- 30
- 60
- 120
Tudor – kwaliteit en elegantie
De horloges van de Zwitserse firma Tudor blinken uit op vlak van precisie en de sportieve, elegante designs zijn een streling voor het oog. Dankzij de knowhow van de moederfirma biedt Tudor al meer dan 70 jaar kwaliteit aan tegen een redelijke prijs.
In het midden van de 20ste eeuw kwam Hans Wilsdorf – Rolex' oprichter – op het idee gunstige horloges met de betrouwbaarheid van een Rolex te produceren. Daarom richtte hij in 1946 Montres Tudor S.A. op. De naam vindt zijn inspiratie bij het Engelse koningshuis Tudor dat van 1485 tot 1603 de scepter zwaaide in Engeland. Als logo koos hij de Tudor-roos als symbool voor schoonheid. De bloem werd omkaderd door een wapenschild, een teken voor kracht. De combinatie van roos en schild symboliseerde de eenheid van esthetiek en robuustheid.
Deze typische kenmerken vinden we ook terug bij de actuele collecties van de horlogefirma. Tudors assortiment is opgedeeld in negen modelreeksen: Heritage, Grantour, Fastrider, North Flag, Pelagos, Style, Clair de Rose, Glamour en Classic. Zowel mannen als vrouwen komen aan hun trekken in de afzonderlijke reeksen. Van sportieve duikhorloges en chronografen met stopwatchfunctie over tijdmeters in retrodesign tot en met klassiek-elegante horloges: deze producent van luxehorloges heeft haast voor elk wat wils. De modellen van North Flag en Pelagos zijn sinds 2015 uitgerust met de twee eerste firmakalibers van Tudor. Daarmee kondigt de firma een strategiewissel aan die in de richting van meer onafhankelijkheid wijst. Tot nu toe vertrouwden ze op uurwerken van ETA; de grootste producent ter wereld (Swatch Group).
De modellen Heritage: van duikhorloge tot alarmfunctie
In de modelreeks Heritage vinden we uitsluitend polshorloges die geïnspireerd zijn op het verleden. De vintage exemplaren hebben allemaal een bekend voorbeeld uit de twintigste eeuw. Het duikhorloge Black Bay lijkt bijvoorbeeld op de Tudor Submariner van 1954. Kenmerken van de nieuwe oplage zijn de gewelfde wijzerplaat en de grote kroon zonder bescherming. Het heeft een eenzijdig draaibare lunette die zwart, bordeaux of blauw is, "Midnight Blue" voor de liefhebbers. De tot 200 meter waterdichte Black Bay wordt aan de pols gehouden door een geschakelde armband uit roestvrij staal, een textielen versie of één uit verouderd leder. Aangedreven wordt het door het kaliber 2824 van ETA dat tikt met 28 800 halve omwentelingen per seconde (a/h) en een gangreserve van 38 uur heeft.
De chronografen van de reeks Heritage weerspiegelen Tudors passie voor de motorsport. Het merk stelde zijn eerste chronograaf met naam Oysterdate voor in 1970. Toen merken zoals Omega en Tag Heuer hun modellen Speedmaster en Carrera al op de markt gebracht hadden. Bij de Heritage Chrono voegt Tudor enkele moderne accenten toe aan het klassieke design. De oranje secondewijzer van de stopwatch en de oranje minutenmarkeringen op de rehaut, de rand van de wijzerplaat, zijn een sensatie voor het oog. Dankzij een extra mechanisme op het ETA-kaliber 2892, heeft het horloge een kleine seconde op drie en een 45-minutenteller op negen uur. Het datumvenster vinden we terug op zes uur. De zwart-grijs-oranje gestreepte textielen armband doet door zijn sluiting denken aan een veiligheidsgordel. Het horloge is ook verkrijgbaar met roestvrijstalen bandje of blauwe lunette, blauwe minutenring en blauwe hulpwijzerplaten.
Het model Heritage Ranger is een eerbetoon aan de Tudor Oyster Prince Ranger uit 1967. De nieuwe uitgave huldigt de prestaties van de pool-pioniers: in het jaar 1952 vergezelden 26 exemplaren van de Tudor Oyster Prince de onderzoekers van de Britse Royal Navy tijdens hun Groenland-expeditie. De nieuwe editie met drie wijzers is uiterst overzichtelijk en heeft lichtgevende indexen, cijfers en wijzers. De roestvrijstalen behuizing is volledig gesatineerd en meet 41 mm. De matzwarte wijzerplaat met Tudor-opschrift en rozenmotief is, net zoals het saffierglas, gewelfd. Deze stijlelementen onderstrepen de vintagelook van het horloge. Ook op de grote gesatineerde kroon prijkt het historische rozenmotief. Ze is verschroefd met de behuizing en zorgt voor een waterdichtheid tot en met 150 meter. Aangedreven wordt het polshorloge door het kaliber 2824 van ETA. De armband is verkrijgbaar in vier varianten: leder, roestvrij staal, textiel in camouflagestijl of een manchet-armband uit lichtbruin leder. Deze laatste versie heeft een gesatineerde vouwsluiting en klinknagels die aansluiten bij het robuuste uiterlijk van het horloge dat zich richt aan avonturiers en ontdekkingsreizigers.
