich rondom het midden van de matzwarte wijzerplaat bevindt. Ook de geblauwde, zwaardvormige wijzers en de centrale secondewijzer zijn bij beide modellen van fluorescerende stof voorzien en zorgen voor een meer dan uitstekende afleesbaarheid.
De edelstalen horloges zijn verkrijgbaar met diameters van 36, 40, 41 en 43 mm en hebben meestal het automatische kaliber ETA 2824-2. Als alternatief kunt u ook kiezen voor een uitvoering met binnenin het opwindkaliber ETA 2804 of Unitas 6498-1. In deze collectie bevindt zich ook een chronograaf met als uurwerk de Valjoux 7753.
De prijzen van de horloges van de Flieger Classic-collectie beginnen bij ca. 660 euro en lopen - geheel afhankelijk van de kwaliteit van het uurwerk - op tot ca. 1.890 euro.
De pilotenhorloges van de Stowa Contemporary zijn de moderne modellen van de fabrikant. Deze horloges hebben geen cijfers op de zwarte wijzerplaat en ook de driehoek is vervangen door twee indexstreepjes. Daarnaast hebben ze een countdown-lunette, die voor een sportieve touch zorgt. Binnenin tikt de ETA 2824-2, een kaliber van chronometer-kwaliteit. De prijs ligt rond de 1.470 euro. De variant met een tweede tijdzone kost ongeveer 300 euro meer.
Dit kosten de marine horloges en de chronografen
Marine en dekhorloges behoren al sinds het begin tot het portfolio van Stowa. De collectie Marine Classic is een hommage aan die horloges en blijft de vormgeving tot in de details trouw. De witte wijzerplaten worden gesierd door een spoorrail-minuterie, naar keuze met Romeinse of Arabische cijfers. De zeer verfijnde, druppelvormige wijzers zijn geblauwd. U kunt ook kiezen voor een uitvoering met een kleine seconde of een chronograaffunctie.
Afhankelijk of u kiest voor een automatisch of een opwindkaliber van ETA en de kwaliteitsstandaard die het uurwerk heeft, betaalt u voor een Stowa-marine horloge tussen de 660 en de 1.890 euro.
De Partitio-collectie is een andere nieuwe oplage van een Stowa-klassieker. Dit 37 mm grote edelstalen horloge is een mix van een piloten- en een marine horloge en heeft een zeer fraai vormgegeven minutenschaal. In samenspel met de oplichtende wijzers, die op injectiespuiten lijken, is de tijd zeer goed af te lezen. U kunt dit horloge met een zwarte of een witte wijzerplaat en met een automatisch of een opwindkaliber kopen. De prijzen liggen tussen de 720 en de 870 euro.
Sober en tijdloos – horloges met een Bauhaus-design
Stowa behoorde tot de eerste merken die horloges in Bauhaus-stijl aanboden. In de Antea Classic-collectie wordt het tijdloze design van de horloges uit vervlogen tijden in vrijwel dezelfde vorm aangeboden. Dit model is verkrijgbaar met diameters tussen de 35,5 en de 41 mm en heeft naar keuze een centrale of een kleine seconde. De ranke, geblauwde wijzers steken perfect af bij de zilverachtig witte achtergrond. Een aantal versies hebben een zwarte of een roségouden wijzerplaat. Daarnaast kunt u kiezen of u een automatisch of een opwindkaliber wilt. De prijs van de Antea Classic ligt tussen de 950 en de 1.380 euro, geheel afhankelijk van de uitvoering.
In 2015 vroeg Stowa de voormalig Apple-designer Hartmut Esslinger de Antea een nieuw gezicht te geven. Het resultaat is de Antea Back To Bauhaus. Bij deze collectie is Esslinger de oorspronkelijke esthetiek van het horloge trouw gebleven, maar heeft de minuterie stipjes in plaats van streepjes gegeven. Daarnaast hebben de cijfers een lettertype dat in de jaren 20 door de Bauhaus-leraar Herbert Bayer werd ontworpen en dat in de jaren 70 door Ed Benguit en Victor Caruso werd doorontwikkeld.
Naast varianten met een zwarte of een witte wijzerplaat kunt u het horloge ook in blauwe, groene, roze of lichtbruine pasteltinten krijgen. Net zoals de Antea Classic is er ook de Back To Bauhaus verkrijgbaar in verschillende diameters, van 35,5 tot 39 mm, en met een automatisch of een opwindkaliber. Houd rekening met een prijs van ca. 950 euro.
Modern duikhorloge met een heliumventiel – Seatime en Prodiver
De modernste horloges in het portfolio van Stowa zijn zonder twijfel de duikhorloges van de Seatime- en de Prodiver-serie. Deze modellen hebben een bijdetijds design, titanium kast en professionele features als een duiklunette, geschroefde kroon en een heliumventiel. De Seatime-modellen zijn tot 200 m (20 bar) waterdicht, met de Prodiver kunt u zelfs 1.000 meter diep duiken.
Deze 42 mm grote automatische horloges kosten tussen de 1.230 en de 1.320 euro.
De geschiedenis van Stowa
Stowa werd in 1927 te Hornberg opgericht door de horlogehandelaar Walter Storz. De bedrijfsnaam bestaat uit de eerste drie letters van zijn achternaam en de twee eerste letters van zijn voornaam. In 1935 verplaatste Storz de firma naar Pforzheim. Daar vierde de fabrikant vooral successen met horloges met een Bauhaus-design.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde Stowa zich toe op de productie van marine en pilotenhorloges. De onderneming behoorde daarmee tot een van de vijf fabrikanten die horloges voor de Duitse Wehrmacht produceerden. Toen Pforzheim bij een aanval van de geallieerden vrijwel volledig verwoest werd, verplaatste Storz de productie naar Rheinfelden in de buurt van de Zwitserse grens. Onder de benaming RUFA (Rheinfeldener Uhrenfabrik) produceerde hij daar anti-shocksystemen, die onder andere voor de uurwerken van Durowe (Deutsche Uhren Rohwerke) werden gebruikt.
In 1960 trad Werner Storz, de zoon van de oprichter, toe tot de onderneming. Na het overlijden van zijn vader in 1974 nam hij de leiding over Stowa en behield deze positie tot 1996. Toen verkocht hij het bedrijf inclusief alle merkenrechten aan de ondernemer Jörg Schauer, die daarvoor ook al Durowe had overgenomen. Schauer is tot op heden de directeur van Stowa.