- 30
- 60
- 120
De Omega Speedmaster: voor Moeder Aarde en het heelal
De Omega Speedmaster is een van de beroemdste chronografen ter wereld. Het was het eerste polshorloge op de maan. Tegenwoordig bestaat de beroemde collectie uit ontelbaar veel modellen: van de klassieke Moonwatch tot highend-horloges.
5 redenen om een Speedmaster te kopen
- Legendarische reeks chronografen met cultfactor
- Eerste horloge op de maan: Speedmaster Professional Moonwatch
- Co-Axial Master Chronometer: tot 15.000 gauss antimagnetisch
- Gelimiteerde oplages waarvan de waarde mogelijk stijgt
- Gewilde modellen: Snoopy Award en Speedy Tuesday
Chronografen met iconische status
Elke horlogeliefhebber kent de Omega Speedmaster. De meeste fans verbinden het Omega-horloge met de eerste maanlanding in juli 1969, maar de Speedmaster is veel meer dan de Moonwatch alleen. De collectie bestaat uit talrijke modellen: van chronografen met opwindkalibers en zeer nauwkeurige quartzhorloges met analoge en digitale aanduidingen tot automatische modellen met uiterst moderne coaxiale kalibers. Tophorloges hebben een Omega Co-Axial Master Chronometer-kaliber met een maanfaseweergave en een wijzerdatum, en zijn tot 15.000 gauss antimagnetisch. Deze Speedmaster-modellen weerstaan zelfs de sterkste magneetvelden en worden in geen enkel geval door de magnetische straling van huishoudelijke apparaten beïnvloed.
Omega brengt regelmatig limited editions van de Speedmaster op de markt. Deze horloges hebben een zeer geringe oplage en zijn daardoor moeilijk te verkrijgen. Door de grote populariteit onder de liefhebbers van het merk stijgen de prijzen snel. Een goed voorbeeld is de Speedmaster Speedy Tuesday Limited Edition , die de fabrikant uit Biel ter ere van het 5-jarige jubileum van de #speedytuesday uitbracht. Speedmaster-fans van over de hele wereld gebruiken deze hashtag om hun horloges en nieuws te posten. De officiële catalogusprijs van de tot 2.012 stuks gelimiteerde Speedmaster Speedy Tuesday bedroeg 5.400 euro. Inmiddels betaalt u rond de 7.700 euro voor dit horloge.
De Omega Speedmaster Apollo 13 Silver Snoopy Award heeft een vergelijkbare prijsontwikkeling doorgemaakt. De versie met een witte wijzerplaat kost officieel 5.900 euro. Als u een van de 1.970 exemplaren wilt kopen, betaalt u inmiddels meer dan 17.000 euro voor een nieuw en meer dan 14.000 euro voor een tweedehands horloge. De eerste limited edition van de Snoopy uit 2003 heeft een zwarte wijzerplaat en een oplage van 5.441 exemplaren. Tweedehands kost dit horloge rond de 9.500 euro, ook ruim hoger dan de catalogusprijs.
Wat kost een Omega Speedmaster?
Model | Prijs (ca.) | Diameter in mm | Bijzonderheden |
Speedmaster Moonwatch Apollo 13 Silver Snoopy Award | 17.000 euro | 42 | Gelimiteerde oplage van 1.970 exemplaren |
Speedmaster Moonwatch Speedy Tuesday | 7.700 euro | 42 | Gelimiteerde oplage van 2.012 exemplaren |
Speedmaster ’57 60th Anniversary | 7.000 euro | 38,6 | Gelimiteerde oplage van 3.557 exemplaren |
Speedmaster Dark Side Of The Moon | 7.000 euro | 44,25 | Keramische kast |
Speedmaster Skywalker X-33 | 3.500 euro | 45 | Officieel horloge van de Europese Ruimtevaartorganisatie |
Speedmaster Professional Moonwatch | 3.200 euro | 42 | Met Hesalit-glas en opwindkaliber, lijkt op historische Moonwatch |
Speedmaster Reduced | 1.800 euro | 39 | Automatisch kaliber |
Speedmaster Date | 1.600 euro | 39 | Automatisch kaliber, datum |
Gedetailleerde prijsinformatie
Bent u op zoek naar een horloge met een verhaal dat op technisch vlak ook goed scoort? De Speedmaster-collectie bevat een uitgebreid aanbod aan hoogwaardige chronografen. Bij deze modelreeks benadrukt Omega het functionele karakter. De Speedmaster onderscheidt zich daarmee van de De Ville, die als klassieke, elegante dress watch een andere rol inneemt in het portfolio van het merk.
