InloggenInloggen
4.652 horloges voor "

Rolex Daytona

"
Chrono24's Rolex Expert
Filipucci Juweliers
  4,9 (Beoordelingen: 38)
Merk
Model
Prijs
Diameter
Jaar
Locatie
Meer
Uw selectie

Uw selectie

Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Algemene informatie
Soort horloge
Referentie
Meer...
Nieuw/tweedehands
Beschikbaarheid
Geslacht
Staat
Meer...
Inbegrepen bij de levering
Eigenschappen & functies
Opwinden
Materiaal horlogekast
Meer...
Wijzerplaat
Meer...
Glas
Meer...
Functies
Meer...
Hoogte
Meer...
Materiaal lunette
Meer...
Uurmarkeringen
Waterdicht
Meer...
Overig
Meer...
Horlogeband
Materiaal horlogeband
Meer...
Breedte bandaanzet
Meer...
Kleur horlogeband
Meer...
Materiaal sluiting
Meer...
Annuleren

Sorteren op

Volle gas vooruit met de Rolex Daytona

De Daytona is de chronograaf uit het huis Rolex. De sportieve en functionele tijdmeter is een icoon van de Zwitserse firma en begeerd bij horlogeliefhebbers. Eén van de bekendste dragers is de acteur Paul Newman.

Top 5 highlights van de Rolex Daytona

 • Een van de beroemdste chronografen ter wereld
 • Superlatieve chronometer: firmakaliber 4130
 • Verkrijgbaar in roestvrij staal, goud en platina
 • Geliefd bij prominenten en sporters
 • Begeerd verzamelobject: de "Paul Newman"-Daytona

Rolex Daytona – de chronograaf der chronografen

In 1963, één jaar na de eerste Daytona-uithoudingsrace, bracht de horlogefirma Rolex de Cosmograph Daytona op de markt. Het horloge met chronograaffunctie dankt zijn naam aan het beroemde racecircuit van Daytona Beach in Florida. Het is een bijzonderheid in het assortiment van het Geneefse merk dat bekendstaat voor prestigieuze horloges met drie wijzers. De belangrijkste modellen van de Zwitserse firma zijn de Submariner en de Datejust.
Toen de firma de Daytona voorstelde, was enkel het opschrift "Chronograph" terug te vinden op de wijzerplaat. Pas vanaf 1965 werd dat omgeruild voor "Cosmograph". In hetzelfde jaar kwam daar nog "Daytona" bij. Het eerste opschrift wijst erop dat ook Rolex graag het officiële "Moonwatch" voor de Amerikaanse Ruimteorganisatie NASA had willen bouwen. Tenslotte was dit begrip al sinds 1953 op naam van Rolex geregistreerd. Het voor de ruimte bestemde horloge werd uiteindelijk een tijdmeter voor de racesport; de winnaars van de Daytona Continental kregen een Cosmograph Daytona als onderscheiding voor hun prestaties.

Interessant om weten bij de aankoop van een Rolex Daytona

U bent op zoek naar één van de bekendste chronografen? Dan is de Rolex Daytona het perfecte horloge voor u. Word net zoals Leonardo DiCaprio, Niki Lauda en Paul Newman trotse bezitter van uw eigen exemplaar. Meest kenmerkend voor deze tijdmeters is een contrasterende secondenring op de rand van de wijzerplaat. Exemplaren uit de jaren 60 en met referentienummer 6239 worden regelmatig geveild voor meer dan 100 000 euro. Het kan echter ook gunstiger: een gedragen Cosmograph Daytona kan u op de kop tikken voor ongeveer 8000 euro, een ongedragen model voor +/- 2000 euro meer. In dezelfde prijsklasse liggen ook de tweekleurige uitvoeringen uit roestvrij staal en 18 karaat geelgoud. Horloges uit massief goud beginnen vanaf 20 000 euro. De platina versies kosten op hun beurt ongeveer 45 000 euro.

Aankooptips voor de Rolex Daytona

 • Modellen uit roestvrij staal, goud & roestvrij staal, massief goud of platina
 • Gedragen modellen vanaf ca. 8000 euro
 • Zeldzame verzamelobjecten: referentienummer 6239 "Paul Newman" (meer dan 100 000 euro)
 • Sinds 2001 met firmakaliber 4130
 • Lederen of geschakelde horlogeband

Alternatieven van andere merken

Paul Newman en de Rolex Daytona

De acteur en racer Paul Newman is één van de bekendste dragers van de Rolex Daytona. Het horloge met drie hulpwijzerplaten, twee drukknoppen en een tachymeterschaal op de lunette had Newman onmiddellijk in zijn ban. Vooral het model met referentienummer 6239 trok hem eind jaren '60 aan. De kortstondige autosporter hield zijn Rolex Daytona ook tijdens het racen aan en droeg zo bij aan de roem van het horloge. Verzamelaars gaven de modellen met een contrasterende secondenring op de wijzerplaat in de jaren '80 de bijnaam "Paul Newman". Deze versies zijn bijzonder begeerd bij horlogeliefhebbers en worden geveild voor astronomische bedragen – soms wel met vijf nullen. De oorspronkelijke Newman-chronograaf had een witte wijzerplaat met drie zwarte hulpwijzerplaten en grote, duidelijk afleesbare Arabische cijfers. Nog gewilder zijn de laatste modellen met handopwind uit de jaren '70: het veilinghuis Christie's veilde in 2013 zo'n uurwerk voor bijna één miljoen Zwitserse frank.

