- 30
- 60
- 120
TAG Heuer Carrera Calibre 17 – de retro-chronograaf
De TAG Heuer Carrera Calibre 17 is een hommage aan de Heuer-chronografen uit de jaren 60. De Zwitserse fabrikant draagt deze luxe horloges op aan de voormalige directeur Jack Heuer. Een kenmerk van de horloges zijn de tweekleurige wijzerplaten.
Hoogtepunten van de TAG Heuer Carrera
- Sober retro-design
- Gelimiteerde speciale edities verkrijgbaar
- Chronometer-precisie bij enkele modellen
- Leren horlogebanden met gaatjes
- Tweekleurige wijzerplate
TAG Heuer Carrera Calibre 17 – een horloge ter ere van Jack Heuer
De TAG Heuer Carrera Calibre 17 is de opvolger van een bijzonder horloge van de Zwitserse luxe horlogefabrikant, namelijk de Carrera Jack Heuer 80. TAG Heuer presenteerde dit horloge met stopwatchfunctie ter ere van de 80e verjaardag van de voormalige directeur Jack Heuer in 2012.
Met dit retro-horloge eert de fabrikant de achterkleinzoon van Edouard Heuer, die de onderneming in 1860 oprichtte. Jack Heuer leidde het voormalige familiebedrijf van 1962 tot 1982. Onder zijn leiding ontstonden de legendarische chronografen Carrera en Monaco. Vooral de eerste modelreeks is nauw verbonden met de voormalige directeur. In 1962 trof Jack Heuer de gebroeders Rodriguez, twee autocoureurs uit Mexico, bij de 12 uur van Sebring in Florida. Beide Ferrari-coureurs spraken vol lof over de Rally Carrera Panamericana, een van de gevaarlijkste autoraces van Latijns-Amerika. De verhalen bewogen Jack Heuer ertoe om een horloge naar deze rally te vernoemen: de Carrera. In 1963 presenteerde de fabrikant deze chronograaf voor professionele autocoureurs op de horlogebeurs van Basel.
De actuele modellen van de TAG Heuer Carrera Calibre 17 staan in de traditie van de eerste Carrera's. Opvallend is de retro-look van de polshorloges. In vergelijking met vele andere chronografen hebben de Calibre 17-horloges twee hulpwijzerplaten, een op 3 uur voor de kleine seconde en een op 9 uur als 30-minutenteller. In vakjargon heet dit bicompax. Een v-vormige indeling met drie hulpwijzerplaten heet tricompax. De Omega Speedmaster Professional is bijvoorbeeld een horloge met een v-vormige indeling.
De diameter van de kast van de Carrera Calibre 17 bedraagt 41 mm. TAG Heuer biedt de keuze tussen tweekleurige wijzerplaten die zilverkleurig en antraciet of zilverkleurig en blauw zijn. Voor de horlogeband is een leren horlogeband met gaatjes de meest authentieke keuze. Er zijn ook varianten van edelstaal met drie rijen.
Aankooptips voor de TAG Heuer Calibre 17
Als liefhebber van retro-chronografen bent u bij de TAG Heuer Carrera Calibre 17 aan het juiste adres. Het 41 mm grote horloge van edelstaal onderscheidt zich door elegantie, overzichtelijkheid en precisie. De modellen met de referentienummers CV5111.FC6335 en CV5110.FC6310 bezitten certificaten van het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC). Die waarmerken een hoge gangnauwkeurigheid waarbij het uurwerk maximaal tussen 4 seconden achter- en 6 seconden voorloopt per dag. De wijzerplaten van deze beide referentienummers zijn ofwel zilverkleurig met blauwe hulpwijzerplaten en wijzerplaatrand (CV5111) of antraciet met zilveren hulpwijzerplaten en rand (CV5110). Deze chronometer koopt u ongedragen vanaf ongeveer 3000 euro. De op 3000 exemplaren gelimiteerde special edition voor Jack Heuers 80e verjaardag (ref. CV2119.FC6310) kost tweedehands rond de 3500 euro. Ongedragen is de prijs van dit model ca. 5000 euro. De versie uit 2015 (ref. CV211A.FC6335) is op 500 exemplaren gelimiteerd en daardoor nog zeldzamer. Dit horloge kunt u ongedragen kopen voor ongeveer 3800 euro. Een vintage-model uit de jaren 60 kost meer dan 6000 euro.