De Speedmaster Professional Moonwatch is het bekendste model van de collectie. Omega biedt het horloge nog altijd aan met het legendarische opwindkaliber 1861 en Hesalit-glas. Dat is een merknaam voor acrylglas, oftewel transparante kunststof. U koopt deze typische Moonwatch ongedragen voor bijna 3.200 euro. Tweedehands kost deze chronograaf een paar honderd euro minder. Het horloge is dus zeer waardevast.
De Omega Speedmaster Professional met het referentienummer 145.022 is vooral interessant voor liefhebbers van vintage-horloges. Dit horloge kwam in 1968 op de markt en werd tot begin jaren 80 geproduceerd. Daarom zijn er veel exemplaren op de markt, soms zelfs nog in nieuwstaat. In dat geval betaalt u ongeveer 6.500 euro. Een tweedehands horloge koopt u voor bijna 5.000 euro.
Een stuk zeldzamer zijn de ref. 105.012 en 145.012. Binnenin tikken uurwerken van het type 321, het oorspronkelijke Speedmaster-kaliber. Toen Buzz Aldrin als tweede mens ooit de maan betrad, droeg hij zijn ref. 105.012. Een horloge met dit referentienummer kost ongeveer 11.300 euro. De ref. 145.012 - ook aanwezig op de Apollo 11-missie - kost ca. 7.900 euro.
Speedmaster Reduced en Date voor een geschikte prijs
Als u een Omega Speedmaster wilt hebben, maar u de Speedmaster Professional Moonwatch te duur vindt, kunt u een kijkje nemen bij de Speedmaster Reduced. Dit horloge is 3 mm kleiner dan de Moonwatch en heeft een diameter van 39 in plaats van 42 mm. Daardoor is het horloge uitermate geschikt voor mannen met dunnere polsen en voor dames. Binnenin de Reduced tikt het automatische kaliber Omega 3220 op basis van de ETA 2890-A2 met een chronograafmodule van Dubois-Dépraz. De wijzerplaat ziet er ook iets anders uit. Het horloge heeft Arabische cijfers als minutenmarkeringen en de hulpwijzerplaten bevinden zich iets dichter tegen de rand dan bij de Professional Moonwatch.
Omega produceert de Speedmaster Reduced niet meer. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar u kunt de Reduced nog steeds voor minder dan 1.800 euro kopen. Met een beetje geluk vindt u zelfs nog een ongedragen exemplaar voor ongeveer 2.200 euro.
De Omega Speedmaster Date behoort net zoals de Reduced tot de voordelige Speedmaster-modellen. Ook binnenin dit horloge tikt het automatische kaliber 1155 op basis van de Valjoux 7750. Dankzij dit uurwerk bevinden de hulpwijzerplaten zich op 6, 9 en 12 uur. Op 3 uur zit de datumaanduiding. Tweedehands horloges vormen met een prijs van ongeveer 1.600 euro een voordelige instap in de Speedmaster-reeks.
Speedmaster '57 met retro-look
Retro-horloges zoals de Speedmaster '57 zijn al jaren in de mode. Zoals de naam aangeeft, is dit model gebaseerd op de eerste Speedmaster uit 1957 met het referentienummer CK2915. De Speedmaster Broad Arrow kunt u goed herkennen aan de pijlvormige uurwijzer. Originele modellen uit de jaren 50 leveren bij veilingen vaak meer dan 100.000 euro op.
Omega heeft in het verleden meerdere hommages aan de allereerste Speedmaster uitgebracht. De versie uit 2017 is de populairste. De tot 3.557 exemplaren gelimiteerde editie kwam ter ere van het 60-jarige jubileum op de markt. Het klassieke Speedmaster-kaliber 1861 tikt binnenin de chronograaf met een diameter van 38,6 mm. Voor een ongedragen horloge uit deze serie betaalt u bijna 7.000 euro. Tweedehands uitvoeringen kosten rond de 6.700 euro. Deze Speedmaster 60th Anniversary kwam tegelijk met de limited editions Seamaster 300 en Railmaster op de markt.
De Speedmaster '57 is er ook met een hypermodern coaxiaal kaliber van Omega. Dit model is in verschillende, niet-gelimiteerde uitvoeringen verkrijgbaar. Ook de doorsnede van 41,5 mm is iets groter dan die van de limited edition uit 2017. Nieuwe exemplaren van deze coaxiale chronograaf worden voor ongeveer 5.100 euro aangeboden, tweedehands horloges voor ca. 4.800 euro.
