- 30
- 60
- 120
Horloges maken de man
Herenhorloges zijn er in allerlei groottes, vormen en materialen. Het kunnen ingetogen tijdmeters, modeaccessoires, collector's items en statussymbolen zijn. Luxe horloges van merken als Rolex, Omega en Patek Philippe gelden als goede investering.
This page contains information about:
- 4 wetenswaardigheden over herenhorloges
- Voor elke gelegenheid het passende horloge
- Wat kosten herenhorloges?
- Overzicht van de prijzen van de populairste merken en modellen
- Herenhorloge als investering
- Symbolen van luxe en prestige: Rolex-herenhorloges
- Chronografen-specialist: prijzen van Breitling-horloges
- Moonwatch en meer: dit kost de Omega Speedmaster Professional
- Panerai Luminor – masculien herenhorloge met Italiaans design
- Klassieke dress watches van Patek Philippe
- Oerknal: de Big Bang van Hublot
4 wetenswaardigheden over herenhorloges
- Prijzen lopen uiteen van minder dan 100 euro tot meerdere miljoenen euro's
- Ontelbaar veel varianten: van quartzhorloges met drie wijzers tot uiterst gecompliceerde mechanische meesterwerken
- Vintage-horloges van merken als Rolex en Patek Philippe zijn perfecte investeringen
- Populaire modellen: Rolex Submariner, Rolex Daytona, Omega Speedmaster, Breitling Navitimer, Panerai Luminor, Audemars Piguet Royal Oak
Voor elke gelegenheid het passende horloge
Herenhorloges zijn over het algemeen groter dan horloges voor dames. Het design is meestal rechtlijnig en de kleuren zijn niet te opvallend. Daarnaast komen versieringen met diamanten en edelstenen zelden voor. Die ziet u voornamelijk bij dameshorloges. De kast van een modern herenhorloge heeft een diameter tussen de 38 en de 45 mm , maar kan ook groter uitvallen. De doorsnede van een gemiddeld herenhorloge is geen vaststaand gegeven en is onderhevig aan trends en de tijdgeest. In de jaren 50 en 60 waren herenhorloges met een doorsnede van 36 mm de standaard, terwijl horloges met een dergelijke diameter tegenwoordig voor dameshorloges doorgaan.
Bij de aanschaf van een herenhorloge is het belangrijk om te bedenken waarvoor u de tijdmeter wilt gebruiken. Een sporthorloge waarmee u de tijd kunt meten, zoals een chronograaf, is ook uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. De meeste sporthorloges zijn minstens 100 m (10 bar) waterdicht. Daardoor kunt u ze tijdens het zwemmen omhouden. Duikhorloges met een draaibare lunette om de duiktijd in het oog te houden, zijn ook populaire herenhorloges. Pilotenhorloges zijn in de mode vanwege hun sobere, goed afleesbare en in het donker lichtgevende wijzers en cijfers. Zowel duik- als pilotenhorloges worden ook als de perfecte horloges voor dagelijks gebruik beschouwd.
Als u een polshorloge zoekt voor op het werk, kunt u het beste een dress watch kopen. Dit type horloge is meestal plat en heeft een relatief kleine kast, die goed onder de manchet van uw overhemd past. Dress watches hebben een klassiek design met meestal gouden kasten en leren horlogebanden. Sportief-elegante horloges, zoals deRolex Explorer en de Rolex Datejust passen ook uitstekend bij een maatpak. Veel herenhorloges zijn ook geschikt als zakelijk geschenk of huwelijkscadeau.
Polshorloges voor heren zijn ook geschikt als investering. Horloges van luxemerken als Patek Philippe, Audemars Piguet, Jaeger LeCoultre, Vacheron Constantin en Rolex hebben een stabiele waarde, die vaak zelfs stijgt in de loop der jaren.
Wat kosten herenhorloges?