Horloges om mee te racen

De Daytona werd ontwikkeld voor de racesport: de chronograaffunctie meet tijdsspannen van maximaal twaalf uur. De 30-minutenteller op drie uur en de kleine seconde op negen uur geven een overzichtelijke indruk en zijn goed afleesbar. De tachymeterschaal op de lunette maakt het mogelijk de gemiddelde snelheid over een bepaalde afstand af te lezen. In tegenstelling tot andere merken graveerde Rolex de schaal duidelijk groter in de toenmalige edelstalen lunette.
In het binnenwerk van de Daytona uit de jaren '60 tikte het mechanische kaliber Valjoux 72. Pas in 1976 kwam er een einde aan de carrière van handmatige uurwerken, toen Rolex de eerste Daytona-horloges met automatisch kaliber presenteerde. Op de horlogebeurs van Basel in 1988 stelden ze de verdere verbeteringen van hun chronografen voor die uitgerust waren met het automatische kaliber 4030. Het uurwerk was gebaseerd op de "El Primero" van Zenith, met een balans die 36 000 halve omwentelingen per uur (a/h) doet. De horlogemakers van Rolex konden niet wennen aan deze hoge frequentie van 5 Hz en ook de datumweergave beviel hen niet. Daarom bewerkten ze het uitgangskaliber van Zenith ingrijpend: ongeveer de helft van de onderdelen werd volledig gereviseerd. Hierna tikte de balans bijvoorbeeld met 28 000 a/h. Ook werd de bekende breguetspiraal met dubbele buiging op het einde toegevoegd aan het geheel. De fijnregulering verliep over vier "Microstella"-schroeven die zich aan de binnenkant van het beduidend grotere balanswiel bevonden (bij traditionele uurwerken verloopt de regulering over zogenaamde fijnregelaars). Vooral de stalen versies van de Daytona waren, en zijn nog steeds, zeer begeerd – met ellenlange wachtlijsten tot gevolg.

Nieuwe kalibers voor het nieuwe millennium

De Daytona met referentienummer 116520 was één van de sterren op de horlogebeurs van Basel in 2001. Het edelstalen horloge was uitgerust met het automatisch kaliber 4130, dat Rolex zelf ontwikkelde. Het eerste en enige chronograafkaliber van Rolex had een jaar voordien zijn première gevierd in de gouden versie van de Daytona. Het meet 30,5 mm diameter en 6,5 mm in de hoogte. Als lagerstenen worden 44 robijnen gebruikt en de balans tikt met de gebruikelijke 28 800 a/h. Als de drager de tijd wil instellen, blijft zelfs de kleine seconde staan. Het uurwerk heeft een gangreserve van een aanzienlijke 72 uur zonder en 66 uur met ingeschakelde chronograaf. Een KIF-schokbescherming van de firma KIF Parechoc beschermt de balans en het ankerrad voor schokken. Sinds 2005 hebben magneetvelden geen invloed meer op de balansveer: Rolex bouwt sinds dan de zelfontwikkelde en gepatenteerde Parachrom-balansveer in.
Qua uiterlijk veranderde de eerste Daytona van de 21ste eeuw nauwelijks. De behuizing lijkt als twee druppels water op die van zijn voorganger. Enkel de wijzerplaat hebben de designers lichtelijk veranderd en aangepast aan hun eigen chronograafkaliber. Zo vinden we de kleine seconde nu op zes uur – bij de Daytona met "El Primero" was dat nog op negen uur. Ter ere van het vijftigjarige jubileum in 2013 bracht Rolex een platina versie met bruine Cerachrom-keramische lunette op de markt. Deze vult de edelstalen varianten met tweekleurige optiek aan. De lunette, drukknoppen, kroon en middelste schakels bestaan bij de tweekleurige Daytona uit geelgoud.

Technische hoogtepunten

 • Sinds 2001 met firmakaliber 4130
 • 28 800 halve omwenteling per uur
 • Balansstop om de tijd exact in te stellen
 • Gangreserve van 72 uur
 • Cerachrom-keramische lunette bij platina modellen (2013) & roestvrij stalen modellen (2016)

De Rolex Daytona in de chronografenrace

De Daytona kan zich meten met chronografen van andere merken. Tot de concurrenten behoren de Speedmaster van Omega en de Carrera van TAG Heuer. De Speedmaster Professional, ook Moonwatch genoemd, is één van de grootste uitdagers en maakt deel uit van de collectie Speedmaster. Oorspronkelijk werd dit horloge van Omega voor de racesport ontwikkeld, maar het schopte het tot op de maan. Het was het officiële diensthorloge van de NASA en toonde de astronaut Buzz Aldrin hoe laat het was toen hij in 1969 zijn eerste stap op de maan deed.
Het eerste Zwitserse horloge in de ruimte was van TAG Heuer. In 1962 vloog de astronaut John Glenn als eerste Amerikaan in een baan om de aarde. Daarbij droeg hij een stopwatch van TAG Heuer. Eén van de bekendste chronografen van de firma uit La Chaux-de-Fonds is de Carrera, die slechts één jaar later uitgebracht werd. Zijn naam dankt het horloge aan de rally Carrera Panamericana. Binnen de kortste keren werd het horloge een wereldwijd succes.

Prestige en precisie van topkwaliteit

De Rolex Daytona verenigt uiterste precisie en robuustheid met edele materialen zoals goud en platina. Gelijktijdig belichaamt het horloge sportiviteit en functionaliteit. Niet zomaar zweert de racer Jackie Stewart al sinds 1969 bij een Rolex-chronograaf. Rolex staat als bijna geen ander horlogemerk voor luxe en prestige. Wie een Rolex koopt, krijgt meer dan een horloge; de horloges van de Zwitserse firma zijn namelijk ook een investering. Een constant aanbod, harmonieus design en perfecte, Zwitserse horlogemakerkunst maakten van het merk een mythe die zowel liefhebbers als prominente persoonlijkheden in de ban heeft.

Dit is misschien ook interessant: