- 30
- 60
- 120
IWC Pilot’s Watch - het klassieke pilotenhorloge
De geschiedenis van de Pilot’s Watches van IWC Schaffhausen is lang en succesvol. Van klassieke pilotenhorloges tot keramische chronografen en modellen met een eeuwigdurende kalender of tourbillon - de collectie heeft voor elk wat wils.
5 redenen om een Pilot’s Watch te kopen
- Pilotenhorloges met lange traditie
- Spitfire-collectie met hoogwaardige manufactuurkalibers
- Perfecte afleesbaarheid dankzij lichtgevende wijzers, cijfers en indexen
- Populaire limited editions: Le Petit Prince en Antoine de Saint-Exupéry
- Ruime keuze aan materialen: edelstaal, goud, titanium, brons, keramiek
Pilotenhorloges sinds 1936
De manufactuur IWC Schaffhausen is als vrijwel geen andere Zwitserse horlogefabrikant bekend om pilotenhorloges. De fabrikant stelde al in 1936 de Spezialuhr für Flieger voor, een model dat geheel was gewijd aan de luchtvaart. Modellen als de Grosse Fliegeruhr uit de jaren 40 en de in 1948 voorgestelde Mark 11 zijn tegenwoordig absolute klassiekers en gewilde collector's items.
De traditie van de pilotenhorloges zet IWC voort met de collectie Pilot’s Watches. Qua design zijn ze evenbeelden van hun historische voorgangers uit het begin van de jaren 40. Nog altijd zorgt de als Baumuster A bekende vormgeving met oplichtende Arabische cijfers, indexen, zwaardvormige wijzers en een pilotendriehoek op 12 uur voor een perfecte afleesbaarheid.
De collectie bevat inmiddels een flink aantal verschillende modellen. De keuze loopt uiteen van zeer klassieke drie-wijzer-horloges tot chronografen en horloges met een manufactuurkaliber, eeuwigdurende kalender, maanfase en een tourbillon. U heeft vrijwel net zoveel keuzevrijheid bij het materiaal van de kasten, want IWC biedt de horloges aan in edelstaal, goud, platina, titanium, brons en zelfs keramiek. Aangezien de Pilot’s Watches verkrijgbaar zijn in diameters van 36 tot 55 mm kunnen ze zowel door dames als heren worden gedragen.
Wat kost een Pilot’s Watch?
Model | Prijs (ca.) | Materiaal | Bijzonderheden |
Big Pilot’s Constant-Force Tourbillon Le Petit Prince | 230.000 euro | Roodgoud | Tourbillon, maanfase, gangreserveweergave |
Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium | 15.100 euro | Ceratanium | Dubbelchronograaf, datum, weekdag |
Pilot’s Watch Automatic Top Gun | 6.150 euro | Keramiek | Datum |
Pilot’s Watch Mark 11 | 6.000 euro | Edelstaal | Legendarisch kaliber 89 |
Pilot’s Watch Automatic Spitfire | 5.400 euro | Brons | Datum |
Pilot‘s Watch Classic Chronograph | 4.750 euro | Edelstaal | Chronograaf, datum |
Pilot’s Watch Mark XVIII | 3.400 euro | Edelstaal | Datum |
Details en prijzen van de Mark-modellen
De Classic-serie van de Pilot’s Watches lijkt het meest op de oude IWC-klassiekers. Hier vindt u onder andere de Mark XVIII – een opvolger van de beroemde Mark 11. Dit 40 mm grote edelstalen horloge met zwaardvormige wijzers en stevige indexstrepen is duidelijk georiënteerd op de Grosse Fliegeruhr. Alleen de datum op 3 uur onderscheidt dit model van het historische voorbeeld. Het horloge is zowel verkrijgbaar met een zwarte wijzerplaat en witte opschriften als met een witte wijzerplaat met zwarte cijfers en indexen.
Sinds 2017 tikt binnenin de horloges een Sellita SW 300-1. In oudere versies van het horloge bevindt zich een ETA 2892-2. Een mantel van zacht ijzer beschermt de uurwerken tegen schadelijke magneetvelden. Met een leren horlogeband kost een ongedragen Mark XVIII ca. 3.400 euro. Voor de variant met een edelstalen schakelband betaalt u bijna 900 euro meer. Een tweedehands Mark XVIII koopt u vanaf ongeveer 2.800 euro.
Op de tweedehands markt vindt u ook talrijke Mark-modellen van oudere generaties. U herkent de oudere horloges aan de ontbrekende 6 en 9. De prijzen van goed onderhouden tot ongedragen exemplaren liggen tussen de 2.550 euro voor een Mark XVI en de 4.500 euro voor een Mark XV.