Model | Prijs (ca.) | Kenmerken |
Rolex Submariner | 8.300 euro | Duikhorloge met eenzijdig draaibaar lunette |
Rolex Daytona | 16.900 euro | Legendarische chronograaf, exemplaren van edelstaal zijn populair onder verzamelaars |
Rolex Datejust | 5.500 euro | Elegant sporthorloge met datumweergave en vergrootglas (cycloop) |
Breitling Navitimer B01 | 5.100 euro | Chronograaf met ronde rekenliniaal en manufactuurkaliber |
Breitling Chronomat 44 | 6.100 euro | Chronograaf met draaibare lunette en lunetteruiters |
Hublot Big Bang Unico Full Magic Gold | 23.000 euro | Krasbestendige kast van Magic Gold, manufactuurkaliber met chronograaffunctie |
Omega Speedmaster Professional | 3.000 euro | Eerste polshorloge op de maan, chronograaffunctie |
Omega Seamaster Spectre | 8.800 euro | Editie ter ere van de James Bond-film 'Spectre' met een gelimiteerde oplage van 7.007 exemplaren |
Panerai Luminor Base 8 Days | 4.400 euro | Met manufactuurkaliber en 8 dagen gangreserve |
Patek Philippe Sky Moon Tourbillon | 1.500.000 euro | Witgoud, minutenrepetitie, tourbillon, eeuwigdurende kalender |
Patek Philippe Nautilus Moonphase | 38.000 euro | Kalender, maanfase, witgoud |
Patek Philippe Calatrava | 10.000 euro | Klassieke dress watch van goud |
Overzicht van de prijzen van de populairste merken en modellen
Als u een nieuw herenhorloge wilt kopen, heeft u oneindig veel keuze. Het aanbod is dermate groot, dat u altijd iets vindt dat u bevalt en bij uw portemonnee past. Er zijn voordelige quartzhorloges van Festina, Fossil of Swatch, goed betaalbare automatische horloges van Tissot of Certina en prestigieuze luxe horloges van Rolex, Breitling, Panerai of Omega.
Aan het bovenste uiteinde van de prijsschaal vindt u luxe horloges van de buitencategorie, zoals de tijdmeters van traditionele manufacturen als Audemars Piguet, Jaeger LeCoultre en Patek Philippe. Het gecompliceerde Patek-horloge Sky Moon Tourbillon, dat onder andere een minutenrepetitie, een eeuwigdurende kalender en een tourbillon heeft, kost ongedragen ca. 1,5 miljoen euro. Horloges van Patek Philippe behoren tot de hoogste vorm van de horlogemakerskunst.
De gewildste herenhorloges ter wereld komen uit de fabriek van Rolex. Een horloge van Rolex om de pols van een CEO is eerder regel dan uitzondering.
Het is geen verrassing dat het duurste horloge dat ooit geveild is een Rolex Daytona is. Deze chronograaf was in het bezit van de Hollywoodster Paul Newman en ging begin 2018 voor een recordbedrag van omgerekend 15,3 miljoen euro onder de hamer. Uiteraard wordt niet elke Daytona voor een dergelijke prijs verkocht, maar na deze veiling was een duidelijke stijging van de prijzen van de horloges waarneembaar. Horloges van Rolex zijn dus niet alleen een statussymbool, maar ook een geschikte belegging.
Ook Omega behoort tot de top van de horlogerie met de Speedmaster- en de Seamaster-modellen. Vooral de limited editions, zoals de Snoopy, zijn populaire collector's items, die voor prijzen boven de 20.000 euro over de toonbank gaan. Als u de voorkeur geeft aan markante polshorloges met een technische look, bent u bij Hublot aan het juiste adres. Als u een Hublot Big Bang draagt, zijn alle blikken op u gericht.
U hoeft geen vermogen uit te geven voor een herenhorloge. De instap begint bij voordelige quartzhorloges met een analoge of digitale aanduiding, die u al voor minder dan 100 euro koopt. Het gaat onder andere om digitale horloges van de Japanse fabrikant Casio. Als u liever een automatisch of een mechanisch horloge hebt, zijn de tijdmeters van Seiko een aanrader. De horloges van het Japanse merk staan bekend als betrouwbaar, robuust en vooral: betaalbaar.
Herenhorloge als investering
Luxe horloges voor heren zijn in veel gevallen een goed alternatief wat betreft geld opzij leggen. Daarbij zijn het niet alleen de modellen van goud en platina die in de loop der jaren in waarde stijgen, ook edelstalen horloges zijn de moeite waard als investering . Bijzondere culthorloges, zoals de Rolex Daytona, de Omega Speedmaster Professional, de Audemars Piguet Royal Oak en de Patek Philippe Nautilus zijn uitermate geschikt als belegging.
Als voorbeeld nemen we de Nautilus. De vraag naar dit horloge is zo groot, dat u rekening dient te houden met een wachttijd van maximaal zeven jaar als u een nieuwe bestelt. De prijzen van tweedehands modellen schieten daardoor ook de lucht in. Voor een vintage-horloge met het referentienummer 3700/1A, dat in 2009 nog voor 20.000 euro verkrijgbaar was, betaalt u tegenwoordig bijna 70.000 euro. Ook bij de actuele versie met het referentienummer 5711/1A is de waardestijging enorm. De prijs van 50.000 euro, waarvoor het horloge wordt aangeboden, is bijna twee keer zo hoog als de aanbevolen verkoopprijs van ongeveer 27.000 euro.
Limited editions zijn ook interessant als belegging . Aangezien ze in beperkte aantallen worden geproduceerd en unieke kenmerken hebben, zijn ze vooral gewild onder verzamelaars. Vaak zijn die bereid een stuk meer dan de verkoopprijs te betalen.
Symbolen van luxe en prestige: Rolex-herenhorloges
Als u een polshorloge van Rolex draagt, laat u zien dat u succesvol bent. Er is bijna geen ander merk ter wereld dat zo voor luxe staat als de Zwitserse horlogemanufactuur uit Genève. De populairste herenhorloges zijn het duikhorloge Submariner, dat er met en zonder datumweergave is, de chronograaf Cosmograph Daytona en het elegante automatische horloge Datejust, dat in 1945 op de markt kwam.
Een gedragen Submariner kost in goede tot zeer goede staat ongeveer 6.100 euro. U koopt dit duikhorloge ongedragen voor ongeveer 8.300 euro. Voor een tweedehands Daytona in bicolor-uitvoering bent u ca. 11.200 euro kwijt. Voor een nieuw exemplaar van de chronograaf betaalt u bijna 12.900 euro. Onder verzamelaars is vooral de edelstalen versie zeer gewild en dat is merken aan de prijs. Deze Daytona kost tweedehands minstens 13.300 en ongedragen 16.900 euro. De catalogusprijs van een nieuw exemplaar van edelstaal is iets meer dan 11.300 euro. Omdat dit model zo populair is, betalen verzamelaars en fans van het merk gerust een paar duizend euro meer voor dit zeldzame horloge.
In vergelijking met de Daytona en de Submariner is de Datejust een stuk klassieker. De exemplaren met een geribbelde lunette en een metalen Jubilé-horlogeband met vijf rijen schakels zijn zeer elegant. Kenmerken van deze modelreeks zijn de datumweergave op 3 uur en de bijbehorende datumloep, ook wel cycloop genoemd. Retro-horloges zijn momenteel trendy. Daarom is een bicolor-exemplaar van edestaal en 18-karaats geelgoud een goede keuze. De Datejust is een relatief voordelige kennismaking met de wereld van de luxe horloges van Rolex. Een tweedehands exemplaar vindt u soms voor een bedrag van 2.300 euro. De prijs van een ongedragen Datejust voor heren begint bij ongeveer 5.500 euro.
Chronografen-specialist: prijzen van Breitling-horloges
De Zwitserse horlogemanufactuur Breitling is wereldberoemd om zijn pilotenhorloges en chronografen. Een van de bekendste modellen is de Navitimer met een tweezijdig draaibare lunette en een rekenliniaal, waarmee u verschillende berekeningen kunt uitvoeren. Een klassieke Navitimer heeft een mechanisch uurwerk, maar er zijn ook exemplaren met een quartzkaliber voor minder dan 1.000 euro. Een tweedehands automatische chronograaf koopt u vanaf ca. 3.200 euro. Een actuele Navitimer 01 met het manufactuurkaliber Breitling 01 kost tweedehands rond de 4.800 euro, voor een ongedragen exemplaar betaalt u ca. 300 euro meer.
Een ander bekend horloge van Breitling is de Chronomat. Die is eenvoudig te herkennen aan de lunetteruiters op 3, 6, 9 en 12 uur. Dat zijn verhogingen die het draaien van de lunette vereenvoudigen. Deze feature komt vooral goed van pas als u handschoenen draagt. U betaalt ongeveer 1.500 euro voor een gedragen Chronomat. Nieuw, en met een manufactuurkaliber, koopt u deze chronograaf vanaf ca. 6.100 euro.
