- 30
- 60
- 120
Tudor Pelagos – tot 500 m waterdicht
De Tudor Pelagos is een professioneel duikhorloge van titanium dat dankzij het heliumventiel geschikt is voor saturatieduiken. Sinds 2015 zorgt het manufactuurkaliber MT5612 met een gangreserve van 70 uur en een chronometercertificaat voor uiterst nauwkeurige gangwaarden.
This page contains information about:
Bijzonderheden
- Duikhorloge voor professionals: geschikt voor saturatieduiken
- Tot 500 m (50 bar) waterdicht, heliumventiel
- Tudor Pelagos sinds 2015 met manufactuurkaliber
- Kast van robuust en licht titanium
- Titanium horlogeband met automatisch corrigerende vouwsluiting
Tudor Pelagos – functioneel horloge voor professionele duikers
De Tudor Pelagos is een op functionaliteit gericht duikhorloge met een rechtlijnig design en robuuste techniek. Tudor, de Geneefse dochteronderneming van Rolex, bracht het tot 500 m (50 bar) waterdichte polshorloge in 2012 op de markt en rustte het tot 2015 uit met het kaliber 2824 van ETA. Dit wijdverbreide uurwerk staat bekend als een betrouwbaar werkpaard. Sinds 2015 tikt het kaliber MT5612 uit eigen manufactuur binnenin de Pelagos. De naam van het horloge is afgeleid van het Griekse woord voor zee: pélagos. Dankzij het heliumventiel is dit titanium duikhorloge ook geschikt voor saturatieduiken. Daarbij wordt ademgas gebruikt, dat bestaat uit helium en zuurstof. Het heliumventiel zorgt ervoor dat helium dat de horlogekast binnendringt er weer uit gelaten kan worden, zonder het uurwerk te beschadigen.
Bijzonder aan de Tudor Pelagos is de gepatenteerde vouwsluiting van de titanium schakelband. De vouwsluiting heeft een speciale duikverlenging met een drietraps-fijnafstelling. Zo kunt u de horlogeband snel en eenvoudig aan uw pols aanpassen. Bovendien kan de sluiting zich, afhankelijk van de omgevingsdruk, automatisch verlengen of verkorten. Als de druk onder water toeneemt, wordt het duikpak samengedrukt en de horlogeband korter. Indien de waterdruk afneemt, zet het pak uit en wordt de horlogeband vanzelf langer. U ontvangt standaard een extra horlogeband van rubber bij aankoop van dit horloge. U kunt de titanium horlogeband eenvoudig zelf vervangen door de rubberen.
Was kost een Tudor Pelagos?
Model | Referentienummer | Prijs (ca.) | Manufactuurkaliber |
Pelagos LHD | 25610TNL | 3700 euro | ✓ |
Pelagos Black | 25600TN | 3100 euro | ✓ |
Pelagos Blue | 25600TB | 3100 euro | ✓ |
Pelagos Black | 25500TN | 3000 euro | – |
Gedetailleerde prijsinformatie
Een gedragen Tudor Pelagos koopt u in zeer goede staat voor iets minder dan 3000 euro. De Pelagos Black-horloges, die voor 2015 geproduceerd zijn en daarom geen manufactuurkaliber hebben, kosten ongedragen rond de 3000 euro. Als u de voorkeur geeft aan een model met een uurwerk uit eigen manufactuur, dient u ongeveer 3100 euro gereed te houden. Voor ca. 3700 euro heeft u het model Pelagos LHD (Left Hand Drive) in uw bezit. Dit horloge is speciaal ontworpen voor linkshandigen, maar ook voor degenen die hun horloge graag om de rechterpols dragen.
De bijzonderheden van de Pelagos LHD
De Tudor Pelagos LHD is door de op 9 uur gepositioneerde kroon een uniek duikhorloge. Maar weinig fabrikanten hebben zo'n polshorloge in hun catalogus. Behalve Tudor biedt de Duitse firma Sinn het pilotenhorloge EZM 3F aan, een functionele tijdmeter met de kroon aan de linkerkant. Dit horloge kost nieuw rond de 1500 euro. Door de ongebruikelijk positie van de kroon kunt u de tijd eenvoudig instellen als u het polshorloge om uw rechterpols draagt.
