- 30
- 60
- 120
Tutima – kwaliteit 'Made in Germany'
Betrouwbaar, robuust, sportief – dat zijn de horloges van Tutima. De manufactuur uit Glashütte staat bekend om pilotenchronografen en levert die onder andere aan de Duitse luchtmacht. Het topmodel heeft een manufactuurkaliber met minutenrepetitie.
5 redenen om een horloge van Tutima te kopen
- Legendarische horloges: pilotenchronograaf uit 1941 en de Military Chronograph
- Robuuste manufactuurhorloges uit Duitsland
- Tutima Hommage met minutenrepetitie
- Manufactuurkaliber met chronograaf- en flyback-functie
- Duikhorloge M2 Seven Seas is tot 500 meter (50 bar) waterdicht
Overal inzetbaar – te land, ter zee en in de lucht
Tutima staat voor robuuste, krachtige en sportieve horloges. De Duitse manufactuur uit het Saksische stadje Glashütte staat bekend om chronografen. Sinds 2017 biedt de fabrikant zelfs een handmatig opwindbare chronograaf met een manufactuurkaliber en een flyback-functie aan. Het uurwerk is een moderne interpretatie van het legendarische kaliber 59, dat al in de jaren 40 in pilotenchronografen uit Glashütte werd geplaatst. Deze vintage-horloges zijn felbegeerd onder verzamelaars.
Ook de Tutima Military Chronograph, die de fabrikant in de jaren 80 voor het Duitse leger ontwikkelde, is een zeer populaire tijdmeter. Vanwege zijn enorme robuustheid en betrouwbaarheid wordt dit militaire horloge nog altijd door de piloten van de Duitse luchtmacht gedragen. De in de kast geïntegreerde drukknoppen en afgeronde zijkanten minimaliseren het risico op verwondingen voor piloten tijdens noodsituaties. Dat past ook geheel bij de merknaam: Tutima is afgeleid van het Latijnse 'tutus', wat 'veilig' betekent.
Het actuele topmodel van Tutima is de Hommage Minute Repeater. Dit horloge werd in 2011 gepresenteerd en is het eerste Duitse polshorloge met een minutenrepetitie. Het met de hand opwindbare manufactuurkaliber 800 bestaat uit meer dan 550 onderdelen. Het uurwerk is volledig in eigen manufactuur ontwikkeld. Er zijn slechts 25 exemplaren van dit bijzondere horloge. Daarvan zijn er 20 van roségoud en vijf van platina. De catalogusprijs van deze modellen bedraagt 168.000 resp. 179.000 euro.
Wat kosten de horloges van Tutima?
Model | Prijs (ca.) | Materiaal van de kast | Diameter |
Hommage Minute Repeater | 179.000 euro | Platina | 43 mm |
Tempostopp | 28.600 euro | Roségoud | 43 mm |
Patria | 14.900 euro | Roségoud | 43 mm |
M2 Chronograph | 4.000 euro | Titanium | 46 mm |
Saxon One Chronograph | 3.500 euro | Edelstaal | 43 mm |
Grand Flieger Classic Chronograph | 3.300 euro | Edelstaal | 43 mm |
M2 Seven Seas | 1.300 euro | Titanium | 44 mm |
Prijzen van de chronografen van de M2-collectie
De pilotenchronografen van de M2-collectie haken aan bij het design en het succes van de Military Chronograph uit de jaren 80. In tegenstelling tot in het oermodel tikt in de huidige pilotenchronograaf het Tutima-kaliber 521, dat op de Valjoux 7750 is gebaseerd. Voorheen werd gebruikgemaakt van de legendarische Lemania 5100. Kenmerken van beide uurwerken zijn een 24-uursaanduiding op 12 uur, een 12-urenteller op 6 uur en een 60-minutenteller met een vierde wijzer.
