IWC: traditie uit Schaffhausen
IWC Schaffhausen behoort tot de bekendste horlogefabrikanten ter wereld. Vooral de pilotenhorloges genieten een bijzondere status. Daarnaast laat IWC met de Portugieser zien wat het te bieden heeft op het gebied van haute horlogerie.
5 redenen om een horloge van IWC te kopen
- Zwitserse manufactuur met lange traditie sinds 1868
- Beroemde modellen als de Pilot’s Watch, Portugieser en Da Vinci
- Kalibers en kasten met een eersteklas finissage
- Materialen als edelstaal, goud, titanium, keramiek en brons
- Functionele horloges en dress watches voor dames en heren
Luxe horloges voor elke gelegenheid
De Zwitserse fabrikant van luxe horloges International Watch Company – kortweg IWC – heeft een lange traditie en behoort tot de grote namen in de horlogebranche. Wereldwijd bekend werd de manufactuur uit Schaffhausen vooral door pilotenhorloges, die als sinds de jaren 30 tot het vaste portfolio behoren. Ze genieten allemaal een cultstatus – van het speciale horloge voor piloten uit 1936 tot de legendarische IWC Mark 11 en de moderne modelreeksen als de Spitfire en de Top Gun.
Ook de dress watch-reeksen zoals de Portugieser, de Portofino en de Da Vinci hebben het tot absolute klassiekers geschopt en inspireren horlogefans van over de hele wereld. Hetzelfde geldt voor de Ingenieur en de Aquatimer. Zij dragen er ook aan bij dat IWC Schaffhausen een uitstekende reputatie geniet.
Het lukt IWC keer op keer om in alle modelreeksen traditioneel met modern te verbinden - zowel met het gebruik van keramiek, brons en titanium voor de kasten als met het uitrusten van het duikhorloge Aquatimer met een buiten-binnen-draairing. Daarnaast zijn nauwkeurige uurwerken vanzelfsprekend voor IWC. Meestal worden manufactuurkalibers gebruikt. Daarnaast biedt IWC ook horloges aan met kalibers van de Zwitserse ebauche-fabrikanten ETA en Sellita, die worden gemodificeerd en gereguleerd.
Wat kost een horloge van IWC Schaffhausen?
Model | Prijs (ca.) | Bijzonderheden |
Portugieser Grande Complication | 185.000 euro | 20 complicaties |
Portugieser Perpetual Calendar | 26.000 euro | Eeuwigdurende kalender, maanfase |
Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph | 22.300 euro | Eeuwigdurende kalender, chronograaf, maanfase |
Big Pilot’s Watch 7 Day Power Reserve | 10.500 euro | Gangreserve van 168 uur, datum |
Pilot’s Watch Top Gun Double Chronograph | 7.300 euro | Dubbelchronograaf, datum, keramische kast |
Ingenieur Chronograph | 6.500 euro | Chronograaf, datum |
Aquatimer Ocean 2000 | 6.400 euro | Tot 2.000 m waterdicht, datum |
Portugieser Chronograph | 5.600 euro | Chronograaf, datum |
Ingenieur Automatic | 3.700 euro | Datum |
Pilot’s Watch Mark XVIII | 3.400 euro | Datum |
Gedetailleerde prijzen van pilotenhorloges
De pilotenhorloge-collectie Pilot’s Watches is met afstand de grootste van het volledige IWC-portfolio en is opgedeeld in verschillende subreeksen. De modellen van de Heritage- en Classic-reeks zijn de directe opvolgers van oude klassiekers. Hier vindt u IWC-horloges van edelstaal met diameters tussen de 40 en de 55 mm en met ETA-, Sellita-, of manufactuurkalibers. De prijzen van modellen van deze series lopen uiteen van 3.300 euro voor eenvoudige Mark XVIII-exemplaren met drie wijzers tot 11.000 voor ingewikkelde chronografen.
De horloges van de Spitfire-reeks lijken op het eerste gezicht erg veel op de andere modellen. Als u nauwkeuriger kijkt, ziet u al snel dat het om een zelfstandige serie gaat. Dat wordt onder andere duidelijk door de kasten, die naast edelstaal ook verkrijgbaar zijn in het brons. Daarnaast tikken in de actuele Spitfire-horloges uitsluitend manufactuurkalibers. Ze hebben een chronograaffunctie, tweede tijdzone, eeuwigdurende kalender of een maanfaseweergave. Afhankelijk van het aantal functies liggen de prijzen tussen de 5.000 en de 30.000 euro.
Als u een zeer modern IWC-pilotenhorloge wilt hebben, gaat u naar de Top Gun-reeks. Het design van de wijzerplaat komt grotendeels overeen met de andere modellen, maar de Zwitserse manufactuur kiest bij deze serie consequent voor zwart glanzende kasten van keramiek. Tijdens de SIHH 2019 stelde IWC de Top Gun Mojave Desert voor, waarvan de beige kast naar de gelijknamige woestijn verwijst. De Top Gun is verkrijgbaar met drie wijzers of met een dubbelchronograaf. De prijzen liggen tussen de 6.000 en de 11.000 euro.