Design en techniek
De Tudor Submariner met het referentienummer 94010, die in 1981 voor de Franse marine werd geproduceerd, diende als inspiratiebron voor het design van de Tudor Pelagos LHD. Daarom heeft dit horloge een lichte retro-touch, hetgeen de LHD onderscheidt van de andere Pelagos-modellen. De fluorescerende beige wijzers, indexen en de markeringen van de draaibare lunette onderstrepen deze look en zorgen voor een uitstekende afleesbaarheid in het donker. Als u nauwkeurig kijkt, ziet u het roulette-patroon van de datumaanduiding. Deze geeft op 3 uur alle even dagen in het rood en alle oneven dagen in het zwart aan. Het rode Pelagos-opschrift op de wijzerplaat is een hommage aan Tudor-horloges uit het verleden.
De volledig gesatineerde kast en horlogeband van titanium voldoen aan alle eisen van deze tijd. De inlay van de eenzijdig draaibare titanium lunette bestaat uit keramiek en past daardoor bij de eveneens zwarte wijzerplaat. Net zoals bij nieuwere uitvoeringen van de modellen Tudor Pelagos Black en Blue staat op 6 uur 'Pelagos', 'Chronometer', 'Officially Certified', 'Rotor Self-Winding' en '500m-1640ft'. De LHD heeft ook hetzelfde manufactuurkaliber als de Black en de Blue, de MT5612. Bij oudere exemplaren met een ETA-kaliber staat alleen 'Rotor Self-Winding' en '500m-1640ft' op de wijzerplaat.
Het kaliber MT5612-LHD komt grotendeels overeen met het basiskaliber MT5612, dat in nieuwere uitvoeringen van de Tudor Pelagos met de kroon aan de rechterkant tikt. De enige verschillen zijn de positie van de kroon en de tweekleurige datumaanduiding, die bij de referentienummers 25600TN en 25600TB alleen zwarte cijfers heeft. De gangreserve van het kaliber ligt rond de 70 uur. Dat is maar liefst 32 uur meer dan die van de ETA 2428. Door de balansveer van silicium is het uurwerk antimagnetisch en zeer nauwkeurig. Daarom heeft het een certificaat van het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC). Dit garandeert precieze gangwaarden en een gemiddelde dagelijks gangafwijking tussen -4 tot +6 seconden.
Tudor Pelagos vs. Rolex Submariner
De Rolex Submariner is een van de beroemdste en gewildste horloges ter wereld. Bijna iedereen kent dit icoon van de horlogerie, dat in 1953 werd voorgesteld en een van de eerste duikhorloges ooit was. Een belangrijk kenmerk is de cycloop, oftewel een vergrootglas, bij de variant met datumaanduiding. De eerste duikhorloges van Tudor zijn grotendeels gebaseerd op dit Rolex-horloge, maar hebben goedkopere uurwerken van ebauche-fabrikanten.
Als u de Tudor Pelagos goed bekijkt, worden een aantal overeenkomsten met het Rolex-horloge duidelijk. Vooral de horlogeband met schakels, de zijkanten van de kast en de kroonbescherming lijken veel op het origineel. Over het geheel gezien ziet de Pelagos eruit als een moderne interpretatie van de Rolex Submariner, en daarmee als het professionele duikhorloge van de 21e eeuw . De titanium kast met een doorsnede van 42 mm, die 2 mm groter en nog lichter is dan de edelstalen Oyster-kast van de Submariner, onderstreept dit. Het platte saffierglas van het Tudor-horloge garandeert ook een goede afleesbaarheid vanuit een moeilijke zichthoek. Daarentegen is de datum van het Rolex-horloge vanaf de zijkant nauwelijks af te lezen. Met een waterdichtheid van 500 m (50 bar) overtreft de Pelagos de Submariner met 200 m (20 bar), wat weer meer in de richting van de Sea-Dweller van Rolex gaat. De Sea-Dweller is zelfs tot 1220 m (122 bar) waterdicht en heeft ook een heliumventiel voor saturatieduiken.
Zowel de Tudor Pelagos als de Rolex Submariner zijn verkrijgbaar met een manufactuurkaliber. Het Tudor-uurwerk heeft met 70 uur 22 uur meer gangreserve dan het kaliber 3135, dat in het Rolex-horloge tikt. Rolex test alle horloge na de officiële chronometertest van het COSC ook in-house en garandeert een gangnauwkeurigheid van -2 tot +2 seconden per dag. Daarmee is de Submariner iets nauwkeuriger dan de tegenhanger van Tudor. De Submariner Date is met een prijs van 7500 euro dan ook 4400 euro duurder dan de Pelagos. Uiteindelijk bepaalt u natuurlijk zelf wat van doorslaggevend belang is en welk horloge u meer aanspreekt.