Omega stelde aan het einde van de jaren 90 ook al een nieuwe oplage van de eerste Speedmaster voor, de Speedmaster '57 Replica. Het uurwerk van dit model is eveneens het kaliber 1861. Tweedehands exemplaren koopt u voor bijna 2.600 euro.
Prijzen van modellen van keramiek
In de Speedmaster-collectie zijn er ook polshorloges van het hightech materiaal keramiek. Dat is in vergelijking tot edelstaal duidelijk harder en daarom krasbestendiger. De keramische Speedmaster is verkrijgbaar in het grijs, wit of zwart. De zwarte versie heet Dark Side Of The Moon en is gewijd aan de astronauten van Apollo 8. Zij waren de eerste mensen die de verborgen kant van de maan zagen. De modernste coaxiale techniek zorgt voor nauwkeurige gangwaarden. Een ongedragen Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon koopt u voor ongeveer 7.000 euro. Gedragen exemplaren zijn een paar honderd euro voordeliger en kosten ca. 6.400 euro.
De Omega Speedmaster White Side Of The Moon is qua kleur het tegenovergestelde van het zwarte keramische model. De witte kast van de White Side Of The Moon is ook op de maan geïnspireerd, maar dan op haar lichtgevende verschijning aan de nachtelijke hemel. Door de compleet witte vormgeving maakt dit horloge een stuk feminienere indruk. Nieuwe exemplaren kosten rond de 7.200 euro, tweedehands horloges rond de 6.400 euro.
De Omega Speedmaster Grey Side Of The Moon is het derde keramische horloge van de serie. De grijze kleur is op maanstof geïnspireerd. Bovendien past de chronograaf bij een uitspraak van de Amerikaanse astronaut Jim Lovell, die ooit zei: 'De maan is hoofdzakelijk grijs'. De Grey Side Of The Moon koopt u ongedragen voor ongeveer 7.300 euro. De prijzen van ongedragen exemplaren liggen rond de 6.300 euro.
Speedmaster Racing voor liefhebbers van racesport
De horloges van de Speedmaster Racing-reeks eren de jarenlange verbintenis van Omega met de autosport. Voordat de Speedmaster de legendarische Moonwatch werd, was het een gewild horloge onder autocoureurs. Het design van de wijzerplaat van de Racing-variant lijkt op het dashboard van een klassieke racewagen. Momenteel is deze chronograaf er in talrijke uitvoeringen en groottes.
Nieuwe modellen met een doorsnede van 44 mm kosten ongeveer 5.500 euro. Tweedehands horloges koopt u voor ongeveer 4.900 euro. Als u een diameter van 44 mm te groot vindt, kiest u voor een 40 mm groot model. Die kost nieuw bijna 3.000 euro en tweedehands rond de 2.300 euro.
Prijzen van hightech-horloges met quartzuurwerk
De uiterst precieze en functionele quartzhorloges van de Speedmaster-collectie voldoen aan alle professionele eisen. De Omega Speedmaster Skywalker X-33 is bijvoorbeeld voor astronauten ontwikkeld. Het titanium horloge met een diameter van 45 mm heeft een analoge en digitale tijdsaanduiding. Het uurwerk voorziet het horloge van een eeuwigdurende kalender, drie wekkers, een chronograaf, drie tijdzones en een countdown-timer. Daarnaast heeft het horloge nog twee bijzondere functies: de Mission Elapsed Time (MET) en de Phase Elapsed Time (PET). De MET geeft bijvoorbeeld aan hoeveel tijd er sinds het begin van een missie is verstreken. De Omega Speedmaster Skywalker X-33 is het officiële horloge voor missies van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).
Als u op zoek bent naar een professioneel astronautenhorloge met een nauwkeurig quartzkaliber, is de Speedmaster Skywalker X-33 het perfecte polshorloge voor u. Nieuwe exemplaren koopt u vanaf ongeveer 3.500 euro, tweedehands kosten de horloges bijna 3.000 euro. De tot 1.924 exemplaren gelimiteerde special edition Speedmaster Skywalker X-33 Solar Impulse kost ongedragen ca. 3.800 euro en tweedehands rond de 3.500 euro.
De Omega Spacemaster Z-33 is een ander quartzhorloge van de Speedmaster-collectie. Het markante design is afgeleid van dat van de Omega Flightmaster uit de jaren 60 en 70. Net zoals de Skywalker X-33 heeft de Spacemaster Z-33 een analoge en digitale tijdsaanduiding. De kast heeft een diameter van 43 mm, bestaat uit titanium en is tot 30 m (3 bar) waterdicht. Tot de functies behoren een chronograaf, wekker, meerdere tijdzones en een eeuwigdurende kalender. De prijzen van nieuwe exemplaren liggen rond de 5.600 euro. Tweedehands is de Spacemaster Z-33 een stuk voordeliger met een prijs van 3.200 euro.
Redder van de Apollo 13-missie
De Professional is nog altijd de bekendste en belangrijkste Speedmaster. Het was het eerste horloge op de maan: op 21 juli 1969 betraden de eerste mensen het hemellichaam, uitgerust met de Omega Speedmaster Professional. Niet alleen de astronauten werden aan een lange en harde selectie onderworpen, ook de horloges moesten deze ondergaan. De NASA stelde de mechanische horloges bloot aan extreme temperaturen van -18 tot +93 °C, vibraties, boven- en onderdruk en diverse andere factoren. In maart 1965 kwam de Speedmaster Professional als winnaar uit de bus en mocht het horloge mee op de Gemini- en Apollo-missies naar het heelal.
Tijdens een vlucht van de Apollo 13 in april 1970 beschadigde een explosie een zuurstoftank van de capsule. Alleen een verandering van koers kon de veilige terugkeer naar de aarde garanderen. Hiervoor moesten de motoren gedurende 14 seconden worden ontstoken, met een maximale tijdsafwijking van 10%. Bij de kleinste fout was het ruimteschip aan de aarde voorbij geraasd en voor altijd verdwenen in het heelal. Op dit moment bewees de Speedmaster zijn grote kracht: de manoeuvre verliep volgens plan. De succesvolle afloop van de Apollo 13-missie was voor de NASA een reden om het horloge hun hoogste onderscheiding toe te kennen: de Silver Snoopy Award.
In 2015 herdacht Omega de goede afloop van 45 jaar eerder met de Moonwatch Anniversary Limited Series. Op 9 uur bevindt zich een hulpwijzerplaat met daarop Snoopy, de hond uit de stripreeks Peanuts en de naamgever van de NASA-onderscheiding. Op de achterkant van het horloge ziet u Snoopy in de ruimte – in de vorm van een kleine medaillon van 925-zilver. Een andere bijzonderheid is de witte wijzerplaat, omdat de Speedmaster Professional normaal gesproken een zwarte met witte opschriften heeft.
De traditionele Professional 42 mm
De echte klassieker in het huidige assortiment van Omega is de Speedmaster Moonwatch Professional 42 mm, een traditioneel mechanisch horloge met een edelstalen kast. Deze chronograaf van de Apollo-missies heeft de decennia vrijwel onveranderd doorstaan. Op de zwarte lunette zit een tachymeterschaal, op 3 uur een 30-minutenteller, op 6 uur een 12-urenteller en op 9 uur een decentrale seconde.
Sinds de introductie van het oorspronkelijke model zijn er wel enkele dingen veranderd. Zo wordt als lichtgevend materiaal voor de wijzers en indexen geen radioactief tritium meer gebruikt, maar een beroep gedaan op Superluminova. Naast het originele plexiglas biedt Omega nu ook krasbestendig saffierglas aan. Dit zijn echter aanpassingen waar ook traditiegetrouwe fans van de Speedmaster mee kunnen leven. Het uurwerk is nooit veranderd: het opwindkaliber 861 met een gangreserve van 48 uur werd al ten tijde van de maanvluchten in de horloges geplaatst.
Back to the roots: de Speedmaster '57
Met de Speedmaster '57 gaat Omega terug naar de oorsprong van de modelreeks. Aanvankelijk was de Speedmaster een horloge waarmee tijden bij autoraces en andere sporten werden opgenomen; daarvan is de naam ook afgeleid. Omega produceerde de eerste exemplaren van de Speedmaster in 1957. Die beschikten al over een tachymeterschaal op de lunette, zodat de gemiddelde snelheid kon worden berekend. Bij het nieuwe '57-model uit 2015 oriënteert Omega zich op het historische voorbeeld. Zo heeft de nieuwe versie ook een tachymeterschaal, aan de punt van de uurwijzer prijkt een driehoekje en de minutenwijzer is zo spits als een speer.
De Racing staat nog meer in verband met de racesport dan de '57-Speedmaster. Het Racing-model is eveneens uitgerust met een stopwatchfunctie en een tachymeterschaal. De felgele wijzers en schaalverdeling zorgen voor het kleurrijke accent van de grijs-zwarte Speedmaster Racing. De zwarte rubberen horlogeband met geel Speedmaster-opschrift maakt het plaatje compleet. De structuur van de horlogeband doet denken aan een bandenprofiel, een andere associatie met de racesport. Vanwege het mechanische uurwerk vormt de Racing een goed alternatief voor de Rolex Daytona.
