Union Glashütte – jong merk met een lange traditie
Union Glashütte staat voor betaalbare luxe. De horloges van de Saksische fabrikant maken indruk door nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Ze hebben doordachte functies en een duidelijk design, dat uiteenloopt van sportief-modern tot klassiek-elegant.
5 redenen om een horloge van Union Glashütte te kopen
- De hoogste kwaliteit voor scherpe prijzen
- In Glashütte geteste, afgewerkte en gereguleerde kalibers
- Complicaties als een chronograaf, GMT, grote datum of maanfase
- Sportief-elegant design
- Kasten van edelstaal of roodgoud
Betaalbare kwaliteit uit Glashütte
Union Glashütte werd in 1996 opgericht als onderdeel van het Glashütter Uhrenbetrieb GmbH, waartoe ook Glashütte Original behoort. De roots van het merk gaan echter meer dan 125 jaar terug: in 1893 riep de horlogehandelaar Johannes Dürrstein de horlogefabriek Union te Glashütte in het leven. Het was zijn streven om hoogwaardige horloges voor betaalbare prijzen aan te bieden. Dit concept wordt tot op heden in stand gehouden door Union Glashütte.
Het portfolio van Union Glashütte bestaat momenteel uit zes collecties: de Belisar, Noramis, Viro, 1893, Seris en Sirona. De grootste keuzemogelijkheid heeft u bij de eerste twee reeksen. Behalve horloges met drie wijzers vindt u talrijke modellen met functionele complicaties. Het gaat hier om een chronograaffunctie, gangreserveweergave, grote datum, maanfase en tweede tijdzone. Het design van de horloges is functioneel en modern, maar heeft ook klassieke elementen. De meeste kasten bestaan uit edelstaal van het type 316L, gouden modellen vindt u alleen bij uitzondering. Door de hoge standaard van het staal en de degelijke afwerking, maken de horloges een chique en hoogwaardige indruk.
Union Glashütte, dat in 2000 werd overgenomen door de Swatch Group, kiest consequent voor kalibers van ETA. Deze ebauche-fabrikant maakt onderdeel uit van hetzelfde concern. De uurwerken zijn voordelig, onderhoudsvriendelijk en laten het nooit afweten . Bovendien plaatst Union ze niet alleen in de horloges; elk uurwerk wordt ook in de werkplaats in Glashütte gecontroleerd op kwaliteit, in elkaar gezet, gereguleerd en afgewerkt. De automatische uurwerken hebben een rotor die de fabrikant helemaal zelf produceert.
Een uitzondering op de regel is het kaliber UNG 56.01. Dit opwindkaliber met een gangreserve van 60 uur is van de grond af aan ontwikkeld door Union. Het grotere en chiquere Glashütte Original produceert het kaliber. Union plaatst dit uurwerk in de Johannes Dürrstein Edition uit de 1893-collectie.
Wat kosten horloges van Union Glashütte?
Model | Prijs (ca.) | Bijzonderheden |
Belisar Chronograph Moon Phase | 3.750 euro | Chronograaf, maanfase, roodgouden lunette |
Seris Small Second | 2.690 euro | Kleine seconde, datum, diamantzetting |
Noramis Chronograph | 2.290 euro | Chronograaf, datum |
Belisar Time Zone | 1.500 euro | Tweede tijdzone, datum |
1893 Regulator | 1.500 euro | Regulator-aanduiding, datum |
Noramis Big Date | 1.350 euro | Panoramadatum |
Viro Date 41 MM | 899 euro | Datum |
Geschroefde zijkanten en retro-esthetiek
De Belisar- collectie is de veelzijdigste van Union Glashütte. De horloges hebben een sportief-elegant design. De kasten zijn tussen de 41 en de 45 mm groot. De Belisar-modellen zijn gericht op heren die een tijdmeter zoeken die ze zowel bij een pak als bij hun tennistenue kunnen dragen.
Het opvallendste kenmerk van deze reeks zijn de zijkanten, die aan de kast zijn geschroefd. Afhankelijk van het model bestaan ze uit edelstaal, rubber of roodgoud. De vormgeving van de wijzerplaten loopt uiteen van retro tot modern en van technisch-functioneel tot klassiek-speels. De veelzijdigheid ziet u ook terug in de beschikbare complicaties. U heeft de keuze tussen verschillende chronografen en horloges met een gangreserveaanduiding, tweede tijdzone of maanfase. De prijzen van de Belisar beginnen bij ca. 1.500 euro voor een ingetogen model met drie wijzers en lopen op tot ongeveer 3.750 euro voor een gecompliceerd horloge met een gouden lunette.
De Noramis-collectie is op de jaren 50 en 60 geïnspireerd. De gewelfde wijzerplaat en de op de wijzerplaat geplaatste cijfers en indexen bepalen het karakter van deze reeks. De stijlvolle verschijning wordt afgerond met functionele complicaties als een grote datum, chronograaffunctie of een gangreserveaanduiding. In deze collectie is ook een van de weinige Union-horloges te vinden met een kast van 18-karaats roodgoud. Voor de edelstalen horloges van de collectie betaalt u tussen de 1.350 en 2.290 euro. Als u de voorkeur geeft aan een model met een gouden kast, bent u ca. 5.750 euro kwijt.