Het design van de TAG Heuer Carrera Calibre 17
Voor de buitenkant van de Carrera Calibre 17 zet TAG Heuer in op designelementen uit de jaren 60. De behuizing heeft een ronde vorm en herinnert aan de eerste generatie van de chronografen. De grootte van de behuizing heeft zich aan de huidige trend aangepast: vroeger bedroeg de diameter 35,5 mm, tegenwoordig is dit 41 mm.
Bij de actuele modellen springen de tweekleurige wijzerplaten in het oog. Het model Carrera Jack Heuer 80 uit 2012 heeft een overwegend zilverkleurige wijzerplaat. Alleen de rand met tachymeterschaal en de beide hulpwijzerplaten op 3 en 9 uur zijn antraciet. Een interessant detail is het rode Heuer-opschrift, zonder 'TAG' als toevoeging. Daardoor komt het horloge qua uiterlijk nog een stuk dichter bij zijn historische voorbeeld. De centrale secondewijzer en de kleine decentrale wijzer zijn ook rood. Op 6 uur bevindt zich de datumweergave. Het wapen van de familie Heuer en de rode handtekening van Jack Heuer sieren de achterkant van de edelstalen behuizing.
In 2013 presenteerde TAG Heuer twee nieuwe modelvarianten van de Carrera Calibre 17. Bij het ene exemplaar werden de kleuren van de wijzerplaat van het model uit 2012 simpelweg omgedraaid: de hulpwijzerplaten waren net zoals de rand van de wijzerplaat zilverkleurig en het grootste gedeelte van de wijzerplaat was antraciet. Bij het andere model besloten de designers om de wijzerplaat zilverkleurig te maken. De rand en de hulpwijzerplaten waren blauw. Beide horloges hebben een gecertificeerd chronometerkaliber. De uiterste precisie is te herkennen aan het opschrift 'Chronometer' boven de datumaanduiding op 6 uur.
Het model uit 2015 heeft een blauwe wijzerplaat, zilveren hulpwijzerplaten en een zilveren wijzerplaatrand. Daarmee lijkt het horloge op de TAG Heuer Monaco uit 1969. Deze chronograaf beleefde zijn grote doorbraak in 1970, doordat Steve McQueen het sporthorloge in de speelfilm Le Mans droeg. In de Carrera-collectie zijn er ook een vintage-modellen met een blauw-witte wijzerplaat, zoals het horloge met referentienummer 73353N uit de tweede Carrera-generatie. Alle versies zijn afgedekt met tweezijdig ontspiegeld en gewelfd saffierglas.
De horlogeband van kalfsleer met gaatjes past het beste bij dit retro-horloge. De horlogeband van het model uit 2012 heeft een knalrode binnenkant die scherp afsteekt tegen de zwart buitenkant. Een vouwsluiting met twee drukknoppen zorgt ervoor dat het horloge veilig om uw pols zit.
Designkenmerken van de TAG Heuer Carrera Calibre 17
- Retro-design herinnert aan de eerste Carrera-generaties
- Tweekleurige wijzerplaten: zilver en antraciet, blauw en zilver of blauw en wit
- Diameter van 41 mm
- Klassiek Heuer opschrift op de wijzerplaat
TAG Heuer Carrera Calibre 17 – voorzien van solide techniek
Voor de binnenkant van de TAG Heuer Carrera Calibre 17 gaat de fabrikant voor vertrouwde techniek. Het kaliber is gebaseerd op het chronografenuurwerk ETA 2894-2. De tot de Swatch Group behorende onderneming ETA SA Manufacture Horlogère Suisse is de grootste fabrikant van ebauches ter wereld.
De Calibre 17 heeft 37 lagerstenen, een secondestop en een snelcorrectie voor de datum. De gangreserve van het uurwerk is 42 uur. TAG Heuer versiert de rotor met enkele Geneva stripes en een 'TAG Heuer – Calibre 17 – Swiss Made'-gravure. De frequentie van de balans bedraagt 28.800 halve omwentelingen per uur (a/h), dat staat gelijk aan 4 Hz. Daarom kan met de TAG Heuer Carrera Calibre 17 de tijd tot op de achtste van een seconde nauwkeurig gestopt worden. Als u uw horloge op de tiende van een seconde precies wilt stoppen, dan raden wij de TAG Heuer Carrera Calibre 36 aan. De balans van dit horloge tikt met 36.000 a/h en behoort daardoor tot de zogenaamde sneltikkers. Een vergelijkbaar luxe horloge is de chronograaf El Primero van Zenith.
Technische hoogtepunten
- Gangreserve van 42 uur
- Snelcorrectie van de datumweergave
- Secondestop
- Balansfrequentie van 28 800 a/h (28.800 Hz)