Voor verzamelaars is de originele Mark 11 en de directe opvolger Mark XII het interessantst. Het design van de wijzerplaat is bij deze horloges iets anders dan dat van de latere modellen. Het opvallendst is de vorm van de wijzers. Zo is de minutenwijzer een ranke, taps toelopende staafwijzer, terwijl de forse secondewijzer geen punt aan het uiteinde heeft. Daarnaast zijn de indexstreepjes een stuk dunner. Voor een goed onderhouden Mark 11 betaalt u ca. 6.000 euro, een Mark XII koopt u tweedehands vanaf ca. 3.100 euro.
Kast van maximaal 55 mm – de Big Pilot’s Watch
Naast de modellen van de Mark-serie zijn de Big Pilot’s Watches een andere belangrijke pijler van het portfolio van IWC. Met deze reeks zet de Zwitserse fabrikant de traditie van de Grosse Fliegeruhr voort. Dit uit zich in een wijzerplaat volgens het Baumuster A, een oversized kast en een grote, kegelvormige kroon. Actuele uitvoeringen hebben over het algemeen een diameter van 46 mm. Een aantal limited editions hebben zelfs een doorsnede van 48 mm of een historisch correcte grootte van 55 mm. In alle Big Pilot's Watches tikken manufactuurkalibers.
Horloges van dit soort zijn er in talrijke uitvoeringen en prijsklasses. Modellen met drie wijzers en een kast van edelstaal, titanium of brons vindt u voor prijzen van rond de 10.000 euro. Als u voor een horloge met een kast van roodgoud kiest, betaalt u ongeveer het dubbele. De modellen van de Spitfire-serie zijn ook verkrijgbaar met een eeuwigdurende kalender en een maanfase. Het op de SSIH van 2019 voorgestelde horloge van brons kost bijna 30.900 euro. Ook zeer exclusief is de eveneens in 2019 voorgestelde Le Petit Prince Constant-Force Tourbillon. Dit model beschikt over een maanfaseweergave, tourbillon en een constante kracht mechanisme, dat zorgt voor een gelijkmatige krachtoverdraging van de opwindveer naar de ankergang. Het horloge heeft een gelimiteerde oplage van tien exemplaren van roodgoud en evenveel van platina. De prijs ligt rond de 230.000 euro.
De elegante variant – de Pilot’s Watch Spitfire
In de Spitfire-serie verbindt IWC de technische en zakelijke look van de pilotenhorloges met een vleugje elegantie. De naam Spitfire is een hommage aan het gelijknamige jachtvliegtuig van de firma Supermarine. De bodem heeft een gravure van het silhouet van deze vliegmachine, die tot in de jaren 50 werd gebruikt door de Royal Air Force. Het is een van de meest gebouwde vliegtuigtypes uit de geschiedenis.
IWC plaatst uitsluitend kalibers uit eigen manufactuur in de horloges van de collectie. Een aantal heeft complicaties als een eeuwigdurende kalender, maanfaseaanduiding, chronograaffunctie of tweede tijdzone. De kast van goud, brons of gepolijst edelstaal en de glanzend zwarte, mat olijfgroene of metallic grijze wijzerplaten met een sunburst-patroon zorgen voor een chic tintje.
De instap qua prijs in de huidige Spitfire-collectie wordt gevormd door de edelstalen modellen met drie wijzers en een datumaanduiding op 3 uur. Houd rekening met een prijs van ongeveer 4.800 euro voor een ongedragen exemplaar. De bronzen horloges kosten ongeveer 5.400 euro. U moet een stuk dieper in de buidel tasten voor de chronografen van deze reeks. Die koopt u vanaf ca. 6.200 euro. Voor de tophorloges met een eeuwigdurende kalender of een wereldtijdaanduiding betaalt u bedragen tussen de 13.800 en de 30.900 euro.
Als u wilt besparen, komt u uit bij exemplaren uit oudere jaargangen. Eenvoudige horloges met drie wijzers koopt u vanaf 2.200 euro, chronografen zijn er vanaf bijna 3.000 euro. Het is belangrijk om te vermelden dat binnenin deze horloges uurwerken van ebauche-fabrikant ETA tikken en geen manufactuurkalibers.
De tijd opnemen met de Pilot’s Watch Chronograph
Chronografen vindt u in alle series van de collectie Pilot’s Watches. Topmodellen zijn de Le Petit Prince Perpetual Calendar Chronograph en de Timezoner Chronograph. De eerstgenoemde beschikt dankzij het manufactuurkaliber 89630 over een flyback-chronograaf, een eeuwigdurende kalender en een een maanfaseweergave. De roodgouden kast met een doorsnede van 43 mm past perfect bij de wijzerplaat met een blauw sunburst-patroon en de donkerbruine horlogeband van kalfsleer. Het horloge heeft een gelimiteerde oplage van 250 exemplaren. De catalogusprijs bedraagt 40.900 euro.
