InloggenInloggen
1.099 horloges voor "

Rolex Explorer II

"
Merk
Model
Prijs
Diameter
Jaar
Locatie
Meer
Uw selectie

Uw selectie

Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Uw selectie

Uw zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Algemene informatie
Soort horloge
Referentie
Meer...
Nieuw/tweedehands
Beschikbaarheid
Geslacht
Staat
Meer...
Inbegrepen bij de levering
Eigenschappen & functies
Opwinden
Materiaal horlogekast
Wijzerplaat
Meer...
Glas
Functies
Meer...
Hoogte
Meer...
Materiaal lunette
Uurmarkeringen
Waterdicht
Meer...
Overig
Meer...
Horlogeband
Materiaal horlogeband
Meer...
Breedte bandaanzet
Meer...
Kleur horlogeband
Meer...
Materiaal sluiting
Annuleren

Sorteren op

Rolex Explorer II 16550 cream dial stunning B/P 1987 Rolex Explorer II 16550 cream dial stunning B/P 1987 18.500 

Explorer II: de Rolex voor nachtbrakers

Voor al uw outdooractiviteiten, dag of nacht, kunt u terugvallen op de Explorer II. Het robuuste roestvrijstalen horloge van het Zwitserse merk Rolex wordt gekenmerkt door een lunette met 24-urenschaal en een bijhorende wijzer.

Highlights van de Rolex Explorer II

 • Vaste lunette met 24-urenschaal
 • Extra uurwijzer
 • Datumweergave
 • Waterdicht tot 100 meter (10 bar)
 • Roestvrijstalen kast van 42 mm

Ontworpen voor speleologen

De Explorer II maakt deel uit van de Oyster Perpetual-familie van Rolex. De firma ontwierp het model voor een specifieke groep avonturiers en natuurwetenschappers. Toen de Explorer II in 1971 in het assortiment verscheen, richtte het zich vooral op speleologen. Wie zich lange tijd onder de grond bevindt, verliest al snel het gevoel voor dag en nacht. Normale polshorloges, met een uurwijzer die op twaalf uur volledig rond gaat, zijn onder zulke omstandigheden niet echt nuttig. Ook in poolgebied kan u vanwege de eeuwige poolnachten tijdens de winter alle besef van tijd verliezen.
Daarom ontwikkelde Rolex een tijdmeter die dit probleem te slim af is. De Explorer II is uitgerust met een extra uurwijzer die maar half zo traag beweegt en dus een etmaal nodig heeft voor een volledige rotatie. Deze wordt gecombineerd met een vaste lunette met 24-urenschaal. Daarin ligt het verschil met de GMT-Master II, die eveneens een bijkomende uurwijzer heeft. Omwille van de draaibare lunette is de GMT-Master II toch eerder gedacht voor reizigers die verschillende tijdzones doorkruisen. Gezien de tweede uurwijzer bij beide modellen apart verzet kan worden, kan de Explorer II ook een tweede tijdzone weergeven.
Gebruikt men de Explorer II voor zijn oorspronkelijke doel werkt hij zo: om zes uur 's morgens staat de extra wijzer op drie uur, wat precies overeenkomt met de 6 op de lunette. 's Middags wijst hij loodrecht naar beneden, naar de 12 op de buitenring. Bij het aanbreken van de avond is hij een kwart verder en beland op negen uur (18 op de vaste lunette). Zes uur en 90 graden later, voltooit de wijzer op het einde van de dag zijn ronde.

Een Rolex Explorer II kopen

U bent op zoek naar een robuust reishorloge van één van de Zwitserse topmerken? De Explorer II biedt kwaliteit en prestige van het beroemdste horlogemerk ter wereld. Hij heeft een roestvrijstalen behuizing van 42 mm en is waterdicht tot 100 meter (10 bar). Een kroonbescherming zorgt ervoor dat de kroon met dubbele dichting niet beschadigd wordt. De wijzerplaat is wit of zwart en dankzij de Chromalight-indexen weet u ook in het donker hoe laat het is.
De tweede uurwijzer, die per dag één omwenteling maakt, is vooral nuttig voor reizigers. Daarmee kan u onderweg op elk moment de thuistijd aflezen.
Voor een ongedragen Explorer II moet u iets meer dan 7000 euro investeren. Nieuwere, goed bewaarde exemplaren vindt u voor de helft, terwijl de prijsverhouding bij de vintage modellen net omgekeerd is. Vroege versies van de Explorer II kosten doorgaans meer dan 10 000 euro, afhankelijk van hun zeldzaamheid. Als u een diameter van 42 millimeter te groot vindt, moet u uitkijken naar een oudere Explorer II met een kast van 40 mm. Een vergelijkbaar horloge is de Ingenieur Dual Time van IWC.