Moonwatch en meer: dit kost de Omega Speedmaster Professional
De Omega Speedmaster Professional, ook wel bekend onder de naam Moonwatch, was het eerste polshorloge op de maan. Toen Buzz Aldrin op 21 juli 1969 als tweede mens ooit op de maan liep, droeg hij deze chronograaf van Omega om zijn pols. De fabrikant uit het Zwitserse Biel biedt nog altijd een model aan met hesalietglas en een met de hand opwindbaar kaliber, dat veel op het originele maanhorloge uit 1969 lijkt. U vindt de actuele versie met kunststofglas onder het referentienummer 311.30.42.30.01.005. Voor een ongedragen exemplaar dient u minimaal 3.200 euro te reserveren. Als u de voorkeur geeft aan krasbestendig saffierglas, dient u te zoeken op het referentienummer 311.30.42.30.01.006. Voor ongeveer 3.700 euro heeft u deze Speedmaster Professional in handen.
De horloges van de Seamaster-reeks vormen een andere belangrijke pijler in het portfolio van de manufactuur uit Biel. Bij verzamelaars zijn de vintage-modellen uit de jaren 50 en 60 geliefd, zoals de Seamaster 300, ref. CK2913. Dit horloge kost rond de 18.500 euro. De James Bond-horloges met een gelimiteerde oplage zijn ook enorm gewild. Een goed voorbeeld is de Seamaster 007 Spectre, die voor ca. 8.800 euro wordt aangeboden.
Panerai Luminor – masculien herenhorloge met Italiaans design
De Panerai Luminor behoort tot de markantste polshorloges aller tijden. Een opvallend kenmerk is de grote beugel die dient als kroonbescherming. De beugel drukt de kroon stevig in de kast en dicht het horloge daardoor af. Met een diameter van 44 mm is de Luminor een uit de kluiten gewassen polshorloge. Er zijn echter ook kleinere uitvoeringen met een doorsnede van 40 mm. Deze versies hebben een automatisch kaliber met een datumweergave op 3 uur. Door hun bescheiden afmetingen zijn ze ook geschikt als dameshorloge. Deze automatische horloges van Panerai hebben het referentienummer PAM00048 en kosten tweedehands minstens 4.000 euro, ongedragen 5.000 euro.
Bij een klassieke Luminor drijft een opwindkaliber de uur- en minutenwijzers aan. Het model met een kleine seconde op 9 uur heet Luminor Marina. Een Luminor Base Logo van edelstaal met het referentienummer PAM01000 koopt u ongedragen voor 3.600 euro. De gangreserve van het kaliber OP I, gebaseerd op de Unitas 6497, bedraagt 56 uur. Als u dat te weinig vindt, past het herenhorloge Luminor Base 8 Days met een gangreserve van 8 dagen beter bij u. Binnenin het polshorloge met het referentienummer PAM00560 tikt het manufactuurkaliber P.5000. Voor een nieuw exemplaar betaalt u ongeveer 4.400 euro.
Klassieke dress watches van Patek Philippe
De traditionele polshorloges van Patek Philippe genieten wereldfaam. De Calatrava, die al sinds de jaren 30 op de markt is, behoort tot de beroemdste modellen van de fabrikant. Het horloge is vernoemd naar het leliekruis, dat ook het logo van het merk is. Het design van de dress watch is geïnspireerd op de Bauhausstijl. De manufactuur gebruikt vooral kostbare materialen, zoals wit-, geel- en roodgoud. Een herenhorloge uit de Calatrava-collectie koopt u tweedehands voor ca. 4.500 euro. De prijs van een ongedragen exemplaar begint bij ongeveer 10.000 euro, maar het zeldzame model Calatrava 175th Anniversary Exhibition met het referentienummer 5088/100P-001 kost bijna 108.000 euro.
De Nautilus is niet meer weg te denken uit het portfolio van Patek Philippe. Het door Gérald Genta ontworpen horloge kwam in 1976 op de markt en ontwikkelde zich al snel tot een klassieker. Goed onderhouden edelstalen modellen kosten als snel 20.000 euro. Voor exemplaren van witgoud met een kalender en een maanfaseweergave betaalt u ongeveer 38.000 euro.
Oerknal: de Big Bang van Hublot
De Big Bang is het topmodel van het in 1980 opgerichte merk Hublot. De meeste versies zijn forse herenhorloges met een doorsnede van 45 mm. Daardoor springen ze meteen in het oog. De horloges hebben een opvallend patrijspoortdesign met schroeven in de lunette en zijn gemaakt van hightech materialen, zoals carbon of Magic Gold. Dat is een goudlegering uit eigen manufactuur, die door toevoeging van keramiek zeer krasbestendig is. Een Big Bang Unico Full Magic Gold met het referentienummer 411.MX.1138.RX kost ongedragen ongeveer 23.000 euro.