Een ander model in de collectie Heritage is de Tudor Heritage Advisor. Het polshorloge met alarmfunctie herinnert aan de eerste exemplaren van de Advisor uit 1957. Het karakteristieke kenmerk van dit polshorloge zijn de twee kronen aan de rechterkant van de behuizing, waarmee de tijd en de alarmtijd ingesteld wordt. Aan de linkerkant bevindt zich een drukknop om het alarm aan en uit te zetten, wat in een venster op negen uur ook weergegeven wordt. De gangreserveaanduiding van de alarmfunctie staat op drie uur en op zes uur duidt een klein wijzertje aan welke datum het is. Onder een gewelfd saffierglas glijden de wijzers over de wijzerplaat. Om dit horloge om uw pols te binden, kan u kiezen tussen een armband uit roestvrij staal, alligatorleder of textiel. Binnenin tikt het automatische kaliber 2892 met een bijkomend mechanisme voor de alarmfunctie.
Moderne sporthorloges met firmakaliber
De sporthorloges Pelagos en North Flag maken deel uit van de modelreeksen die uitgerust zijn met een firmakaliber. De laatste wordt door de fabrikant als "wetenschappelijk" instrument beschouwd dat thuis is in de koudste regio's ter wereld. Het bijzondere aan de chronometer met drie wijzers is het eerste firmakaliber van Tudor: de MT5621. Het automatische uurwerk heeft een certificaat van de officiële Zwitserse controlepost voor chronometers (COSC). Het is uitgerust met een balansstop om de tijd tot op de seconde nauwkeurig in te kunnen stellen en met behulp van de snelcorrectie kan ook de datum op drie uur zonder probleem veranderd worden. De balansveer is gemaakt uit silicium, waardoor het regelorgaan ongevoelig is voor magneetvelden. De balans tikt met 28 800 a/h of 4 Hz. De diameter van het uurwerk bedraagt 33,8 mm en de hoogte ligt bij 6,5 mm. Indrukwekkend is de gangreserve van 70 uur die op negen uur weergegeven wordt. Dankzij een saffierglazen bodem kunnen de matte onderdelen van het kaliber bewonderd worden.
Het design van de North Flag is overwegend hoekig en de volledig gesatineerde behuizing verleent het horloge een technisch uiterlijk. De lunette, die eveneens gesatineerd is, bestaat uit twee elementen: gematteerde keramiek aan de zijkant en geborsteld edelstaal aan de bovenkant. De zwarte wijzerplaat oogt overzichtelijk en de oplichtende wijzers, cijfers en indexen delen ook in het donker de tijd duidelijk mee.
Het duikhorloge Pelagos is het tweede horloge van Tudor dat uitpakt met een firmakaliber. Het horloge met drie wijzers is verkrijgbaar in het zwart of blauw, is waterdicht tot 500 meter en heeft een heliumventiel aan de linkerkant. Dit ventiel zorgt ervoor dat de heliummoleculen uit het binnenste van de behuizing kunnen ontsnappen wanneer men na het duiken weer stijgt. Hierdoor wordt vermeden dat er overdruk ontstaat in het binnenste van het horloge. Als motor wordt het firmakaliber MT5612 met chronometercertificaat ingebouwd. In tegenstelling tot de MT5621 heeft het geen gangreserveaanduiding. De behuizing is gemaakt uit gesatineerd titanium, waardoor het licht en krasvast is. Een bijzonder kenmerk van dit horloge is de unidirectionele lunette, waarvan de markeringen en cijfers doorgaans voorzien zijn van fluorescerende stof. Normaal gezien licht enkel de nulmarkering op de lunette in het donker op. Door de blauw oplichtende vierkante indexen en de wijzers ontstaat nu echter een optimale leesbaarheid. Een ander hoogtepunt is de titanium armband met roestvrijstalen vouwsluiting. De sluiting – die Tudor zelf ontwikkelde – heeft een veermechanisme waardoor de omtrek van de armband zich aanpast tijdens het duiken. Wanneer de druk tijdens het duiken verhoogt, wordt het neopreenpak samengeperst. Daarop reageert de vouwsluiting door de lengte van de armband te verkleinen. Neemt de druk later weer toe, vergroot het volume van het duikpak en dus ook de lengte van de armband. Deze horlogeband met verlengstuk is ook verkrijgbaar in het rubber.
Fastrider en Grantour – de progressieve chronografen
De Fastrider-chronografen vloeiden voort uit een samenwerking met de Italiaanse motorfabrikant Ducati. De Ducati Scrambler vormde de inspiratiebron voor het design van de horloges. Daarom zijn ze beschikbaar met een gele, rode en olijfgroene wijzerplaat – dezelfde kleuren als de motors. De polshorloges hebben een jonge en frisse uitstraling. Binnenin zijn ze van een sterk staaltje techniek voorzien: het traditionele Valjoux 7753. Het uurwerk heeft een gangreserve van 46 uur. De hulpwijzerplaten staan op negen uur (kleine seconde), zes uur (12-urenteller) en drie uur (30-minutenteller). Tussen vier en vijf uur vinden we het datumvenster. De monoblock-behuizing heeft een diameter van 42 mm en is gesatineerd. De kroon en de bodem van de kast zijn verschroefd. Zwarte lederen of rubber horlogebanden met vouwsluiting en veiligheidsklepje zorgen ervoor dat de horloges om uw pols blijven. De lunette is uitgerust met een tachymeterschaal en de waterdichtheid bedraagt 150 meter.