Aankooptips

 • Ongedragen: 7000 euro
 • Zeldzame exemplaren uit de jaren 70: meer dan 10 000 euro
 • Referentienummer 1655: vintage / 216570: nieuwere Explorer II

Waterdicht tot 100 meter dankzij Twinlock-kroon

Als u de extra uurwijzer en de schaal op de lunette wegdenkt, is de Explorer II een klassiek horloge met centrale seconde-, minuten- en uurwijzer. Op drie uur kan u de datum aflezen.
Zowel de behuizing als de armband zijn gemaakt uit roestvrij staal van het type 904L. Deze staalsoort geldt als extreem bestand tegen corrosie en krassen. Hoewel het met een diameter van 42 millimeter de gemiddelde grootte overschrijdt, komt het ook aan smallere polsen goed tot zijn recht.
De geschroefde Twinlock-kroon is door twee pakkingen beschermd tegen indringend water en vuil. In combinatie met de eveneens geschroefde bodem resulteert dit in een horloge dat waterdicht is tot een diepte van 100 meter (10 bar). Over zwemmen en snorkelen met uw Explorer II hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

Zwarte of witte wijzerplaat & cyclopische lens

De wijzerplaat is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit. De uurindexen erop worden niet weergegeven aan de hand van cijfers, maar door symbolen. De acht cirkeltjes, twee strepen en de omgekeerde driehoek op twaalf uur zijn, net als de wijzers, ingelegd met Chromalight en lichten daardoor blauw op in het donker. Andere merken gebruiken hiervoor meestal het groenachtige Superluminova – net zoals Rolex vroeger deed.
Aan de bovenkant wordt de wijzerplaat afgeschermd door een krasbestendig saffierglas. Op de plek van de datum is het gewelfd om een vergrotend effect te realiseren. De zogenaamde cyclopische lens is een kenmerk van verschillende andere Rolexen, waaronder de Submariner

Verbleekte wijzers drijven de prijs op

Toen de Explorer II in de jaren 70 nog nieuw in het assortiment was en het referentienummer 1655 had, deed het gerucht de ronde dat acteur Steve McQueen zo'n exemplaar bezat. Hoewel het nooit bevestigd kon worden, was dit genoeg om de Explorer II – na een moeilijke beginperiode – tot een gevraagd horloge te maken. McQueen is op foto's uit die tijd wel te zien met een Rolex Submariner. Enkele horloges uit deze eerste fase hebben een herkenningsteken, dat niet bewust aangebracht werd. De eens oranje of rode 24-uurwijzers verbleekten doorheen de jaren omdat het materiaal de uv-stralen van de zon niet verdroeg – de Explorer II werd tenslotte in de eerste plaats ontworpen voor speleologen. Rolex verving deze verbleekte wijzer weliswaar, maar toch groeide het uit tot een kenmerk van de vintage modellen en drijven ze de prijs de hoogte in, in plaats van als gebrek gezien te worden. Een vroege 1655 kan gemakkelijk de grens van 10 000 euro overschrijden en dus het dubbele van een nieuwe Explorer II kosten.

Nauwkeurig automatisch uurwerk met COSC-certificaat

In de modellen van de nieuwere generatie met referentienummer 216570 bouwt Rolex het kaliber 3187 in. Het heeft een automatische opwinding, tikt met 28 800 halve omwentelingen per uur (4 Hz) een heeft een gangreserve van ongeveer 48 uur. Rolex geeft aan dat het per dag slecht twee seconden afwijkt en ook het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers bevestigde dit door het uitreiken van een COSC-certificaat. Het kaliber is gebaseerd op het uurwerk 3135, waarmee verschillende Rolexen uitgerust zijn, zoals bijvoorbeeld de Sea Dweller Deepsea.
Het 3187 beschikt over een blauwe Parachrom-balansveer. Na een onderzoeksperiode van vijf jaar stelde Rolex dit belangrijke onderdeel in 2005 voor. De balansveer is gemaakt uit een antimagnetische legering van niobium en zirkoon. Ze wordt tienmaal minder beïnvloed door schokken dan een gebruikelijke spiraal. Bovendien is de Explorer II door de huisgemaakte Paraflex-schokbescherming beschermd tegen stoten en andere extreme situaties.

Stevig outdoorhorloge

De Explorer II is een stevig en sportief outdoorhorloge uit roestvrij staal. De kroonbescherming en waterdichtheid tot 100 meter zorgen ervoor dat het ook barre omstandigheden zonder kleerscheuren overleeft. Door zijn extra secondewijzer en de vaste 24-uurlunette onderscheidt het zich van de minimalistische en iets kleinere Explorer, die al sinds 1953 deel uitmaakt van Rolex' assortiment. Zijn oorspronkelijke rol als tijdmeter voor speleologen ontgroeide de Explorer al lange tijd geleden. De 24-uurwijzer kan u gebruiken voor een tweede tijdzone, zodat u tijdens uw reizen kan profiteren van deze extra functie. Voor goed bewaarde vintage modellen met referentienummer 1655 worden bedragen met vier nullen verlangd.

Bijzondere kenmerken

 • Firmakaliber
 • COSC-certificaat
 • Oyster-armband uit roestvrij staal
 • Cyclopische lens voor de datum