- 30
- 60
- 120
Oyster Perpetual: Rolex' hoeksteen
De Oyster Perpetual ligt aan de basis van Rolex' succes en is nog steeds een van de gewildste luxe horloges ter wereld. De sobere edelstalen Oyster Perpetual was het eerste horloge dat een automatisch kaliber met een rotor en een waterdichte kast combineerde.
This page contains information about:
- Bijzonderheden
- Sober, neutraal basismodel voor mannen en vrouwen
- Wat kost een Rolex Oyster Perpetual?
- Gedetailleerde prijsinformatie
- Oyster Perpetual Date en Datejust met datumweergave
- Revolutionair automatisch kaliber
- Met een Rolex Oyster door het Kanaal
- Verschillende doorsnedes, verschillende kalibers
- Eenvoudige vormgeving
Bijzonderheden
- Introductie in de wereld van Rolex
- Zeer nauwkeurig, met COSC-certificaat
- Eerste waterdichte horloge
- Tijdloos, ingetogen design
- Geschroefde Twinlock-kroon
Sober, neutraal basismodel voor mannen en vrouwen
De Rolex Oyster Perpetual is de perfecte introductie in de wereld van de bekendste Zwitserse fabrikant van luxe horloges. Tegelijkertijd is het ook de klassieker in het assortiment van Rolex. Het horloge is robuust, waterdicht tot 100 meter en zit qua design tussen sportief en elegant in. Het maakt de Oyster Perpetual een horloge voor bijna alle gelegenheden. Het past net zo goed bij een polo als bij een net pak. De modellen met een diameter van 26 of 31 mm zijn hoogwaardige, sobere dameshorloges. De uitvoeringen met een doorsnede van 34, 36 en 39 mm zijn zowel geschikt voor dames als heren.
De belangrijkste uitvindingen van Rolex zijn verenigd in de Oyster Perpetual. Met de waterdichte kast en de opwinding door middel van een rotor was de fabrikant een pionier op twee belangrijke gebieden van de horlogetechniek. De meeste collecties van het Zwitserse merk zijn gebaseerd op de ingetogen Oyster Perpetual met drie wijzers en een centrale seconde. Het getal achter de naam geeft aan wat de diameter van de kast is.
Wat kost een Rolex Oyster Perpetual?
Referentienummer | Diameter in mm | Prijs (ca.) |
114300 | 39 | 4300 euro |
116000 | 36 | 4100 euro |
114200 | 34 | 3900 euro |
177200 | 31 | 3800 euro |
176200 | 26 | 3600 euro |
Gedetailleerde prijsinformatie
De populaire Rolex Oyster Perpetual 39 met het referentienummer 114300 kost ongedragen ongeveer 4300 euro, en in gedragen staat 100 euro minder. Dit edelstalen horloge is verkrijgbaar met een wijzerplaat in de kleuren rodium, blauw en wijnrood. Bij de versie met een doorsnede van 36 mm met het referentienummer 116000 heeft u ook de keuze uit meerdere wijzerplaatvarianten en -kleuren. Voor een nieuwe ref. 116000 betaalt u ca. 4100 euro, voor een tweedehands exemplaar ongeveer 3600 euro. De uitvoering met een diameter van 34 mm heeft het referentienummer 114200. Dit horloge is iets voordeliger en kost ongedragen bijna 3900 euro, tweedehands rond de 3400 euro. Binnenin de Oyster Perpetual 39 tikt het manufactuurkaliber 3132, terwijl in de kleinere unisex-versies het kaliber 3130 zonder Paraflex-antishocksysteem tikt.
De dameshorloges van de Rolex Oyster Perpetual-collectie hebben een doorsnede van 26 of 31 mm. U koopt ze in ongedragen staat voor 3600 resp. 3800 euro. Gedragen exemplaren zijn een paar honderd euro goedkoper. Het maakt niet uit of u kiest voor een heren-, dames- of unisex-horloge: alle modellen van de Oyster Perpetual behouden hun waarde.
Oyster Perpetual Date en Datejust met datumweergave
Als u de voorkeur geeft aan een polshorloge met een datumaanduiding met cyclooploep, kunt u een kijkje nemen bij de Oyster Perpetual Date en de Datejust van Rolex. De Oyster Perpetual Date (ref. 115200) van edelstaal met het referentienummer 115200 heeft een diameter van 34 mm. Nieuw kost dit luxe horloge 4700 euro en gedragen bijna 4000 euro. Voor een ongedragen bicolor-uitvoering van edelstaal en 18-karaats witgoud betaalt u ongeveer 6200 euro. Een gedragen exemplaar koopt u voor 4800 euro.
Als u de kast met een diameter van 34 mm te klein vindt, kunt u kiezen voor de Datejust 41 met een diameter van 41 mm of de iets oudere, uit de productie genomen Datejust II met binnenin het kaliber 3136. In de in 2017 voorgestelde Datejust 41 tikt het kaliber 3235 met een Chronergy-ankergang en een gangreserve van 70 uur . De edelstalen uitvoering van de Datejust 41 kost nieuw ongeveer 5900 euro, gedragen slechts 100 euro minder. Een Datejust II van edelstaal koopt u gedragen voor rond de 5500 euro.
Revolutionair automatisch kaliber
In 1931 introduceerde Rolex de ontwikkeling waaraan de Oyster Perpetual het tweede deel van zijn naam te danken heeft. Rolex stelde het eerste polshorloge voor dat zich met behulp van een rotor voortdurend zelfstandig opwindt door armbewegingen. Deze rotor bestaat uit een metalen vliegwiel, dat vertraagd op bewegingen reageert. Het verschil in versnelling tussen de tragere rotor en de rest van het horloge zorgt ervoor dat de spiraalveer wordt opgewonden. Tot op heden is er niets wezenlijks veranderd aan deze in 1932 wereldwijd gepatenteerde techniek. De eerste Perpetual-rotorwond het uurwerk eenzijdig op. Vanaf de jaren 40 kwamen er ook automatische kalibers met dubbelzijdige opwinding op de markt. Andere merken hebben deze door Rolex uitgevonden technologie voor automatische uurwerken overgenomen.