Het model Fastrider Black Shield doet zijn naam alle eer aan: de chronograaf is bijna volledig matzwart. Voor de monoblock-kast gebruikt de firma uit Genève hightech keramiek. Daardoor is het horloge uiterst licht en tegelijkertijd krasvast. Er zijn drie varianten van de polschronograaf: met witte, rode of beige wijzers en indexen. Bij de laatste variant kunt u kiezen voor een bijpassende horlogeband uit alcantara met zwarte stiksels. De twee andere varianten hebben een rubberen of een lederen armband met witte of rode contrasterende naden. Al deze elementen verlenen de chronograaf optische uitstralingskracht.
Ook in de collectie Grantour vinden we horloges met stopwatchfunctie. Ze meten 42 mm en hebben een behuizing uit gesatineerd edelstaal of een tweekleurige kast uit edelstaal en 18 karaat roségoud. Een bijzonderheid in deze reeks is de Grantour Fly-Back. Met een drukknop op vier uur kan de secondewijzer van de stopwatch op nul gezet worden zonder hem vooraf stil te zetten. Als aandrijving wordt het ETA-kaliber 2892 met flyback en chronograaffunctie ingeschakeld. De versie zonder flyback wordt aangedreven door het Valjoux 7753 en het model met drie wijzers doet op zijn beurt een beroep op het automatische kaliber 2824. Voor de horlogeband kan men kiezen tussen een edelstalen exemplaar met gepolijste schakels in het midden of een geperforeerde lederen armband met vouwsluiting.
Tudor: esthetisch, klassiek en glamoureus
De polshorloges uit de collecties Style, Classic, Glamour en Clair de Rose verbinden schoonheid met functionaliteit. De traditionele automatische kalibers van ETA zijn een betrouwbare aandrijving voor deze horloges met drie wijzers. Het design van de vier reeksen is eerder klassiek en herinnert aan de bekendste tijdmeters van Rolex. Het model Date + Day uit de reeksen Glamour en Classic is bijna het evenbeeld van de Day-Date van Rolex. Ook de kussenvormige kast lijkt op die van de Oyster uit de moederonderneming. Bij de Date + Day wordt de datum weergegeven op drie uur en de volledig uitgeschreven weekdag op twaalf. De tweekleurige versies uit edelstaal en 18 karaat geelgoud verlenen de horloges nog meer waarde in combinatie met diamanten indexmarkeringen.
De Clair de Rose richt zich uitsluitend op vrouwen. Hun gepolijste edelstalen behuizing heeft een diameter van 26 mm, waardoor het horloge een zeer broze en vrouwelijke uitstraling krijgt. Deze wordt extra onderstreept door de parelmoeren wijzerplaat. Bijzonder bij deze reeks is de centrale seconde in de vorm van een Tudor-roos. De tweekleurige varianten met 18 karaat geelgoud geven enkele exemplaren nog een extra touch.
De collectie Style kan zowel mannen als vrouwen iets bieden. De roestvrijstalen en tweekleurige modellen van deze reeks hebben een tijdloos en elegant design. De laqué wijzerplaten wekken een opgeruimde indruk en stralen in een champagne- of zilverkleurig zonneslijpsel. Bovendien is er een glanzende zwarte variant met een behuizing van 28, 34, 38 of 41 mm. In de basisuitvoering wordt roestvrij staal gebruikt, de tweekleurige exemplaren combineren edelstaal en geelgoud met gesatineerde en gepolijste oppervlaktes.
Esthetiek en precisie hand in hand
Al meer dan zeven decennia produceert Rolex' dochteronderneming Tudor robuuste en tegelijkertijd elegante polshorloges. Zoals bijna geen andere firma uit Genève slaagt Tudor erin zijn prestaties en stijlvolle designs te verenigen voor een redelijke prijs. Al in de beginjaren namen ze progressieve marketingbeslissingen: zo maakte Tudor in de jaren '50 reclame met mensen met zware beroepen. Hun horloges reisden tot aan de polen, daalden mee af in de mijn en waren te zien aan de pols van straatwerkers die aan de slag waren met een drilboor. De kennis en ervaring van Rolex kwam hier uiteraard goed van pas. In de modellen Oyster Prince van Tudor werd de Perpetual-rotor gebruikt, die Rolex zelf ontwikkelde. In de jaren '50 was dit zelfopwindende mechanisme enkel Rolex en Tudor voorbehouden. Het grootste aandeel van beide ondernemingen behoort tot de Hans-Wilsdorf-Stichting.