IWC brengt regelmatig limited editions uit van het pilotenhorloge ter ere van de piloot en auteur Antoine de Saint-Exupéry. Deze modellen zijn meestal uitvoerig versierd en bestaan in veel gevallen uit goud of platina. Een eenvoudig drie-wijzer-model koopt u voor bijna 4.000 euro, voor een uitvoering met een rattrapante of een jaarkalender betaalt u ca. 9.000 euro. Als u geïnteresseerd bent in een variant met een tourbillon of een maanfaseaanduiding, dient u rekening te houden met een prijs boven de 200.000 euro.
Antimagnetische klassieker: de Ingenieur
Net zoals de pilotenhorloges is de IWC Ingenieur een mijlpaal in de geschiedenis van het merk. Dit functionele horloge was in 1955 een van de eerste modellen die beschermd waren tegen sterke magneetvelden. Een mantel van zacht ijzer binnenin de kast zorgde hiervoor. De populariteit van de Ingenieur nam begin jaren 70 enorm toe, nadat de bekende horlogedesigner Gérald Genta een nieuwe kast voor het horloge ontwierp. Daarna beschikte de Ingenieur over een enigszins tonneauvormige kast met een geïntegreerde horlogeband en een ronde, op een patrijspoort lijkende, lunette. Net zoals Genta's andere beroemde horloge, de Audemars Piguet Royal Oak. De actuele Ingenieur-collectie is weer meer georiënteerd op het klassieke, ronde design van de eerste Ingenieur met het referentienummer 666.
IWC biedt de Ingenieur in talrijke varianten aan. Het horloge is er als drie-wijzer-variant van edelstaal, als chronograaf en ook in een 18-karaats gouden uitvoering met een eeuwigdurende kalender. De prijzen liggen afhankelijk van de functies tussen de 3.700 en de 41.000 euro. Als u de voorkeur geeft aan een model uit de jaren 70 of 80, dan heeft een ruime keuze op de tweedehands markt. Afhankelijk van de staat betaalt u tussen de 3.450 en de 8.200 euro. Horloges uit de jaren 50 en 60 worden ook veelvuldig aangeboden voor bedragen tussen de 5.000 en de 9.500 euro.
Duikhorloge Aquatimer: tot 2.000 m waterdicht
Met de Aquatimer heeft IWC ook een duikhorloge in het portfolio. Toen de onderneming het horloge midden jaren 60 voorstelde, onderscheidde het zich duidelijk van andere duikhorloges dankzij een duiklunette onder het horlogeglas en een tweede kroon op 2 uur. Ook bij de huidige modellen, zoals de tot 2000 m (200 bar) waterdichte Automatic 2000, bevindt de draairing voor het instellen van de duiktijd zich onder saffierglas. In tegenstelling tot bij de horloges uit het verleden wordt de draairing met de lunette bediend.
Voor de actuele Aquatimer van edelstaal met drie wijzers betaalt u ca. 3.900 euro. De variant met een chronograaffunctie kost ongeveer 5.600 euro. Limited editions zoals de Aquatimer Sharks en de Perpetual Calendar Digital Date-Month van 18-karaats roodgoud en titanium zijn een stuk duurder en kosten tussen de 10.000 en de 34.000 euro. Als u liever een vintage-model met een dubbele kroon uit de jaren 60 hebt, dan betaalt u voor een goed onderhouden exemplaar 20.000 euro. Een voordelig alternatief bieden de modellen uit de late jaren 90 en begin deze eeuw. Die hebben ook twee kronen, maar kosten tussen de 2.000 en de 3.000 euro.
Portugieser en Portofino – klassiek, chic, gecompliceerd
De collecties Portugieser en Portofino staan geheel in het teken van klassieke elegantie. De roots van de Portugieser gaan terug tot de jaren 30. Destijds gaven de twee Portugese koopmannen IWC de opdracht een polshorloge te produceren met daarin een zo nauwkeurig mogelijk uurwerk. Sindsdien heeft het horloge zich tot een van de uitgebreidste collecties ontwikkeld. In de Portugieser-reeks vindt u verfijnde afwerking en intelligente complicaties. Dit loopt uiteen van een chronograaffunctie tot een eeuwigdurende kalender en van een minutenrepetitie tot een tourbillon. Baas boven baas is de Portugieser Grande Complication, die maar liefst 20 verschillende complicaties bezit.
De chronografen van deze serie kosten afhankelijk van de uitvoering tussen de 5.500 en de 11.500 euro. Voor bijna 4.000 euro meer heeft u een Portugieser met een jaarkalender. Als u een uitvoering met een eeuwigdurende kalender of een tourbillon wilt, betaalt u tussen de 26.000 en de 35.000 euro. Voor het topmodel met 20 complicaties dient u 183.000 euro opzij te zetten.