Regulators, goud en diamanten
De 1893-collectie vormt een hommage aan de begindagen van Union Glashütte. De horloges zijn vrij klassiek vormgegeven en bevatten stijlelementen van historische zakhorloges, zoals een spoorrails-minuterie. Hoogtepunt van de reeks is de Johannes Dürrstein Edition, ter ere van de oprichter van de manufactuur. Binnenin tikt het door Union ontwikkelde opwindkaliber UNG 56.01, waardoor het horloge een datumaanduiding, kleine seconde en een gangreserveweergave bezit. De edelstalen uitvoering kost ca. 2.090 euro, de tot 25 exemplaren gelimiteerde variant van roodgoud kost ongeveer 7.950 euro. De reeks bevat ook edelstalen horloges met een regulator-aanduiding en een kleine seconde voor ongeveer 1.500 euro. Als u kiest voor een roodgouden uitvoering, bent u ca. 6.000 euro kwijt.
De Viro-collectie bestaat uit een sober drie-wijzer-model en een chronograaf. In beide gevallen reduceert de fabrikant het design tot de essentie, waardoor de edelstalen horloges een chique en tijdloze look hebben. Union biedt het model met drie wijzers in een damesversie van 34 mm en een herenuitvoering van 41 mm aan. De wijzerplaten zijn wit, zwart, blauw of bruin. Afhankelijk van de uitvoering betaalt u tussen de 890 en de 1.000 euro. De Viro Chronograph is iets duurder. Deze stopwatch kunt u met een zwarte of een witte wijzerplaat voor ongeveer 1.600 euro kopen.
De Seris- en Sirona-collectie zijn gericht op stijlvolle dames. Beide reeksen hebben een zeer feminiene vormgeving en de diameters van 36 resp. 32 mm zijn perfect voor tengere polsen. Diamanten op de wijzerplaat en de lunette maken de horloges ware juwelen. Het verschil tussen de reeksen is dat de horloges van de Seris-collectie over een kleine seconde beschikken en dat de modellen van de Sirona-collectie klassieke horloges met een centrale secondewijzer zijn. De eenvoudige edelstalen horloges koopt u vanaf ca. 1.090 euro. Voor de uitvoeringen die met diamanten zijn versierd, betaalt u 3.000 euro of meer.
Oudere modellen met manufactuurkaliber
Als alternatief kunt u ook een kijkje nemen bij de voorgaande modellen van de huidige collecties. Union plaatste tot en met 2008 kalibers van het type 26 in deze horloges. Deze uurwerken werden in eigen manufactuur ontwikkeld en door het Glashütter Uhrenbetrieb GmbH geproduceerd. Ze komen dus uit dezelfde werkplaats als de veelgeprezen manufactuurkalibers van Glashütte Original.
De collecties waarin u deze modellen vindt, zijn de Diplomat, Sport, Tradition en Classic. De horloges lijken veel op de actuele modellen, zowel qua design als uitrusting: duidelijk design en functionaliteit is wat de klok slaat.
Goed onderhouden tweedehandsmodellen met drie wijzers en een datumaanduiding koopt u al vanaf ca. 950 euro. Horloges met een chronograaffunctie of een maanfaseweergave zijn verkrijgbaar vanaf ca. 1.950 euro. Voor gecompliceerdere horloges, zoals de Diplomat Perpetual Calendar met een eeuwigdurende kalender, maanfase en grote datum betaalt u een stuk meer. Houd rekening met een prijs van ongeveer 6.200 euro.
Geschiedenis van Union Glashütte
De geschiedenis van Union Glashütte gaat meer dan 125 jaar terug en is onlosmakelijk met Johannes Dürrstein (1845-1901) verbonden. Hij was jarenlang een succesvolle horlogehandelaar (zo was hij onder andere de exclusieve verkooppartner van A. Lange & Söhne) en het viel hem op dat er een reusachtige afzetmarkt was voor hoogwaardige, functionele horloges voor betaalbare prijzen. Daarom liet hij vanaf 1880 in Zwitserland zakhorloges met de naam Union produceren.
In 1893 volgde de oprichting van de horlogefabriek Union in het Saksische Glashütte, dat inmiddels was opgeklommen tot het centrum van de Duitse horlogemakerskunst. De technische leiding droeg Dürrstein over aan de meesterhorlogemaker Julius Bergter (1856 – 1944). Hij ontwierp onder andere het in 1900 voorgestelde Universaluhr. Dit model heeft 18 complicaties en stond lange tijd bekend als het gecompliceerdste horloge ter wereld.
Zo'n extravagante creatie was echter een uitzondering. De manufactuur concentreerde zich hoofdzakelijk op de productie van horloges voor dagelijks gebruik. Als de modellen al over complicaties beschikten, waren het functionele, zoals een chronograaf, gangreserveaanduiding of een datum.
Het merk kreeg al snel een goede naam en verwierf veel klanten in Duitsland, Oostenrijk, Bohemen en Zwitserland. De economische crisis van de jaren 30 bracht de onderneming echter in zwaar weer en leidde uiteindelijk tot de ondergang van de manufactuur. In 1936 werd de horlogefabriek Union uit het handelsregister geschrapt.
Precies 60 jaar later werd Union Glashütte als onderdeel van de Glashütter Uhrenbetrieb GmbH weer tot leven gewekt. Volledig in de geest van Dürrstein vormen de horloges van het merk een voordelig alternatief voor de duidelijk duurdere luxe horloges van het zusterbedrijf Glashütte Original. Sinds 2000 behoren de Glashütter Uhrenbetrieb GmbH en de Union Uhrenfabrik GmbH – en daarmee de Union Glashütte und Glashütte Original – tot de Swatch Group.