Bij de Timezoner Chronograph gaat het om een flyback-chronograaf waarmee u eenvoudig naar een van de 24 belangrijkste tijdzones omschakelt. Dit doet u met de zogenaamde stedenring; een draailunette waarop 24 stedennamen staan die allemaal een tijdzone representeren. De actuele tijdzone wordt aangeduid door de stad op 12 uur. Als u de lunette naar een andere tijdzone draait, dan springen de uurwijzer en de wijzer van de 24-uursaanduiding dankzij een gepatenteerd mechanisme automatisch naar de juiste positie. Ook de datum wordt, indien noodzakelijk, automatisch aangepast. Dit praktische edelstalen horloge met een automatisch manufactuurkaliber kost ongedragen ongeveer 9.000 euro en tweedehands ca. 7.600 euro.
Een ander interessant model is de Top Gun Double Chronograph. Dit horloge beschikt over een kaliber op basis van de Sellita SW-500 dat is uitgebreid met een rattrapante. Met de extra drukknop op 10 uur kunt u tussentijden stoppen. De kast bestaat ook uit een ongebruikelijk materiaal, namelijk Ceratanium. Dat is een speciale legering van keramiek en titanium. Het materiaal is krasbestendig en zeer hard en verleent het horloge een chique, matzwarte kleur. De zijdeachtig zwarte wijzerplaat en de lichtgrijze wijzers en indexen completeren de look. Deze hightech-stopwatch heeft een catalogusprijs van 15.100 euro.
Er zijn ook minder opvallende modellen. Een goed voorbeeld is de Pilot‘s Chronograph uit de Classic-serie. Deze 43 mm grote edelstalen chronograaf met een geüpgraded Sellita SW 500-kaliber koopt u ongedragen vanaf ca. 4.750 euro en tweedehands vanaf ongeveer 4.150 euro. Goed onderhouden exemplaren van de voorgaande generatie worden voor bedragen rond de 3.000 euro aangeboden. U bent het voordeligst uit als u kiest voor een model met een quartzuurwerk uit de vroege jaren 90. Deze horloges kosten tussen de 1.800 en de 2.100 euro.
The next generation – Pilot’s Watch Top Gun van keramiek
In de Top Gun-reeks verenigt IWC de klassieke look van zijn pilotenhorloges met het modernste wat er op gebied van materiaal te krijgen is. Het toverwoord is hier keramiek. Het maakt de kasten zeer krasbestendig, licht en huidvriendelijk. Bovendien geeft het zwarte materiaal een welhaast futuristische aanblik. De serie biedt zowel drie-wijzer-horloges als chronografen, beide uitvoeringen hebben manufactuurkalibers. Voor modellen met een stopwatchfunctie betaalt u in ongedragen staat bijna 8.700 euro. Goed onderhouden tweedehands horloges zijn ongeveer 1.000 euro voordeliger.
Exemplaren met drie wijzers kosten in de 41 mm grote uitvoering ca. 6.150 euro. U dient iets dieper in de buidel te tasten voor de Big Pilot Top Gun met een diameter van 46 mm. De prijzen van dit model liggen tussen 9.300 en de 11.000 euro.
De Pilot‘s Watch Chronograph Mojave Desert werd voorgesteld op de SIHH van 2019. De kast is geïnspireerd op de gelijknamige woestijn en bestaat daarom uit zandkleurig keramiek. De wijzerplaat is glanzend donkerbruin. Het horloge heeft een gelimiteerde oplage van 500 stuks en binnenin tikt het manufactuurkaliber 69380. De catalogusprijs bedraagt 10.000 euro.
Le Petit Prince en Saint-Exupéry – de special editions
IWC brengt regelmatig special editions op de markt ter ere van de Franse piloot en auteur Antoine de Saint-Exupéry en zijn beroemde verhaal De kleine prins. Deze horloges zijn te herkennen aan hun wijzerplaten. Die van de Le Petit Prince -reeks hebben een blauw sunburst-patroon, die van de Antoine de Saint-Exupéry -serie hebben eveneens een sunburst, maar dan in het tabaksbruin.
In beide collecties vindt u uiterst gecompliceerde gouden en platina horloges met een tourbillon en maanfase of een eeuwigdurende kalender, die vaak meer dan 230.000 euro kosten. Voordeliger is echter ook mogelijk, want er zijn ook varianten van edelstaal met binnenin een kaliber van ETA of Sellita. Eenvoudige chronografen vindt u vanaf ca. 4.100 euro, uitvoeringen met een dubbelchronograaf kosten meer dan het dubbele, ca. 8.900 euro. Horloges met drie wijzers koopt u afhankelijk van de uitvoering voor bedragen tussen de 3.300 en de 4.100 euro.