De designers van IWC hebben de horloges van de Portofino-collectie van een iets ingetogener design voorzien. Ze stralen een sobere elegantie uit, wat het de perfecte dress watches maakt. De reeks omvat klassieke horloges met drie wijzers, chronografen, horloges met een maanfase- en gangreserveweergave of een tourbillon. Voor de nauwkeurigheid wordt gezorgd door automatische uurwerken van Sellita of opwindkalibers uit eigen manufactuur. IWC biedt de Portofino aan in diameters van 37 tot 45 mm en in edelstaal of goud. Een aantal modellen zijn met diamanten versierd. Door de verschillende doorsnedes zijn de horloges zowel geschikt voor dames als heren.
De uitvoering met drie wijzers en een edelstalen kast kost tussen de 3.000 en de 4.000 euro. Met een gouden kast kost deze variant ongeveer twee keer zoveel. Hetzelfde geldt voor de chronografen van deze reeks. In de stalen uitvoering kosten ze ca. 5.000 euro en van goud bijna 10.000 euro. Voor topmodellen met een maanfase, gouden kast en diamanten kan de prijs oplopen tot ca. 26.500 euro.
Da Vinci – de universele dress watch
Hoewel de Da Vinci pas sinds 2017 als zelfstandige collectie bestaat, heeft IWC al sinds 1969 meerdere modellen op de markt gebracht, die vernoemd zijn naar deze beroemde homo universalis. Een eigenschap van de Da Vinci is dat dit horloge eigenlijk altijd anders is - soms rond, dan weer hoekig of tonneauvormig. Bovendien heeft dit model altijd ingewikkelde complicaties. In de actuele collectie heeft de Da Vinci een ronde kast van 18-karaats roodgoud of edelstaal, die in sommige gevallen met diamanten is versierd. Net zoals de Portofino is ook de Da Vinci geschikt voor dames en heren, want het horloge is verkrijgbaar in groottes van 36 tot 44 mm. Qua complicaties kunt u kiezen tussen een eeuwigdurende kalender, chronograaf, tourbillon of een maanfaseweergave.
Een actueel model van edelstaal met drie wijzers koopt u vanaf 4.800 euro. Als u voor een horloge met een stopwatchfunctie kiest, dient u rekening te houden met een prijs rond de 10.000 euro. Bovenaan de prijsschaal vindt u de modellen met een gouden kast, diamantzetting en complicaties als een eeuwigdurende kalender. Houd rekening met prijzen tussen de 22.000 en de 32.000 euro. Een vintage-horloge kun u vaak al voor 1.000 euro op de kop tikken.
De geschiedenis van de International Watch Company
IWC Schaffhausen blikt terug op een turbulente geschiedenis. Het idee voor het merk kwam van de Amerikaanse horlogemaker en ingenieur Florentine Ariosto Jones (1841-1916), die van 1841 tot 1916 in Boston woonde en een leidinggevende positie bij de horlogefabrikant E. Howard & Company bekleedde.
F.A. Jones zocht naar een mogelijkheid om Zwitserse horlogemakerskunst met moderne productietechnieken uit de VS te combineren. In Zwitserland kwam de jonge Amerikaan in contact met de industrieel Johann Heinrich Moser, die een horlogefabriek en een waterkrachtcentrale bezat in Schaffhausen aan de Rijn.
In 1868 huurde Jones een aantal ruimtes van Moser en richtte de International Watch Company op. Niet veel later bouwde hij zijn eigen fabriek. Hoewel de lonen in Zwitserland relatief laag waren, behaalde IWC nauwelijks winst. De invoerkosten in de VS waren te hoog er was niet genoeg vraag naar de horloges. Het leidde tot een faillissement en de handelsbank van Schaffhausen nam de onderneming over. In 1847 werd IWC een naamloze vennootschap.
Na een tweede bankroet in 1880 kocht de Zwitser Johannes Rauschenbach het bedrijf. Hij bracht IWC in rustiger vaarwater. Zijn familie leidde het bedrijf gedurende meerdere decennia en generaties. Door een huwelijk met Emma Rauschenbach werd zelfs de beroemde psychoanalyticus C. G. Jung een tijd lang aandeelhouder van IWC. In 1929 nam zijn zwager Ernst Jakob Homberger Jungs aandelen over. Ernst Jakob leidde het bedrijf tot 1955. Toen werd Ernst Jakob opgevolgd door zijn zoon Hans Ernst Homberger. Hij was het laatste familielid dat aan het roer stond bij IWC.
De quartzcrisis, een hoge goud- en een lage dollarprijs leidden ertoe dat Hans Ernst Homberger het gehavende bedrijf in 1978 moest verkopen. Het bedrijf werd overgenomen door de Duitse VDO Schindling AG, bekend van kilometertellers voor auto's. In hetzelfde jaar lijfde de VDO een andere Zwitserse traditiefabrikant in, namelijk Jaeger-LeCoultre. Toen de VDO in 1991 opging in het Mannesmann-concern werden ook beide horlogemerken overgenomen. In 2000 kocht de telecomaanbieder Vodafone de Mannesmann-groep. Vodafone stootte de horlogetak af en verkocht IWC, Jaeger-LeCoultre en de Lange Uhren GmbH (A. Lange & Söhne ) door aan het luxeconcern Richemont, waar IWC tot op heden deel van uitmaakt. Tot Richemont behoren naast de eerdergenoemde merken ook Panerai en Baume & Mercier.