Het design van de nieuwere Oyster Perpetual wordt vooral gekenmerkt door edelstaal. Zowel voor de kast als voor de horlogeband doet Rolex een beroep op het materiaal van het type 904L, dat bijzonder bestand is tegen roest en krassen. Oyster Perpetual-horloges uit eerdere decennia zijn daarentegen ook verkrijgbaar in goud. De in 1953 ingevoerde Twinlock-kroon met dubbele pakking zorgt ervoor dat de Oyster Perpetual waterdicht is tot een diepte van 100 m (10 bar).
Met een Rolex Oyster door het Kanaal
De inspiratiebron voor de naam van de Rolex-collectie was de oester, als goed gepantserde bewoner van de onderwaterwereld. Op het gebied van waterdichtheid was Rolex in de jaren 20 een pionier. De eerste versie van de Oyster-kast werd ontworpen in 1926. Een jaar later, op 7 oktober 1927, had de Engelse Mercedes Gleitze een Rolex Oyster bij zich tijdens haar poging om als eerste vrouw het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over te zwemmen. De zwemster en het horloge brachten ongeveer acht uur door in het koude water. De Oyster bewees de eerste daadwerkelijk waterdichte tijdmeter ooit te zijn.
De Oyster-kast is sindsdien een begrip in de horlogewereld. Deze kast wordt niet alleen voor dit model gebruikt, maar ook voor andere Rolex-horloges, die op dezelfde manier zijn geconstrueerd. Tot de constructie behoren een massief metalen blok, dat het middelste gedeelte vormt, en een geschroefde bodem. Het deksel heeft een geribbelde rand, zodat een horlogemaker het met speciaal gereedschap kan openen voor onderhoud en reparaties.
Verschillende doorsnedes, verschillende kalibers
Onder andere vanwege de verschillende diameters van de kasten plaatst Rolex verschillende uurwerken in de Oyster Perpetual-collectie. De variant van 39 mm met het referentienummer 114300 is uitgerust met het kaliber 3132, dat ook binnenin de Explorer tikt. De rotor windt het uurwerk dubbelzijdig op en zorgt voor een gangreserve van ongeveer 48 uur. Een kenmerk van de 3132 is de extreme nauwkeurigheid: volgens Rolex heeft het een maximale afwijking van slechts 2 seconden per dag. Het horloge behaalde dan ook kinderlijk eenvoudig een certificaat van het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers (COSC). Om de tijd tot de seconde nauwkeurig in te kunnen stellen, blijft de secondewijzer stilstaan wanneer de kroon uitgetrokken is.
Een van de kenmerken van het kaliber 3132 is de balansveer van Parachrom, een antimagnetische legering van niobium en zirkoon. Dit belangrijke onderdeel wordt tienmaal minder beïnvloed door trillingen dan conventionele balansveren. Ook de Paraflex-schokdemping uit eigen manufactuur draagt bij aan de bescherming van het kaliber in extreme situaties.
In de kleinste Oyster Perpetual plaatst Rolex een uurwerk van het type 2231, dat qua nauwkeurigheid en gangreserve nauwelijks onderdoet voor het grotere kaliber 3132. Ook in de variant van 31 mm bevindt zich het kaliber 2231. Het model met een doorsnede van 34 mm is verkrijgbaar met of zonder datum. De versie met datumweergave wordt aangedreven door het betrouwbare kaliber 3135 met COSC-certificaat, dat ook binnenin duikhorloges als de Sea Dweller 400 en de Deepsea tikt. Het uurwerk van de variant zonder datum is het kaliber 3130.
Eenvoudige vormgeving
De datumweergave met typerende cyclooploep is niet de enige extra feature van de Oyster Perpetual Date met een diameter van 34 mm. Het damesmodel met het referentienummer 115234 heeft op de oneven uren diamanten als indexen. De kast bestaat uit witgoud en edelstaal van het type 904L. Een ander fraai element is de geribbelde lunette.
Over het geheel genomen zijn de modellen uit de Oyster Perpetual-collectie discreet en sober. De wijzerplaatkleuren olijf, wijnrood en champagne maken echter in vergelijking tot de grafietkleurige, witte en donkerblauwe wijzerplaten een behoorlijk expressieve indruk. De wijzers zijn smal, recht en niet versierd. Ze zijn gedeeltelijk gevuld met een lichtgevende stof om ervoor te zorgen dat u ook in het donker weet hoe laat het is. Als uurindexen overheersen streepjes, maar u kunt ook voor Arabische en Romeinse cijfers kiezen. Op 12 uur schittert de vijfpuntige Rolex-kroon.
Zoals bij veel andere modellen van Rolex is de Oyster Perpetual-collectie voorzien van de Oyster-band. Die wordt sinds eind van de jaren 30 geproduceerd en bestaat uit drie rijen platte schakels naast elkaar. Door het gepatenteerde Easylink-systeem kan de horlogeband aangepast worden aan elke pols.
Rolex deelt veel van zijn bekendste horloges in bij de Oyster Perpetual-familie. Zo maken de Submariner, Daytona en Explorer er deel van uit.
Materiaal van de kast
- Overwegend edelstaal type 904L
- Bicolor-modellen van edelstaal en witgoud
- Vintage modellen van geelgoud