De kast bestaat net als destijds uit titanium, maar is met een diameter van 46 mm iets groter. Met een waterdichtheid van 300 m (30 bar) is deze chronograaf ook geschikt voor een frisse duik. Een extra kast van zacht ijzer binnenin beschermt het uurwerk bovendien tegen magnetische velden. De Tutima-chronograaf M2 is er ook met een tweezijdig draaibare lunette, die geschikt is om tijdspannen mee te meten. Bij de horlogeband heeft u de keuze tussen kevlar of een schakelband van titanium. Kevlar wordt ook gebruikt in kogelvrije vesten.
Een Tutima M2 Chronograph zonder draaibare lunette met een horlogeband van titanium koopt u ongedragen voor bijna 4.000 euro. Voor de variant met een draaibare lunette dient u een paar honderd euro meer te reserveren. Het originele model uit de jaren 80 heeft het referentienummer 798 en kost tweedehands ongeveer 1.600 euro.
Prijzen van de M2 Seven Seas
De M2 Seven Seas is het duikhorloge van Tutima. Dit model is er met een zwarte of een diepblauwe wijzerplaat. Op 3 uur geeft het 44 mm grote polshorloge de datum en de dag aan. De geparelstraalde titanium kast is tot 500 m (50 bar) waterdicht en dankzij de eenzijdig draaibare lunette kunt u onder water de duiktijd bijhouden. Net zoals de M2 Chronograph is de M2 Seven Seas verkrijgbaar met een horlogeband van titanium of kevlar. Binnenin tikt het Tutima-kaliber 330, gebaseerd op de ETA 2836-2, met een gangreserve van 38 uur. U koopt dit horloge ongedragen voor bijna 1.300 euro.
Wat kosten de horloges van de Saxon One-reeks?
De Saxon One is de tweede belangrijke collectie van Tutima. De horloges van deze reeks zijn sportief-elegant en daardoor ideaal voor op kantoor. Kenmerk van de Saxon One is een tonneauvormige kast, die bovenop vier piramidevormige hoeken heeft. De tweezijdig draaibare lunette is gekarteld en rond. De drukknoppen en de horlogeband zijn in de kast geïntegreerd.
Bij de uurwerken kiest Tutima voor het kaliber 330 met een dag- en datumaanduiding of de 521 met een chronograaffunctie en de voor Tutima typerende centrale minutenteller. Met een diameter van 43 mm zijn de chronografen slechts een millimeter groter dan de drie-wijzer-modellen. Het kleinst is de Saxon One Lady met een doorsnede van 36 mm. De Saxon One M Automatic is iets groter en heeft een diameter van 40 mm.
Het in 2017 ingevoerde model Tutima Saxon One M is met een catalogusprijs van 1.950 euro het voordeligste horloge van de reeks. Het automatische horloge met een diameter van 42 mm koopt u op Chrono24 voor een paar honderd euro minder. Voor een ongedragen chronograaf met een leren horlogeband betaalt u rond de 3.500 euro. Uitvoeringen met een edelstalen schakelband zijn iets duurder.
Wat zijn de prijzen van de Grand Flieger?
In de Grand Flieger-collectie biedt Tutima zowel klassieke als moderne pilotenhorloges aan. De laatste behoren tot de serie Grand Flieger Airport en hebben een zwarte draailunette met een 60-minutenindeling. De lunette is in twee richtingen draaibaar en heeft een oplichtende markering op de nulpositie. De Grand Flieger Airport is er als variant met drie wijzers met een dag- en datumaanduiding of als chronograaf. De edelstalen kast heeft bij elke uitvoering een diameter van 43 mm. Tutima levert de horloges met horlogebanden van edelstaal, kevlar of leer. Een ongedragen Grand Flieger Airport met drie wijzers koopt u voor ongeveer 1.800 euro. Als u kiest voor de chronograaf bent u bijna 3.300 euro kwijt. Binnenin dit model tikt het Tutima-kaliber 320 op basis van de Valjoux 7750.