Spacemaster Z-33 en Skywalker X-33
De Spacemaster Z-33 toont een volledig ander aspect van de Speedmaster-collectie. De vorm van de kast is gebaseerd op die van de Flightmaster 1969, een pilotenhorloge van Omega. De Spacemaster Z-33 valt op door een ultramodern digitaal display in combinatie met een analoge weergave. Vier grote drukknoppen rijzen uit de titanium kast met een diameter van 43 mm op. Het scherm op de wijzerplaat kan de UTC-tijd (GMT) en twee extra tijdzones weergeven. Het horloge is eveneens uitgerust met een eeuwigdurende kalender, een wekker, een stopwatch en een countdown-timer. De rode LED-verlichting op de zwarte achtergrond past zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Het digitale display heeft ook drie wijzers die de tijd analoog aanduiden.
Het quartzkaliber van de Spacemaster Z-33 compenseert minimale onnauwkeurigheden die ontstaan door temperatuurschommelingen. Daardoor is dit uurwerk nog preciezer dan gebruikelijke quartzkalibers. Als u op zoek bent naar een traditioneler pilotenhorloge, kunt u een kijkje nemen bij de Breitling Navitimer.
Ook de Skywalker X-33 beschikt over een quartzkaliber en een digitale en analoge weergave. De functies van dit horloge zijn afgestemd op de eisen voor de ruimtevaart. U kunt dit horloge als de moderne opvolger van de traditionele Speedmaster Professional zien. Een 24-uursweergave, wekker, stopwatch en een tweezijdig draaibare lunette zijn slechts enkele kenmerken van de veelzijdige Skywalker X-33 met een titanium kast met een doorsnede van 45 mm.
Mark II: chronograaf met zwart-oranje contrasten
De Speedmaster Mark II maakt sinds 1969 deel uit van de reeks. De lunette met tachymeterschaal is in de edelstalen kast ingebed en daardoor goed beschermd tegen krassen. De wijzers van de chronograaffunctie en de uurindexen zijn feloranje, terwijl wit en zwart normaal gezien de wijzerplaat domineren. In de Mark II installeert Omega een mechanisch kaliber met een balansveer van silicium. Dit semi-metaal is antimagnetisch en wordt daarom steeds vaker gebruikt voor hoogwaardige horloges. Breguet is een pionier op het gebied van dit materiaal.
Special edition Speedmaster HB-SIA
In de Speedmaster-reeks neemt de HB-SIA een bijzondere positie in. De naam heeft betrekking op het vliegtuig Solar Impulse met het kenteken HB-SIA. Dit zonne-energieproject wordt geleid door de Zwitsers Bertrand Piccard en André Borschberg en ondersteund door Omega.
De Speedmaster-horloges in de HB-SIA-uitvoering zijn chronografen met een automatisch uurwerk. Een grote wijzer duidt de tijd in de tweede tijdzone aan. De kast van 44,25 mm is gemaakt van titanium om gewicht te besparen. Bij de HB-SIA en ook bij de andere mechanische kalibers van de Speedmaster-collectie kiest Omega meestal voor een coaxiale ankergang. Deze relatief nieuwe techniek verbetert de weerstand en nauwkeurigheid van de uurwerken.
Geschiedenis van Omega en de Speedmaster
In 1848 richtte de Zwitser Louis Brandt de onderneming onder zijn eigen naam op. Pas 46 jaar later, in 1894, verscheen er een reeks zakhorloges met de naam Omega. Deze laatste letter van het Griekse alfabet staat voor perfectie. Rond de eeuwwisseling besloten Brandts nakomelingen Omega als naam voor de onderneming te gebruiken.
In 1942 bracht het merk een horloge met een chronograaffunctie op de markt – de voorganger van de Speedmaster. Het daarin tikkende kaliber 27 CHRO C12 kon tijden van maximaal 12 uur opnemen. In 1957 volgde de eerste Speedmaster en in 1963 verscheen de versie met het opschrift Professional, die de chronograaf-collectie wereldberoemd maakte.
In de loop der jaren breidde Omega de collectie voortdurend uit. Tegenwoordig vindt u ook quartzhorloges met een digitaal display en tal van extra functies in Speedmaster-collectie. De oudere modellen maken nog steeds deel uit van het assortiment en hebben vrijwel dezelfde vormgeving als destijds.