De Grand Flieger Classic is ook verkrijgbaar met drie wijzers of met een chronograaffunctie. Zoals de naam al aangeeft, is het design van dit model een stuk klassieker. Het lijkt op dat van een pilotenchronograaf uit 1941 die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geïntroduceerd. De kenmerken van de actuele uitvoering zijn een tweezijdig draaibare, geribbelde lunette met een rode nulmarkering, een matzwarte wijzerplaat, oplichtende Arabische cijfers en eveneens oplichtende, peervormige wijzers. De horlogeband bestaat ook bij dit model uit edelstaal of leer. De kast heeft een diameter van 43 mm en is tot 200 m (20 bar) waterdicht. Daarmee hoeft dit horloge niet onder te doen voor de modellen van de Grand Flieger Airport-serie. Binnenin tikt het betrouwbare kaliber 320 of 330.
De tweedehands exemplaren van de Grand Flieger Classic met drie wijzers koopt u voor iets meer dan 1.000 euro. Ongedragen kost dit horloge rond de 1.700 euro. Als u kiest voor een klassieke pilotenchronograaf bent u tussen de 2.000 en de 3.300 euro kwijt. De tot 100 exemplaren gelimiteerde limited edition van 18-karaats goud koopt u voor bijna 12.000 euro. De prijs van een originele pilotenchronograaf uit de jaren 40 ligt tussen de 4.000 en de 9.000 euro.
Prijzen van gouden horloges van Tutima
Tutima biedt naast sportieve piloten- en duikhorloges van titanium of edelstaal ook een paar gouden horloges aan. Een van de topmodellen is de Tutima Tempostopp met het manufactuurkaliber T659. Dit uurwerk heeft een flyback-functie en is een moderne versie van het legendarische UROFA-kaliber 59 uit de jaren 40. Dat kaliber heeft ook een flyback-functie, wat destijds een tempostopp werd genoemd. Het kaliber T659 bestaat uit 236 onderdelen, is met de hand opwindbaar en heeft een gangreserve van 65 uur. Een sierlijke Tutima-gravure prijkt op de balanskloof. De kast van de Tempostopp bestaat uit roségoud en heeft een diameter van 43 mm. De catalogusprijs bedraagt 28.600 euro.
U bent iets voordeliger uit als u kiest voor de gouden horloges van de Patria-reeks. Die zijn ingetogen en elegant qua design, hebben zilverwitte wijzerplaten, een kleine seconde en met de hand bewerkte wijzers. Binnenin de horloges tikt het manufactuurkaliber 617 of 619. Deze opwinduurwerken hebben een gangreserve van 65 uur. Het regelorgaan heeft geen fijnregelaar. De oppervlakken van de platine, de balanskloof, de ratel en het kroonwiel zijn uitvoerig versierd. Het kaliber 619 beschikt over een 12-uursaanduiding op de hulpwijzerplaat op 6 uur. U kunt deze ook als tweede tijdzone gebruiken. De catalogusprijzen van de Patria-modellen liggen tussen de 13.800 en de 14.900 euro.
Geschiedenis van Tutima
De geschiedenis van Tutima gaat terug tot 1927. In dat crisisjaar richtte de jurist Ernst Kurtz de Uhren-Rohwerke-Fabrik Glashütte AG (UROFA) en de Uhrenfabrik Glashütte AG (UFAG) op. Kurtz zag potentieel in de industriële productie van de destijds nauwelijks gangbare polshorloges. Dit visionaire idee betekende de redding voor de horlogestad Glashütte. In de jaren 30 had de onderneming al rond de 1.000 werknemers. De hoogwaardige modellen kregen het predicaat 'Tutima', de huidige merknaam.
Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog verwoestte een bom de productiehallen in Glashütte. Kurtz vluchtte naar Beieren en richtte daar een kleine horlogefabriek op. In 1951 verplaatste hij zijn onderneming naar Ganderkesee, een plaatsje in de buurt van Bremen, niet ver van de Nederlandse grens. Drie jaar later trad Dieter Delecate tot de firma toe. Delecate verwierf in 1960 de merkenrechten en richtte de Tutima Uhrenfabrik GmbH op. De onderneming is nog altijd in het bezit van de familie Delecate.
Door het openen van het IJzeren Gordijn deden zich begin jaren 90 nieuwe mogelijkheden voor. Een terugkeer naar Glashütte lag voor de hand. De verhuizing van Ganderkesee naar het kleine stadje in Oost-Duitsland vond uiteindelijk in 2011 plaats.